Papryczka chili-jak pielęgnować cz.3

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Milcia120
500p
500p
Od: 1 lut 2014, o 12:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.3

Post »

Jaka polecacie odmianę papryczek ostrych bardzo plennych łatwych w uprawie.
Awatar użytkownika
PaulaPola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 21:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Powiedzcie szybko jak pozbyć się ostrości z paluchów. Jak jeszcze raz wsadze palec w oko to dostanę szału! ;:14
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Awatar użytkownika
Slawgos
500p
500p
Od: 14 kwie 2010, o 19:55

Post »

PaulaPola pisze:Powiedzcie szybko jak pozbyć się ostrości z paluchów. Jak jeszcze raz wsadze palec w oko to dostanę szału! ;:14
Doustnie stosuję mleko. Im bardziej tłuste mleko, tym lepiej. Co się zaś tyczy rąk, to myję je w szklance oleju.
Absolutnie nie popijaj wodą, żeby zlikwidować wrażenie palenia w ustach :!: :!: :!:
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

A przede wszystkim kroić w gospodarczych gumowych rękawiczkach - przez cienkie kapsaicyna przełazi ;:oj
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08

Post »

Ja używam rękawiczek i pracuję w przeciągu. W innym przypadku chronić trzeba nie tylko oczy...
Przy większej ilości piecze dwa razy, przy jedzeniu i ..........
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39

Post »

Na mnie działa umycie rąk tłustym mlekiem :) Jak to okaże się za mało, to wcieram w ręce tłusty krem lub oliwę/olej, czekam kilka minut i dokładnie wycieram ręce ręcznikiem papierowym.

Kapsaicyna jest jak wirus, łatwo wszystkiego się przyczepia i czeka na ofiarę, zostanie na trzonku noża, łyżki, desce, blacie, talerzu, itp.

Czasami jak kroję bardzo ostre papryki, to zakładam nawet 2 pary lateksowych rękawiczek, w razie czego. Ale nie powiem... wiele razy nie chciało mi się rękawiczek zakładać, a potem ręce cierpiały :wink: i nie tylko ręce ;:131
Awatar użytkownika
Milcia120
500p
500p
Od: 1 lut 2014, o 12:18

Post »

Proszę o odpowiedz chciała bym się przygotować na przyszły rok
Amanita
---

Post »

Milcia, bardzo plenna i ostra jest np. cayenne. Jeszcze plenniejsza może być np. Dziuni87 'sangria', którą ona tu pokazywała, ta ma mnóstwo małych, ostrych papryczek:

Zobacz, zdjęcia Dziuni, które tu pokazywała:

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 4#p4866064
Dziunia87 pisze:Obrazek Obrazek
Moja najplenniejsza, to aji lemon drop, ostra, o cytrynowym smaku. Podobna do niej jest aji cito.

Zdjęcia z internetu, (ja pózniej poszukam swoich)

Aji Lemon Drop
http://www.seminka-chilli.cz/aji-lemon-drop-88.html

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Dziunia87
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2013, o 09:02

Post »

Milcia120 po 2 latach uprawiania papryk dochodzę downiosku, że generalnie ostre papryczki są łatwe w uprawie. Nie łapią chorób jak pomidory i jak będziesz podlewać to zawsze wyrośnie :-)

Polecam odmiany o małych owocach, bo szybciej dojrzewają i po prostu jest ich więcej na krzaku np. Chupetincho, Zimbabwe Bird, Demon Red, Numex Twilight, Chili Sangria, Explosive Ember, Medusa i wszelkie ozdobne.

Polecam też wszystkie papryki do 8/10 w skali ostrości, bo te wyższe jednak mniej obsypane owocami.
supersą odmiany chilli :-)
klon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2014, o 12:02

Post »

Dziunia masz rację .Mam co prawda rok doświadczenia ,ale też mi się wydaję,że ostre papryczki są łatwe w uprawie.
Amanita
---

Post »

Zgadzam się z przedmówcami, że uprawa ostrych papryk jest łatwa ;:333 Moich w gruncie nic się nie imało, nic im nie było, nie chorowały. Nawożone co 3 tygodnie Fructusem do papryk. Jedną balkonową Explosive Ember zaatakowały tylko mszyce, ale ręczne tępienie dziadostwa w końcu dało rezultaty :) Upierdliwa robota, no i trzeba mieć lupę :lol:

Kilka z moich papryk wygrzewa się już w domu co by nie zaznać przymrozków - jeśli się pojawią :wink: Myślę, aby jabłka gdzieś wokół porozkładać, to może szybciej dojrzeją, to ponoć jest jakiś patent :wink:

Aji Lemon Drop, zostało ok 10 szt. owoców na tym krzaku, jeszcze 2 krzaki zostały w gruncie.
Obrazek

Peter Pepper, peniski spokojnie wybarwiają się na wystawie południowej, jest ok 6-7 szt. owoców. Jeszcze mam 2 krzaki w gruncie.
Obrazek

Rawit, bardzo ostra, już ostatnia owocująca roślinka. Ładnie się w domu wybarwia.
Obrazek

No i bliźniaki już wybarwione :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Dziunia87
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2013, o 09:02

Post »

To już końcówka sezonu, a plony warto jakoś spożytkować.

Dzięki uprzejmości znajomego miałam trochę Lemon Drop'ów i Jamaican Red i Gold i zaopatrzyłam się w drobny zimowy zapas ;:172
Skusiłam się i pierwszy raz przyrządziłam nadziewane papryczki w oliwie <thumright>

Nadzienie: półtłusta feta wymieszana z tłustym twarogiem i serkiem mascarpone do tego wyciśnięty przez praskę czosnek, zioła (dużo oregano, mniej bazylii, tymianek, zioła prowansalskie), sól i pieprz

Papryczki eksperymentalnie, bo nie miałam innych: 2 słoiczki z Lemon Drop'ami, 1 z czerwonym Jamaican Red (C. annuum) i 1 mix Jamaican Gold i Red Cherry Large.
Mogą okazać się za ostre, ale mam nadzieję, że jednak padnę z zachwytu jak je spróbuję :lol:

Do nadziewania wykorzystałam full profesfonalną szprycę ze sklepu "Wszystko po 5 złotych" Obrazek

Czas na fotorelację :)
Lemon Dropy
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Oliwa pierwszej klasy z Biedronki i podgrzewana równie profesjonalnie "na oko" :lol: Generalnie każdy słoiczek został zalany oliwą o nieco innej temperaturze, abym mogła potem stwierdzić jak jest najlepiej. Raz przy zalewaniu serek lekko skwierczał, a innym jeszcze mocniej, a raz wcale..zobaczymy.
W każdym razie nie pasteryzowałam, a i tak ładnie wieczka zassały.
Obrazek

Jamaicany
Obrazek

Szpryca nadal daje radę :D Dzięki niej na prawdę szybko szło i nie upaprałam wszystkiego dookoła.
Obrazek

Kilka Red Cherry dla przełamania ostrości :P
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Za jakiś czas dam znać jak smakują <thumright>

ps. Modku kochany to nie przepis tylko prezentacja papryczek w artystycznym ujęciu, taka sztuka nowoczesna :uszy
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Super ;:215 Ja dziś zerwałem pierwsze 4sztuki lemon drop :D na krzaku jeszcze z kilkanaście i połowa już prawie dojrzała :) Smak mi pasuje, faktycznie ma posmak cytrynowy.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Dojrzewa pierwsza czekolada Obrazek
No i te lemon drop :) Obrazek
Zablokowany