Winorośle i winogrona cz. 4

Drzewa owocowe
Zablokowany
badylarz
200p
200p
Od: 27 sty 2012, o 22:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Winorośle i winogrona cz. 4

Post »

kaLo pisze:U mnie już po winobraniu

Co jeszcze oprócz os, pszczół, much, kilku szerszeni a u mnie jeszcze kosów powinno decydować o terminie winobrania? Jak ustalić optymalny termin zbioru? Z odmiany Solaris po dobrze zawiązanych i wyrośniętych gronach 6 września nie zostało nic (kosy) a nie było mnie tylko dwa tygodnie. Regent, Seyval Blanc i Cabernet Cantor zdążyłem schować pod siatkę. Kiedy zrywać, to jest mój dylemat, a ptaki są coraz bardziej natarczywe i mogą mnie przechytrzyć. Już dwukrotnie wyciągałem takiego amatora z pod siatki. A więc swoje sposoby mają. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2012, o 21:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

badylarz pisze:
kaLo pisze:U mnie już po winobraniu

Co jeszcze oprócz os, pszczół, much, kilku szerszeni a u mnie jeszcze kosów powinno decydować o terminie winobrania? Jak ustalić optymalny termin zbioru?
Dla odmian przerobowych poziom cukru i kwasów. Warto też sprawdzać wybarwienie pestek i szypułek.
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Wszystko to prawda,Piotrze ,co napisałeś.W innych warunkach też bym tak postąpił,niestety plaga robactwa wszelakiego wymusiła na mnie wcześniejszy o co najmniej tydzień ziór.Pestki nie były do końca wybarwione,cukry mimo gorącego lata też na poziomie niższym 17-18 Blg ,niż rok temu (19-21 Blg bez poprawki,kwasy na poziomie 8g/l z kawałkiem)).Jednak nie jest źle.Kwasy w tym roku dla ciemnych-7,8 g/l przy założeniu równej ilości kwasów:winowego i jabłkowego.Po 3 dniowej fermentacji w miazdze ,tłoczenie. Obrazek
badylarz
200p
200p

Post »

Do Piotra i kaLo ;:oj Nie wiedziałem, że czeka mnie następny zakup. Tym razem refraktometr. Czy chociaż podpowiecie jaki dla amatora własnego wina, powinien wystarczyć?
Na spektrometr gazowy nie dam się namówić. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ja używam menzurki ze spławikiem . Za wszystkie, które przez te lata wytłukłem, kupił bym sobie całkiem porządny refraktometr, ale nie kupuję ... i chyba nie kupię ... bo mu nie wierzę. Odczyt z jednej jagody, nigdy nie będzie miarodajny.
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Najprostsze sposoby są najlepsze,też używam spławika kupionego za kilka zł.
be_ta
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 26 gru 2013, o 21:44

Post »

Witam,
Chciałam jeszcze podpytać, czy łozy które owocowały usuwamy całkowicie a na przyszły rok zostawiamy tylko te które nie miały owoców? Jeżeli tak to po czym je rozpoznać, niestety nie zaznaczyłam sobie łozy, którą powinnam zostawić na przyszły rok i w chwili obecnej, kiedy winogrona są zerwane nie bardzo wiem, która to powinna być.
Pozdrawiam, Beata
Awatar użytkownika
Space99
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 mar 2009, o 12:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Nie ma takiego rozróznienia...
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
jurek16a
Przyjaciel Forum - silver
Od: 25 mar 2013, o 19:28

Post »

Latorośle niepłodne wycinam w czerwcu
Zostawiam niepłodne tylko na odnowienie ( te mogą czasami owocować)
per aspera ad astra
badylarz
200p
200p

Post »

kapitan pisze:używam menzurki ze spławikiem
Czy tak nazywasz areometr wyskalowany w stopniach Blg? Taki mam. Tylko potrzeba około 100 ml soku, żeby zaczął działać.
Ale proszę jeszcze o podstawowe informacje o wyglądzie szypułek i pestek w dojrzałych gronach. Nigdzie tych informacji nie znalazłem. Owoce w tej chwili są słodkie i nieznacznie wyczuwam posmak kwasu, ale przyjemnego w smaku. W przyszłym roku będzie łatwiej. Pozdrawiam.
be_ta
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 26 gru 2013, o 21:44

Post »

do: jurek16a
"Latorośle niepłodne wycinam w czerwcu
Zostawiam niepłodne tylko na odnowienie ( te mogą czasami owocować)"

Jeżeli latorośle niepłodne które zostawiłeś na odnowienie mogą czasami owocować jak piszesz, to z czego jest plon?
jurek16a
Od: 25 mar 2013, o 19:28

Post »

z płodnych latorosli na łozie, tych dalszych,
Pierwsza zazwyczaj niepłodna i tej nie skracam ,jest zapasową latoroslą - potem łozą na odnowienie
per aspera ad astra
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

badylarz pisze: Czy tak nazywasz areometr wyskalowany w stopniach Blg? Taki mam. Tylko potrzeba około 100 ml soku, żeby zaczął działać.
Ale proszę jeszcze o podstawowe informacje o wyglądzie szypułek i pestek w dojrzałych gronach. Nigdzie tych informacji nie znalazłem. Owoce w tej chwili są słodkie i nieznacznie wyczuwam posmak kwasu, ale przyjemnego w smaku. W przyszłym roku będzie łatwiej. Pozdrawiam.
Właśnie taki areometr. Wystarczy ok 50 ml. Można użyć ok 25 ml i 25 ml wody, a wynik pomnożyć przez 2 i wychodzi to samo. Problem jednak właśnie w tym żeby zbadać większą i reprezentatywną próbę jagód, bo tylko taka próba da wynik zbliżony do Blg moszczu. Żywozielone szypułki i zielone pestki (szczególnie pestki) świadczą o niedojrzałości. Im bardziej wybarwione na ciemno pestki tym poziom dojrzałości wyższy.

Od odczytanego Blg proponuję odejmować 3/20 z odczytu, a nie 4 jak zalecaja w instrukcjach. Odczyt Blg mówi nam o ilości cukru w kilogramie moszczu, dlatego należy dodatkowo przeliczyć to na litr moszczu (zawsze wychodzi trochę więcej).
Piotr
Neki
100p
100p
Od: 27 sty 2014, o 10:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Znacie szkółki gdzie można kupić dorosłe krzewy (co najnmniej 3 letnie) z możliwością wysyłki
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Neki pisze:Znacie szkółki gdzie można kupić dorosłe krzewy (co najnmniej 3 letnie) z możliwością wysyłki
Jak Ci ktoś sprzeda taką sadzonkę z metrem sześciennym nienaruszonej bryły korzeniowej, to może będzie jakaś korzyść z tego zakupu ;:63 za pomysł.
Piotr
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”