Winorośle i winogrona cz. 4

Drzewa owocowe
Zablokowany
swender2
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 wrz 2014, o 11:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Winorośle i winogrona cz. 4

Post »

Dzięki :) Nie myślałem ,że to takie trudne.Trzeba będzie jechać do wuja,który mieszka na południu.Ta winorośl ma bardzo duże,nietypowe liście i czarne grona.W takie liście to można zawijać gołąbki ,jak w Grecji czy Turcji jest w zwyczaju.Jeszcze raz dziękuję za poradę :)
Awatar użytkownika
rozmalinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 sty 2013, o 11:54

Post »

Tylko pamiętaj, że najpierw te liście trzeba zakisić ;:108
Pozdrawiam. Ania
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

swender2 pisze:Dzięki :) Nie myślałem ,że to takie trudne.Trzeba będzie jechać do wuja,który mieszka na południu.Ta winorośl ma bardzo duże,nietypowe liście i czarne grona.W takie liście to można zawijać gołąbki ,jak w Grecji czy Turcji jest w zwyczaju.Jeszcze raz dziękuję za poradę :)
A może wujek da się namówić na przysłanie kilku patyków pocztą?
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27

Post »

Robiłam porządek w tunelu i .... nie potrafię wyrzucić na kompost tej sadzonki- przecież opiekowałam się nią od wiosny :) ,to prawie jak członek rodziny :D
Pogadałam z nia trochę :wink: i dostała ode mnie szansę . zostaje do wiosny,a potem zobaczymy,co pokaże :)

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2012, o 21:58
Kontakt:

Post »

Tak sobie ją wyobrażałem i napisałem wcześniej cos takiego
kapitan pisze:Seneca jest jedna z lepiej ukorzeniających się odmian. Albo sztobry były marne, albo to podlewanie nie było umiarkowane? Skoro tyle się z nimi męczysz to niech stoją do listopada. W listopadzie wyjmij wszystkie z doniczek i zrób przegląd. Te, które będą miały korzenie i choć kawałeczek zdrewniałego możesz zakopcować do wiosny. Wiosną albo do doniczek albo do gruntu. Generalnie jednak to lepiej zrobić nową, porządną sadzonkę, niż męczyć się z czymś takim. No, ale skoro nie ma gwarancji, że nowe nie będą takie same, to może warto? :)
Wytnij jak najszybciej to co wyrasta z dołu, wysuń delikatnie z doniczki bryłę korzeniową, dosyp podłoża na spód doniczki i wsadź ponownie, tak by obecny poziom podłoża był ok 1 cm od górnej krawędzi. Nie wiem dlaczego kosztem systemu korzeniowego marnujesz znaczną część pojemności, sporej doniczki? Postaw sadzonkę w namiocie, umiarkowanie podlewaj i niech stoi w tym namiocie najdłużej jak się da. Przed nadejściem mrozów przytnij krótko, przenieś do zimnej piwnicy i niech tam stoi do wczesnej wiosny. W marcu ponownie do namiotu i powinna ruszyć. Po wiosennych przymrozkach już pewnie sporą sadzonkę wsadź do gruntu. Jak nie masz piwnicy to możesz ją zakopać z doniczką w namiocie (tak jakbyś sadziła do gruntu) i zrób nad nią kopczyk. Marna ale coś z niej będzie.
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27

Post »

;:180 Kapitanie ,tak zrobię i mam nadzieję ,ze da radę. Dopiro początek września,więc może choć trochę zdrewnieje do mrozów. Ten najniższy fragment jest od wiosny :)
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Nie potrzebujesz dwóch odcinków łozy na przyszły rok !!! Gdyby ten dolny był dawno usunięty pewnie ten górny byłby o wiele silniejszy, a tego tej sadzonce trzeba.
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Camilla
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 maja 2014, o 16:31

Dlaczego moje winogrona nie rosną?

Post »

Od trzech lat mam ogród. Kupiłam już taki zadbany, z drzewkami i kwiatkami. Winogrono też było, ale stare, takie jakby zdrewniałe. Usunęliśmy gałęzie i korzenie, nawieźliśmy nowej ziemi i posadziliśmy nowe sadzonki zakupione w renomowanym centrum ogrodniczym. to było dwa i pół roku temu. Od tego czasu moje winogrona urosły jakieś trzy- cztery cm...
Po prostu ręce mi opadają, jestem zła i mam ochotę wyrwać te krzaki i wyrzucić. Co się z nimi dzieje? Liście (ta minimalna ilość) są zielone więc roślina żyje, ale co dalej?
Poradźcie proszę...
Awatar użytkownika
corazonbianco
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2012, o 11:22

Re: Dlaczego moje winogrona nie rosną?

Post »

Niewłaściwie posadzone, niewłaściwie nawożone albo podlewane, brak odpowiedniego cięcia...?
Sadzenie u mnie wyglądało tak: wykopałam głęboki dołek, wygarnęłam ziemię, na dół nasypałam kompostu i na to ziemia ogrodowa dobrej jakości - dopiero w niej posadziłam winogrono. Nawożenie - na wiosnę nawóz do winogron Bioponu plus krowie placki, na jesień nawóz jesienny. W trakcie wegetacji podlewamy, zwłaszcza w okresie suszy. Odnośnie cięcia młodych winorośli - tutaj np. http://www.winnica.golesz.pl/ciecie-winorosli.html
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sposób posadzenia nie ma aż tak wielkiego wpływu na wzrost.Na mojej działce od głębokości 30 cm jest żółty piach i krzewy dają radę.
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Sadzonce posadzonej płytko praktycznie każdej zimy może podmarzać system korzeniowy. Jeżeli w trzecim roku krzewy rosną kilka centymetrów to jest bardzo prawdopodobne, że właśnie tak się dzieje. Prawdopodobnie tej zimy, nie przeżyje już żadna. Ja bym to wszystko wywalił i posadził nowe. Korzenie przy sadzeniu muszą być wkopane na co najmniej 30 cm.
Piotr
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Fakt,swoje sadzę w dołkach o głębokości co najmniej półtora szpadla.U mnie już po winobraniu.Zmusiły mnie do tego roje os,pszczół much i kilka szerszeni.Motyle tęż się trafiały.Ogólnie zebrałem 16 kg ciemnych winogron i 4 kg jasnych Aurora i Sibera pół na pół. Średni cukier 18 Blg.Kwasy 8,2 g/l

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
jurek16a
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 25 mar 2013, o 19:28

Re: Dlaczego moje winogrona nie rosną?

Post »

Camilla pisze:Od trzech lat mam ogród. Kupiłam już taki zadbany, z drzewkami i kwiatkami. Winogrono też było, ale stare, takie jakby zdrewniałe. Usunęliśmy gałęzie i korzenie, nawieźliśmy nowej ziemi i posadziliśmy nowe sadzonki zakupione w renomowanym centrum ogrodniczym. to było dwa i pół roku temu. Od tego czasu moje winogrona urosły jakieś trzy- cztery cm...
Po prostu ręce mi opadają, jestem zła i mam ochotę wyrwać te krzaki i wyrzucić. Co się z nimi dzieje? Liście (ta minimalna ilość) są zielone więc roślina żyje, ale co dalej?
Poradźcie proszę...
Czy to były sadzonki goło korzeniowe ? Czy z bryłą korzeniową , bo takie właśnie u mnie podobnie reagowały, dopiero po 2 latach wykopałem, rozwinąłem system korzeniowy i zasadziłem powtórnie .Dziś rosna ale już nie tak żwawo
Dlatego zachęcam do kupna zimą bez doniczki, w dodatku tańsze
Nawet tu na forum nasi koledzy m. inn. Space , Kapitan i wielu innych posiadają bardzo dobrej jakości sadzonki
Polecam i pozdrawiam Jurek
per aspera ad astra
emalia112
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2014, o 19:16

Post »

Camilla. Tak przyznaje sadzonki od kolegów rosną jak chwast, a ja się wcale nimi nie przejmuję, nawet te które samodzielnie ukorzeniłam pod ścisłą instrukcją kolegów są ładne, trochę liście są podziurawione, bo późno opryskałam na mącznika i są dosyć duże blizny. Moja rada. Czytać uważnie ten wątek, stosować sie do rad i będzie dobrze. Za dwa ,no może trzy lata pochwalisz się tu swoimi zbiorami.
Awatar użytkownika
Mrau
50p
50p
Od: 6 lip 2013, o 16:40

Post »

Witam!
Chciałabym zapytać co można/należy zrobić ze starym, zaniedbanym winogronem?
Znajduje się na działce, która nie była użytkowana 10 lat ale wygląda, jakby mu tam było całkiem nieźle bez opieki ..
Wylazło na stare, wyschnięte drzewo i teraz trzeba wydumać co z tym fantem zrobić ..
Czy ktoś ma jakiś pomysł?

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”