Ogród Andzi cz.3
- magry
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 wrz 2009, o 19:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród Andzi cz.3
Błędy zdarzają się nawet w renomowanych szkółkach.Kilka roślin teraz kupiłem i dojść nie mogę co przyniosłem.Bardzo ładne zdjęcia jesienne.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.
-
- Od: 16 lip 2011, o 12:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Aniu,jestem pod wrażeniem
Masz tak zadbany ogród,przy tylu obowiązkach a jeszcze zmieniasz.Zawstydzasz mnie
Ognik rewelacyjny,ja doczekałam się żółtego,czerwony nie przeżył przeprowadzki
Zapisałam sobie roślinkę ze skalniaczka.W jakich kolorach masz marcinki?Mogę ci wysłać jakieś 

Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Mirko
nie mam miejsca na astry, te też są tymczasowo posadzone...pomiędzy nimi rosną sosny, aronia, lilak, żywotniki. Co rok drzewka przyrastają, wypierają byliny. Dzisiaj zapełniłam nowy skalniak, roślinkami od Danusi tej od roślin skalnych
Oj, ciasno zaczyna się robić
W pustych miejscach są posadzone rośliny cebulkowe
nornica zjadła mi korzenie u klemka wyhodowanego z nasiona, to już drugi w tym roku
Na miejsce po klemku, wskoczyła Brunera Variegata. W tym tygodniu przyszła jeszcze jedna paczka z roślinami
Funkia , dwie odmiany Miodunki, Paproć Onoklea wrażliwa, Ziemniaczka sercowata-pnącze:)

Funkia , dwie odmiany Miodunki, Paproć Onoklea wrażliwa, Ziemniaczka sercowata-pnącze:)

- magry
Oj ! ja tych niechcianych grzybków też mam.One wyrastają zawsze w niewłaściwym miejscu.A fiołek jest fajny.U mnie kwitną goryczki i żle to widzę bo co wiosną
będą robić.
będą robić.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.
- ZENOBIUSZ
- Od: 2 sty 2008, o 07:00
Aniu ładna brunera przymrozki jeszcze jej nie ścieły a może ich jeszcze nie było , czy na zimę ją okrywasz ?
Pozdrawiam Zenek
-
- Od: 20 sty 2013, o 10:54
Aniu, z ogromną przyjemnością spacerowałam po Twoim ogrodzie. Skalniaczki, wspaniale zaaranżowane rabaty, z dodatkami które uwielbiam w ogrodzie, czyli kamień, pieńki, drewno
.Piesio i kotek
Pozwolę sobie zaglądać i podziwiać.

- ASK_anulla
- Od: 25 cze 2013, o 13:44
Śliczny, różowy fiołek. Pierwszy raz widzę w tym kolorze. Dotychczas były to barwy biało-niebieskie w różnych kombinacjach. Już coraz bardziej doceniamy rośliny zimozielone. Żurawki zdobią niezawodnie.
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Janku
nie mam praktyki z goryczkami, zobaczymy jak będą rosły i kwitły. Posadzone są trzy kępki...kwitnąca ma zachwycający kolor kwiatuszka...no i do tego dosyć długo kwitnie
Grzyby pokazały się po raz pierwszy w tym roku, grzybnia była w drewnianych pniaczkach.
Zenku
przymrozek oczywiście był Brunery jednak przetrwały...drzewa liściaste zgubiły tylko liście.
Brunery nigdy nie były okrywane, 'Jack Frost' rośnie w zacisznym miejscu, z każdej strony ma osłonę z drzew iglastych...pozostałe rosną w przewiewnych miejscach.

Brunnera macrophylla jest najstarsza...rośnie przy oczku, kępa z lewej strony żurawek.

Jest jeszcze Diane's Gold...w miejscu słonecznym słabo rosła, wybarwienie jednak było pełne.

Po przesadzeniu w większy cień wybarwienie jest słabe...

Ostatnia Brunnera macrophylla 'Variegata'-świeżynka od Danusi tej od skalniaczków

PEPSI
zapraszam zaglądaj...specjalnie dla Ciebie, zdobyczne nikt nie chciał...mi się takie rzeczy przydają

Ciężko było przetoczyć na odpowiednie miejsce...

Aniu
ten fiołek był wykopywany i likwidowany...wraca jak bumerang
nie widać go było trzy lata, wczoraj znowu zaskoczył...białego też nie mogę się pozbyć...nie wykopywany zajął by cały ogród w krótkim czasie.
Fiołek (Viola) 'Heartthrob' posadzony był ze względu na liście, kwiaty ma niepozorne...wcale ich nie widać, na tle listka widać jeden

Zenku

Brunery nigdy nie były okrywane, 'Jack Frost' rośnie w zacisznym miejscu, z każdej strony ma osłonę z drzew iglastych...pozostałe rosną w przewiewnych miejscach.

Brunnera macrophylla jest najstarsza...rośnie przy oczku, kępa z lewej strony żurawek.

Jest jeszcze Diane's Gold...w miejscu słonecznym słabo rosła, wybarwienie jednak było pełne.

Po przesadzeniu w większy cień wybarwienie jest słabe...

Ostatnia Brunnera macrophylla 'Variegata'-świeżynka od Danusi tej od skalniaczków

PEPSI

Ciężko było przetoczyć na odpowiednie miejsce...

Aniu

Fiołek (Viola) 'Heartthrob' posadzony był ze względu na liście, kwiaty ma niepozorne...wcale ich nie widać, na tle listka widać jeden

- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
Ładny ten fiołek ostatni Aniu
A brunerki ja nigdy nie okrywałam , jakoś dawały sobie radę

A brunerki ja nigdy nie okrywałam , jakoś dawały sobie radę

- magry
Diane's Gold chyba tak ma.U mnie też słabo rośnie a mam już ją parę lat.Pniaczki i konary ładnie urozmaicają ogród.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.
- ASK_anulla
- Od: 25 cze 2013, o 13:44
Właśnie trochę się obawiam sadzenia fiołków na działce, ponieważ też tępię (białe) poza jedną miejscówką. W pasiece rosną dzikie fiołki, więc może dosadzę im jakieś kolorowe towarzystwo. Wiosną wyglądają ślicznie i pasują do wszechobecnych mniszków
.

Pozdrawiam, Anna.
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
U mnie fiołki straszliwie się rozprzestrzeniły i zaczynają być po prostu uciążliwe. Wiosną rzeczywiście ładnie wyglądają, ale po kwitnieniu się rozłażą we wszystkie strony.
Aniu, dzieliłaś już kiedyś swoje brunnery? Ja mam wielkie kępy i chciałabym zrobić kilka mniejszych, ale trochę się boję, czy przeżyją ten podział. A może są tak samo żywotne jak hosty?
Aniu, dzieliłaś już kiedyś swoje brunnery? Ja mam wielkie kępy i chciałabym zrobić kilka mniejszych, ale trochę się boję, czy przeżyją ten podział. A może są tak samo żywotne jak hosty?
- ZENOBIUSZ
- Od: 2 sty 2008, o 07:00
Aniu masz ładną kolekcję bruner, dwa lata temu wymarzła nam ich część i stąd moje pytanie .
Obecnie mamy już tylko jedną i zastanawiamy się nad dalszym ich dokupowaniem.
Obecnie mamy już tylko jedną i zastanawiamy się nad dalszym ich dokupowaniem.
Pozdrawiam Zenek