Ogród Ignis05 część 6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród Ignis05 część 6

Post »

To niesamowite,że iglaki pozwalają im tak ładnie rosnąć w sensie nie zagłuszają ich ;:oj
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Z przyjemnością nadrobiłam zaległości w Twoim wątku.
Masz rację, że dopiero we wrześniu rośliny nabrały wigoru po tych upałach. U mnie róże też kiepsko kwitły w tym roku. Część dopiero teraz szykuje się do powtórki. Przyglądam się Twojej róży FF i stwierdzam, że mocno przypomina moją angielkę. Choć kolor jakby ciut inny, u Ciebie ciemniejszy. Ale to może być efekt stanowiska i "błąd" aparatu. Sama nie wiem...Moja w tym roku doszła do 2m. A te marcinki są wysokie? Mają ciekawy kolor. Wrzosy wśród iglaków świetnie wyglądają choć pewnie nie mają tam lekko.
Misia jak rasowa modelka ;:oj
Awatar użytkownika
a_nie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:16

Post »

Róże że masz piękne to wiedziałam, ale teraz patrzę jak dorodne kwiaty mają Twoje wrzosy ;:215
Kupiłaś Kuyshu? Myślałam, że też mam dopiero po wpisie:
Edyta1 pisze: Podobno cechą charakterystyczną Kyushu zdecydowanie odróżniającą ją od innych odmian są gładkie liście. Podobne kwiatostany ma jeszcze np. Tardiva, której liście z kolei mają niebieski nalot widoczny przez cały sezon wegetacyjny.
Mojej mamy Kuyshu miała rzeczywiście gładkie liście, a Twoja? Myślę, że mam Tardivę (kupiłam jako grandiflorę z zawieszoną metką i to w szkółce ogrodniczej ;:222 ).
Rzeczywiście po kalafiory z moimi liliami mam się wybrać do JagiS.
Awatar użytkownika
drewutnia
1000p
1000p
Od: 1 gru 2011, o 13:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No widzisz jak mi sie wszystko miesza ;:124
Ale masz wielkie Dalie ile ma cm ten kwiat? ;:oj
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

No Krysieńko, tego twojego kota to jest więcej niż troszkę ;:306 .
Nasze żarłoki, a wagi lekkiej-wyścigówki. Puchata nadrabia sierścią ;:131 .
Piękny ogród, jeszcze nie dotknięty jesienią.
Patrząc na róże mam wyrzuty sumienia, że nie poświęciłam im dość uwagi ;:14 .
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Krysiu :wit wieczorowo i sobotnio !
O ładne różyczki ;:108
Nad Fisherman's Friend się zastanawiałam i nie zamówiłam jej .A widać piękny ma kwiat i kolorek
Ale Rhapsody in Blue to zamówiłam :D
I teraz się zastanawiam gdzie je posadzić, bo mam miejsca na 4 góra 5.aja zamówiła;m 7 różyczek ;:7
Te Twoje wrzosy mają jakieś grubsze kwiatuszki, czy mi się wydaję ? ;:218
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Abrahamek ;:167 jak to on.... czy zdrowy jest u Ciebie? Na zdjęciu wygląda na zdrowego. Napisz jak się u Ciebie sprawuje, bo niektórzy straszą, że on łapie plamistość...czego u siebie nie zauważyłam :)
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

Krysiu jesienne klimaty w Twoim ogrodzie są piękne.... ;:180 masz bardzo wielką brzozę ... dopiero to zauważyłam :)
12 nowych krzaczków różyczek..... ;:138 sporo... chyba trawniczek uszczupliłaś.... :;230 na nowa rabatkę.
Ja mogę je zamawiać niestety z zachowaniem zdrowego rozsądku...., bo miejsca nie mam zbyt wiele.
Poza tym niektóre mi się tak rozrosły..... :;230 , że musiałam walczyć z kolejnymi zmianami.... no przecież pannice
muszą mieć dobre miejscówki.
Ciekawa jestem co zamówiłaś.... Agnes S. bardzo ładnie mi rośnie.... oby tak dalej... ;:108
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

Krysiu ale masz nadal piękne róże :) a co to takiego fioletowego wystaje z iglaków ? no i masz chyba granatowe astry, którymi ja tak się chełpie, że nikt nie ma, że właśnie kupiłam itp. a Ty chyba masz :D zrób zbliżenie :) karolina
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Krysiu, jak cudownie kwitną Ci jeszcze róże a w Piruette dosłownie się zakochałam ;:167 jaka szkoda, że nie mam na nią miejsca w ogródku.Czy ona z tych pachnących. ;:oj Wrzosy w iglakach wyglądają niesamowicie. ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Witam ;:7
Dzisiaj już poważnie zastanawiałam się, czy nie zabrać się za podlewanie ogrodu.
Postanowiłam zaczekać do jutra, jak nie zacznie porządnie padać to podleję.
Piękna jest jesień w mojej okolicy. Dzisiejszy dzień, też był pełen słońca, prawie bez wiatru.
Z przyjemnością pracowałam w ogrodzie. Tylko przesuszone rośliny wołają o wodę.
Przez całe lato wylałam już mnóstwo wody do ogrodu, ale to i tak tylko na przetrwanie.
Wystarczy jedna porządna ulewa i dopiero wtedy widać, że rośliny odżywają.
Nie lubią specjalnie wody z kranu, przynajmniej z mojego.

Asiu :) te wrzosy to właśnie resztki, wyrastające wśród zagłuszających je jałowców.
Wyjątkowo twarde sztuki. Inne już dawno padły , czy to z powodu grzyba, czy z powodu rozrastających się iglastych.
Iza :) jak oglądałam Twoją angielkę , to też wygląda podobnie jak FF. Gdzie ją kupowałaś ?
Moja była kupowana kilka lat temu w Castoramie. Przypuszczam, że wtedy mogły być rozprowadzane takie angielki
w kapersach w różnych sklepach w naszym regionie.
Mój aparat daje taki błąd kolory przez dodanie niebieskiego odcienia. Stąd może i róże i astry wyglądają nieco ciemniejsze.
Alu ;:196 po Twoim wpisie od razu pobiegłam sprawdzić liście na mojej hortensji. Według mnie są gładkie, to chyba Kyusiu.
Myślę , że szkółka w Mierzeszynie raczej pilnuje odmian.
Ewa :) Rozumiem doskonale, jak to jest, kiedy goni Cię czas. Te dalie mają spory kwiat, a te i tak są niewielkie, bo specjalnie o nie nie dbałam. Do tego siedzi w doniczce i nie może tak dobrze się pokazać. Kiedy miałam ją w ziemi rosła duża do 2 metrów prawie i kwiaty wtedy to dopiero były ogromne.
Justynko ;:196 to dokładnie tak, jak i Ty, mam takie samo odczucie, że nie wszystko dopilnowałam , jak trzeba. Zwyczajnie zabrakło mi czasu. Jesień już na dobre panoszy się w ogrodzie, tylko jeszcze tych zdjęć nie pokazywałam .
Dzisiaj nadrobię. A kota jest tyle, co i pańci. :uszy :;230
Aniu :D Jak się ogląda róże w naszych forumowych ogrodach, to wszystkie kuszą i niestety trzeba wybierać. :wink:
Już nie pamiętam , co to za wrzosy tam rosną , ale może to te pączkowe. Niestety to już ostatnie niedobitki z moich wrzosów.
Dorotko :) moje Abrahamy oba łapią plamki, ale podejrzewam , że to z powodu suszy. Po kolei obrywałam im listki od dołu, trochę opryskiwałam , ale teraz już odpuściłam. Jeszcze mają pąki i kwitną, ale już raczej będę je czyścić z porażonych liści.
Maju, :) mam aż cztery brzozy ;:14 , w tym dwie są ogromne. Kiedyś na początku zostały posadzone z sadzonek brzozy z okolicznego pola. Po sąsiedzku też rosną cztery kolejne brzozy i jeszcze z drugiej strony , od frontu też sąsiad posadził brzozę.
Trochę tego za wiele. Strasznie śmiecą. Najpierw sieją pyłki , później nasionka a teraz liście. Ale fakt, widok jest dość malowniczy. Listę zamówionych róż mam gdzieś tam, powinnam sobie ją wydrukować i opisać, jakie teoretycznie mają mieć rozmiary , żeby dobrze posadzić. Chyba po raz pierwszy zrobiłam tak, jak JagiS, bo miejsca, gdzie mają rosnąć oznaczyłam sobie patyczkami. :;230
Karolinko :) możliwe, ze mam podobne do Twoich astry. Jakiś czas temu kupowałam przez internet, jako taka ciekawostkę.Z iglaków wystają wrzosy a raczej ich nędzna resztka. Tu masz zbliżenie na astry.
Obrazek
Obrazek

Stasiu :) Piruette raczej nie ma zbyt wyraźnego zapachu. Ale to zdrowa róża i długo utrzymuje kwiatki.
To nasza wspólna bolączka ten nieustający brak miejsca w ogrodzie na nowe roślinki. :uszy
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Dzisiejsze niebo nad ogrodem.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jednak zakwitła. ;:138
Obrazek

Jesienna Nevada zachwyca. ;:167
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Misia korzysta z jesiennego ciepełka.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Niesamowicie długo utrzymują się kwiaty na różach , tu kwitnąca wciąż Kronenburg.
Obrazek

Zawilce też się nie poddają.
Obrazek

Miłego weekendu :wit
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Kiciula ;:333 pięknie wygląda wygrzewając się na ;:3
A Kronenburg zachwyca ilością kwiatów.
Masz rację, że róże jesienią dłużej utrzymują kwiaty i kolory też mają lepiej wybarwione.
Ja całe lato ganiam z wiadrami i podlewam taka u nas susza...ręce już mi się wyciągnęły do kolan :;230 od tych ciężarów.
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Witaj, Krysiu :!:
Ale mamy dzionki, co? Oby tak dalej ;:333.
Jaka piękna ta Twoja Nevada :shock:. Ja swoją dziś odkopałam z wykładziny korzeni tui i przesadziłam (kolejny raz :oops:), może przeżyje...
A jednak duże drzewa wyglądają imponująco! Robią kłopoty, ale wrażenie też.

Miłego ogródkowania - ;:196 Jagoda
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08

Post »

Krysiu moja Newada [co u mnie robi biała róża!?] też wygląda pięknie. Zdrowa i silna a wsadzona dopiero na wiosnę. Inne róże które wyłysiały w sezonie mają drugie życie. Aż żal myśleć że, nie ma siły żeby zdążyły zakwitnąć...Ale póki co jest super ;:3 [chociaż zaczęło trochę padać] ;:173
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”