Czosnek zimowy cz.3

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
limonkaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2013, o 18:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Czosnek zimowy cz.3

Post »

Ja dostałam wczoraj od sąsiadki małe nasionka czosnku zimowego , ma ich od kilkunastu lat ....wsadzę i ocenię w następnym roku :D
Bożena
marcinek123
100p
100p
Od: 28 mar 2013, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Czy czosnek zimowy harnaś może rosnąć w miejscu zacienionym? Czy przed sadzeniem mogę dać samych kupek od kur - jeśli tak to ile na 10m2
limonkaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

On potrzebuje słońca chyba , poczekajmy może jeszcze ktoś się wypowie w tym temacie ....
Bożena
noontaak
200p
200p
Od: 16 lis 2012, o 21:47
Kontakt:

Post »

Ja miałem czosnek Harnaś w miejscu zacienionym ( słońce od wschodu do 9 rano). Czosnek był o wiele mniejszy, niż ten co rósł na słońcu.
Kamil :)
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2013, o 09:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja miałam tak samo jak przedmówca. Ten na słońcu ładnie miał podzieloną główkę a cieniowy w sumie można było zobaczyć ząbki ale równie dobrze można było poszatkować całość. Może gdyby rósł kilka tygodni dłużej to nadrobiłby straty. Może :wink:
Pozdrawiam Jola
Awatar użytkownika
magos13
500p
500p
Od: 2 lut 2010, o 18:37

Post »

A co z tym kurzeńcem ? Można teraz zapodać i ile na 10 m2 ?
Pozdrawiam. Gosia
limonkaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chyba warto teraz dać kurzeńca , ale jaka proporcja to tak nie za dużo , bo może zaszkodzić , delikatnie popruszyć i przekopać , do czasu jak będziesz sadzić czosnek a to najlepszy termin po 15 pażdziernika jest na sadzenie czosnku .....tak ja myślę , raz tylko sadziłam czosnek zimowy i w tym roku będę sadzić drugi raz :roll:
Bożena
logitech55
500p
500p
Od: 4 mar 2013, o 18:12

Post »

forumowicz mam prośbę.
Jak nawieść ziemie przed sadzeniem czosnku Harnaś. Mam obornik od przepiórek, siarczan potasu, superfosfat wzbogacony oraz yara mila complex. Mam zakupione 2 paczuszki czosnku po 0,25 kg czyli razem 8 główek. Czy taki czosnek ze sklepu będzie zimowy (jak to rozpoznać) bo ten harnaś bardzo drogo wychodzi? W sieci można znaleźć sprzeczne informacje co do sadzenia jak głęboko, odstępy itp?
Awatar użytkownika
darbo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2011, o 13:33

Post »

Czosnek zimowy sadzimy pod 5 cm warstwą ziemi. W rzędy co 30-40 cm i co 10 cm w rzędzie. Termin wysadzania to druga połowa października. Przed zimą zdąży się jeszcze ukorzenić nie wydając liści. Wtedy plon będzie większy. Wielkość ząbków gwarantuje duże główki przy zbiorze. Teraz przed sadzeniem, możesz dać nawozy fosforowe i potasowe. Azotem zasilisz wiosną.
Pozdrawiam
Dariusz
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2013, o 11:42

Post »

Słuchajcie, jak się sadzi czosnek z cebulek powietrznych? Jesienią lepiej czy może wiosną? Na jaką głębokość, jak w rzędzie ( co jaką odległość czy jeden koło drugiego )?
Pozdrawiam Paweł
Awatar użytkownika
Margita
500p
500p
Od: 21 kwie 2012, o 19:37

Post »

Dwa lata temu, jesienią posiałam cebulki powietrzne Harnasia w zielniku. Następnego roku szczypior miał grubość szczypiorku, a cebulki były wielkości ziarenka ryżu. Zostawiłam więc większość i w tym roku szczypior był nieco większy, ale nawet nie w połowie tak wielki jak sadzony z ząbków. "Główki" były wielkości czereśni, ząbki bardzo malutkie. Może powodem było to, że były trochę "zacienione" przez inne zioła. Zostawiłam więc większość dalej w zielniku, zobaczę co będzie w przyszłym roku. Ale nie spodziewam się cudu.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
juda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2008, o 20:06

Post »

:wit
Margita czosnek potrzebuje dużo "papu" słońca i przestrzeni ... w zielniku raczej nie urośnie posadż sobie rzadko i głęboko na dobrze nawiezionym miejscu w połowie pazdziernika
Pozdrawiam Teresa
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
pa-ni
100p
100p
Od: 27 sty 2014, o 09:43

Post »

Juda , czyli co trzeba dać na takie miejsce pod czosnek , obornika i nawóz?
Jeśli nawóz to jaka nazwa ?
Awatar użytkownika
Margita
500p
500p
Od: 21 kwie 2012, o 19:37

Post »

Mój zielnik to: grządka podwyższona ok. 20 cm, wypełniona własnym kompostem, podlewana kurzeńcem lub ... (jak się nazywa nawóz z gołębnika?) Zioła rosną cudnie. Miejsca było sporo, ale pełne słońce jest dopiero koło 14. W warzywniku cebulek powietrznych nie posadzę, bo co roku jest orane, no chyba że w poziomkach.
Awatar użytkownika
MalgosiaR
200p
200p
Od: 11 lut 2013, o 18:53

Post »

pawelp1320
Sialam cebulki powietrzne czosnku Harnaś w ubieglym roku.Póżno bo byl juz to listopad razem z normalnymi ząbkami.Tzn .obok rządków z ząbkami zrobilam rowek taki jak sieje np. marchew i zasialam w miarę rzadko .Wiosną wyszedl ladnie ,potem trochę wyschlo, na polu nie mogę podlewć.Mimo to mam sporo nowego czosnku który będę wysadzać teraz jesienią.Część cebulek jest okrąglych takich pojedyńczych ale sporych rozmiarów a niektóre już się podzielily na ząbki ale ząbki są drobne.
Malgosia
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”