Minibotanik Jacka cz.9

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Minibotanik Jacka cz.9

Post »

Komputer w naprawie przez kilka dni, stąd moja nieobecność.

Geniu, ta biało-czerwona to pełna pelargonia. Mam też kilka z ozdobnymi liśćmi no i tak ich przybywa mimochodem ;:224

Przymrozku na razie nie było u mnie więc już teraz uważam ten sezon za wyśmienity dla dalii (czwarty miesiąc kwitną) :tan W jesiennym otoczeniu wyglądają jeszcze piękniej!
Zakwitły dwie białe dalie, które dostałem bez nazwy. Obydwie okazały się tą samą odmianą :lol:
Obrazek

Miłko, powojników górskich nie mam. 'Praecox' to clematis x jouiniana. Jeśli jakiś powojnik jeszcze posadzę, to raczej botaniczne, np. myślałem o mandżurskim czy właśnie o górskim. Ale parcia na te rośliny nie mam więc jedynie w ramach wymiany bym się skusił.
Nareszcie zakwitła długo oczekiwana dalia uratowana dzięki sadzonce zielnej :tan O urodzie 'Bishopów' Miłki pewnie nie muszę przekonywać ale dodam dla niewtajemniczonych, że seria ta ma bordowe i delikatne liście, które same w sobie są świetne!
Obrazek

Grażynko zgadza się - astry w pełni kwitnienia ale na ich pokazywanie przyjdzie pora, jak już zabraknie dalii. Faktycznie - wśród astrów aż huczy od owadów, a motyli to bez przesady w te ciepłe dni są setki! Będzie co pokazywać ;:65 Tak, dzielżany i odętki to też świetne jesienne kwiaty!
Nawet na daliach zasiadają motyle, pod warunkiem, że mogą korzystać z pyłku (otwieranie się dalii pełnych - dla nas nieatrakcyjne ale dla zapylaczy jak najbardziej 8-) )
Obrazek

Witaj Izo! Dalie to podstawa mojego ogrodu; zwłaszcza VIII-IX ale pogoda łaskawa, to i październik powitany daliowo. Chryzantemy i astry poradzą sobie świetnie po przymrozkach nawet jak pogoda się pogorszy.
Rozumiem Cię, że zrezygnowałaś z dalii. Działka to jednak nie to samo co ogród przydomowy.
Dalia miniaturowa rozwinęła się w pełni i konkuruje z astrami ;:3
Obrazek

Dzięki Loki! Mam wrażenie, że październik jest niedoceniany ogrodniczo, a wg mnie to równie piękny i kwiatowy miesiąc od wcześniejszych:
Kolejna dalia zdążyła zakwitnąć! Miała pomyloną nazwę więc nie piszę ale pewnie pokażę, jak się w pełni rozwinie
Obrazek

Teresko, passiflora zawsze mnie zdumiewa i jest niezrównana! Zaczęła mi żółknąć (chyba przelałem ją) ale pozbierała się i kwitnie na nowo.
Na astry przyjdzie czas, bo tak jak piszesz - przymrozków jeszcze nie było u mnie i cieszę się każdą chwilą, kiedy kwitną jeszcze dalie!
Ta odmiana teraz w pełni się prezentuje, bo też zakwitła dopiero co:
Obrazek

Agnieszko, u mnie jeszcze bez przymrozku ale może nadejść w każdej chwili. To nieuniknione i też tak jak Ty - będę miał dzięki temu miejsce na tulipany (po wykopaniu dalii).
Dalie są u nas w domu od trzydziestu lat, ale dopiero ostatnie lata to tworzenie kolekcji.
A skoro pastelowy róż Ci się podobał, to dla Ciebie inna różowa, która jakoś rzadko wpadała mi w kadr (może dlatego że bardzo wysoka - 2,5m):
Obrazek

Janko, z tym "nadchodzi zima", to bym nie szafował :lol: . Owszem nadchodzi, ale dopiero nadeszła piękna i bogata w kwiaty jesień więc nie ma co wybiegać aż tak daleko. Na szczęście u mnie jeszcze bez przymrozków.
To zakończę niedaliowo ale jednorocznym kwiatkiem od Janki, który ma świetne kwiaty!
Obrazek
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Jacku moje dalie wczoraj poległy ,a dzisiaj canny ,
Twoje dalie piękne ;:333

-- 6 paź 2014, o 17:21 --

A ten jednoroczny od Janki śliczny
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ciekawa ta roślinka z ostatniej fotki.
Ale i tak dalie biją ją na głowę. :uszy
Biała Prinzessin zniewalająco nieskazitelna. ;:170
Chociaż reszcie niczego nie brakuje a ostatnia w moim kolorze. :D
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Pokazuj dalie, dopóki jeszcze kwitną! Są super!
Jestem ciekawa, czy Bishop od Ciebie zakwitnie. Wypłosz straszny, ale dzielnie się trzyma ;:333 Może jeśli z 2 tygodnie nie będzie mrozu - zdąży :roll:
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Jacku
Ciekawe co piszesz o kwitnieniu dalii - to, że przeciąga się na 4 - ry miesiące.
Wiem, że je podpędzasz w domu, ale tyle okazów o nieraz wielkich bulwach ;:oj :?:
U mnie jedna dalia, której chyba nie masz :wink: zakwitła we wrześniu i ma dopiero dwa kwiaty :|
Jak jej nie zawinąć włókniną :cry: :!: :?:
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
mar33
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2012, o 16:35

Post »

Jacku piękne te dalie i tyle odmian /100 ;:202 / na tyle mojemu M nie pozwolę chociaż tak jak piszecie mają piękne kolory niepowtarzalną urodę kwiatów ale niestety pooglądam u Ciebie ;:173
Jesienne astry królują teraz wszędzie i co jeden to ładniejszy ;:138
Wyglądająca pigwa spośród kwiecia ;:215
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alu, współczuję przymrozku. Lada dzień i mnie to czeka :( Ale póki co pięknie kwitną. Dziś ognista seria:
Obrazek

Grażynko, świetnie to ujęłaś: 'Księżniczka Irena' nieskazitelna, co jest o tyle radosne, bo moje krzaki miały tendencję do wyradzania się.
Tak, rdest wschodni to piękna roślina i mam nadzieję, że sama się rozsieje.
Obrazek

Miłko, 2 tygodnie - to zbyt optymistyczne :lol: Ja się będę cieszył, jak do jutra nie będzie przymrozku :wink: Ale tak poważnie - dwie dalie jeszcze nie zakwitły i mają zaawansowane pąki więc byłoby super, gdyby zdążyły. Tym bardziej że to perełki od p. Stanisława.
Pokazywałaś 'Procyon' z wyjątkowymi kolorami. Moja raczej stabilna, choć akurat wpadł w kadr kwiatek wyrodzony:
Obrazek

Agnieszko, nie podpędzam dalii. Z dwa-trzy zdechlaki wsadziłem wcześniej do doniczek ale chyba i tak nie przeżyły. Może źle zrozumiałaś - na parapetach od lutego rozmnażam dalie z sadzonek zielnych. Natomiast karpy powędrowały bezpośrednio do ziemi w połowie kwietnia i od początku lipca zaczęły kwitnąć. Teraz mamy październik więc czwarty miesiąc.
Obrazek

Marysiu, mnie pochłonęły dalie na całego więc na tym się nie skończy ;:223
Tak, astry szaleją i upominają się o pokazanie ale muszą jeszcze poczekać; to już pewnie ostatnie dni dalii:
Obrazek
Awatar użytkownika
jolifleur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2012, o 14:41

Post »

Witaj :wit
Z wątku sprzedażowego trafiłam tutaj i ugrzęzłam :wink: na dłuuugi czas ;:oj W planie mam jeszcze pozostałe wątki :)
Pięknie u Ciebie, jest co podziwiać ;:215
Dlaczego w wątku sprzedażowym nie ma dalii? A moze bedą? ;:173 Jakoś wcześniej dalie były u mnie gdzieś tylko w tle ale po tym co widzę u Ciebie zaczynam zmieniać zdanie ;:131 są wśród nich sliczności ;:180
Zajrzyj na pw :wit
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Piękna, ognista i energetyzująca seria. ;:333
Wkleiłam link do drugiej serii filmiku i są tam też dalie. :uszy
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
tesia39
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2012, o 10:45

Post »

:wit Jacku, w końcu znalazłam troszkę czasu żeby choć wirtualnie poznać Twój ogród i stwierdzam że tytuł wątki idealnie do niego pasuje ;:138 Naprawdę u Ciebie jak w ogrodzie botanicznym, bogate kolekcje roślin, a wszystko zadbane i pięknie zaprezentowane ;:215 Dalie masz niesamowite, siedzę z rozdziawioną buzią i je podziwiam ;:oj
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jacku wiesz , chyba spróbuję z tymi daliami może się uda je przetrzymać zimą...... te ogniste scenerie mnie przekonały
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Ewo :!: Cieszę się, że trafiłaś do mnie 8-) Dalii nie ma w wątku sprzedażowym, bo nie pora na to. Będą wczesną wiosną 8-)
Dalie zawładnęły mną całkowicie i jestem na etapie przygotowania kolejnych rabat pod przyszłe nasadzenia.
Ale dziś chcę pokazać pacioreczniki, póki przymrozek ich jeszcze nie skosił. Rozpocznę od gatunku, bo tego mam najwięcej i bardziej dla liści niż dla kwiatów:
Obrazek

Grażynko, dużo teraz takich ognistych akcentów w ogrodzie a dalie jeszcze to podkreślają.
Film - super sprawa i dalie pięknie pokazane ;:333
Obrazek

ale na szczególną uwagę zasługuje liść tej odmiany:
Obrazek

Tereniu, Ciebie też witam po raz pierwszy u mnie i bardzo się cieszę :tan
Tytuł wątku pochodzi jeszcze z czasów, gdy interesowały mnie wszystkie rośliny i wszystko chciałem mieć :;230 Teraz moje zainteresowania zawężyłem ale nadal mam sporo roślin z "poprzedniej epoki" :wink: .
Z tym porządkiem to tylko tak na zdjęciach ładnie wygląda. Nie ogarniam całości ale tego co brzydkie - nie pokazuję ;:170
Obrazek

Dorotko, dalia zimą potrzebuje temperaturę 5-15 maksymalnie stopni, choć wtedy już trzeba zabezpieczać przed wyschnięciem. Jeśli znajdziesz dla nich miejsce z taką temperaturą, to nie wahaj się i zacznij je uprawiać. Ostatecznie małe bulwki można przechować w lodówce :wink:
Obrazek
Awatar użytkownika
jolifleur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2012, o 14:41

Post »

Nadchodzi czas kiedy czasu jest więcej na bywanie w internecie ;) i miło pocieszyć oczy pięknymi widokami. Będę tu często :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Jacku piękne canny :D Dalie pięknie się trzymają oby jak najdłużej .
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

A moja Canna od Ciebie nie zakwitła mi w tym roku i nie wiem dlaczego.
Mimo nawożenia nie zawiązała pędów kwiatowych.
Może przyczyną były deszcze i chłody ? ;:24
Grażyna.
kogro-linki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”