Sumak octowiec - roślina inwazyjna, jak się go pozbyć?
- 
				Bixxx
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 8 gru 2011, o 07:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: sumak octowiec
Przesadza się normalnie, jak każde inne drzewo: wykopujesz jedną sadzonkę z jak największą bryłą korzeniową i wsadzasz w wybranym miejscu. Trzeba wbić obok palik i przywiązać młode drzewko tak aby wiatr poruszając niezakorzenionym pniem nie powodował obrywania się młodych korzonków. Mocno podlewasz.
Zaraz będą tu wpisy o tym, że sumak ma mnóstwo odrostów i zachwaścisz sobie teren. Prawda jest taka, że jeśli nie będzie się kopało przy korzeniach i tym samym tworzyło nowych odrostów, to sumak będzie ładnym i pojedyńczym drzewkiem.

Zaraz będą tu wpisy o tym, że sumak ma mnóstwo odrostów i zachwaścisz sobie teren. Prawda jest taka, że jeśli nie będzie się kopało przy korzeniach i tym samym tworzyło nowych odrostów, to sumak będzie ładnym i pojedyńczym drzewkiem.
Zielonym do góry!!!  

dzięki za informację ;-).
Jestem zdecydowany na posadzenie .
.
planuję wsadzić odnogi, które mają około metra wysokości, czy jak poprzecinam korzenie (niektóre mimo małej wysokości sumaka są dorodne), to i tak się przyjmie, czy może obumrze?

Jestem zdecydowany na posadzenie
 .
.planuję wsadzić odnogi, które mają około metra wysokości, czy jak poprzecinam korzenie (niektóre mimo małej wysokości sumaka są dorodne), to i tak się przyjmie, czy może obumrze?
- 
				Bixxx
- Od: 8 gru 2011, o 07:54
Sumak świetnie znosi cięcie korzeni, aż za dobrze w niektórych przypadkach. Wykop go z jak największą bryła ziemi, ale powtarzam - trzeba dobrze przemyśleć miejsce w którym się go chce posadzić, bo będzie tak jak u kolegi który pisał post powyżej: masz sumaka po drugiej stronie płotu, a po tej kopiesz, przecinasz jego korzenie i wyrasta ci lasek małych sumaków...

Zielonym do góry!!!  

Dzięki za info, jednak wkopię, najwyżej będę kontrolował, bardziej  zależy mi na tym, aby to było jako drzewko, a nie krzewy ;-)
pozdrawiam
refio

pozdrawiam
refio
Witam
Niestety octowiec się nie przyjął, wczoraj wykopałem (spory kawał z korzeniami), a dziś suche liście wiszą.
Nie mam pomysłu, przecież nie wykopię dziury metr na metr, pod metrowej wysokości roślinę

Niestety octowiec się nie przyjął, wczoraj wykopałem (spory kawał z korzeniami), a dziś suche liście wiszą.
Nie mam pomysłu, przecież nie wykopię dziury metr na metr, pod metrowej wysokości roślinę

- mati1999
- 1000p 
- Od: 3 maja 2013, o 13:17
Sumak Wycięcie
Mam 7 letniego sumaka i zaczął mi przeszkadzać bo wchodzi na inne rośliny a one rosną już obok pnia  i zacienia   czy można by go jakoś wyciąć żeby odrostów nie wypuszczał
  czy można by go jakoś wyciąć żeby odrostów nie wypuszczał

czy można by go jakoś wyciąć żeby odrostów nie wypuszczał
  czy można by go jakoś wyciąć żeby odrostów nie wypuszczał- ona1234
- 200p 
- Od: 25 mar 2013, o 16:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Sumak Wycięcie
Ja mam 3 letniego i widzę że już puścił na warzywnik  korzenie ok 2 metrowe....  więc będzie ciężko usunąć go na 100%.

Zapraszam do mojego  wątku ogrodowego 
Niby nic a tak to się zaczęło

- mati1999
- 1000p 
Właśnie to mnie martwi  

- beatazg
- 1000p 
- Od: 11 paź 2012, o 17:44
- Kontakt:
Przecież tego tak się nie robi . Musi być okres bezlistny , najlepiej wczesna wiosna i roślina nie może być bardzo duża . Korzenie u sumaka są długie i nawet jak wziąłeś trochę ziemi to i tak je poobcinałeś . 
Pozdrawiam Beata
 Beata

Pozdrawiam
 Beata
 Beata- ona1234
- 200p 
- Od: 25 mar 2013, o 16:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Ja mojego też mam zamiar przesadzić. Obkopie dookoła maksymalnie najdalej i potem widoczne korzenie powyciagam a to co zostanie to trudno. Jak będzie wyrastało coś ponad ziemie to będę znowu wykopywała.

Zapraszam do mojego  wątku ogrodowego 

- MoWo
- Przyjaciel Forum - silver 
- Od: 13 wrz 2013, o 15:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Najpewniejszy sposób to wywiercić w pniu lub konarze wiertarką otwór i wlać w niego Roundapa ( nie rozcieńczać!!! ).
Dla pewności po wypiciu podlać jeszcze ze 2-3 razy.
Po kilku tygodniach sumak uschnie.
Jeśli korzenie nie były uszkodzone nie będzie odrostów.

Dla pewności po wypiciu podlać jeszcze ze 2-3 razy.
Po kilku tygodniach sumak uschnie.
Jeśli korzenie nie były uszkodzone nie będzie odrostów.
Pozdrawiam Wojtek

- PiotrekP
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Po jakiego grzyba sadzicie rośliny a potem za wszelką cenę chcecie je wybyć jak muchy... ? jeszcze w taki sposób. Dziwi mnie zachowanie takich nieodpowiedzialnych ludzi... równie dobrze możecie wypić ten roundup, przynajmniej roślinę i glebę oszczędzi

- mati1999
- 1000p 
Gdy go sadziłem to nie myślałem że tak szybko urośnie  a ja wtedy miałem 9 lat  

- PiotrekP
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
To wlej w niego tą chemię ile litrów chcesz... tylko wiedz że roudup nie rozkłada się w glebie, tacy ludzie  zanieczyszczają środowisko. Zawsze twierdziłem że chemii w ogrodzie powinni używać tylko ludzie którzy mają do tego uprawnienia. Dobrze że nie macie dostępu do innych środków na które trzeba mieć zezwolenia

Być może nie wszystko stracone, nie poddawaj się.
Swojego sumaka przyniosłam z niedzielnego spaceru, wiadomo, że raczej z łopatą nie chodziłam . Wyrwałam odrost z ziemi na tzw chama, korzeń był krótki, ułamany. Posadziłam, podlałam, oczywiście stracił liście i do jesieni wyglądał jak nieżywy, co jakiś czas zdrapywałam delikatnie paznokciem korę sprawdzając czy żyje. Przetrwał zimę i dopiero na wiosnę pokazał co potrafi
. Wyrwałam odrost z ziemi na tzw chama, korzeń był krótki, ułamany. Posadziłam, podlałam, oczywiście stracił liście i do jesieni wyglądał jak nieżywy, co jakiś czas zdrapywałam delikatnie paznokciem korę sprawdzając czy żyje. Przetrwał zimę i dopiero na wiosnę pokazał co potrafi   .
.

Swojego sumaka przyniosłam z niedzielnego spaceru, wiadomo, że raczej z łopatą nie chodziłam
 . Wyrwałam odrost z ziemi na tzw chama, korzeń był krótki, ułamany. Posadziłam, podlałam, oczywiście stracił liście i do jesieni wyglądał jak nieżywy, co jakiś czas zdrapywałam delikatnie paznokciem korę sprawdzając czy żyje. Przetrwał zimę i dopiero na wiosnę pokazał co potrafi
. Wyrwałam odrost z ziemi na tzw chama, korzeń był krótki, ułamany. Posadziłam, podlałam, oczywiście stracił liście i do jesieni wyglądał jak nieżywy, co jakiś czas zdrapywałam delikatnie paznokciem korę sprawdzając czy żyje. Przetrwał zimę i dopiero na wiosnę pokazał co potrafi   .
.