Problem z głogiem

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Emilia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2012, o 15:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Problem z głogiem

Post »

Mam przy domu wielki głóg. Spod ziemi z jednego pnia wyrosły 4 konary o średnicy 15-25 cm. Dwa chude były kilka lat temu wycięte, bo nie dało się przejść. Ale ciągle wyrastają z nich gałęzie. Nie mogę zasmarować ich czymś niszczącym, bo całe drzewo umrze, a są na mim gniazda ( np. sierpówki). Zresztą lubię to drzewo, bo w zimie ptaki mają co jeść, a wiosną jest biała chmura kwiatów.
Przyszło mi do głowy, żeby nad tymi uciętymi pieńkami zrobic coś w rodzaju czapy z uzbrojonego siatką betonu.
Co sądzicie o takim pomyśle?
I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
miki331
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lis 2012, o 18:13

Re: Problem z głogiem

Post »

Nie wiem czy głóg nie kwalifikuje się do uzyskania pozwolenia na wycęcie (nie jest owowcowy)
Emilia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miki, ja go nie chcę wyciąć! Wręcz przeciwnie---chcę zachować. Wyraźnie napisałam! Chodzi mi tylko o to, żeby z tych pieńków dawno temu pozostałych po obciętych gałęziach nie odrastały nowe gałęzie. Trudno przechodzić koło gałęziorów z ponad trzy centymetrowymi kolcami.
Pozdrawiam....... Emilia
Tomek_Os
500p
500p
Od: 9 paź 2013, o 11:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Emilio,
warto by się zorientować czy wykonanie takiej czapy jest technicznie możliwe, a jeśli jest to ja zrobiłbym to tak aby element betonowy miał wygląd ozdobny, ewentualnie użytkowy, np ławka, rzeźba.
Ale ja bym doradzał po prostu jednak sukcesywne wycinanie tych wyrastających z przyciętych pieńków młodych odrostów.
Emilia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tomku, właśnie miałam zamiar zrobić coś a la kamień, bo dookoła będą też duże kamienie (jeśli dam radę zatargać je na górę), a między nimi rośliny. Wkleję zdjęcie jutro. Muszę tam wyściółkować , bo ten głóg strasznie dużo siewek daje.
Pozdrawiam....... Emilia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”