Moje sukulenty, kaktusy i inne roślinki :-) - brombiel

Zablokowany
alusja56
50p
50p
Od: 29 wrz 2013, o 20:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moje sukulenty, kaktusy i inne roślinki :-) - brombiel

Post »

Zainteresowała mnie ta Twoja pora deszczowa jak to fajnie ujęłaś. Czy wszystkie sukulenty i kaktusy tak kąpiesz ???? I w jakich miesiącach to robisz ??? Bilbergia super !! Lubię takie rozrosłe okazy, tylko zmartwiłaś mnie tym czekaniem na kwitnienie.
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2014, o 13:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

alusja56 pisze:Zainteresowała mnie ta Twoja pora deszczowa jak to fajnie ujęłaś. Czy wszystkie sukulenty i kaktusy tak kąpiesz ???? I w jakich miesiącach to robisz ??? Bilbergia super !! Lubię takie rozrosłe okazy, tylko zmartwiłaś mnie tym czekaniem na kwitnienie.
:wit Alu u mnie pora deszczowa wypada w m-cu październik-listopad i kwiecień-maj....wiadomo mycie okien to i rośliny do mycia :D wszystkie rośliny idą pod dłuuugi prysznic, bez wyjątku ;:173
Bilbergia....jej kwitnienie to inna bajka, myślę że tyle czasu u mnie nie kwitła bo miała za gorąco i za sucho. Jak się przeprowadziłam zmieniły się warunki na bardziej korzystne, ale mnie zachciało się ją przesadzić do większej i ładniejszej doniczki...więc znów zamiast kwitnąć poszła w korzenie. Wcześniej próbowałam ją podlewać do rurek tworzących się z liści (czytałam że tak powinno się robić gdy jest dużo słońca i suche powietrze), nawozić ale u mnie to nie pomogło. Gdy straciłam nadzieję na jakiekolwiek kwiaty i pogodziłam się z tym (liście też wyglądają dekoracyjnie gdy jest ich dużo) ona....zakwitła :shock:
W tym roku raczej nie będzie mieć kwiatów bo ją podzieliłam i zostawiłam sobie mniejszą część...można porównać na wcześniejszych zdjęciach jaka była, a jaka jest...za to doniczkę ma tą samą, więc myślę że pójdzie w korzenie, a jak będzie...zobaczymy ;:108
U Ciebie nie musi być tak samo, może zakwitnąć wcześniej i tego Ci życzę ;:138
Awatar użytkownika
honorka22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 maja 2013, o 16:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Na mnie duże wrażenie zrobiła kolekcja Twoich Epiphyllum ;:215
Może roślinki same w sobie nie zachwycają wyglądem, ale ich kwiaty to już wyższa klasa, co możemy podziwiać głównie u Henryka, no i pewnie w niedługim czasie również u Ciebie ;:108
Pozdrawiam, Honorata :)

Kłujaki - Honorka22
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Przyznam tylko, że kolekcja rośnie w siłę :D Coraz ładniej, a za epi trzymam kciuki, by rosły zdrowo!
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Honorato i Żaneto - dziękuję za miłe słowa i życzenia. Jak widać moje zainteresowania powoli się kształtują w konkretnym kierunku...to dzięki wam wszystkim...otwieracie mi oczy i fajnie ;:oj
Epi jest moim ulubieńcem i dobrze bo przekonałam się, że warunki uprawy na moich oknach też są raczej dla epi...przynajmniej na trzech z pięciu okien...więc co mogę uprawiać bezstresowo i cieszyć się widokiem...
Niedawno dowiedziałam się też, że być może pozostałe dwa okna też zostaną zarośnięte przez drzewa za parę lat ;:108
Miasto postanowiło, że z mojej uliczki zrobi deptak i żeby nie jeździły samochody posadzą szpaler drzew biegnący środkiem jezdni....
W tym roku już zrobili coś takiego na sąsiedniej uliczce...fajnie to wygląda, są drzewa, ławeczki, kawiarnie wystawiły stoliki...miło i przyjemnie...ale czy za parę lat też tu tak będzie :?: czy może o te drzewa będą się "troszczyć" tak jak o te u mnie na podwórku :?: czyli wcale...a gdy będziemy pisać prośby o przycięcie ich, będzie odpowiedź "nie ma na to funduszy"
No właśnie....uroki mieszkania w mieście :wink:

A teraz by poprawić humor....dziś posadziłam wreszcie, ukorzenione już od dawna liście ścięte z mojego kwitnącego epi. Czas był już najwyższy bo i korzenie spore, a i na liściach pokazały się nieśmiało pierwsze przyrosty...zobaczymy co z tego będzie ;:138
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Jak widać liście nie należą do małych, wiosną je przytnę i zobaczymy co z tego wyjdzie, a te małe na ostatnich zdjęciach wyrosły gdy liście stały w szklance z wodą ;:138
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziś podjęłam decyzję o usunięciu jednego członu Tefrakowi, od ponad tygodnia była na nim czarna plamka, która się powiększała...lepiej teraz przeprowadzić zabieg i ratować pozostałą roślinkę niż czekać dalej i stracić ją całą.
Teraz wygląda tak...
Obrazek

Za to Epi Adam zdecydowało się rosnąć :-)
Obrazek

A Sedum dendroideum przestało żółknąć :-)
Obrazek

Oczywiście pozostałe roślinki też mają się dobrze ;:333
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

pozostałe roślinki też mają się dobrze

Doskonale, tak trzymaj! ;:333
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Agnieszko - nie masz co się martwić tym, co będzie za kilka lat - drzewa tak szybko nie rosną, a w tym czasie może dorobisz się własnego domku gdzieś na przedmieściach, kto wie? ;:oj Natomiast bardzo fajnie i przyjemnie się ogląda Twój wątek, roślinki pokazujesz z dużą troską i bardzo fajnie się czyta Twoje opowieści. Tak trzymaj!
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Bogsaf
500p
500p
Od: 1 kwie 2014, o 13:40
Kontakt:

Post »

Taki deptak ma swoje dobre i złe strony. Mniej samochodów i smrodu spalin powinno zniwelować inne mniej przyjemne efekty takiej inwestycji, a jak napisała piasek pustyni, drzewa nie rosną tak szybko, więc masz jeszcze dużo czasu :wink:
Awatar użytkownika
gapapl
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2014, o 21:55

Post »

Aguś masz bardzo ładną kolekcję kaktusów,no i jak ładnie kwitną ;:333
Widziałam nawet,że masz crassule za którymi przepadam :wink:
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

Lady H pisze:O qurczę Aga ale masz tego ;:oj .Pierwszy raz widzę rośliny poopisywane na żywym "ciele"..
Nie, no pomysł po prosty genialny! ;:215
Nie na wszystkim się wprawdzie da wykorzystać, ale tam gdzie się da, to prawdopodobieństwo pomylenia 'nazwówek' spada do zera :D

Z tefrakiem dobre posunięcie chyba, a martwić się wyglądem nie ma co, bo szybko nadrobi.
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję wszystkim za odwiedziny...tym którzy pozostawiają ślad po sobie jak i tym nie pozostawiającym śladu ;:108
hen_s pisze:
pozostałe roślinki też mają się dobrze

Doskonale, tak trzymaj! ;:333
Henryku dziś ciąg dalszy roślinek, które dają znać że wszystko jest ok :D
piasek pustyni pisze:Agnieszko - nie masz co się martwić tym, co będzie za kilka lat - drzewa tak szybko nie rosną, a w tym czasie może dorobisz się własnego domku gdzieś na przedmieściach, kto wie? ;:oj Natomiast bardzo fajnie i przyjemnie się ogląda Twój wątek, roślinki pokazujesz z dużą troską i bardzo fajnie się czyta Twoje opowieści. Tak trzymaj!
Żanetko masz oczywiście rację, drzewa tak szybko nie rosną, a więc jest czas na zorganizowanie domku na przedmieściach. Chcę tego, więc może kiedyś się uda ;:108 Dziękuję za miłe słowa, mam nadzieję że nadal tak będzie, z tym czytaniem albo jeszcze lepiej ;:196 no chyba że "pisarz" straci wenę...
Bogsaf pisze:Taki deptak ma swoje dobre i złe strony. Mniej samochodów i smrodu spalin powinno zniwelować inne mniej przyjemne efekty takiej inwestycji, a jak napisała piasek pustyni, drzewa nie rosną tak szybko, więc masz jeszcze dużo czasu :wink:
Bogdanie dobre i złe strony deptaka...zgadzam się w 100% ... pożyjemy zobaczymy, a te drzewa za szybko niech nie rosną...niech dadzą mi czas :;230 :;230
gapapl pisze:Aguś masz bardzo ładną kolekcję kaktusów,no i jak ładnie kwitną ;:333
Widziałam nawet,że masz crassule za którymi przepadam :wink:
Agnieszko dziękuję, że zaglądasz, a crassule mam tą mniejszą, bo dużą oddałam mamie...właśnie muszę niedługo wstawić fotkę mojego plecionego drzewka...rośnie sobie :tan
onectica pisze:
Lady H pisze:O qurczę Aga ale masz tego ;:oj .Pierwszy raz widzę rośliny poopisywane na żywym "ciele"..
Nie, no pomysł po prosty genialny! ;:215
Nie na wszystkim się wprawdzie da wykorzystać, ale tam gdzie się da, to prawdopodobieństwo pomylenia 'nazwówek' spada do zera :D

Z tefrakiem dobre posunięcie chyba, a martwić się wyglądem nie ma co, bo szybko nadrobi.
Te nazwy na ciele u mnie się sprawdzają...o tak ;:306 a tefrak...cóż żal mi było niesamowicie, ale to jedyny jakiego mam, a jest w kręgu mych ulubionych ;:108 oglądam go co trochę...dziś też przy okazji oprysków dokładnie go obejrzałam, żadnych plamek nie ma...niech rośnie plis, plis ;:65 ...mamę też zauroczył...chyba trzeba będzie robić sadzonkę za jakiś czas, bo nie oddam go...o nie...

A teraz niespodzianka...Rebutia senilis v.kesselringiana...na początku był jeden malutki dzidziuś, dziś jest ich już dwoje i nie są już takie malutkie...rośnijcie kochane, rośnijcie :tan
Obrazek
Obrazek

Kolejna niespodzianka...mam nadzieję że je widać...Aylostera pseudodeminuta...wczoraj dojrzałam trzy maciupkie zielone kuleczki na ziemi...ciekawe czy się utrzymają i urosną...
Obrazek
Obrazek

A teraz moje młode Epiphyllia, kolejne zaczynają rosnąć....Epiphyllum różowe (z dużymi kwiatami)
Obrazek
Obrazek

Epiphyllum lovely melody....
Obrazek
Obrazek

Epiphyllum golden octopus...
Obrazek
Obrazek

Epiphyllum tinseltown...
Obrazek

Epiphyllum deutsche kaiserin...ten co prawda już pokazywałam, ale minęło sporo czasu...zobaczcie jak pięknie listek rośnie mimo, że jest zimno, ciemno i do domu daleko...
Obrazek

A teraz ostatnia niespodzianka dzisiaj....róża którą dostała moja mama na spotkaniu klasowym...bardzo chciałam uchwycić jej kolor, ale nie do końca się udało...biała z leciutkim zabarwieniem bladego fioletu...
Obrazek

Miałam zaplanowane podlewanie wszystkich roślin dziś lub jutro, ale nie zrobię tego...jest za zimno w mieszkaniu...ziemia nie wyschnie i będą problemy...jak na razie moje milusińskie dają radę bez wody i tak zostanie. Zostaną podlane jak grzejniki włączą i naprawdę będą grzać...dziś zrobiłam im tylko oprysk środkiem owadobójczym by czasem coś się nie zalęgło... ;:333
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Rośliny wciąż rosną - to dobrze. :)
Nie polecam jednak ich dalszego regularnego podlewania - szczególnie rebucjowatych. Po wyglądzie sądząc mają już mało słońca i będą wybiegać, już mają zbyt zielone wierzchołki. Koniec wegetacji, czekamy na wiosnę! :wink:
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
Bogsaf
500p
500p
Od: 1 kwie 2014, o 13:40
Kontakt:

Post »

Epiphyllum super, podobają mi się, ale jak dla mnie za dużo miejsca zajmują, którego już prawie nie mam :( Młode kaktusiki niech rosną w siłę :wink: i aby do wiosny.
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

hen_s pisze:Rośliny wciąż rosną - to dobrze. :)
Nie polecam jednak ich dalszego regularnego podlewania - szczególnie rebucjowatych. Po wyglądzie sądząc mają już mało słońca i będą wybiegać, już mają zbyt zielone wierzchołki. Koniec wegetacji, czekamy na wiosnę! :wink:
Dobrze wiedzieć...w takim razie zamykamy sezon podlewania i czekamy na wiosnę i piękne ;:3

A czy te małe zielone pypcie nie uschną :?:
Dziś znalazłam kolejnego, tym razem na mojej kochanej Opuntia microdasys v.pallida ;:oj

ObrazekObrazek
:tan
Bogsaf pisze:Epiphyllum super, podobają mi się, ale jak dla mnie za dużo miejsca zajmują, którego już prawie nie mam :( Młode kaktusiki niech rosną w siłę :wink: i aby do wiosny.
Nie dziękuję by nie zapeszyć ;:333 a Epiphyllum nie jest takie ogromne...na początku...spraw sobie jedno malutkie z takim kwiatkiem jaki najbardziej przypadnie do gustu Tobie i domownikom...ręcze Ci że po pierwszym kwitnieniu znajdzie się miejsce na następne Epi ;:306
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”