Bananowiec - pielęgnacja, problemy w uprawie cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
kaczmar005
200p
200p
Od: 17 lip 2010, o 20:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Bananowiec

Post »

Dokładnie Gethar, z tym że Aragrod ma musa super dwarf cavendish, który nie wytrzyma takich temperatur jak musa basjoo...
Musa super dwarf cavendish jest zdecydowanie bardziej ciepłolubna i ja przy temperaturach nocnych +5/10 na pewno schowałbym tego banana już do domu.
Awatar użytkownika
Gethar
200p
200p
Od: 10 lis 2012, o 19:48
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

kaczmar005 masz racje, źle sprecyzowałem odpowiedz, przy takich temp chowam już wszystkie rośliny do domu :wink:
Awatar użytkownika
zjawka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 paź 2010, o 20:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nasze bananowce chociaż późno posadzone dość sporo podrosły :D

Obrazek

Obrazek
Sasetka86
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 30 cze 2014, o 07:20

Post »

Witam!
Czy ktoś potrafi zidentyfikować jaka jest to odmiana bananowca? Pytałam o to już kiedyś, jednak był jeszcze za mały aby stwierdzić to z pewnością.
Niestety od niedawna zaczął marnieć - łodygi liści zaczynają się uginać w połowie i liść "oklapuje", w taki sposób, że dolne liście muszę podwiązywać do drabinki lub na niej opierać. Generalnie roślina jest dość wiotka i wymaga podpory. Czy to kwestia złych warunków, za małego lub zbyt obfitego podlewania? Roślina jest też zraszana, jest w miejscu widnym, nie ma też żadnych "lokatorów" na liściach... Ciągle wypuszcza kolejne liście, ale bez podpierania chyba po prostu by się złamał...

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Gethar
200p
200p

Post »

Sasetka86 Bananowiec ma typowe objawy braku światła, jest wiotki, wyciąga się i łatwo się łamie. Radzę postawić w najjaśniejszym miejscu w domu, jednak nie wiem czy zdąży się zregenerować przed zimą, gdzie natężenie światła dziennego drastycznie spada i bardzo prawdopodobne, ze będziesz musiała go doświetlać.
Tak jak pisałem wcześniej sądzę, że jest to eneste glacum lub ventricosum, jednak ze względu na to, że nie rósł w odpowiednich warunkach nie wykształcił charakterystycznych cech, aby można było w 100% stwierdzić.

Postaw w jasne miejsce, jak masz możliwość to możesz go trochę wspomóc dodatkowym oświetleniem, a powinno się wszystko unormować, jednak swoje walory estetyczne ujawni dopiero najprawdopodobniej wiosną i latem ;:3

Tak po za tym, śliczny kotek ;:oj
Awatar użytkownika
monika2027
100p
100p
Od: 13 cze 2012, o 17:17
Kontakt:

Post »

Przepiękne te bananowce szkoda że nie mam warunków do ich uprawy :wink:
Jednego miałam ale niestety przędziorki zniszczyło go...
Sasetka86
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Gethar, właśnie problem w tym, że on stoi w najwidniejszym miejscu w mieszkaniu... A co do doświetlania, czy to musi byś jakieś konkretne światło czy wystarczy lampka?
Awatar użytkownika
Gethar
200p
200p

Post »

Ale w widnym czy na pełnym słońcu? Bananowce uwielbiają słonce i czym więcej tym dla nich lepiej, ale jeżeli mówisz ze miał bardzo dużo światła, to dziwne, że tak wygląda. Co do żarówki, najlepsze są specjalne do roślin, chodź z własnego doświadczenia wiem, ze nie warto w takowe inwestować bo są mało wydajne, polecam zwykła żarówkę energooszczędną o barwie 6400k (kelwinów) Dla samego bananowca wystarczy najsłabsza, czym więcej roślin będziesz chciała doświetlać to żarówka powinna mieć więcej lumenów.
Sasetka86
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

W widnym niestety.... Jeśli chodzi o słoneczko to bardzo mało go do nas dociera. Mieszkamy na parterze, dookoła wysoka zabudowa, balkon nad nami... W takim razie trzeba będzie zacząć doświetlać, dzięki za podpowiedz, mam nadzieje, że chociaż trochę mu to pomoże bo to taki pupilek wyhodowany z nasionka.
Jeszcze co do gatunku, dostałam info, że to było nasiono kupione na Teneryfie o nazwie "musa bananas" ale chyba to tylko tak ogólnie.

Gethar, ten Sierściuch to pers, dzielnie i ochoczo uczestniczący we wszelkich pracach przesadzeniowo-ogrodniczych :D

---16 paź 2014, o 16:30---

Jeszcze ostatnie, mam nadzieje - pytanko techniczne. Czy trzeba go doświetlać tylko w dzień czy w nocy tez zostawić go pod światłem??
Awatar użytkownika
kaczmar005
200p
200p
Od: 17 lip 2010, o 20:44
Kontakt:

Post »

Tylko w dzień :)
Awatar użytkownika
Gethar
200p
200p

Post »

Sasetka86 "musa bananas" niewiele mówi, ale kiedyś też dostałem nasiona z Teneryfy i było to właśnie ensete ventricosum, co do doświetlania To tak jak napisał wyżej kaczmar005. Jeszcze chciałem sprostować co do świetlówki, bo w sklepach znajdziesz barwę 6500K a nie jak pisałem 6400K.
Powodzenia :wit
WojtekS
200p
200p
Od: 6 lut 2013, o 15:01
Kontakt:

Post »

Kilka zdjęć moich bananowców już pod koniec sezonu.
Musa basjoo
Obrazek
Ensete v. maurelli
Obrazek
Ensete ventricosum
Obrazek
Musa dwarf orinoco
Obrazek
Musa red dwarf
Obrazek
Musa acuminata "super dwarf cavendish"
Obrazek
Musa helen's hybrid
Obrazek
Musa manzano
Obrazek
Musa acuminata "dwarf acuminata"
Obrazek
Musa ornata
Obrazek
I jeszcze kilka mam, ale to już w przyszłym sezonie mam nadzieje, że będę mógł się pochwalić.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
zjawka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 paź 2010, o 20:12

Post »

Wykopki ;:213
Oj było ciężko
Obrazek

Tego wielkoluda wykopałam sama ale wyciągnąć to już M musiał ja chyba za mała :oops: .Najmniejsze obcince liście były większe niż ja ;:306
Obrazek
Nie wiedziałam że maurelli tak ładnie rośnie -malusia sadzonka zakupiona w zeszłym roku wiosną u Starkl a.
WojtekS
200p
200p
Od: 6 lut 2013, o 15:01
Kontakt:

Post »

Zjawka mamy w takim razie maurelli w tym samym wieku od tego samego źródła. Faktycznie rośnie bardzo szybko, ja już zastanawiam się jakie rozmiary osiągnie za rok. notabene basjoo też już zacnie wygląda.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
albercik
200p
200p
Od: 4 lis 2009, o 18:05

Post »

Zjawka gdzie je zimujesz?
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”