Papryczka chili-jak pielęgnować cz.3
- Milcia120
- 500p
- Posty: 610
- Od: 1 lut 2014, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.3
Jaka polecacie odmianę papryczek ostrych bardzo plennych łatwych w uprawie.
- PaulaPola
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1957
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Olsztyn
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.3
Powiedzcie szybko jak pozbyć się ostrości z paluchów. Jak jeszcze raz wsadze palec w oko to dostanę szału! 

Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.3
Doustnie stosuję mleko. Im bardziej tłuste mleko, tym lepiej. Co się zaś tyczy rąk, to myję je w szklance oleju.PaulaPola pisze:Powiedzcie szybko jak pozbyć się ostrości z paluchów. Jak jeszcze raz wsadze palec w oko to dostanę szału!
Absolutnie nie popijaj wodą, żeby zlikwidować wrażenie palenia w ustach



- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4173
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa, Rembertów
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.3
A przede wszystkim kroić w gospodarczych gumowych rękawiczkach - przez cienkie kapsaicyna przełazi 

-
- 1000p
- Posty: 1779
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.3
Ja używam rękawiczek i pracuję w przeciągu. W innym przypadku chronić trzeba nie tylko oczy...
Przy większej ilości piecze dwa razy, przy jedzeniu i ..........
Przy większej ilości piecze dwa razy, przy jedzeniu i ..........
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.3
Na mnie działa umycie rąk tłustym mlekiem
Jak to okaże się za mało, to wcieram w ręce tłusty krem lub oliwę/olej, czekam kilka minut i dokładnie wycieram ręce ręcznikiem papierowym.
Kapsaicyna jest jak wirus, łatwo wszystkiego się przyczepia i czeka na ofiarę, zostanie na trzonku noża, łyżki, desce, blacie, talerzu, itp.
Czasami jak kroję bardzo ostre papryki, to zakładam nawet 2 pary lateksowych rękawiczek, w razie czego. Ale nie powiem... wiele razy nie chciało mi się rękawiczek zakładać, a potem ręce cierpiały
i nie tylko ręce 

Kapsaicyna jest jak wirus, łatwo wszystkiego się przyczepia i czeka na ofiarę, zostanie na trzonku noża, łyżki, desce, blacie, talerzu, itp.
Czasami jak kroję bardzo ostre papryki, to zakładam nawet 2 pary lateksowych rękawiczek, w razie czego. Ale nie powiem... wiele razy nie chciało mi się rękawiczek zakładać, a potem ręce cierpiały


- Milcia120
- 500p
- Posty: 610
- Od: 1 lut 2014, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.3
Proszę o odpowiedz chciała bym się przygotować na przyszły rok
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.3
Milcia, bardzo plenna i ostra jest np. cayenne. Jeszcze plenniejsza może być np. Dziuni87 'sangria', którą ona tu pokazywała, ta ma mnóstwo małych, ostrych papryczek:
Zobacz, zdjęcia Dziuni, które tu pokazywała:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 4#p4866064
Zdjęcia z internetu, (ja pózniej poszukam swoich)
Aji Lemon Drop
http://www.seminka-chilli.cz/aji-lemon-drop-88.html


Zobacz, zdjęcia Dziuni, które tu pokazywała:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 4#p4866064
Moja najplenniejsza, to aji lemon drop, ostra, o cytrynowym smaku. Podobna do niej jest aji cito.Dziunia87 pisze:![]()
Zdjęcia z internetu, (ja pózniej poszukam swoich)
Aji Lemon Drop
http://www.seminka-chilli.cz/aji-lemon-drop-88.html


- Dziunia87
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1592
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.3
Milcia120 po 2 latach uprawiania papryk dochodzę downiosku, że generalnie ostre papryczki są łatwe w uprawie. Nie łapią chorób jak pomidory i jak będziesz podlewać to zawsze wyrośnie 
Polecam odmiany o małych owocach, bo szybciej dojrzewają i po prostu jest ich więcej na krzaku np. Chupetincho, Zimbabwe Bird, Demon Red, Numex Twilight, Chili Sangria, Explosive Ember, Medusa i wszelkie ozdobne.
Polecam też wszystkie papryki do 8/10 w skali ostrości, bo te wyższe jednak mniej obsypane owocami.
supersą odmiany chilli

Polecam odmiany o małych owocach, bo szybciej dojrzewają i po prostu jest ich więcej na krzaku np. Chupetincho, Zimbabwe Bird, Demon Red, Numex Twilight, Chili Sangria, Explosive Ember, Medusa i wszelkie ozdobne.
Polecam też wszystkie papryki do 8/10 w skali ostrości, bo te wyższe jednak mniej obsypane owocami.
supersą odmiany chilli

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 573
- Od: 8 sty 2014, o 12:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: województwo śląskie
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.3
Dziunia masz rację .Mam co prawda rok doświadczenia ,ale też mi się wydaję,że ostre papryczki są łatwe w uprawie.
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.3
Zgadzam się z przedmówcami, że uprawa ostrych papryk jest łatwa
Moich w gruncie nic się nie imało, nic im nie było, nie chorowały. Nawożone co 3 tygodnie Fructusem do papryk. Jedną balkonową Explosive Ember zaatakowały tylko mszyce, ale ręczne tępienie dziadostwa w końcu dało rezultaty
Upierdliwa robota, no i trzeba mieć lupę
Kilka z moich papryk wygrzewa się już w domu co by nie zaznać przymrozków - jeśli się pojawią
Myślę, aby jabłka gdzieś wokół porozkładać, to może szybciej dojrzeją, to ponoć jest jakiś patent
Aji Lemon Drop, zostało ok 10 szt. owoców na tym krzaku, jeszcze 2 krzaki zostały w gruncie.

Peter Pepper, peniski spokojnie wybarwiają się na wystawie południowej, jest ok 6-7 szt. owoców. Jeszcze mam 2 krzaki w gruncie.

Rawit, bardzo ostra, już ostatnia owocująca roślinka. Ładnie się w domu wybarwia.

No i bliźniaki już wybarwione




Kilka z moich papryk wygrzewa się już w domu co by nie zaznać przymrozków - jeśli się pojawią


Aji Lemon Drop, zostało ok 10 szt. owoców na tym krzaku, jeszcze 2 krzaki zostały w gruncie.

Peter Pepper, peniski spokojnie wybarwiają się na wystawie południowej, jest ok 6-7 szt. owoców. Jeszcze mam 2 krzaki w gruncie.

Rawit, bardzo ostra, już ostatnia owocująca roślinka. Ładnie się w domu wybarwia.

No i bliźniaki już wybarwione


- Dziunia87
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1592
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.3
To już końcówka sezonu, a plony warto jakoś spożytkować.
Dzięki uprzejmości znajomego miałam trochę Lemon Drop'ów i Jamaican Red i Gold i zaopatrzyłam się w drobny zimowy zapas
Skusiłam się i pierwszy raz przyrządziłam nadziewane papryczki w oliwie <thumright>
Nadzienie: półtłusta feta wymieszana z tłustym twarogiem i serkiem mascarpone do tego wyciśnięty przez praskę czosnek, zioła (dużo oregano, mniej bazylii, tymianek, zioła prowansalskie), sól i pieprz
Papryczki eksperymentalnie, bo nie miałam innych: 2 słoiczki z Lemon Drop'ami, 1 z czerwonym Jamaican Red (C. annuum) i 1 mix Jamaican Gold i Red Cherry Large.
Mogą okazać się za ostre, ale mam nadzieję, że jednak padnę z zachwytu jak je spróbuję
Do nadziewania wykorzystałam full profesfonalną szprycę ze sklepu "Wszystko po 5 złotych"
Czas na fotorelację
Lemon Dropy



Oliwa pierwszej klasy z Biedronki i podgrzewana równie profesjonalnie "na oko"
Generalnie każdy słoiczek został zalany oliwą o nieco innej temperaturze, abym mogła potem stwierdzić jak jest najlepiej. Raz przy zalewaniu serek lekko skwierczał, a innym jeszcze mocniej, a raz wcale..zobaczymy.
W każdym razie nie pasteryzowałam, a i tak ładnie wieczka zassały.

Jamaicany

Szpryca nadal daje radę
Dzięki niej na prawdę szybko szło i nie upaprałam wszystkiego dookoła.

Kilka Red Cherry dla przełamania ostrości :P




Za jakiś czas dam znać jak smakują <thumright>
ps. Modku kochany to nie przepis tylko prezentacja papryczek w artystycznym ujęciu, taka sztuka nowoczesna
Dzięki uprzejmości znajomego miałam trochę Lemon Drop'ów i Jamaican Red i Gold i zaopatrzyłam się w drobny zimowy zapas

Skusiłam się i pierwszy raz przyrządziłam nadziewane papryczki w oliwie <thumright>
Nadzienie: półtłusta feta wymieszana z tłustym twarogiem i serkiem mascarpone do tego wyciśnięty przez praskę czosnek, zioła (dużo oregano, mniej bazylii, tymianek, zioła prowansalskie), sól i pieprz
Papryczki eksperymentalnie, bo nie miałam innych: 2 słoiczki z Lemon Drop'ami, 1 z czerwonym Jamaican Red (C. annuum) i 1 mix Jamaican Gold i Red Cherry Large.
Mogą okazać się za ostre, ale mam nadzieję, że jednak padnę z zachwytu jak je spróbuję

Do nadziewania wykorzystałam full profesfonalną szprycę ze sklepu "Wszystko po 5 złotych"

Czas na fotorelację

Lemon Dropy



Oliwa pierwszej klasy z Biedronki i podgrzewana równie profesjonalnie "na oko"

W każdym razie nie pasteryzowałam, a i tak ładnie wieczka zassały.

Jamaicany

Szpryca nadal daje radę


Kilka Red Cherry dla przełamania ostrości :P




Za jakiś czas dam znać jak smakują <thumright>
ps. Modku kochany to nie przepis tylko prezentacja papryczek w artystycznym ujęciu, taka sztuka nowoczesna

- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 14004
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Grzybno Wlkp
- Kontakt:
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.3
Super
Ja dziś zerwałem pierwsze 4sztuki lemon drop
na krzaku jeszcze z kilkanaście i połowa już prawie dojrzała
Smak mi pasuje, faktycznie ma posmak cytrynowy.



- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 14004
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Grzybno Wlkp
- Kontakt:
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.3
Dojrzewa pierwsza czekolada 
No i te lemon drop


No i te lemon drop

