Ogród Andzi cz.3
Re: Ogród Andzi cz.3
Rozchodnik wysiany z nasion o jasnych kwiatach też wolno rośnie...chyba ta stara odmiana o bordowych kwiatach tylko tak szybko przyrasta.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lip 2011, o 12:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Aniu,ten hibiskus jest cudowny
Moje,niestety,wymarzły,został tylko biały.A kupiony niebieski pod koniec sezonu kwitł na różowo.Czyżby podlewali go jak hortensje ?Ale może u was cieplej i dobrze przezimuje?Widzę zapał cię nie opuszcza i w ogrodzie ciągle coś zmieniasz 

Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
- persymona
- 200p
- Od: 7 mar 2012, o 15:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Piękne hosty i żurawki. Irga ma pełno owoców, ja niestety na razie muszę się powstrzymać od roślinek z wszelkimi niejadalnymi owocami bo mój synek uwielbia owoce i ostatnio zerwał czerwoną kuleczkę z kaliny na szczęście mama była blisko 

lato,lato,lato... echże ty :*
Mój mały raj- ogród Magdy
Mirko
teraz to wszystko jest przerabiane, kolor może być efektem podlewania...ziemia też może mieć na to wpływ, zależy od zakwaszenia
Hibiskus Forumka okryła korą i gałązkami iglastymi, przezimował...u Ciebie jest cieplej, posadzony w zacisznym miejscu powinien przezimować
W ogrodzie już mniej więcej jest tak jak powinno, chodzi mi o rośliny...przy żylistku będą jeszcze zmiany...na część rabat pójdzie kora i agrowłóknina...nie daję rady wszystkiego na czas oplewić, ciągle pada...dzisiaj znowu leje
chwasty ciągle odbijają.
Madziu
na malucha uważaj, jest dużo roślin trujących... liście też powodują uczulenia...upilnować trudno, lepiej uważać co się przynosi do ogrodu
Hosty kończą już sezon... po opadach gradu, liście miały dziury...w efekcie zaczynają obsychać...troszkę szkoda widać że jesień już blisko
Zobaczcie co dostałam, będzie ich więcej...przydadzą się na podwyższoną rabatę po przesadzeniu żylistka

Liść brunery, przepalony przez słonko...pozostałe są wycięte, wyglądają ładnie.

Madziu

Zobaczcie co dostałam, będzie ich więcej...przydadzą się na podwyższoną rabatę po przesadzeniu żylistka

Liść brunery, przepalony przez słonko...pozostałe są wycięte, wyglądają ładnie.

-
- Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Aniu, kamieni nigdy dość w ogrodzie 

- persymona
- 200p
- Od: 7 mar 2012, o 15:12
Ja również bardzo lubię kamienie w ogrodzie, nadają takiej naturalności a te , które dostałaś naprawdę są fajne ale pewnie też sporo ważą
wiem co miałam ze swoimi jak jedną rabatę nimi obkładałam...z moim M ledwo udało nam się je doturlać
Piękne masz rozchodniki nie mam takich w moim ogrodzie ale pamiętam ile ich miała moja babcia i muszę je upolować. Ja dopiero zamówiłam brunerę i nie mogę się jej doczekać
a hortensję przebarwiające są piękne 

lato,lato,lato... echże ty :*
Madziu
nie kupuj...karp nie opłaca się wysyłać są za ciężkie...mogę zebrać przekwitłe kwiatostany, z łatwością się rozmnażają...trzeba tylko zadołować doniczkę w ogrodzie, niech nasiona przemarzną. Później postawić na parapet okienny, siewki szybko wschodzą... ostatni rozchodnik był tak rozmnożony
Dobry wybór, Brunery to jedne z najokazalszych roślin z cudownym deseniem liści...jak zaczną podsychać trzeba je przyciąć, szybko odbijają i znowu zdobią.

- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
Anula
Iglaczki ładne,ale dla mnie o tej porze roku najpiękniejsze są hortensje, zawsze zachwycam się nimi
Twoje też są piękne
A rozchodnik jak zaczyna się przebarwiać to zawsze mi szkoda lata,bo to znak,że jesień coraz bliżej

Iglaczki ładne,ale dla mnie o tej porze roku najpiękniejsze są hortensje, zawsze zachwycam się nimi

Twoje też są piękne

A rozchodnik jak zaczyna się przebarwiać to zawsze mi szkoda lata,bo to znak,że jesień coraz bliżej

-
- Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Aniu, widać, ze masz sporą wiedzę na temat roślin
Czas hortensji jest cudny
Własnie zamierzam dokupić parę odmian i dosadzić u siebie, a co tam 

Czas hortensji jest cudny

- jola1
- Od: 4 kwie 2008, o 08:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czy już wszystkie hortensje Ci zakwitły, można przyjechać zobaczyć?
U mnie wszystkie kwitną, najsłabiej dwie przesadzone jesienią.

U mnie wszystkie kwitną, najsłabiej dwie przesadzone jesienią.
- Tajka
- Od: 23 sty 2010, o 17:32
Aniu jakie ciekawe kamienie zdobyłaś.
Jeszcze nie widziałam o takim kolorze, piękne.
Właśnie nie wiem dlaczego otoczki coraz głębiej w ziemię zapadają, myślałam, że tylko u mnie i trudno ich później wyciągnąć.
Masz śliczne rozchodniki i ładne fotki im robisz .

Właśnie nie wiem dlaczego otoczki coraz głębiej w ziemię zapadają, myślałam, że tylko u mnie i trudno ich później wyciągnąć.
Masz śliczne rozchodniki i ładne fotki im robisz .

- bartosz les
- Od: 24 sie 2013, o 09:02
Aneczka
Rozchodniki wyglądają coraz ładniej, chętnie pozbyła bym się nadmiernie rozrośniętych kęp...ale jak je ruszyć i zmniejszyć
Dobrze że Frol.......w tamtym roku...nie wzięłam innych odmian, kusiło ale się powstrzymałam...wybór był bardzo duży. Teraz nie było by gdzie nogi postawić
Mariolko
hortensje to dobry wybór, teraz naocznie zobaczyłam jak kwitną...dobrze że je posadziłam, nie mogę się napatrzeć na kwiatostany
Co do wiadomości o roślinach to korzystam od kilku lat z czasopism o tematyce ogrodowej...najstarsze gazety są najcenniejsze
Ostatnio tylko wypożyczam z Biblioteki, rzadko kupuję.

Jolka
Hortensje zakwitły już wszystkie, jedną musiałam przesadzić...w tym miejscu powstaje nowa podwyższona rabata. Nie mam bardzo czasu na dokończenie...ostatnio koczuję w malinach...już mam dosyć

Taju
kamienie trzeba co jakiś czas poprawiać, wymieszanie ziemi z piaskiem troszkę zapobiega wpadaniu...szczególnie na skalniakach takie rozwiązanie jest polecane. Jedna warstwa niedużych otoczaków, w przeciągu trzech lat jest zakopana w ziemi. Zazwyczaj nie zwraca się na to uwagi, dopiero jak przyjdzie coś przerobić...trzeba czymś podważyć kamień żeby wyszedł z ziemi. Kolor kamieni jest normalny, te są ubrudzone w piasku...powstaje rabata i obok kamienna ścieżka
Bartosz
dzięki...rozchodniki to jedne z najmniej problemowych bylin. Teraz są najbardziej ozdobne

Chryzantema zimująca w gruncie.

Świecznica.

Ognik.

Mariolko

Jolka

Taju

Bartosz

Chryzantema zimująca w gruncie.

Świecznica.

Ognik.

- ASK_anulla
- Od: 25 cze 2013, o 13:44
No, Aneczko, aleś mnie zastrzeliła tym ognikiem. Ja się pięcioma żółtymi koralikami ekscytowałam
Zawilec Twój ślicznota absolutna. Coraz bardziej jesiennie i zaczynam wyglądać kwitnienia marcinków i chryzantem, a moje zaspały coś. Fakt, że chryzantemy, które mam, zawsze późno kwitły. Mam nadzieję, że zdążą przed przymrozkami.
Próbowałam ułożyć wykopane wapienie na rabatce, ale jakoś mi tam dziwnie wyglądają. Może dlatego, że niezbyt okazałe...

Zawilec Twój ślicznota absolutna. Coraz bardziej jesiennie i zaczynam wyglądać kwitnienia marcinków i chryzantem, a moje zaspały coś. Fakt, że chryzantemy, które mam, zawsze późno kwitły. Mam nadzieję, że zdążą przed przymrozkami.
Próbowałam ułożyć wykopane wapienie na rabatce, ale jakoś mi tam dziwnie wyglądają. Może dlatego, że niezbyt okazałe...
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2