Hippeastrum/Amarylis - porady ,uwagi,zapytania
- gapapl
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 maja 2014, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Hippeastrum / amarylis - porady ,uwagi,zapytania
Ja Hippeastrum zakupiłam w Lidlu jakiś tydzień temu.Cebula wydawała mi się zdrowa i dziś zauważyłam,że powoli szykuje się do wypuszczenia pędu 

- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Choroba grzybowa nie przeszkodzi w kwitnieniu, szczególnie że rośliny są specjalnie podpędzane. Natomiast niewprawne oko nie dojrzy w porę zagrożenia, kiedyś też tak miałam. Dopiero jak plamistość zaatakowała mi wszystkie okazy ( poza Vittatum - ciekawe!) i musiałam wymieniać kolekcję, nauczyłam się że okazje nie zawsze są dobre.
gapapl - zastosuj chociaż jakąś kwarantannę.
gapapl - zastosuj chociaż jakąś kwarantannę.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- gapapl
- Od: 1 maja 2014, o 21:55
Nie wiem czy w tym czy innym wątku czytałam,że Topsinem można nawet bezpośrednio smarować cebulę.
Wydaje mi się,że moja jest zdrowa,czy taki zabieg zapobiegawczo mogę zastosować?
Wydaje mi się,że moja jest zdrowa,czy taki zabieg zapobiegawczo mogę zastosować?
- martam80
- 100p
- Od: 26 lut 2012, o 16:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jeżeli cebula nie ma czerwonych plamek, to nie używaj chemii. Posyp ja cynamonem. Ja smaruję Topsinem tylko czerwone plamy, ładnie zasusza. Nigdy nie moczę cebul.
Kupiłam dziś w Lidlu amarylisa:) .Ma już liście,ciekawe jaki będzie kolor.W dwóch doniczkach tydzień temu posadziłam cebulki:)
Jak podlewać same cebulki i z liśćmi i w jakim miejscu najlepiej rosną?Obecnie postawiłam na parapecie,a słońce pojawia się tak koło godz.14 chociaż teraz to już go coraz mniej.
Jak podlewać same cebulki i z liśćmi i w jakim miejscu najlepiej rosną?Obecnie postawiłam na parapecie,a słońce pojawia się tak koło godz.14 chociaż teraz to już go coraz mniej.
A mój hippeastrum zrobił mi niespodziankę. Kwitł w lipcu na balkonie. Sprzątnełam je do domu jakoś pod koniec września i w sumie od końća sierpnia wody nie dostawały i prawie śpią. A dzisiaj patrzę i ... ten co kwitł puszcza pąka
A to ci sympatyczna niespodzianka.
Przypominam, że jesteśmy forum ogrodniczym, proszę więc używać obowiązujących nazw. Czyli w tym wypadku obowiązującą nazwą jest "Hippeastrum",a nie żaden "Hippeastrek".
Pozdrawiam/norbert76

A to ci sympatyczna niespodzianka.

Przypominam, że jesteśmy forum ogrodniczym, proszę więc używać obowiązujących nazw. Czyli w tym wypadku obowiązującą nazwą jest "Hippeastrum",a nie żaden "Hippeastrek".
Pozdrawiam/norbert76
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Ja, zasuszyłam hipeastra we wrześniu, zastanawiam się nad wybudzaniem cebul.
Budzicie już swoje?
Kupiłam też dwie, nowe cebule - czekam na przesyłkę.
Na pewno będę moczyć cebule przed wsadzeniem do ziemi - w środku grzybobójczym.
Zastanawiam się też nad moczeniem w Previcurze? Ktoś go stosował do cebul zwartnic?
Budzicie już swoje?
Kupiłam też dwie, nowe cebule - czekam na przesyłkę.
Na pewno będę moczyć cebule przed wsadzeniem do ziemi - w środku grzybobójczym.
Zastanawiam się też nad moczeniem w Previcurze? Ktoś go stosował do cebul zwartnic?
- tralaluszy
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
Oto moja cebula vittatum...

Wyglądała całkiem normalnie w doniczce, a przyszło mi do głowy pościskać ją palcami. No i w jednym miejscu było miękkie. Wyciągnęłam z doniczki, wypłukałam pod prysznicem i podskubałam. No i co teraz?
Wyglądała całkiem normalnie w doniczce, a przyszło mi do głowy pościskać ją palcami. No i w jednym miejscu było miękkie. Wyciągnęłam z doniczki, wypłukałam pod prysznicem i podskubałam. No i co teraz?

Pozdrawiam - BabajAGA
Ja bym usunęła delikatnie zgniliznę, zasypala mocno cynamonem lub posmarowała topsinem i podsuszyła poza doniczką. A potem trzeba jej zmienić ziemię i doniczkę też ;) na mniejszą. góra 2 cm z boku w sumie. Wtedy lepiej ziemia przesycha i nie można jej zalać. Może też drenaż na dno do doniczki? I w ziemię tak do połowy wysokości aby miała suszej jak już ją podsuszysz.
Ale ja nie jestem specem od roślinności
to moje chłopskie proste myślenie. Tak uratowalam wiosną swoje dwa biedronkowe zdechlaki.
Ale ja nie jestem specem od roślinności

- tralaluszy
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
Na pocieszenie powiem, że jedna z moich cebulek byla tak podgnita, że dałam sobie z nią spokój i cisnęłam na balkon ;) wpadła przez przypadek do rynny i tam odżyła
to żywotne rośliny o ile nie mają za dużo wody:D

- jola1313
- Od: 21 sty 2012, o 14:41
Też miałam taki planwhitedame pisze:Ja na początku września wyniosłam swoje do piwnicy. W połowie grudnia wsadzę je w nową ziemię i postawię w świetle.

Ale na kwitnienie oczywiście się cieszę

Moje nigdy nie zasypiają. Znoszę je z balkonu pod koniec września i stawiam w łazience na parapecie i tam mają zasychanie, chociaż w tym roku to zasychały od połowy sierpnia jak przestało padać. Tez dwa już mają piękne pąki
. Stoją u mnie na oknie bo chłodniej, wiec wolniej rosną. A reszta grzeje się w łazience 

- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To dopiero łobuziaki
. Muszę jutro iść do piwnicy i sprawdzić swoje.
Może wpływ na to zbyt wczesne kwitnienie ma wysoka temperatura tej jesieni?

Może wpływ na to zbyt wczesne kwitnienie ma wysoka temperatura tej jesieni?

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa