Sumak octowiec - roślina inwazyjna, jak się go pozbyć?

Drzewa ozdobne
Bixxx
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 gru 2011, o 07:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: sumak octowiec

Post »

Przesadza się normalnie, jak każde inne drzewo: wykopujesz jedną sadzonkę z jak największą bryłą korzeniową i wsadzasz w wybranym miejscu. Trzeba wbić obok palik i przywiązać młode drzewko tak aby wiatr poruszając niezakorzenionym pniem nie powodował obrywania się młodych korzonków. Mocno podlewasz.

Zaraz będą tu wpisy o tym, że sumak ma mnóstwo odrostów i zachwaścisz sobie teren. Prawda jest taka, że jeśli nie będzie się kopało przy korzeniach i tym samym tworzyło nowych odrostów, to sumak będzie ładnym i pojedyńczym drzewkiem.
Zielonym do góry!!!
refio
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 wrz 2014, o 11:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

dzięki za informację ;-).
Jestem zdecydowany na posadzenie :-).
planuję wsadzić odnogi, które mają około metra wysokości, czy jak poprzecinam korzenie (niektóre mimo małej wysokości sumaka są dorodne), to i tak się przyjmie, czy może obumrze?
Bixxx
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 gru 2011, o 07:54

Post »

Sumak świetnie znosi cięcie korzeni, aż za dobrze w niektórych przypadkach. Wykop go z jak największą bryła ziemi, ale powtarzam - trzeba dobrze przemyśleć miejsce w którym się go chce posadzić, bo będzie tak jak u kolegi który pisał post powyżej: masz sumaka po drugiej stronie płotu, a po tej kopiesz, przecinasz jego korzenie i wyrasta ci lasek małych sumaków...
Zielonym do góry!!!
refio
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dzięki za info, jednak wkopię, najwyżej będę kontrolował, bardziej zależy mi na tym, aby to było jako drzewko, a nie krzewy ;-)

pozdrawiam
refio
refio
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Witam
Niestety octowiec się nie przyjął, wczoraj wykopałem (spory kawał z korzeniami), a dziś suche liście wiszą.
Nie mam pomysłu, przecież nie wykopię dziury metr na metr, pod metrowej wysokości roślinę :-)
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17

Sumak Wycięcie

Post »

Mam 7 letniego sumaka i zaczął mi przeszkadzać bo wchodzi na inne rośliny a one rosną już obok pnia i zacienia :roll: czy można by go jakoś wyciąć żeby odrostów nie wypuszczał
Awatar użytkownika
ona1234
200p
200p
Od: 25 mar 2013, o 16:14
Kontakt:

Re: Sumak Wycięcie

Post »

Ja mam 3 letniego i widzę że już puścił na warzywnik korzenie ok 2 metrowe.... więc będzie ciężko usunąć go na 100%.
Zapraszam do mojego wątku ogrodowego
Niby nic a tak to się zaczęło
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p

Post »

Właśnie to mnie martwi :(
Awatar użytkownika
beatazg
1000p
1000p
Od: 11 paź 2012, o 17:44
Kontakt:

Post »

Przecież tego tak się nie robi . Musi być okres bezlistny , najlepiej wczesna wiosna i roślina nie może być bardzo duża . Korzenie u sumaka są długie i nawet jak wziąłeś trochę ziemi to i tak je poobcinałeś .
Pozdrawiam :wit Beata
Awatar użytkownika
ona1234
200p
200p
Od: 25 mar 2013, o 16:14
Kontakt:

Post »

Ja mojego też mam zamiar przesadzić. Obkopie dookoła maksymalnie najdalej i potem widoczne korzenie powyciagam a to co zostanie to trudno. Jak będzie wyrastało coś ponad ziemie to będę znowu wykopywała.
Zapraszam do mojego wątku ogrodowego
Niby nic a tak to się zaczęło
Awatar użytkownika
MoWo
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 13 wrz 2013, o 15:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Najpewniejszy sposób to wywiercić w pniu lub konarze wiertarką otwór i wlać w niego Roundapa ( nie rozcieńczać!!! ).
Dla pewności po wypiciu podlać jeszcze ze 2-3 razy.
Po kilku tygodniach sumak uschnie.
Jeśli korzenie nie były uszkodzone nie będzie odrostów.
Pozdrawiam Wojtek
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42

Post »

Po jakiego grzyba sadzicie rośliny a potem za wszelką cenę chcecie je wybyć jak muchy... ? jeszcze w taki sposób. Dziwi mnie zachowanie takich nieodpowiedzialnych ludzi... równie dobrze możecie wypić ten roundup, przynajmniej roślinę i glebę oszczędzi
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p

Post »

Gdy go sadziłem to nie myślałem że tak szybko urośnie a ja wtedy miałem 9 lat :lol:
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42

Post »

To wlej w niego tą chemię ile litrów chcesz... tylko wiedz że roudup nie rozkłada się w glebie, tacy ludzie zanieczyszczają środowisko. Zawsze twierdziłem że chemii w ogrodzie powinni używać tylko ludzie którzy mają do tego uprawnienia. Dobrze że nie macie dostępu do innych środków na które trzeba mieć zezwolenia
Neko
---
Od: 23 wrz 2013, o 20:49

Post »

Być może nie wszystko stracone, nie poddawaj się.
Swojego sumaka przyniosłam z niedzielnego spaceru, wiadomo, że raczej z łopatą nie chodziłam :lol:. Wyrwałam odrost z ziemi na tzw chama, korzeń był krótki, ułamany. Posadziłam, podlałam, oczywiście stracił liście i do jesieni wyglądał jak nieżywy, co jakiś czas zdrapywałam delikatnie paznokciem korę sprawdzając czy żyje. Przetrwał zimę i dopiero na wiosnę pokazał co potrafi :).
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”