Hippeastrum/Amarylis - porady ,uwagi,zapytania
- Jolek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Hippeastrum / amarylis - porady ,uwagi,zapytania
Solaya przekopałam z koleżanką katalogi L.Willemse z lat 1995 gdzie kiedyś zamawiałyśmy cebule hippeastrum . Nasiona z tej cebuli http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/oce ... 18f5a.html to być może Hippeastrum Gracilis opisana jako ozdobna z drobnymi pomarańczowo-czerwonymi kwiatami lub inna chyba na 90% nazwana ,,Olbrzymie czerwone" - płonąca czerwień.Innych wtedy czerwonych nie proponowano. W google jest te foto z katalogu http://www.spaldingbulb.co.uk/product/a ... gracilis-/
Zobaczymy co z nich wyjdzie
A po ilu latach będą w stanie kwitnąć?

A po ilu latach będą w stanie kwitnąć?

- Jolek
Nie pamiętam dokładnie ale chyba po 6 latach z tym ,że ja szczególnie nie dbałam aby rosły na masę gdy była już wielkości małej główki czosnku więc i cebulka nie jest imponująca.
Re: Hippeastrum/ Zwartnica/ Amarylis -tylko prezentacje kwitnień
Wyniosłam wszystkie przekwitniete kwiaty na ogród, stały tam kilka tygodni. Teraz gdy chciałam zabrac je do domu okazało się że w doniczkach jest pełno robactwa :
Czy mogę wyrzucić całć ziemie, wypłukać dokładnie korzonki i posadzić do nowej ziemi?

No to i ja tu trafiłam
na dzień matki dostałam pierwszą cebulkę która długo cieszyła moje oczka, kwitła na dwóch pędach

potem dokupiłam jeszcze jednego już kończącego kwitnienie

do dziś byłam przekonana że posiadam amarylisy...
z tego co tutaj czytam są amarylisy i hippeastrum, czym one się różnią bo jakoś nie mogę swoich zakwalifikować
No i widzę że się zagapiłam...moje jeszcze mają jędrne liście, nie wiedziałam że trzeba je zasuszać
Czy jeszcze zdążę je przygotować do snu zimowego jak teraz zacznę zasuszać ?

na dzień matki dostałam pierwszą cebulkę która długo cieszyła moje oczka, kwitła na dwóch pędach

potem dokupiłam jeszcze jednego już kończącego kwitnienie

do dziś byłam przekonana że posiadam amarylisy...
z tego co tutaj czytam są amarylisy i hippeastrum, czym one się różnią bo jakoś nie mogę swoich zakwalifikować

No i widzę że się zagapiłam...moje jeszcze mają jędrne liście, nie wiedziałam że trzeba je zasuszać

Czy jeszcze zdążę je przygotować do snu zimowego jak teraz zacznę zasuszać ?
Pozdrawiam
Beata
Beata
Ja nigdy nie zasuszałem swoich, jak przyszedł ich czas to liścia zaczęły schnąć same 

- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja na początku września wyniosłam swoje do piwnicy. W połowie grudnia wsadzę je w nową ziemię i postawię w świetle.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Witam! Zamierzam rozpocząć hodowlę Amarylisów tej jesieni... na samym początku zaznaczę, że nigdy wcześniej nie miałem z nimi do czynienia ale urzekły mnie swoją oryginalnością
Chciałbym się dowiedzieć (bo słyszałem, że lubią nie za duże doniczki) czy Amarylisowi o średnicy cebuli 12cm wystarczy doniczka o średnicy 17cm? Trochę się pospieszyłem i doniczki stoją już kupione w oczekiwaniu na cebule 
Wszystkim zainteresowanym rozpoczęciem/rozszerzeniem swojej hodowli - od czwartku w Lidlach w całej polsce bardzo dużo wybór Amarylisów! W wybranych sklepach mają pojawić się olbrzymie za cenę 30zł ale domyślam się na w Lubinie ich nie znajde...

Wszystkim zainteresowanym rozpoczęciem/rozszerzeniem swojej hodowli - od czwartku w Lidlach w całej polsce bardzo dużo wybór Amarylisów! W wybranych sklepach mają pojawić się olbrzymie za cenę 30zł ale domyślam się na w Lubinie ich nie znajde...

- Jolek
Lotos życzę Ci udanej hodowli tych oryginalnych kwiatów. Ten rozmiar w zupełności wystarczy. Jest jednak problem, musisz poszukać źródło ze zdrowymi cebulkami. W Lidlu możesz na takie nie trafić. W zeszłym roku były duże cebule z doniczkami, niestety skażone chorobą grzybową. Były też te olbrzymie gdzieś w sprzedaży ale nie pokusiłam się bo w ,,ścisku" były lekko miękkie.
Dziękuję za szybką odpowiedź! Z tego co jak na razie zapowiada Lidl mają pojawić się same cebule (nie w ziemi). Masz może dla mnie jakieś rady dotyczące wyboru zdrowej cebuli? Rozumiem, że musi być twarda i nie wilgotna 

- Jolek
Moja rada to taka, przejrzyj cały temat łącznie z fotkami i linkami i naprawdę będziesz wiedział na co trzeba zwrócić uwagę. W sprzedaży mogą być w okrywie łuskowej a pod nimi zgaduj zgadula, inne mają ściągniętą łuskę to wtedy łatwo jest przyjrzeć się czy nie ma jakiś plam szczególnie czerwonych, czy piętka jest sucha zdrowa z białymi korzonkami. Z tym posadzonymi już w doniczce też przyjrzyj się dokładnie. 

Takie z liściami wynosisz ?whitedame pisze:Ja na początku września wyniosłam swoje do piwnicy. W połowie grudnia wsadzę je w nową ziemię i postawię w świetle.
Pozdrawiam
Beata
Beata
Wielkie Dzięki! Mam nadzieję, że już tej zimy podzielę się zdjęciami!
Na dno doniczki mogę wsypać zwykłe kamyczki ogrodowe oczywiście wypłukane czy są jakieś specjalne wskazania? 
-- 28 wrz 2014, o 16:13 --
Beaa stopniowo zmniejszaj a potem całkowicie zaprzestań podlewania. Przygotowując roślinę do odpoczynku, dajesz jej znak żeby się przygotowała i w przypadku mojej babci liście zawsze opadają na czas wynoszenia bo po prostu robią się suche i bardzo słabe

-- 28 wrz 2014, o 16:13 --
Beaa stopniowo zmniejszaj a potem całkowicie zaprzestań podlewania. Przygotowując roślinę do odpoczynku, dajesz jej znak żeby się przygotowała i w przypadku mojej babci liście zawsze opadają na czas wynoszenia bo po prostu robią się suche i bardzo słabe

- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Proszę nie cytować podwójnych cytatów, poprawiłem norbert76Beaa napisał(a):
Takie z liściami wynosisz ?
Przestaję podlewać na początku sierpnia, więc we wrześniu większość liści jest obumarła, ale zdarza się też, że jakieś okazy nie chcą więdnąć.
Ponieważ u mnie rosną po 4 sztuki w donicy nie mam wyjścia wynoszę wszystkie.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- Jolek
Byłam dziś w Lidlu i oglądałam cebule amarylisów. Piękne, dorodne, nawet olbrzymie , pełne, półpełne i pojedyncze. Aż przemawiały - kup mnie. Przyjrzawszy się im , wszystkie były ,,chore" w większym lub mniejszym stopniu z nalotem czerwonego grzyba