Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.2
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe :) - cz.2
Z owoców kupnych warto zrobić;
1. nalewkę gruszkową, jedyna odmiana to Williams
2.żurawinówkę
a z owoców w lesie prawie wszystko.
1. nalewkę gruszkową, jedyna odmiana to Williams
2.żurawinówkę
a z owoców w lesie prawie wszystko.
Ja pierwszy rok eksperymentuję z nalewkami...Już zrobiłam nalewkę truskawkową,wiśniową.Teraz stoi nastaw z moreli i malin .w między czasie zrobiłam aroniówkę.Jeszcze mam w planie zrobić ze śliwek i to będzie chyba tyle na ten rok
Czy macie jakiś dobry przepis na nalewkę ze śliwek węgierek??

Pozdrawiam Ewa
-
- Od: 22 sty 2008, o 16:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nastawiłam mirabelki
Można jeszcze próbować; jeżyny, pigwa, czarny bez, róża, rokitnik, rajskie jabłuszka, aronia...

Ewao4 pisze:Ja pierwszy rok eksperymentuję z nalewkami...Już zrobiłam nalewkę truskawkową,wiśniową.Teraz stoi nastaw z moreli i malin .w między czasie zrobiłam aroniówkę.Jeszcze mam w planie zrobić ze śliwek i to będzie chyba tyle na ten rokCzy macie jakiś dobry przepis na nalewkę ze śliwek węgierek??
Ja zrobiłem kiedyś taką najprostszą. Duże były śliwki i bardzo słodkie/ pokroić, wyrzucić pestkę, zasypać cukrem , zalać alkoholem aby zakryły całe owoce i odstawić w ciemne miejsce. Sama w sobie śliwka jest aromatyczna to nie trzeba żadnych moim zdaniem dodatków.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
- grazynarosa22
- Od: 16 mar 2009, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ze śliwek jakoś nie mam ochoty robić.....ale nie piłam to nie wiem.Za to jeszcze można zrobić z gruszek no i na końcu z pigwy....." miód w gębie"

- kasik 69
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
A ja bardzo lubię nalewkę ze śliwek.Ja najpierw zalewam owoce spirytusem,zostawiam na 4,5 tygodni,potem zlewam,zasypuję cukrem ,,na oko,, i odstawiam,do rozpuszczenia cukru,od czasu do czasu wstrząsając słoikiem.Potem zlewam powstały płyn,łączę ze wcześniej zlanym spirytusem,no i potem to już tylko czekać,jak długo,to zależy od naszej cierpliwości 

- Biotit
Kasiu
jakbym siebie czytał, ale dodaję : śliwki pestkuję + na 1 kg dodadę 10 pestek, a po zlaniu nalewu zamiast buraków daję miód.

jakbym siebie czytał, ale dodaję : śliwki pestkuję + na 1 kg dodadę 10 pestek, a po zlaniu nalewu zamiast buraków daję miód.

To jest kilka możliwości zrobienia nalewki ze śliwek...po niedzieli wybieram się na targ po śliweczki...pozdrawiam Was cieplutko 

Pozdrawiam Ewa
- any57
- Od: 16 sty 2012, o 16:56
a ja robiłem dwa razy - dlatego drugi raz bo nie wierzyłem, że tak mi się nie udała za pierwszym razemgrazynarosa22 pisze:Ze śliwek jakoś nie mam ochoty robić.....ale nie piłam to nie wiem
i po drugim razie ... trzeciego nie będzie

any57 a jak robisz tą nalewkę,że Ci się nie udała?? Może mamy takie same przepisy??
Pozdrawiam Ewa
- any57
- Od: 16 sty 2012, o 16:56
wszystkie nalewki robię jednakowo:Ewao4 pisze:any57 a jak robisz tą nalewkę,że Ci się nie udała?
owoce zalewam 70% alkoholem (pestkowe dryluję zostawiając 1/3 pestek) - czasem używam rumu
po miesiącu zlewam, a owoce zasypuję cukrem - w zależności od owocu od 05kg do 1 kg - czasem używam miodu
ze wszystkich nalewek jestem zadowolony bardzo - ze śliwkowej nie!
- Biotit
Prunelkę też pamiętam, choć jej nie piłem. Kupowałem, bo to był trunek damski.
Śliwka ma to do siebie, że najlepiej pasuje jej destylacja.
Moja ostatnia zrobiona nalewka na późnych węgierkach 5 lat temu, dalej musi poczekać na degustację.
Nie jestem jej fanem.
Śliwka ma to do siebie, że najlepiej pasuje jej destylacja.
Moja ostatnia zrobiona nalewka na późnych węgierkach 5 lat temu, dalej musi poczekać na degustację.
Nie jestem jej fanem.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie każdy znów lubi bimbrowy posmak domowej śliwowicy.Miałem okazję próbować "Łąckiej" ze 3 lata temu.Przywieziona z Łącka za duże pieniądze jako prezent od wdzięcznych pracowników dla szefa odchodzącego na emeryturę (mój znajomy).Traumatyczne przeżycie.
.pewnie stoi w barku do dziś.
Śliwki nie są dobrym owocem na nalewki jednoodmianowe,dlatego Prunelka ,czy Cieślakówka była składana z nalewów na różne odmiany śliwek ,jak też na śliwki suszone.

Śliwki nie są dobrym owocem na nalewki jednoodmianowe,dlatego Prunelka ,czy Cieślakówka była składana z nalewów na różne odmiany śliwek ,jak też na śliwki suszone.
- Biotit
Janusz
teraz są nwocześniejsze maszyny, np. do wódek smakowych, miałem przerobione wino z tarniny, rewelacja, zero posmaków bimbru. Też mam awersję, kiedyś jak wódka była na kartki, to się pędziło.
W Czechach, tuż przy granicy jest wielu takich destylatorów, za niewielkie pieniądze przepędzą każdy owoc.
Kiedy tak będzie u Nas ?. Pewno długo nigdy, jak Nam nawet MŚ w siatkówce kodują.
teraz są nwocześniejsze maszyny, np. do wódek smakowych, miałem przerobione wino z tarniny, rewelacja, zero posmaków bimbru. Też mam awersję, kiedyś jak wódka była na kartki, to się pędziło.

W Czechach, tuż przy granicy jest wielu takich destylatorów, za niewielkie pieniądze przepędzą każdy owoc.
Kiedy tak będzie u Nas ?. Pewno długo nigdy, jak Nam nawet MŚ w siatkówce kodują.

A mnie korci zrobienie nalewki śliwkowej, chciałam z 2 l alkoholu, ale teraz się waham...