Apteka na działce i w domu cz. II
Re: Apteka na działce i w domu cz. II
Krysiu Twój wątek to ogromna skarbnica wiedzy, będę zaglądała 

- corazonbianco
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 kwie 2012, o 11:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dziękuję serdecznie za współpracę, Mirzan!mirzan pisze:Zajrzyj do mojego wątku handlowego,mam w ofercie trochę leczniczego zielska.

W planach mam też zakup nasion dzwonkowca (Codonopsis pilosula) i sierpiku. Kłącze krwiściągu pozyskuję z roślin dziko rosnących - masowo występuje na łąkach w moich okolicach. Na tym samym stanowisku zbieram kwiat wiązówki błotnej - ma działanie zbliżone do kwiatów czarnego bzu, ale silniejsze i jet silnym przeciwutleniaczem. Trędownika, dziewannę i jeżówkę uprawiam w ogródku. Trędownik łatwo wysiewa się z nasion - mam cały długi zagonek powstały z wysiewu nasion zebranych w lesie. Oprócz właściwości leczniczych jego niewątpliwą zaletą jest wysoka miododajność - zagonek zlokalizowany w rogu ogródka skutecznie wabi pszczoły, dzięki czemu mam od nich spokój na reszcie działki.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
- corazonbianco
Dzisiaj trafiłam na blogu ziołowym na opis lnicy - http://farmakognozja.blogspot.com/2014/ ... ksowe.htmlmyudah pisze:Krysiu, a może poradzisz coś na kaszel refluksowy. Pliss
Sprawdza się w problemach z refluksem. Surowcem jest ziele lnicy. Ja sugerowałabym połączenie z kwiatem rumianku oraz jakimś ziołem śluzowym o właściwościach osłaniających np. siemię lniane, korzeń prawoślazu.
Lnica tak wygląda: http://przyroda.osiedle.net.pl/obrazy/l ... polita.jpg
Surowiec: ziele lnicy zbierane w okresie kwitnienia, które trwa od początku sierpnia do końca września. Występuje powszechnie na łąkach. Zbieramy całe łodygi z kwiatami i liśćmi. Suszymy w ciemnym i przewiewnym miejscu w temperaturze pokojowej. Z suszonego ziela sporządzamy napar. 1 łyżkę ziela zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody, odstawiamy do naciągnięcia na 20 min., pijemy przed każdym posiłkiem.
Wskazania do stosowania:
Zaburzenia pracy jelit i dróg żółciowych. Skuteczne działanie przeciwrefluksyjne. Łagodnie przeczyszcza i pobudza perystaltykę jelit. Polecana przy problemach z przyswajaniem pokarmów i zaparciami. Zewnętrznie na skórę wykazuje aktywność przeciwbakteryjną i przeciwzapalną. Przyspiesza gojenie ran. Głównie jednak ziele jest stosowane w zaburzeniach refluksowych. Jest ziołem bezpiecznym, które mogą przyjmować także dzieci oraz osoby starsze.
- kama_80
- 1000p
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lnica wg http://www.rozanski.ch/fitoterapia2.htm może działać zbyt uspokajająco przez co nie wskazane jest prowadzenie auta.
Ja przesypiam noce po glistniku. Na niego trochę już późno ze zbiorem...no chyba że ktoś znajdzie kępę nie uschniętego ziela.
Ja przesypiam noce po glistniku. Na niego trochę już późno ze zbiorem...no chyba że ktoś znajdzie kępę nie uschniętego ziela.
Pozdrawiam Jola
- wielkakulka
- Od: 5 wrz 2012, o 12:25
Najpierw trzeba wiedzieć jak on wyglada - to jaskółcze ziele - w parku w moim mieście rosło tego mnóstwo. Ciewkawe czy jeszcze jest jakis suchy. Ja to na kurzajki stosowałam dawno temu. Nawet przyniosłam jedną roslinke na ogródek i posadziłam sobie za ławką 

- asma
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj:)
Mam pytanie-mam sporo aloesu"cienkiego".Jak mogę go wykorzystać?Nie chcę dalej hodować tak dużej ilości ,a on wciąż się rozmnaża.Kilka szt ma 3 lata-ten jest już oby,ale co z młozikami?-rok lub dwa?Wyrzucić nie mam serca.
Dostanę 3 szt "grubego"-czy różnią się między sobą właściwościami?
Dostałam również złotego wąsa i żyworódkę,która masowo się rozmnaża-czy ona ma określony wymagany wiek do celów lecznichych?Jak z niej korzystać?
O złotym wąsie już czytałam na Twoim blogu

Mam pytanie-mam sporo aloesu"cienkiego".Jak mogę go wykorzystać?Nie chcę dalej hodować tak dużej ilości ,a on wciąż się rozmnaża.Kilka szt ma 3 lata-ten jest już oby,ale co z młozikami?-rok lub dwa?Wyrzucić nie mam serca.
Dostanę 3 szt "grubego"-czy różnią się między sobą właściwościami?
Dostałam również złotego wąsa i żyworódkę,która masowo się rozmnaża-czy ona ma określony wymagany wiek do celów lecznichych?Jak z niej korzystać?
O złotym wąsie już czytałam na Twoim blogu

- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Witam i
się nisko wszystkim gościom i fankom ziołolecznictwa .
Oj dawno mnie tu nie było ale lato trwa tak krótko i jeszcze tyle obowiązków,że trzeba z czegoś zrezygnować ...przykro i przepraszam.
corazonbianco z kaszlem refluksowym to tak do końca nie wiadomo jak to jest. Czy najpierw kaszlemy i to powoduje refluks czy odwrotnie...
Zastanawiam się i odpowiedzieć sobie nie potrafię. Sporadycznie mnie dopada , tylko przy zaostrzeniu astmy oskrzelowej a zaostrzeń jest coraz mniej
Faktycznie ziele lnicy w znaczny sposób łagodzi a senności akurat przy niej nie czuję.
wielkakulka - Aniu właśnie dziś mijałam miejsce, gdzie rośnie sobie piękny i rozpoczynający kwitnienie glistnik ... to miejsce jest ze 3 razy koszone więc odrasta i cały czas jest do dyspozycji potrzebujących.
Dziś na szybko Asi potrzebna pomoc
Asiu aloes koniecznie musi mieć minimum 3 lata - inaczej przerabianie go na cokolwiek dla zdrowia mija się z celem. Żyworódka minimum 1 rok a Złoty Wąs... skoro czytałąś, to wiesz,że muszą być spełnione 3 zasady.
Po ścięciu delikatnie opłukać z kurzu, poczekać aż obeschnie, zawinąć w lnianą ściereczkę lub coś podobnego i włożyć do lodówki na kilka dni . W tym czasie zachodzą pozytywne zmiany w składzie liści. Podobnie postępujemy z żyworódką i złotym wąsem.
Z aloesu można zrobić sporo mikstur dla poprawy stanu skóry lub dla zdrowia.
Przerabiamy go wg określonego przepisu w zależności od tego do czego chcemy go użyć .

Oj dawno mnie tu nie było ale lato trwa tak krótko i jeszcze tyle obowiązków,że trzeba z czegoś zrezygnować ...przykro i przepraszam.
corazonbianco z kaszlem refluksowym to tak do końca nie wiadomo jak to jest. Czy najpierw kaszlemy i to powoduje refluks czy odwrotnie...

Faktycznie ziele lnicy w znaczny sposób łagodzi a senności akurat przy niej nie czuję.
wielkakulka - Aniu właśnie dziś mijałam miejsce, gdzie rośnie sobie piękny i rozpoczynający kwitnienie glistnik ... to miejsce jest ze 3 razy koszone więc odrasta i cały czas jest do dyspozycji potrzebujących.
Dziś na szybko Asi potrzebna pomoc

Asiu aloes koniecznie musi mieć minimum 3 lata - inaczej przerabianie go na cokolwiek dla zdrowia mija się z celem. Żyworódka minimum 1 rok a Złoty Wąs... skoro czytałąś, to wiesz,że muszą być spełnione 3 zasady.
Po ścięciu delikatnie opłukać z kurzu, poczekać aż obeschnie, zawinąć w lnianą ściereczkę lub coś podobnego i włożyć do lodówki na kilka dni . W tym czasie zachodzą pozytywne zmiany w składzie liści. Podobnie postępujemy z żyworódką i złotym wąsem.
Z aloesu można zrobić sporo mikstur dla poprawy stanu skóry lub dla zdrowia.
Przerabiamy go wg określonego przepisu w zależności od tego do czego chcemy go użyć .
- asma
dziękuję
Muszę rozać aloesy bo mam ich duuuuuużo 

- KamilOgrodnik
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 29 sie 2013, o 09:51
A co można zrobić z geranium (anginka) i na co pomaga? Mam w 2 doniczkach duże kilkuletnie rośliny
- asma
Jonizuje powietrze,znam ją jako skuteczny środek na ból ucha(zwijam listek w "kłębek")
Latem robiłam herbatki orzeżwiające
-parę listków ,trochę soku z cutryny,może być mięta ,brązowy lub biały cukier do smaku-utłuc lekko i zalać zwykłą lub gazowana wodą
Latem robiłam herbatki orzeżwiające

- renzal
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
Wpadłam nadrobić zaległości i zameldować, że zagłosowałam!
Mój zielnik nie jest niestety nadal zbyt duży, ale może kolejnej wiosny się uda...

Mój zielnik nie jest niestety nadal zbyt duży, ale może kolejnej wiosny się uda...

pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja
)Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja

-
- 500p
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
KamiluOgrodniku tu https://prawdaxlxplzdrowie.wordpress.co ... ie/page/2/ masz o właściwościach i zastosowaniu geranium. Osobiście robiłam takie ciasto http://cynamonikardamon.blogspot.com/20 ... anium.html .
Dorota
- corazonbianco
Niestety na całej stronie nie znalazłam ani jednej wzmianki o geranium. O jaki gatunek geranium i jego odmianę dokładnie chodzi?Dorcinda pisze:KamiluOgrodniku tu https://prawdaxlxplzdrowie.wordpress.co ... ie/page/2/ masz o właściwościach i zastosowaniu geranium.
-
- 500p
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
Faktycznie, musiałam coś pomylić. Dzisiaj poszukałam jeszcze raz i to powinien być właściwy link:
https://prawdaxlxplzdrowie.wordpress.co ... obaczenie/
https://prawdaxlxplzdrowie.wordpress.co ... obaczenie/
Dorota
Witam.Chciałam podziękować za podanie mi przepisu z żywokostu na stan zapalny ( w moim przypadku były to pięty ).
W lewej pięcie ból minął 2 tygodnie temu, w prawej boli już o wiele mniej. Dalej robię okłady pięt i od 1 miesiąca prawego barku.
Ból nie jest już tak dokuczliwy. Dziś zrobiłam trzecią porcję bo druga powoli już się kończy. Jeszcze raz bardzo dziękuję.
Alicja
W lewej pięcie ból minął 2 tygodnie temu, w prawej boli już o wiele mniej. Dalej robię okłady pięt i od 1 miesiąca prawego barku.
Ból nie jest już tak dokuczliwy. Dziś zrobiłam trzecią porcję bo druga powoli już się kończy. Jeszcze raz bardzo dziękuję.
Alicja