Pomysł na ławki i stół z pni drzew

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
rivendel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sie 2008, o 22:29

Pomysł na ławki i stół z pni drzew

Post »

Kochani...Uplanowałam zrobić sobie ławę / stół/ i ławki/ siedziska/ z pniaków-konarów drzew...
Jeśli wykonaliście coś takiego, może podzielicie się swoją wiedzą i podpowiecie jak ułatwić, a nie skomplikować sobie pracę??
Czym zabezpieczyć takie "meble"??
To przedsięwzięcie jest chyba najbardziej trudne z tych... dotychczasowych :(
Pozdrawiam-AgnieszkaIntro, czekanie na wiosnę
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2008, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Cześć Ago!

Widzę, że szykuję się coś ładnego u Ciebie...Mam na ogrodach u sąsiadów takie meble, zrobię dziś zdjęcia, to wkleję.

Napisz a najlepiej zroób fotografie materiałów jakimi dysponujesze - jakie masz pniaki duże, jakie deski itd...czy pocięte czy po prostu jeszcze konary z korą ....

Razem coś wymyślimy!

ps. bardzo mnie to interesuje, jak Ci się uda, to ja też zrobię taki stół "roboczy"- chciałam w konarze drzewa zrobić okrągły, na sadzonki i inne robótki...
Awatar użytkownika
Antooosia
1000p
1000p
Od: 8 sty 2008, o 08:49

Post »

OOO,witajcie!Myślałam o czymś podobnym,ale koncepcji u mnie żadnej,dlatego chetnie podglądnę co nieco :wink:
Pozdrawiam,Kinga.
Na skraju lasu jest mały domek...
Awatar użytkownika
rivendel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

agape pisze:Cześć Ago!

Widzę, że szykuję się coś ładnego u Ciebie...Mam na ogrodach u sąsiadów takie meble, zrobię dziś zdjęcia, to wkleję.

Napisz a najlepiej zroób fotografie materiałów jakimi dysponujesze - jakie masz pniaki duże, jakie deski itd...czy pocięte czy po prostu jeszcze konary z korą ....

Razem coś wymyślimy!

ps. bardzo mnie to interesuje, jak Ci się uda, to ja też zrobię taki stół "roboczy"- chciałam w konarze drzewa zrobić okrągły, na sadzonki i inne robótki...
Aguś, tradycyjnie nie dysponuję niczym, ale wiem, gdzie jest pobliski tartak :wink:
Tak! Mają być konary z korą!
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Myślałam, ze coś Ci zostało z drzew z działki....A, jak masz szansę coś większego, to już koniecznie "cyknę" te fotki. Tylko będę musiała się włamać za płot 3 działki obok mojej. Jak nie wrócę to szukajcie mnie na komendzie.
Łysy
200p
200p
Od: 22 cze 2008, o 21:27

Post »

rivendel pisze:ale wiem, gdzie jest pobliski tartak :wink: Mają być konary z korą!
Też można ciekawy materiał z odpadów wykorzystać - pnie które są zbyt chore, mają dziuple lub duże krzywizny nie idą do przetarcia na deski, ale są często odrzucane na bok i sprzedawane w cenie opału.

Ale ideałem byłoby dla Ciebie zdobycie kawałków pnia i konarów z przewróconego przez wiatr np. dębu. Za przysłowiową "flaszkę" drwal powycinałby na zamówienie co potrzeba. Wiem, co piszę, bo to moja praca :wink:

( szukałem już kilka razy nietypowych drzew np. do budowy żurawia przy studni)
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Agnieszko widzę że lubisz wielkie wyzwania - jak nie furtka to mebelki :)
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Coma- no i mam "łatkę" majsterkowicza ;)ale ja tu się dokładam jedynie do burzy mózgów...
Aguś oto foty dla Ciebie:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Moja misja skończona. Czas na pomoc Prawdziwego Drwala z Wielkopolski :lol:
Awatar użytkownika
rivendel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

piękne! ;:87 Takie coś muszę mieć, do tego własnoręcznie wykonane pregole!!!Aguś, serdecznie dziękuję!
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Zerknij też tu

Albo tu

Może być trudno to spiracić bez warsztatu, ale można podejrzeć rozwiązania :lol:
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

bishop pisze:Może być trudno to spiracić bez warsztatu, ale można podejrzeć rozwiązania :lol:
Jakie znowu piracenie??? :shock: :shock: :shock: Toż to prawdziwa inspiracja dziełami artystycznymi :lol:
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Kontakt:

Post »

Nalewko, w obecnych czasach nic nie wiadomo :twisted: :twisted: . Nawet, jak sobie kupię xiążkę, przeczytam i pożyczę bratu, bo była fajna to nie wiem, czy nie popełniam przestępstwa. Dziwne, ze biblioteki jeszcze nie są zakazane.

Bo z muzyką doszli już chyba do krańca :twisted: :twisted: :twisted: Kupię sobie płytę, i jest OK. Ale jak chce ją przekopiować na własny przenośny mp3, to już nie jest OK. Paranoja :twisted:

Gdzie te czasy, że cała fonografia pochodziła z radia, z nowości albo awansów na LPP3 :lol:

I proszę mnie nie korygować, bo w TYM temacie zawsze wystąpię offtopicowo, nawet w kościele :wink:
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
rivendel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jezu, jakie te meble piękne...A ta ławka! Miód, normalnie! Krzysiu, będę piracić i tyle.
Awatar użytkownika
klimek1714
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 13 gru 2007, o 11:16

Post »

a możecie powstawiać zdjęcia swoich mebli ogrodowych (przez zime planuje coś zrobić ale pomysłu brak):/
Awatar użytkownika
DulfLingren
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 12 lis 2010, o 13:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomysł na ławki i stół z pni drzew

Post »

Hmmm...strasznie ciężko się na tego typu ławkach siedzi,maja zbyt nisko siedzisko,powinno być 45cm od ziemi oraz oparcie obowiązkowo,małym dzieciom to może one będą odpowiadały,ale dorosłym nie bardzo.To madejowe meble,czyli siedzenie na tym to tortura.
Siadywałem na takich i to była masakra.
Mam z desek-oparcia pod kątem-im większy kąt tym ławka wygodniejsza.(Mierząc od pionu).
Nie trzeba mieć piły motorowej ani tzw krojżegi,wystarczy szlifierka kątowa ,wiertarka i wkręty
z bitem.
Jednak uważam ,że kobiety by sobie z taką pracą nie poradziły.
Jak ktoś chce koniecznie z bali-to można je rozdzielić przy pomocy klinów(ponoć)tylko jak potem obrobic powierzchnię ,coby drzazgi się nie wbijały.
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”