Tuje (żywotniki) bledną,brązowieją,żółkną,usychają cz.1

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
Zablokowany
sylweo
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 28 wrz 2008, o 15:58

Tuje szmaragdowe bledną i żółkną

Post »

W kwietniu posadziłem dorodne tuje (100 - 120cm). Do tej pory było wszystko ok, aż tu nagle zaczęły tracić swój żywy zielony kolor i zaczęły żółknąć. Co może być tego przyczyną? Bardzo prosze o pomoc! Załączam foto. Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Niestety ten problem staje się bardzo powszechny. już wielu forumowiczów zgłosiło tak brązowiejące tuje. :cry:
Niestety większość tych przypadków to raczej nie naturalne oczyszczanie sie iglaków ,ale choroba.
Poczytaj ten wątek ze szczególnym uwzględnieniem wypowiedzi Marii Teresy:

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 977#482977
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
klekot
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 26 gru 2007, o 01:00

Post »

Witam,

chyba mam podobny problem. Z tym, ze igly nie tylko zolkna ale zabarwiaja sie na rdzawy kolor, jak na zdjeciu i opadaja :( . Susze musze wykluczyc, jako ze mieszkam w Holandii i pada tu calkiem czesto. Dodam, ze pozostale 2 tuje, rosnace z 10 metrow dalej wygladaja zupelnie pieknie i zielono.

Tuja na zdjeciu rosnie bardzo blisko jodly, ktrora byla pod koniec wrzesnia spryskiwana Mospilanem. Czyli troche tego sie tez tujce dostalo.
Teoretyzuje, ze moze tuja oslabiona tym Mospilanem zapadla na chorobe grzybowa. Zastanawiam sie czy spryskanie Pyranica cos pomoze.

Jak by ktos mial jakies sugestie to z gory dziekuje.

Obrazek
Do Moderatorow - nie posiadam polskiej klawiatury.
Awatar użytkownika
Krzyk80
50p
50p
Od: 26 kwie 2007, o 23:31

Post »

Jak pisałem wcześniej oddałem gałązki do badania fitopatologicznego z mojego postu: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... highlight=
okazało się że powoduje tą chorobę szereg grzybów które potocznie nazywa się " zamieraniem pędów" jak przypuszczałem... :) taka była diagnoza.
Pozdrawiam
Krzysztof
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Krzysztofie ,a powiedzieli Ci jak dalej postępować?
Awatar użytkownika
pogotowie ogrodnicze
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 wrz 2005, o 18:40
Kontakt:

Post »

Krzyk80 pisze:Jak pisałem wcześniej oddałem gałązki do badania fitopatologicznego z mojego postu: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... highlight=
okazało się że powoduje tą chorobę szereg grzybów które potocznie nazywa się " zamieraniem pędów" jak przypuszczałem... :) taka była diagnoza.
dziękuję za diagnozę
a ja myślałem że to coś innego
Pozdrawiam. Janusz Ogrodowy Lekarz
diagnostyka na facebooku
Internetowe Pogotowie Ogrodnicze ...
Awatar użytkownika
Krzyk80
50p
50p

Post »

No właśnie zapomniałem dopisać co mi doradzono:

Oczyścić drzewka z obeschłych gałązek, dokładnie wyzbierać a następnie wykonać oprysk: Sportakiem Aplha, Topsinem, Bravo - naprzemiennie w odstępach kilkudniowych całe drzewka ze szczególnym naciskiem na podłoże (opryskać tak aby całe zwilżyć) Zebrany susz spalić (ale to już ogólnie wiadome).

Jeżeli ktoś ma inne podejrzenia mile widziana odpowiedź bowiem wszystkie te czynności wykonałem już rok temu dokładnie jak w opisie i nie pomogło... jestem więc niepocieszony, jedyne co mi się z tego badania przydało to fakt że nie stwierdzili obecności szkodnika. Według pracowników Instytutu... już 2 krotny zabieg powinien pomóc - a tu nic.
Pozdrawiam
Krzysztof
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Hmmm... albo to jest inna choroba ,albo opryski wykonałeś w niewłaściwym terminie - gdy grzyby nie były już aktywne :?
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 02:43

Post »

ł
Krzyk80 pisze:No właśnie zapomniałem dopisać co mi doradzono:

Oczyścić drzewka z obeschłych gałązek, dokładnie wyzbierać a następnie wykonać oprysk: Sportakiem Aplha, Topsinem, Bravo - naprzemiennie w odstępach kilkudniowych całe drzewka ze szczególnym naciskiem na podłoże (opryskać tak aby całe zwilżyć) Zebrany susz spalić (ale to już ogólnie wiadome).

Jeżeli ktoś ma inne podejrzenia mile widziana odpowiedź bowiem wszystkie te czynności wykonałem już rok temu dokładnie jak w opisie i nie pomogło... jestem więc niepocieszony, jedyne co mi się z tego badania przydało to fakt że nie stwierdzili obecności szkodnika. Według pracowników Instytutu... już 2 krotny zabieg powinien pomóc - a tu nic.
Gdyby rzeczywiście wszystkie zabiegi były wykonane odpowiednio w ubiegłym roku to na tamten rok powinno być dobrze.
A na ten rok opryski od nowa trzeba było zastosować, pewnie jest gdzieś gospodarz zamieszkały przez patogeny powodujące chorobę zamieranie pędów.., na innych iglaków np. po sąsiedzku.
Poza tym pytanie o znajomość techniki oprysków, czy umie obliczyć stężenie, czy nie padał potem deszcz itp
pisałam wyźej,żeby zacząć od chlorotalonilu (np. Bravo)
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Awatar użytkownika
Krzyk80
50p
50p

Post »

aniawoj pisze:Hmmm... albo to jest inna choroba ,albo opryski wykonałeś w niewłaściwym terminie - gdy grzyby nie były już aktywne :?
Co jak co ale przyznaje się bez bicia że nigdy nie opryskiwałem podłoża! i to chyba było główną przyczyną odnawiania się choroby - co sądzicie?
Muszę przyznać że w większości mówi się o opryskiwaniu rośliny a rzadziej o konieczności dezynfekcji podłoża... a to zdaje się być przyczyna niepowodzeń w zmaganiach z chorobami, być może szkodników się to nie tyczy ale jak widać chorób grzybowych tak... ?

Techniki oprysków są mi znane, stężenia jak najbardziej też.

Podajcie proszę kiedy najskuteczniej wykonywać zabiegi opryskiwania i może jakieś nowe preparaty bo odniosłem wrażenie że w instytucie kierują się starymi książkami... :lol:
Pozdrawiam
Krzysztof
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tu jest trochę czytania, ale w sumie prosto i praktycznie napisane co o zamieraniu igieł i pędów myśleć i co czynić : iglaki Stąd wynika , że opryski musi się wykonywac kilkukrotnie w sezonie i różnymi preparatami.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
drzeweczka
100p
100p
Od: 10 sie 2008, o 17:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

tak jak pisałem kilka postów wyżej uważam, że w większości przypadków z podobnymi objawami pierwotną przyczyną nie są choroby grzybowe, ale osłabienie roślin innymi czynnikami (raczej abiotycznymi np. suszą)
Robiłem kiedyś badania dotyczące podobnego tematu na Wydziale Leśnym AR w Krakowie i faktycznie przy analizie ulistnienia można zidentyfikować wiele grzybów, ale były to grzyby saprofityczne o niskiej patogeniczności, które zasiedlały ulistnienie zamierające z innych powodów. Wydaje mi się, że specjaliści którzy wykonywali tą analizę nie bardzo znali stopień patogeniczności oznaczonych grzybów i po ich odnalezieniu określili je jako przyczynę zamierania.
Jerzy Szczęsny

Moje tuje schną od środka

Post »

Bardzo proszę o pomoc.
Zauważyłem że moje kilkuletnie tuję zaczeły schnąć od środka. z zewnątrz są (jeszcze) zielone ale w środku suche. Bardzo proszę o pomoc
Załączam zdjęcia moich biedakow iglaków

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Jerzy Szczęsny