Meksyk, Afryka, Madagaskar i inne - piasek pustyni cz. 3

Zablokowany
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Meksyk, Afryka, Madagaskar i inne - piasek pustyni cz. 3

Post »

Akwelan_2009 pisze: czyżby zwiastun bieli za oknami jak się rano będzie wstawać ;:306 .
Ja nie chcę nic mówić, Mieczysławie, ale wszystko na to wskazuje: szybkie gubienie liści przez pachypodia, a teraz ten październikowy grudnik. A to, o dziwo, nawet nie ukorzeniona część - po prostu przyniósł mój M taką odciętą kiść z pąkami, oczywiście o których nie miałam pojęcia, że się rozwiną. Ten ukorzeniony latem pączkuje nadal, choć wniesiony do domu.
hen_s pisze:Kolorek kwiatuszka miodzio! ;:333
brombiel pisze:Podpisuję się pod wypowiedzią poprzednika....miodzio :heja
Henryku, Agnieszko - serdecznie dziękuję za miłe słowa i piękniejszych kwitnień życzę jeszcze tej jesieni ;:167
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2014, o 13:35

Post »

Żanetko widzę że mamy podobne doświadczenia z grudnikiem...u mnie kilka liści zaczęło wiotczeć więc sprawdziłam korzenie, te kilka liści usunęłam w całości, wyczyściłam i zostawiłam na parapecie do wyschnięcia.
Dwa liście zostały w doniczce ukorzenione i zdrowe, z pączkami. Jakie moje zdziwienie było gdy po kilku dniach doglądania liści wyjętych z doniczki zobaczyłam malutkie pączki...dobrze że końcówki już obeschły więc szybciutko wsadziłam je do ziemi z powrotem. Pączki od ponad tygodnia rosną...choć są wciąż malutkie, nie wiem nawet czy liście się ukorzeniły...czekam ;:3
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj :wit
No to mamy identycznego koloru grudnika-jest ekstra ;:333 :heja
Mój pauzował prawie dwa lata i ocknął się w tegoroczne wakacje i kwitł jak wynika z relacji jego Opiekunów przez całe lato i o dziwo znowu kwitnie od tygodnia-widać nadrabia zaległości ;:108
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2008, o 19:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja Grudniki bardzo lubię, ale niech nie zakwitają tak wcześnie :(
albo lepiej miech do bajek będą włożone te jego wróżby :wink:
Awatar użytkownika
KwiAnna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2010, o 10:28

Post »

Cudny kwiatuszek ;:138 Sezon grudnikowy w pełni ;:108 mój też kwitnie.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

brombiel pisze:Pączki od ponad tygodnia rosną...choć są wciąż malutkie, nie wiem nawet czy liście się ukorzeniły...czekam
Agnieszko - z tego, co widzę na przykładzie tego mojego, rozwinął się w pełni nie ukorzeniony. Może więc i u Ciebie też się rozwiną, co nie oznacza, że puścił korzenie. Mój drugi, którego dostałam na początku lata, ukorzeniał się chyba niemal cały sezon. I skoro przy przenoszeniu nie drgnął nawet - mam wrażenie, że korzenie ma, bo twardo stoi w podłożu. A pączki są i dlatego nie ruszam go z przesadzaniem. Może po kwitnieniu to zrobię.
Arkadius121 pisze: No to mamy identycznego koloru grudnika-jest ekstra

Tak, Arku - ten kolorek jest przepiękny i mnie też zachwycił, bo niejako z grudnikami dopiero zaczynam :D
Arkadius121 pisze:Mój pauzował prawie dwa lata i ocknął się w tegoroczne wakacje i kwitł jak wynika z relacji jego Opiekunów przez całe lato i o dziwo znowu kwitnie od tygodnia-widać nadrabia zaległości ;:108
Gdzieś czytałam, że grudnik przechodzi dwa okresy spoczynku - od sierpnia do października i potem po kwitnieniu zimowym. W praktyce widać, że obecnie większość jest przyspieszonych kwitnień. Z drugiej strony, nie wiem jak u Was, ale u nas było bardzo ponuro, kilka dni bez słońca i może pogoda zmyliła te grudniki, w końcu przez pochmurne niebo dni się jakby nieco skróciły...Poczekamy jeszcze, czy Kalanchoe to potwierdzą - to też rośliny krótkiego dnia ;:306
DAK pisze:Ja Grudniki bardzo lubię, ale niech nie zakwitają tak wcześnie :(
albo lepiej miech do bajek będą włożone te jego wróżby :wink:
KwiAnna pisze:Cudny kwiatuszek ;:138 Sezon grudnikowy w pełni ;:108 mój też kwitnie.
Aniu - dziękuję i czekam na zdjęcia ;:180
Byłoby lepiej, Danusiu, ale na razie prognozy pogody masz bardzo dobre. Ale w podziękowaniu za wizytę, specjalnie dla Ciebie mój grudnik porządnie obfocony:
Obrazek

Obrazek
Arcydzieło natury te kwiaty, w dodatku ten połysk... Potrafią zachwycić każdego.

A ja już wniosłam wszystkie sukulenty, w szklarenkach zostały tylko kaktusy. Nawet zapowiadane przymrozki nie powinny im zaszkodzić, ale jakby co - w każdej chwili już je jestem w stanie wnieść. Najgorsze to latanie z sukulentami, których zupełnie nie wiadomo, skąd się tyle namnożyło ;:185

Wielu z Was uzupełniło swoje zbiory przez wizytę w Chrudimiu, ja niestety tam nie byłam, więc moje ostatnie tegoroczne zakupy zrobiłam zarówno u państwa Licznerskich, jak i podczas wymiany forumowej. W efekcie przybyło...kilka roślinek. Uporałam się z ich posadzeniem i ukorzenianiem, więc stopniowo zacznę je prezentować.

Zapewniałam kiedyś Henryka, że pracuję nad - nazwijmy to - różnorodnością kaktusową, by nieco ubarwić sezon. No cóż - będziecie się pewnie śmiać. Swoje nowości zacznę od tych, które otrzymałam od Piotra (kospe) - na razie tylko kaktusowe:

Tak więc... po raz pierwszy u mnie Aylostera fiebrigii v. densiseta
Obrazek

Również debiut: Aylostera muscula
Obrazek

I przecudowna Sulcorebutia rauschii WR 289
Obrazek

Natomiast od Marysi Licznerskiej mam - zdaje się, że to jakiś turbiniak? Bardzo proszę o pomoc, bo ja się zakręciłam nieco, a w dniu urodzin nie chcę Jej głowy zawracać ... ;:304
Obrazek

i na koniec kaktusowych zakupów... No cóż, nie jest to może najlepsza pora na zaprzyjaźnianie się, ale że zawsze mi się podobały, więc mam na dobry początek: Ariocarpus confusus KMR 54
Obrazek

Z kaktusowych nowości tyle - resztę stopniowo obrabiam, Wam zaś serdecznie dziękuję za wizyty ;:196
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
KwiAnna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2010, o 10:28

Post »

Napiszę raz jeszcze, bo na to zasługują: PRZEpiękne kwiaty ;:215
Mam zdjęcia mojego, może uda mi się dzisiaj pokazać...
Awatar użytkownika
banditoo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lis 2008, o 01:33

Post »

to jak nie wiesz co kupowałaś. Strombocactus disciformis
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu - dziękuję! Jacuś - kupować kupowałam, ale to było w gratisie :D I baaaaardzo dziękuję za rozpoznanie :D Nie zmienia to faktu, że nic nie wiem o tej roślince, ale... się dowiem :D
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Ładne kaktusy... jak na początek tego typu kolekcji. Będzie lepiej - to wiem na pewno bo nigdy nie robisz niczego byle jak... :wink:
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bardzo dziękuję, Henryku! Mam czas przez zimę dobrze się z tą grupą zapoznać i dobrać towarzystwo. Szczęśliwie mamy tu specjalistów od ajlo, więc jest kogo pytać jakby co ;:108 Jeszcze medio jest dla mnie abstrakcją oglądaną tylko głównie u Marka, ale i te nęcą... :D
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja też tak skromnie rozpoczynałem od kilku rebucji i mediolobivii. Teraz jest ich kilkaset, do tego dochodzą aylostery i (dużo) sulkorebucji... Czyli w temat wszedłem dość głęboko. :wink:
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja też tak skromnie rozpoczynałem od kilku rebucji i mediolobivii. Teraz jest ich kilkaset, do tego dochodzą aylostery i (dużo) sulkorebucji... Czyli w temat wszedłem dość głęboko. :wink:
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Henryku - ja wiesz, że kaktusowa tak mocno nie jestem. Niezmiennie fascynują mnie astraki, frajlejki, escobarie i chamaki- o epifitach nie wspomnę, choć to podobno też kaktusy - tefraki choć mam, to jednak z wielu względów musimy się rozstać, a więc więcej nie przybędzie. Natomiast sulki, ajlo - bardzo mnie ujęły też wcześniej, ale nie będzie to wiodąca grupa u mnie. Co nie oznacza, że pozostanę tylko przy tych maluchach. Wiele się okaże "w swoim czasie" ;:108
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
banditoo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lis 2008, o 01:33

Post »

Medio odrazu na kompost. Normalnie jak można dostawac takie pożądne gratisy, ale jak gratisy to na pewno nie od Marysi tylko pewnie od Dominiki
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”