Storczykowa kraina Soni :)

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
bobi
500p
500p
Od: 12 maja 2006, o 09:00

Post »

Soniu, Twoje sabotki są niessssaaamowite :shock: :D
sonia pisze: ... a ten najpierw rozwinął kwiaty z pędów z uśpionego oczka, a potem z nowego pędu i widać jak storczyk traci kolor od światła, a i dodatkowo zauważyłam, że nowe kwiaty są o 1 cm większe ;:224

Obrazek
A takie widoki ;:215 i doświadczenia, to nagroda ;:138 za wszystkie Twoje starania :D
Pozdrawiam, Baśka
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Naprawdę wspaniale się prezentuje. Pogratulować! :-)
Awatar użytkownika
bobi
500p
500p

Post »

sonia pisze:... no i niektóre w marcu były popryskane ASAHI SL ...
Czy mogę prosić o coś więcej na ten temat :)
Pozdrawiam, Baśka
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2008, o 13:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ale wspaniałe zdjęcia zrobiłaś :shock: Ale i obiekty do zdjęć przecudne. 8)
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p
Od: 21 maja 2007, o 00:50

Post »

witajcie :wit

Bożenko jak Twoje cymbidium :?: moje chyba wróci z wakacji ogrodowych, bo obawiam się przymrozków ;:171 nowe przyrosty są, wiatr połamał liście, ale nie ma żadnych lokatorów i chorób grzybowych, ale też żaden pęd się nie pojawił ;:185
Dorcia Bobi sabotki mają w sobie jakiś tajemniczy urok ;:183 u mnie każdy właśnie nimi się zachwyca, chociaż moje falenopsisy też są moim nieskromnym zdaniem - bardzo piękne ;:225
Dorotko ostatnio moja dusza artysty jest na urlopie ;:191 i aparat jest szczelnie zabezpieczony przed kurzem ;:225 jednak bardzo mi miło za komplementy ;:180
Bobi pozwolę sobie wkleić link gdzie była mowa o ASAHI SL ;:128

pochwalę się falenopsisami, które zakwitły pod moją opieką ;:183 a 12 kolejnych ma nowe pędy lub przedłuża kwitnienie z uśpionych oczek ;:128

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

a dla przypomnienia mój maluszek z "biedronki" ;:198

Obrazek

a to prezencik od męża na poprawę mojego humoru w bardzo paskudny dla mnie dzień ;:228

Obrazek

pozdrawiam
:wit
Awatar użytkownika
bobi
500p
500p

Post »

sonia pisze:Bobi pozwolę sobie wkleić link gdzie była mowa o ASAHI SL ;:128
Bardzo dziękuję Obrazek
Pozdrawiam, Baśka
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52

Post »

Soniu jak zwykle storczyki z pod twojej ręki są cudowne ! Z całą pewnością mają najlepszą opiekę :D .
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p

Post »

Lucynko dziękuję za miłe słowa ;:196 tak jak pielęgnuję moje storczyki to sobie czasem myślę co tam słychać u Twoich ;:166
Basiu ależ nie ma za co ;:225 moje lenistwo spowodowało, że wkleiłam tylko link, bo stwierdziłam, że po co przepisywać coś co było już napisane ;:216
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52

Post »

Soniu moje maleństwa się na mnie obraziły, prawie całość to zielona masa :evil: . Właśnie w tej chwili kończy mi kwitnienie ostatni Phalaenopsis :cry: , ale na pociechę mam nowy nabytek :D . Zdjęcia już zrobione i jeżeli mąż mi je pozmniejszał, to postaram się pokazać w moim wątku.
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 27 wrz 2007, o 18:27
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Sonieczko, zdjęcia ...cudne :roll: Piękne te Twoje kwitnienia :D
Co do cymbidium, to jeszcze trzymam je na tarasie, dendrobium również, ale...pamiętasz, taras mam na górze, więc temperaturę mam wyższą niż u Ciebie. Jeśli dobrze pamiętam, to możemy trzymać je w ogrodzie do pierwszych przymrozków, więc może poczekaj troszkę. U Ciebie pewnie dzisiaj znowu pięknie i słonecznie...u nas znowu buro i chłodno :cry:
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p

Post »

Lucynko one pewnie odpoczywają ;:19 bo nie wierzę, że można się na tak miłą opiekunkę obrazić ;:225 ja posiadam najwięcej falenopsisów i widzę, że u nich dopiero teraz zaczynają pojawiać się nowe pędy, są bardzo malutkie, ale i też takie kilkucentymetrowe, u niektórych nabrzmiewają uśpione oczka, ale czy coś z tego będzie ;:119 miniaturki chyba odpoczywają, bo tylko jedna zdecydowała się mnie uszczęśliwić nowym pędem ;:183 a paphiopedilum póki co to juź chyba za kilka dni rozwinie kwiat :heja większość ma nowe rozetki, jedynie te 3 sztuki kupione po przecenie mają tylko po jednej rozetce ;:218 ale mam się z czego cieszyć i tak liczę, że na gwiazdkę powinnam mieć juź kwiatki z tych pędów :tan
Bożenko wahałam się co zrobić z cymbidium, ale jednak został dalej na ogrodowych wakacjach ;:190 u nas różnice temperatur są duże dziś w dzień w słońcu było 19 stopni C a nad ranem było minus 2 ;:202
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 02:43

Post »

O, Soniu zostawiłaś cymbidium na -2 C ?
Piękne hybrydy z gałęzistymi kwiatostanami i sabotki, masa ich, i ekstra pieseczki :D , kudłatego to chyba non-stop szczotkujesz i kąpiesz?
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p

Post »

MariaTeresa pisze:O, Soniu zostawiłaś cymbidium na -2 C ?
cymbidium dalej stoi w ogrodzie i chyba nic mu nie dolega ;:225 zresztą moje dendrobium phalaenopsis to miało ze mną koszmarne życie, bo najpierw wywaliłam na balkon, zobaczyłam, że południowo zachodnie słońce poparzyło liście, więc wróciła roślina do domu, ale potem znowu wywaliłam na dwór i niedawno wzięłam do domu, ma dwa nowe przyrosty, a ten większy to chyba planuje mnie ucieszyć nowym przyrostem ;:128 więc szkoła przetrwania im nie zaszkodziła ;:183
i ekstra pieseczki :D , kudłatego to chyba non-stop szczotkujesz i kąpiesz?
Kudłaty nie jest ani kąpany ani szczotkowany, taka rasa, że z rosnącej sierści formuje się dredy, a psa się nie kąpie, bo mokre dredy są okropnie ciężkie i do tego schły by kilka dni, co spowodowałoby zniszczenie dredów, więc ja tylko rozdzielam poszczególne dredy i jedynie części intymne oraz pysk i łapy kąpię ;:225
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 02:43

Post »

Soniu, aż ciężko uwierzyć co pielęgnacji psiej :shock: miałam średniodługiej sierści i kochał sie brudzić, po kąpieli pierwsze co zrobił to wytarzał się po sąsiedzku w sadzach, był to pies przybłęda dość już stary którego przygarneliśmy, miał swoje zalety,pilnował porządnie dziecka, lubił koty itp.
A dendrobium falenopsis u mnie stał cały czas na oknie zachodnim i teraz wypuścił pęd na tym samym na którym już kwitł :)
pozdrowionka
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2008, o 13:37

Post »

To się będzie działo jak wszystko zakwitnie. Ja widzę u swoich zalety wystawienia cambrii i dendrobiów na taras. Odpukać - kwiatów trochę będzie.
A i falenopsisy nie leniuchują.
A fanką Twojego psa jestem od dawna. :lol:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”