Orchidea

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
bobi
500p
500p
Od: 12 maja 2006, o 09:00

Post »

jolcia. pisze:Jak rozpoznac kiedy go podlac czy po prostu co tydzien ...
Podlewanie możesz rozpocząć, kiedy korzenie (szczególnie te w doniczce) będą srebrne ...
dorcia pisze:Obrazek
... a na ściankach doniczki nie będzie rosy.

notabene jeszcze nie widziałam takiego bielusieńkiego okazu - śliczny jest! :)

Obrazek
Pozdrawiam, Baśka
Awatar użytkownika
Bozena S
50p
50p
Od: 28 paź 2007, o 12:20

Post »

Kopalnią wiedzy jest Internet. Poszukaj o uprawie storczyków. Tam wszystko znajdziesz. Pozdrawiam!
x-k-a
200p
200p
Od: 11 wrz 2008, o 16:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

witaj jolciu troche pozne przywitanie, ale co tam ;)

phalenopsis piekny, taki 'czysciutki'.
co jest wazne w uprawie storczykow to to zeby jes obserwowac i patrzec jak reaguja na to co sie z nimi robi. ja na przyklad duza wiekszosc mam w doniczkach w oslonkach, nie przeszkadza mi to w niczym, jak chce ogladnac korzenie to po prostu wyciagam doniczke i sprawdzam co tam sie dzieje.

a jakby co, to na tym forum znadziesz odpowiedzi na wszystkie pytania dotyczace storczykow, jest tu sporo specjalistow ktorzy z wielka checia dziela sie swoja wiedza :)
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

ja nie używam osłonek bo mam dużo storczyków i mało miejsca. bardzo ciężko jest je ściągać okna, bo żeby ściągnąć jednego muszę przesunąć/zdjąć te, które są przed nim. stoją w 2 rzędach na oknie i są prawie jeden na drugim. jak się ma mało miejsca podstawki są lepszym rozwiązaniem. osłonki są ładne, ale po co mi osłonki, jak storczyki widzę tylko ja i moi R. ? dla mnie dobro storczyków jest ważniejsze niż ładna doniczka.
jolcia.
50p
50p
Od: 4 paź 2008, o 14:20

Post »

Witam Was moje drogie milosniczki storczykow :)

Ja jak na razie mam tylko jednego storczyka,ale jak ogladam wasze okazy to musze sie przyznac zachorowalam juz na nastepnego.Niestety ja nie mam jak trzymac na parapecie bo mam w mieszkaniu tylko dwa i to od poln - wschodniej strony i na dodatek sa bardzo waskie(niestety :? ). I dlatego moj storczyk stoi na meblach ale tam mam okno na cala sciane i jest jasno dlatego uznalam to jako najlepsze miejsce( ale to sie okaze na razie tylko stracil paczki :cry: )

Pozdrawiam Was goraco
;:80
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

To, że stracił pączki to normalne przy aklimatyzacji, nic strasznego- normalka- A na meblach przy oknie będzie im świetnie, wcale nie muszą być na parapecie, aby miały światełko :D Obawiam się, że już niedługo zaroi się na tych mebelkach :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
marta c
200p
200p
Od: 7 cze 2008, o 01:37

Post »

Witaj jolciu wiec nie jestem sama z problemem parapetowym :lol: moje tez sa waskie i mieszcza sie na nich tylko te storczyki ktore maja male doniczki ale jakos sobie radze :wink:
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jolu, prześliczny ten Twój storczyk. To, że stracił pączki, to nie Twoja wina, tak po prostu czasem się zdarza. NIe martw się, gdy już się zaaklimatyzuje to może zacznie przedłużać pędy i zawiązywać nowe pączki, wygląda na dość żywotnego. Życzę Ci, aby długo cieszył oczy urodą swoich kwiatów, a z podlewaniem radzę uważać, lepiej niech ma za sucho niż zbyt mokro.
x-k-a
200p
200p

Post »

Storczykowa pisze:ja nie używam osłonek bo mam dużo storczyków i mało miejsca. bardzo ciężko jest je ściągać okna, bo żeby ściągnąć jednego muszę przesunąć/zdjąć te, które są przed nim. stoją w 2 rzędach na oknie i są prawie jeden na drugim. jak się ma mało miejsca podstawki są lepszym rozwiązaniem. osłonki są ładne, ale po co mi osłonki, jak storczyki widzę tylko ja i moi R. ? dla mnie dobro storczyków jest ważniejsze niż ładna doniczka.
ja uzywam oslonek bo podobaja mi sie, a storczyki ktore w nich stoja nie przewracaja sie, każdy ma swoja taka mala prywatna przestrzen. mi tez nie jest latwo sciagac je z parapetu podczas podlewania, ale ja na to nie nazekam, dla mnie to czysta przyjemnosc bo jest to kolejna sposobnosc do ogladniecia ich z bliska i zajrzenia do doniczek, czy aby na pewno wszystko jest w pozadku :)

a jeśli o dobro storczykow ci chodzi.... to raczej nie widze zeby bylo im zle, na zadnym z 26 moich storczykow nie ma ;:214 wszystkie maja ladne korzenie, z zieloniutkimi koncowkami i piekne blyszczace liscie no i co najwazniejsze wypuszczaja pedy kwiatowe
takze nie rozumiem do czego mial to byc przytyk.

Dusiu troche wiecej optymizmu, nie będę powtarzac tego co juz kilka innych osob napisalo, ale sprobuj byc troche bardziej pozytywnie nastawiona.
x_o-n
1000p
1000p
Od: 5 maja 2008, o 07:38

Post »

Jolu u mnie storczyki stoją nie tylko na parapetach. Stoją również w głębi mieszkania i nie przeszkadza im to w ogóle.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

koralina pisze:
Storczykowa pisze:ja nie używam osłonek bo mam dużo storczyków i mało miejsca. bardzo ciężko jest je ściągać okna, bo żeby ściągnąć jednego muszę przesunąć/zdjąć te, które są przed nim. stoją w 2 rzędach na oknie i są prawie jeden na drugim. jak się ma mało miejsca podstawki są lepszym rozwiązaniem. osłonki są ładne, ale po co mi osłonki, jak storczyki widzę tylko ja i moi R. ? dla mnie dobro storczyków jest ważniejsze niż ładna doniczka.
ja uzywam oslonek bo podobaja mi się, a storczyki ktore w nich stoja nie przewracaja się, każdy ma swoja taka mala prywatna przestrzen. mi tez nie jest latwo sciagac je z parapetu podczas podlewania, ale ja na to nie nazekam, dla mnie to czysta przyjemnosc bo jest to kolejna sposobnosc do ogladniecia ich z bliska i zajrzenia do doniczek, czy aby na pewno wszystko jest w pozadku :)

a jeśli o dobro storczykow ci chodzi.... to raczej nie widzę zeby bylo im zle, na zadnym z 26 moich storczykow nie ma ;:214 wszystkie maja ladne korzenie, z zieloniutkimi koncowkami i piekne blyszczace liscie no i co najwazniejsze wypuszczaja pedy kwiatowe
takze nie rozumiem do czego mial to być przytyk.

Dusiu troche wiecej optymizmu, nie będę powtarzac tego co już kilka innych osob napisalo, ale sprobuj być troche bardziej pozytywnie nastawiona.
nie używam osłonek bo kiedyś widziałam storczyka, który był w osłonce i był strasznie przelany, bo cały czas tam stała woda. a poza tym ja obserwuję moje storczyki codziennie. osłonki (szklane lub ceramiczne) są ładne, ale drogie i zajmują dużo miejsca, a ja się staram upchać na oknach jak najwięcej storczyków.
Awatar użytkownika
platynka80
500p
500p
Od: 8 cze 2008, o 22:32

Post »

u mnie też tylko kilka na parapecie... a te wewnątrz pokoju puszczaja listki, korzenie, przyrosty...
platynka :)
x-k-a
200p
200p

Post »

Ja niestety nie mogłam trzymać swoich dalej od okna, najwyraźniej miały tam zbyt mało światła, bo jak tylko przestawiałam je na parapet to od razu pojawiły się nowe listki i nowe korzonki, a teraz zaczynają puszczać pędy kwiatowe :)

Zazdroszczę, że u ciebie chcą rosnąc z dala od okna, to byłaby kolejna sposobność dla mnie żeby regularnie powiększać swoją kolekcje, bo teraz musze się niestety troszkę ‘hamować’ z zakupami. :(
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

moim też najlepiej na oknie. muszę je cieniować, żeby ich nie poparzyło, ale i tak mają bardzo widno. tylko 2 Phalaenopsisy stoją na stole (i kilka innych storczyków), bo te Phal. są tak ogromne, że na oknie by się nie pomieściły z innymi Phal.
Awatar użytkownika
Terierrek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 paź 2008, o 17:13

Witam Was wszystkich...

Post »

Proszę o pomoc bo chyba popsułam moją orchidee (ta sama odmiana co wyżej) kiedyś nalałam jej za dużo wody <z dodatkiem nawozu fosforanowego dla orchidei> i ona tak stała w tej wodzie i wszystkie kwiatki opadły a na końcu zrobiła siężółta i też troszkę więdnie... ale wypuszcza nowy listek co mam teraz zrobić?? przesadziałam ją i dałam nową suchą ziemię <dla orchidei> cośjeszcze mogę zrobić?? aha i co zrobić z tymi "łodygami?" na których nie ma już kwiatków??
Bardzo dziękuję za wszelkie informacje :0
Pozdrawiam serdecznie :)

Obrazek Obrazek Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”