Żyworódka - usychające liście

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
sergi-1988
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 wrz 2014, o 17:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Żyworódka - usychające liście

Post »

Drodzy Forumowicze,
dostałem od bratowej żyworódkę. Jej rośnie pięknie, mnie niestety zawsze usychają dolne liście, gdy roślinka wypuszcza nowe. Kwiatek ma już ok. 9 miesięcy, a wygląda jak miesięczna sadzonka. Przesyłam zdjęcie, może ktoś z Was napisze mi, jak mam postępować...
Obrazek
Awatar użytkownika
Kasienkar
500p
500p
Od: 18 cze 2013, o 14:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Żyworódka - usychające liście

Post »

Zastanawiam się nad tym czy nie trzeba jej odżywką do roślin zielonych podlać. Jeżeli usycha liść kiedy wypuszcza nowe młode to wygląda jakby wszystkie soki szły do górnych liści a te dolne były nieodżywione, mojej dolne liście nie usychają, więc faktycznie to nie jest naturalne. A może doniczka stoi nad grzejnikiem i suche powietrze na nią leci.
Pozdrawiam,
Kasia
sergi-1988
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 wrz 2014, o 17:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Stoi na blacie w kuchni, gdzie nie ma kaloryfera. Ja już się zacząłem zastanawiać, czy w mieszkaniu nie ma jakiś żył wodnych. Nie skłamię, jeżeli napiszę, że miałem w swojej karierze z 40 storczyków. Wszystkie musiałem wyrzucić, bo dopadała je dziwna choroba, której nie potrafili zdiagnozować ogrodniczy w różnych sklepach ogrodniczych. Teraz anturium i stephanotisa dopadły tarczniki, z którymi walczę już parę miesięcy. Jeden niekończący się horror.... Ja tak kocham kwiatki, a wychodzi na to, że u mnie tylko się męczą :/
EDITA
500p
500p
Od: 7 lis 2014, o 18:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Też tak mam.
Kiedy u mnie usychają listki żyworódek, odrywam je i podlewam, rosną na południowym parapecie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”