Oplątwy - bezkorzenne parapetowce

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mmudant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 11:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Oplątwy - bezkorzenne parapetowce

Post »

Zmian w oplątwowym świecie za wiele nie ma, ale kilka portretów dziś zrobiłam. Oto po kolei te co załapały się na sesję:

Po kolei: oaxacana, magnusiana i andreana. Ta ostatnia choć przyjechała z pakiem kwiatowym ani myśli zakwitnąć. Pąk zasechł. Teraz czekam na młode - bo wg oplatwowej zasady życia powinny się pojawić.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pąki caput-medusae i circinata pomału sobie rosną...

Obrazek

Obrazek

Przekwitniętniej teunifolii kłos zielenieje, a jedno małe idzie w siłę. Drugie jest bardzo malutkie.

Obrazek

Obrazek

T. streptophylla i bulbosa dalej kręcą loczki

Obrazek

Obrazek

A brachycaulos abdita puszcza zielone liście, więc zrobiła się dwubarwna :)
Obrazek

T. fasciculata na razie na jednym kwiatku zakończyła spektakl. Reszta pewnie znowu powoli się namyśla...

Obrazek

Usenoides tak po prostu sobie wisi w porannym słonku ...
Obrazek
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2014, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Madzia - andreana po prysznicu - obłędna !!
A bulbosa faktycznie wywija loczki :lol:
Abdita wygląda zjawiskowo w tych dwóch kolorach ;:167
No i moja ukochana - szara gwatemalska ma się świetnie !!
Piękna sesja ;:63
Pozdrawiam i zapraszam
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

Sesja super ;:138 . Zawsze z niecierpliwością zaglądam do Twojego wątku: pokaże coś Madzia czy nie pokaże? ;:168 . To dla mnie coś nowego i bardzo ciekawego ;:108 . A komentarze Ewy dopełniają całości :heja . Ja nie umiem być taka ekspresyjna, ale lubię tę cechę u innych ;:108 .
:wit
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pulpa222 - ;:196
"Ja nie umiem być taka ekspresyjna" - napisałaś, ale czy nie chodziło Ci przypadkiem o moje ... gadulstwo ;:306
No a poza tym jak fotki tillandsii są tak śliczne jak u Madzi - no to jak się tu powstrzymać od komentarza, nie da rady milczeć :lol:
Pozdrawiam i zapraszam
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewa, chodziło mi o to, że potrafisz tak się cieszyć i umiesz to wyrazić słowami. Ja potrzebowałam lat, żeby cokolwiek miłego z siebie wydusić, stąd moja jakby zazdrość, że innym przychodzi to z łatwością, tym bardziej, że dzisiaj uważam, iż trzeba mówić ciepłe i miłe słowa, bo one są nam potrzebne, jak powietrze. Czy już się 'odbraziłaś' na mnie :D ?
A Twoje gadulstwo całkiem mi się podoba i dlatego o tym napisałam. Jesteś wulkanem energii, a ja zastanawiam się, skąd ją bierzesz ;:196 .
A fotki Madzi są faktycznie niesamowite i jej sposób opowiadania o roślinach też jest specyficzny. Ale może na dzisiaj dość, bo teraz Ona zapyta, czy Jej nie dokuczam. Ależ skąd, jestem zauroczona taką narracją. Staram się to za każdym razem podkreślać, a czy mi się udaje?. Może? ;:167 .
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
mmudant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewcia - Twoje komentarze są zawsze obłędnie fajne, i to w każdym wątku, masz niesamowicie pozytywny temperament ;:138, pozazdrościć jak mówi Ania.... :D
I dziewczyny dziękuję za miłe słowa.... :oops: Aniu i Ewo, bardzo dziękuję. Inaczej nie umiem pisać... a zdjęcia, hm, to w dużej mierze kwestia sprzętu jakim się robi..., a ja po prostu lubię fotografię i bardzo, bardzo amatorsko robię zdjęcia kwiatkom itp .... Zresztą Aniu, fotografie Twojego ogrodu są zjawiskowe...... cudowne.... tajemnicze.... z tą grą światło-cieni.... bajka !!!
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pulpa222 - to był żart :lol: i absolutnie się nie obrażam, wręcz przeciwnie !! I strasznie dziękuję z miłe słówka :lol:
To muszę jeszcze raz coś napisać Madzi o oplątwach, bo nas wyrzuci ze swojego wątku :;230
A tak serio - to od paru dni strasznie mi się podaba fasciulata ;:167
A wszystko przez ten jej cudny kłosek :lol:
I sama nie wiem czemu o tym wcześniej nie wspomniałam :lol:
Pozdrawiam i zapraszam
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

To ja tylko napiszę,ze sie zgadzam z Ewcią,bo pisać też nie umiem :wit
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Umiesz Tulapku pisać, umiesz i to całkiem dowcipnie i na tzw. 'poziomie'. Dajesz sobie świetnie radę z dorosłymi tu przecież forumowiczami. Gdybyś się nie przyznał do wieku, trudno by było go ocenić po Twoich wpisach ;:108 .

Ewa-żartowałaś, ale nie dyskredytuj siebie nigdy ;:185 .Jesteś super w moim odczuciu ;:168 . Jest ogromna różnica między mówieniem na temat, a gadulstwem. A Ty mówisz na temat ;:108 i jest w Tobie tyle entuzjazmu :tan . Już kiedyś to wstawiałam:
Idź swoją drogą, a ludzie niech mówią, co chcą.
Dante Alighieri

A fasciculata jest moim sposobem na ćwiczenie cierpliwości. Ależ ona się 'guzdrze' ;:161 , czyli mówiąc językiem literackim: bardzo, ale to bardzo wolno rośnie :;230 .
Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Umiesz Tulapku pisać, umiesz i to całkiem dowcipnie i na tzw. 'poziomie'. Dajesz sobie świetnie radę z dorosłymi tu przecież forumowiczami. Gdybyś się nie przyznał do wieku, trudno by było go ocenić po Twoich wpisach ;:108 .

Ewa-żartowałaś, ale nie dyskredytuj siebie nigdy ;:185 .Jesteś super w moim odczuciu ;:168 . Jest ogromna różnica między mówieniem na temat, a gadulstwem. A Ty mówisz na temat ;:108 i jest w Tobie tyle entuzjazmu :tan . Już kiedyś to wstawiałam:
Idź swoją drogą, a ludzie niech mówią, co chcą.
Dante Alighieri

A fasciculata jest moim sposobem na ćwiczenie cierpliwości. Ależ ona się 'guzdrze' ;:161 , czyli mówiąc językiem literackim: bardzo, ale to bardzo wolno rośnie :;230 .
Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madziu - czy 'mojej' fasciculacie nie przybył żaden kwiatuszek ;:145 , chyba zacznę kląć (po cichu :;230 ), może to ją ruszy ;:89.
Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madzia - moja bulbosa jakoś tak "fajnie-dziwnie" rośnie :lol: bo jej czubek jest jakiś taki dziwnie jasny :lol:
Wiem, że na kwitnienie to chyba zdecydowanie za wcześnie, ale to są inne liście niż do tej pory ...
Wpisałam sobie w goo... "bulbosa-kwitnienie", i wiesz co mi wyskoczyło na pierwszym miejscu --> "Oplątwy - bezkorzenne ..." ;:224 ;:306
No i tak się zakończyły moje poszukiwania informacji w necie ...
Poza Tobą i Beaby (i może panią B. z RT) nikt więcej nic nie wie na temat kwitnienia (i nie tylko) tillandsii :lol:
Za mało jest zdecydowanie literatury fachowej na ten temat !!
Normalnie nie ma się na czym oprzeć, czysta intuicja !!
A jak ona zawiedzie - to roślinkę ... trafia i ląduje w koszu !!
No to jeszcze raz tak nieśmiało sugeruję --> może byś jednak jakąś broszurkę na początek zredagowała ;:180
Ty przecież tyle o nich już wiesz !!
Pozdrawiam i zapraszam
Awatar użytkownika
mmudant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu - fasciculata milczy. Może coś jej nie pasi tak do końca? wróciła z balkonowego lata do domu i może nie jest z tego zadowolona i się aklimatyzuje?? nie mam pojęcia ...

Ewcia - a ta Twoja bulbosa to może zaczęła np szybciej rosnąć i dlatego te listki ma żółciejsze, plus mniej światła i dlatego raka jest? jakby kwitła to chyba raczej powinna się w czerwienie wybarwiać?? wrzuć na google "tillandsia bulbosa flowers" i popatrz ... A z tą broszurką to nie przesadzaj... ja też bazuję na intuicji ... większość gatunków mam dopiero od wiosny, kiedy mnie zaoplątwowało. Ale jak je wszystkie utrzymam przez powiedzmy ... 3 lata, to będzie znaczyło że faktycznie coś wiem.... :wink: a teraz to się uczymy :D
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A niech ją! ;:161 -może sie wystraszy. Magda, ty masz naprawdę 'anielską' cierpliwość do tych roślin. Jestem pełna uznania ;:108 . Może u innych coś się zmieniło, bo dawno nie było zdjęć, proszę ;:168 .
Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Madziu - kolejne nabytki oplątwowe są super. Jak zwykle zdjęcia są rewelacyjne.
A w tillandsiach i storczykach uwielbiam to, że nie znają pór roku i kwitną kiedy chcą.

Myślę Ewuś321, że masz doskonały pomysł by Magda wydała jakąś książkę / broszurę nt. tillandsi. Ja to kupuję od ręki no chociażby li tylko dla samych cudnych fotografii ;:215
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”