Moje kwiaty w hydroponice cz.2

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Andziax007
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 gru 2008, o 08:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Moje kwiaty w hydroponice cz.2

Post »

Teresko ta ostatnia ślicznotka to Callisia repens :wink:
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 11:52
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Andziax007 ;:196 nareszcie znalazłam polską nazwę -popularnie nazywana smużyną płożącą.
Teresa
------------
Moje Kwiaty w hydroponice
LaCucarachita
50p
50p
Od: 1 paź 2010, o 17:44

Post »

Tereso :) Ja nadal jestem miłośniczką hydroponiki :-D I zawsze miło wspominam ten dzień kiedy pierwszy raz trafiłam na twój wątęk i jednych tchem przeczytałam cały.
Niestety ostatnio nie mam nowych kwiatków. I całe szczęście rosną dobrze. Niestety moje awokado nie dożyło;/ i papirus również nie. Na szczęście udało mi się zrobić szybko sadzonki nowe:)
Ostatnio też skupiłam się na kaktusach. I zauważyłam, że te jednak lepiej czują się w ziemi niż w hydro :) I niektóre moje kaktusiki z hydroponiki przeniosłam do ziemi. Skoro lepiej by się czuły;) Różnice od razu zauważyłam :D Choć te, które widzę, że lubią hydro i spokojnie rosną zostawiłam w kulkach :)
Jeśli pozwolisz Tereso to pochwalę się teraz moją małą kolekcją kwiatków :)) hihi

Kaktusiki w hydro:
Obrazek Obrazek Obrazek

Kaktusik w ziemi, które przeniosłam z hydro, jeszcze tydzień temu miał tylko parę listków:

Obrazek

A teraz kwiatki w hydro :)

Peperomia:
Obrazek
papirus odzyskany :)
Obrazek Obrazek
"Języki teściowej":
Obrazek
LaCucarachita
50p
50p

Post »

Schefflera
Obrazek Kroton Obrazek
Syngonium Obrazek Scindapsus Obrazek tzw. "stopa słonia" Obrazek Skrzydłokwiat Obrazek Ficus Obrazek

I niestety ale jednak mam problem z jednym kwiatkiem, z draceną. Zaczął mi żółknąć i nie wiem co z nim jest. Może za zimno mu? hm... ograniczyłam podlewanie, ale różnicy nie widzę jak na razie.;/
Obrazek

Pozdrawiam serdecznie :D
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2014, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tereso - z przyjemnością przejrzałam Twój wątek, bo kwiatuszki masz różnorodne i zdrowiutkie, a nawet znalazłam parę moich ulubionych :lol:
Tolmiea lepiej Ci rośnie w takiej uprawie ?
No i idealne warunki dla papirusa :lol:
Chociaż pomimo konkretnego nawilżenia podłoża, to widzę, że i ten powyżej w hydro ma zaschnięte końcówki.
Ja sobie z tym problemem nie mogę poradzić, więc po prostu je podcinam.
Myślałam, że to wina zbyt suchego powietrza, ale chyba cibory tak po prostu mają :lol:
Pozdrawiam z Krakowa :wit
Pozdrawiam i zapraszam
LaCucarachita
50p
50p

Post »

ewa321 Niestety ale papirus chyba tak ma. Bo często zraszam liście i nic sie nie zmienia. Dalej ma suche końcówki. Miałam kiedyś dużego dorodnego papirusa i miał to samo.
Jeśli chodzi o Tolmiea, to który to kwiat? Bo nie znam tej nazwy ;/ hihihi
Bardzo mi miło, że podobają się roślinki. W hydro jakoś pięknie mi rosną. Z ziemią miałam zawsze problemy. Albo zalałam albo ziemiórki. A teraz żadnych problemów :)
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

LaCucarachita - ja się trochę pogubiłam w tym wątku, ale już naprawiam gafy :lol:
Tolmiea to zielona roślinka z małymi odrostami na liściach :lol: i nie jestem pewna czy ona jest Twoja :lol:
To jest kwiatek właścicielki wątku :lol:
Dzięki za info co do cibory - irytowałam się, że nie mogę jej zapewnić odpowiednich warunków, ale to chyba jednak nie moja wina, na szczęście :lol:
A po zmianie warunków - z ziemi do hydro - nie było problemów z roślinkami ?
Nie chorowały z powodu zmian ?
Pozdrawiam i zapraszam
LaCucarachita
50p
50p

Post »

Powiem tak ewa321 Te roślinki, które miały dorodne, grube korzenie bez problemu przeniosły się do hydro. Może kilka liści straciły ale nic więcej. Natomiast te kwiatki, które miały słabe korzenie to średnio. Nie wiem od czego to zależało, bo np. zielistke i zantedeschia próbowałam i niestety obumarły zupełnie;/ Ta druga miała bulwy i to one miały problem z przetwaniem. Nie wiem czemu;/ Ale te roślinki z bulwami (czy co to jest bo mało się na takich znam) nie wychodzi hodowanie w hydro. A tak bardzo chciałam te kwiatki mieć. Ale trudno hihihi
Dużo tych moich roślinek to są też szczepki ukorzenione w wodzie i potem już proste było posadzić je do hydro.
"Stopa słonia" była przesadzona z ziemi do hydro i jest ok:) Scindapsus i skrzydłokwiat również nie miały problemów z przystosowaniem się do hydro. Skrzydłokwiat nawet się polepszył bo był bardzo zmarnowany. A teraz jak nowy pięknie zielony. Korzenie czyściło się spoko, choć to ciężka robota. I już wiem, ze roślinki o bardzo słabych korzeniach już nigdy nie będę przesadzać z ziemi do hydro :) Szkoda kwiatka hihihi :)

Pozdrowionka
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No właśnie ...
Ja parę razy myślałam o przejściu na hydro ale tego się zawsze obawiałam, że stracę co niektóre moje ślicznotki ;:145
A tego bym sobie nie darowała :lol:
To chyba najlepiej od młodej roślinki, tak tuż po ukorzenieniu rozpocząć.
Ja myślałam o "przeprowadzce" krotonów, bo robię trzecie do nich podejście i nie wiem czy zimę przetrwają.
Tak jak pisałaś - moje miały prawie wszystko --> tarczniki, wełnowce !!
Z krotonami masz jakieś doświadczenie ?
A tak przy okazji - gdzie Twój wątek :lol:
Pozdrawiam i zapraszam
LaCucarachita
50p
50p

Post »

ewa321 Ja nie mam swojego wątku :) To Tereska mnie zaraziła swoim wątkiem i hydroponiką :))

Tak, najlepiej to z młodszych roślinek popróbować z hydro. Tak przynajmniej doradzała mi Teresa i miała oczywiście rację. Ona jest tu boginią hydroponiki :))))) [[[Serdeczne pozdrowienia dla Ciebie Tereso!!!]]]
Takich większych roślin szkoda. Tym bardziej jak są zdrowe. Jakby były chore to wtedy warto sadzonki juz zrobic w hydro :)
Co do krotonów to słyszałam ogólnie, że jest ciężko utrzymać je przy życiu hehe ale ja mojego kupiłam jako małą roślinkę z małym pieńkiem. Niestety tego już nie mam, ale sadzonki udało się zrobić i ten okaz z poprzednich zdjęć to z sadzonek ukorzenianych w wodzie. specjalnie go nie pięlęgnuję. Jak każdy kwiat. Czasami zrzuca liście, ale wtedy ograniczam podlewanie i przenoszę w cieplejsze miejsce, bo przeciągów i chłodnych miejsc to u mnie jakos źle znosi, ale całe szczęście kilka lat juz mi zimę przechodzi bez problemów i ma się dobrze :))
Nie wiem czemu w hydroponice bluszcz mi się nie trzyma i schefflera. Te dwie roslinki rosną pięknie do jakiegoś momentu i potem zawsze przychodzi czas, że zamierają i nie wiem dlaczego. Do tych kwiatów podchodziłam ze 3 może 4 razy. Zobaczymy jak będzię z tą scheflerra teraz :)))

Pozdrowionka
LaCucarachita
50p
50p

Post »

Tereso przepraszam ze sie wtracilam w watek. Nie zauwazylam ze post ewy123 był kierowany do Ciebie. Totalna wtopa hihi Przepraszam :)))
Ewa123 odnosnie tego kwiatka Tolmiea to dobrze pisalas. Tylko ja sie wtracilam niepotrzebnie :) tez przepraszam za pomylke:))
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 11:52

Post »

Witam serdecznie :wit .Dziękuje za pozdrowienia ;:196
Nie mam za złe że rozpoczęłyście miłą wymianę zdań be zemnie .Udzieliłam juz tylu rad :) że każda z Was jest już ekspertem ;:138 Odpowiadam bardzo króciutko bo mam ograniczony dostęp do internetu.Przebywam w sanatorium i za mną ustawiła sie juz kolejka :D
:) do kontaktu.

Pozdrawiam cieplutko wszystkich zaglądających ;:196
Teresa
------------
Moje Kwiaty w hydroponice
siodemka68
100p
100p
Od: 2 cze 2014, o 19:47

Post »

Witam. Jestem tu nowy i zarazem początkujący. Przeczytałem wszystkie posty tego forum i kilku innych. Zastanawiałem się nad przesadzeniem kilku moich roślin, by zacząć je uprawiać w hydroponice. Mam do Was pytanie związane z używaniem nawozów. Rozumiem, że dopiero po 3 tyg. po przesadzeniu trzeba użyć nawozu, ale jakiego? Jest HM10 starcza na 6 m-cy, jest Agrecol do roślin zielonych, Planton K do roślin kwitnących. Żeby nie zmarnować wszystkich moich roślin chcę zacząć przede wszystkim od chorej paproci, następnie od zielistki, skrzydłokwiatu i begonii. Wszelkiego rodzaju sukulenty zostają w spokoju.
pH w/w roślin
zielistka 5,5-6,5
paproć 5-5,5
skrzydłokwiat 5,5-6,5
begonia 6-7
Nie chcę się bawić w testery pH i środki pH down
Jaki stosujecie, jak często i który moglibyście mi polecić.
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tereniu - jak znajdziesz chwilkę to proszę Cię o info - czy tolmiea daje radę w hydro i czy lepiej Ci teraz rośnie :lol:
I byłabym wdzięczna za sugestię - czy według Ciebie krotonom byłoby lepiej w hydro, czy zostawić je raczej w ziemi ?
Boję się trochę, że mi padną po przeprowadzce do wody.
No i oczywiście korzystaj z uroków sanatoryjnych na maxa :wit
Pozdrawiam i zapraszam
midomidi20133
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 paź 2014, o 13:01
Kontakt:

Post »

Naprawde będę musiała obciąć niektóre roślinki? szkoda. :-( nie mogą wszystkie ładnie w jednym rosnąć? hihi no ale coz. ufam tobie to sie dostosuje do twoich zaleceń hihi :-) a z tym avocado spróbuje z ciekawości hihi pozdrawiam

Usunęłam obszerne cytaty, jeśli już musimy to zrobić to tylko fragmenty./Iwona
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”