Można oczywiście spróbować... tak naprawdę najlepiej rozpoznaje się odmiany (oczywiście pomijając widok "na żywo") z rysunków (rycin, tablic barwnych). Dlaczego? Z dość prostych przyczyn... "sztucznie" czyli wykonując rysunek jesteś w stanie przedstawić jak najdokładniej zarówno kształty jak (przede wszystkim) barwy owoców wzorca danej odmiany. W przypadku fotografii jest już gorzej - będzie bliższa lub dalsza od ideału (nie do końca właściwy kształt, barwa - mimo coraz lepszych aparatów i techniki itd.). Ale wracając do Twojego pytania - warto przedstawić podstawowe założenia przy wykonywaniu zdjęć owoców w celu identyfikacji odmian. Przede wszystkim dobór światła - owoce nie moga być absolutnie w cieniu, ale też i bezpośrednim naświetleniu przez słońce (refleksy). Do zdjęć wybieramy jedynie owoce całkowicie zdrowe, nie uszkodzone, o typowej barwie, rumieńcu, średniej wielkości z próby - mówiąc krótko musi to być TYPOWY owoc z drzewa. Robimy najczęściej następujące ujęcia: widok całego owocu od strony rumieńca (z jego częścią), widok owocu bez rumieńca, przekrój podłużny, przekrój poprzeczny i potem ewentualnie dodatkowo jeżeli jest taka potrzeba zdjęcia szczegółowe np. kielicha, komory nasiennej, pestki (w przypadku owoców pestkowych) czy ziaren (jabłka, gruszki).
To tyle na temat samych zdjęć - co do tej konkretnej odmiany spróbuję Ci pomóc - ale może też i któryś z forumowiczów wpadnie na właściwy trop
Pozdrawiam serdecznie
