Wiejski ogród Ewy cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ewakora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 14:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wiejski ogród Ewy cz.2

Post »

Witam w niedzielny wieczór :wit

BarbulaObrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam wszystkich zielenią natchnionych. Ewa
Wiejski ogród Ewy cz.1, cz.2, cz.3 cz.4- aktualna
Wspomnień nadszedł czas
Awatar użytkownika
Ewakora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wybaczcie, że dopiero teraz odpowiadam, ale coś mi się komp knoci. :?
Nasiedziałam się przy fotosiku i nawklejałam zdjęc i co? Poszły sobie w świat. :twisted:

Marysiu mi się też nie otwierają zdjęcia, a potem są w jakimś ogromnym rozmiarze :shock: . W zeszłym roku było wszystko ok, a teraz żaba odmówiła posłuszeństwa. Został mi fotosik :wink:
Przymiotnik Ci nie pasuje? Oj :wink: pasuje i do lokalizacji i do reszty. Zdjęcia jak wiadomo pokazują nasze ogrody tylko wyrywkowo. Nie widac całości , bo i jak miałabym to zrobic? Złudne wrażenie uporządkowania daje chyba spora przestrzeń, a do tego kamienne opaski przy rabatach. Opaski stały się koniecznością, bo bez nich kosiarka często goliła to, czego nie powinna. :D

Betinko na zdjęciu wygląda tak jakby wszystko było posadzone pod jałowcem, ale tak nie jest. Iglak będzie na wiosnę trochę podcięty. Mam już u siebie innego żylistka i wiem, że spore rosną . Są tam posadzone również 2 kaliny, które też osiągną spore rozmiary. Rabata z założenia ma byc kolorową mieszaniną krzewów przenikających się nawzajem. Po drugiej stronie iglaka rośnie już;
2 azalie wielkokwiatowe, 2 róże, brzoza o ciemnych liściach i nie pamiętam co tam jeszcze. :D
To taki misz-masz, ale to cała ja. Ma byż dużo i kolorowo przez cały sezon. :wit ;:196

Krzysztofie kolejne deszcze były mniej obfite, więc jak na razie jest spokój, ale ziemia jest miejscami tak namoknięta, że nawet krety wyniosły się ciut dalej. :lol:

Kasiu dzięki za dobre słowo, a Variegatus wart zaproszenia do ogrodu. :wit
Wspomnień nadszedł czas
Awatar użytkownika
tesia39
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2012, o 10:45

Post »

Bardzo fajne rabatowe widoczki ;:138 lubię tak kolorowo ;:138
Spodobała mi się ta Barbula, chyba wiosną się na nią skuszę ;:108
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewo masz nadal pięknie, kolorowo, zresztą jak się ma takie cudne iglaki w ogrodzie to zawsze będzie ładnie, elegancko ..... masz ślicznie , pozdrawiam karolina
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
Ewakora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam odwiedzających :wit i skrytopodglądaczy. :wit

Pod Wrocławiem dziś piękna pogoda. Oby tak dalej. ;:108
Korzystając z tak cudnej aury posadziłam trochę cebulowców. Jeszcze nie wszystkie, ale jak to moja babcia mówiła....... Po jednemu grzybku....dziadku. Zastanawiam się co zrobic z maleńkimi hortensjami ogrodowymi, które udało mi się ukorzenic. :?Wsadzic i mocno okryc, czy do domu na zimę? Kurczaczek w domu nie mam za bardzo miejsca dla nich. :?

Tesiu do Barbuli podchodziłam 3 razy i za każdym razem mi marzła, aż dostałam jedną od przemiłej forumki i znalazłam wyjątkowo zaciszne miejsce dla niej. Od trzech lat jest ze mną bez okrywania na zimę i żadnych specjalnych zabiegów. W Twoim ciepłym i zacisznym ogrodzie też powinna dac radę ;:196 :wit

Karolino lubię iglaki i to te duże, bo bez nich zimą ogród wydawałby się zupełnie pusty. Co prawda nie wszystkie moje nasadzenia były trafione, ale teraz mając już jako taki szkielet mogę dosadzac coś kolorowego i kwitnącego. Sporo u mnie różnych krzaczorów, bo można je już w setkach liczyc i większośc przekraczająca 150 cm. Mi jednak wciąż mało. Myślę jednak, że jeszcze dłuuugo nie zasadzę ogrodu na maksa, bo i nie mam takiego zamiaru. :wit

Maleńkie wrzosowiskoObrazek

Miniaturki wciąż kwitną Obrazek

Tardiva ma młodzika Obrazek

HeliotropyObrazek

Ostatni niezmordowany liliowiec. Jeszcze ma pąki :) Obrazek
Wspomnień nadszedł czas
Awatar użytkownika
tesia39
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2012, o 10:45

Post »

Ewciu, tak właśnie pomyślałam że w moim ogrodzie Barbula da sobie radę ;:108
Mnie też właśnie kwitnie ten liliowiec :tan
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

A ja Ewo witam wieczorkiem w środę. :wit
Piękne kolory ;:138 ślicznie ogród się komponuje z otoczeniem. ;:138
Wrzosy wiele wnoszą jesienią, uwielbiam je jak kwitną., :heja
Awatar użytkownika
Ewakora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam wieczorową porą. :wit
Dzień jak co dzień, choc dzisiaj troszkę promieni słonecznych do nas dotarło. :D Niestety mamy już jesień. W ogrodzie szaro-buro. Humor nie najlepszy, kości łupią jak szalone, a ja mam jeszcze tyyyle roboty. :?
Na pocieszenie przy okazji wizyty u pana doktora odwiedziłam po drodze szkółkę, ale kupiłam tylko wierzbę płaczącą, mahonię, budleję i szczepioną olszę szarą.
Wierzbę zamówił sobie małżuś. Ten to dopiero lubi wielgaśne drzewa w ogrodzie. :wink: Nasze wierzby mandżurskie schną i trzeba je czymś zastąpic.
Budlejkę posadziłam w mocno zacisznym miejscu, bo kilka jej poprzedniczek zmarzło i przez dwa lata omijałam je w szkółkach szerokim łukiem, ale zmiękłam. Taka kwitnąca budlejka ze stadkiem motyli to cudny widok.
Mahonię mam już, ale nowa zamieszkała na nowej cienistej rabatce z hortensjami, a u olszy spodobał mi się kształt liścia. :wink: Teraz latam po całym ogrodzie i usiłuję znaleźc jej odpowiednie miejsce. Wychodzi mi to tak samo jak i latanie. ;:224 Jak na razie jeszcze drzewko nie zameldowane. ;:131 :;230

Tesiu liliowiec dzisiaj jeszcze miał kwiat, a barbula jak się u Ciebie zadomowi, to będzie pięknie rosła.

Kasiu witam Cię prawie w środę :wit :;230
Kolorowo mówisz? No to może kilka fotek z serii ZIELONO-ZIELONO? :wit ObrazekTego największego iglaczka przywiozłam 10 lat temu z Gdyni. Oczywiście pan nie za bardzo wiedział co sprzedaje, ale sądząc po sile wzrostu myślę, że może to byc Cyprysowiec.

ObrazekMój widok na drogę. ;:173

ObrazekZielono-zielony skalniak.

Obrazek
Trawy, trawy......trawy. Nawet Zebrinus szykuje się do wykłoszenia, co nie zawsze mu się udaje.
Obrazek

Coby jednak nie zmęczyc Waszych patrzałek zielonością kilka kolorków jesiennego ogrodu, choc wciąż kwitną letnie kwiaty.Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Wspomnień nadszedł czas
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

Ewo skarbie jak zwykle masz pięknie w ogrodzie , rany jak wielkie urosły iglaki pamiętam nieco mniejsze. Oj znowu kręgosłup daje Ci się we znaki bardzo współczuję. Lubię sobie tak po cichutku pochodzić po Twoim ogródku. ;:196
Ciekawe że Budlejki Ci wymarzały u Ciebie klimat cieplejszy niż u mnie. :oops:
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ładne zdjęcia ogrodu wkleiłaś to ostatnie żurnalowe ;:333 Michałki rozweselają ogród :D
Łączę się w bólu kręgosłupowym z Tobą, bo jak nigdy po sanatorium i rehabilitacji a boli jak.....
Do tego stale coś jeszcze dochodzi i chyba lepiej już nie będzie ;:185
Ja uwielbiam kolor zielony ;:167
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewo pięknie u Ciebie jak nie wiem co ;:138 Uwielbiam ogrody mieszane, gdzie zima zdobią zielone iglaki :) a Ty masz wszystko ! liczysz w setkach ;:oj :!: rany :!: ja myślałam ,że mam sporo, ale przy Twoim , mój ogródek to ogródeczek :D pięknie masz tam , SUPER !
i znowu dokupiłaś :) ja już naprawdę nie mam gdzie sadzić :) a laurowiśnie kupiłam wiosną malutką i kwitnącą, teraz znowu zakwitła, ciekawe czy przetrwa zimę ? pozdrawiam karolina no i rozumiem kręgosłup bo mam toż samo :?
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Ewuniu witaj wieczorową porą. :wit
Twój ogród jeszcze bardziej wypiękniał, długo go nie pokazywałaś, a ten cudny tamaryszek kwitł w tym roku?
Barbulę z chęcią bym sobie posadziła, ale nie będę porywała się z motyką na słońce. :D
Dziwne, że budleje marzną u Ciebie. Ja swoje kopczykuję korą, podobnie jak róże i co roku wyrastają, chociaż pędy marzną.
Śliczna rabata wrzosowa. ;:63
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

Witaj Ewuniu. ;:138
Zielone skrawki w zielonych barwach cudne, piękny zielony kolor. ;:138 ;:138
Jak tam masz wysprzątane u mnie tyle suchych już jest a niema jak robić bo pogoda nie dopisuje. :(
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 wrz 2010, o 19:39

Post »

Witaj :wit jaka ilość gości w Twoim ogrodzie ! dołączam do odwiedzających i podziwiających.Na mnie oprócz przemyślanych kompozycji,duże wrażenie wywarły trawy,trawy i jeszcze raz trawy ;:138
Awatar użytkownika
Ewakora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam miłych gości :wit ;:196

Misiu Budlei miałam kilka kolorów i zmarzły. :? Niby u mnie cieplej, ale są paskudne przeciągi i sporo roślin tego nie lubi. Mam nadzieję , że ta nowa zostanie ze mną na dłużej. :wink: Kręgosłup? Nawet nie wspominaj. Lepiej to już nie będzie, a niestety robi się coraz gorzej, ale co tam? W rabatkach działam na kolanach, tylko potem trzeba się podnieśc ;:224 i to jest już poważny problem. :lol:

Marysiu bardzo dziękuję za miłe słowa, ale już coraz ciężej z obiektami do focenia. Już nic ciekawego w ogrodzie się nie dzieje i ogarnia nas apatia, ale to nic bo zapowiadają jeszcze troszkę ciepła, więc i październik będzie kolorowy. Marysiu z kręgosłupem, to ja już sporo czasu mam spore problemy, kolejne rehabilitacje zaczynam w poniedziałek, ale to mi już nie pomaga :? Do tego zawsze dochodzi coś jeszcze, ale co tam staram się myślec pozytywnie ;:108 :wit

Karolino dzięki za miłe słowa .;:196 Masz całkowitą rację. Mój ogród jest mieszany i to aż za bardzo :;230 Totalny misz- masz roślinności wszelkiej. Rarytasow u mnie za bardzo nie uświadczysz, a krzaczorów sporo, bo i ogród duży. :wit

Tajeczko witaj w ,,wiejskim,, :wit
Tamaryszek oczywiście kwitł obłędnie, potem został podcięty delikatnie i za mało, bo teraz ogromniasty krzaczor. Nie mam fotki kwitnącego, a szkoda bo było na co popatrzec. Dzisiejszy jego wygląd na załączonym obrazku :wit Obrazek

Obrazek

Kasiu każdy z nas lubi kolor zielony, tylko chyba nie wszyscy tylko zielony :lol:
Wysprzątane wcale nie mam, tylko delikatnie omijam obiektywem to, co mało fotogeniczne. :oops: U mnie pogoda też nijaka, ale ponoc ma byc lepiej. Liści mam sporo, tylko większośc jeszcze na drzewach.

Lanceto witam Cię serdecznie. ;:196Trawki Ci sie podobają? O tej porze roku mi również.
Wirtualni goście w ogrodzie są baaardzo mile widziani ;:108 Ździebko inaczej sprawa wygląda jak ni z gruszki,ni z pietruszki odwiedza Cię teściowa i twierdzi, że się baaardzo stęskniła, więc zostaje na dłużej....... Coby jej smutno w podróży nie było, to przywozi ze sobą kilkuletniego wnusia. Zwala się też kuzynka z trójką dzieci i..... psem tylko na kilka dni, bo u niej malowanie, a potem odwiedza ją siostra :shock: z czwórką dzieci .Po dwóch tygodniach teściowa stwierdza, że już wraca do domu, więc dzwoni, by po nią przyjechali. Szwagry nie mogąc się dogadac, który pojedzie po mamę wybierają się obaj ze swoimi rodzinami.
W ten oto sposób czasem nawet mój spory ogród ma problem z pomieszczeniem wszystkich chętnych na odwiedziny... ;:306
ObrazekDalszy ciąg mojego widoku na ulicę.

Obrazek
Widoczek przed i za płotkiem.
Obrazek

I takie tamObrazek

Obrazek

Obrazek

Moja szczepiona olsza znalazła w końcu miejscówkę. Obrazek
Wspomnień nadszedł czas
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”