Kompostownik i jego rola.

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
mickewazowsky
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 18 lip 2014, o 11:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kompostownik

Post »

Też nie wiem ile lać, kompostownik plastikowy, nie stoi w cieniu, nie mam takiej możliwości na działce, musi stać w pełnym słońcu, raz na 2 dni leje z węża woda ale nie wiem czy za dużo czy za mało, potrzeba doświadczenia by do tego dojść, tego nie zastąpią rady starych ogrodników w stylu "kompost ma mieć odpowiednia wilgotność". Słowo klucz "odpowiednią" trzeba wypracować latami
yureq
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 sie 2014, o 07:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Kompostownik z Lidla

Post »

Dzień dobry wszystkim,
Dopiero zakładam ogród i na razie mam tylko trawnik "in progress". Chciałem założyć kompostownik, żeby mieć na ścinki z trawnika (docelowo ok. 8-9 arów). Ponieważ w przyszłym tygodniu do Lidla wracają kompostowniki, zastanawiam się czy jest sens taki kupić (poj. 360 l). A jeżeli tak to czy 2 mi wystarczą?
Pozdrawiam,
Jurek
Emilia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2012, o 15:19

Re: Kompostownik z Lidla

Post »

Jest taki temat "kompostownik" i w nim dużo informacji. Nie wiem jakie w Lidlu są , ale ja mam dwa plastikowe po 400l i to za mało. Ponadto teraz muszę wyrzucić wszystko, a nie wiem jak, bo ubiło się potwornie.
I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
mlodzieniec
200p
200p
Od: 23 maja 2013, o 12:33

Re: Kompostownik z Lidla

Post »

Zanim wydasz ciężkie pieniądze na ten lidlowy, to pomyśl, czy gdzieś blisko nie masz tartaku albo stolarza albo jakiejś budowy, kup kilka desek calówek, 4 kantówki, troche gwoździ i samemu zmontuj kompostownik. Będzie większy, tańszy i łatwiejszy w obsłudze. Te plastikowe są jakoś delikatne, sam nie kupiłem ale jak oglądałem to lekko lipnie wyglądają. Ten drewniany możesz obsadzić jakimś krzakiem albo np. dynią ozdobną - ma wielki liście i długie rozłogi, świetnie się nadaje potem na kompost po ścięciu i przesiekaniu szpadlem.
Emilia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2012, o 15:19

Post »

Ja te swoje plastikowe kupiłam na alle za połowę cen w sklepach. Muszę powiedzieć, że mimo że wyglądają na "liche", to są naprawdę mocne i złączki doskonale trzymają. Wyjęłam któregoś dnia taką klapkę na dole i ładnie wysypało się. Ale i tak nie mogę się zebrać do przesypania tego... :(
I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
Awatar użytkownika
gemciu83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2008, o 09:44
Kontakt:

Post »

Cztery palety Euro jednorazowe po ok. 10-12zł. Złożyć w całość i kompostownik idealny do kompostowania. Tanim kosztem, a i można sobie go zaimpregnować więc i 5 lat wytrzyma bez niczego.
Inna opcja to pryzma kompostowa taką jak ja mam.
nowel3
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 28 kwie 2011, o 19:46

Post »

Witam.
Wiosną zabezpieczając przed kretami postawiłam na plastikowej siatce plastikowy kompostownik 400l.Składowałam w nim odpadki kuchenne, skoszoną trawę, chwasty i przesypywałam ziemią W czerwcu wpuściłam około300 szt. dżdżownic kalifornijskich. Odpady ładnie się kompostują.Wczoraj chciałam je przerzucić i widzę że w kompoście jest bardzo dużo czarnych bardzo szybkich robali.Jest ich tak bardzo dużo,o wiele więcej niż dżdżownic. Takie robale kiedyś widziałam w piwnicy w ziemniakach.Wydaje mi się że je dobrze karmię.Co robić?Czym je zlikwidować.?A może zastawić? Proszę o radę.
magda1975
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2008, o 18:25

Post »

A skąd kalifornijki wzięłaś i w takiej ilości?
nowel3
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 28 kwie 2011, o 19:46

Post »

Dżdżownice kupiłam na allegro 300szt.
Awatar użytkownika
Dakota_Moon
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 29 sie 2014, o 23:40

Post »

Mam tylko jedne miejsce w, którym mógłby stać kompostownik jest to od razu obok grządek i obawiam się zapachów i owadów latających w koło. Ogród nie jest podzielony na warzywnik i część użytkową tylko wszystko razem się przeplata i zastanawiam się czy reszta osób użytkujących ogród nie przegoni mnie z widłami za postawienie tego tworu :shock: Czy będzie brzydko mówiąc wokół od niego śmierdziało?
Awatar użytkownika
Ogrodnik88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 cze 2010, o 22:30

Post »

W różnych poradnikach wyczytałem że prawidłowo robiony kompost w ogóle nie śmierdzi ale mój kompost czasami trochę śmierdzi ale tylko przy przerzucaniu (Przerzucam go raz na 2-3 tygodnie).
Po przerzuceniu minie 1-3 godzinki i już nic nie śmierdzi.
Awatar użytkownika
Dakota_Moon
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Czyli mogę go na spokojnie postawić w odległości około 0,5 m od grządek? Z robactwem też nie ma raczej żadnego problemu? W sensie większa ilość much. Bo jest to około 10 metrów od domu więc to jest kolejna rzecz, której chce uniknąć.
Awatar użytkownika
Ogrodnik88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 cze 2010, o 22:30

Post »

Jeśli na wierzchu będą leżały nieprzykryte resztki owoców to mogą latać przy tym muszki owocowe,tak jak przy zaniedbanych drzewach owocowych ale nie jest ich jakoś bardzo dużo.
Ja tam stawiałbym go w tej odległości :)
Awatar użytkownika
Dakota_Moon
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Dzięki za pomoc :D Może będę po prostu przysypywać jakoś te owoce.. W takim razie w sobotę albo w niedzielę może uda się postawić kompostownik :).
Awatar użytkownika
karmenka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 22 sie 2014, o 12:48

Post »

Ja też zaczynam swoją przygodę z ogrodem, a przy tym mam wiele wątpliwości. Jedną z nich jest właśnie kompostownik. Ostatnio sadziliśmy borówkę. Poczytałam, że potrzebuje ona kwaśnego torfu wymieszanego z ziemią kompostową. Torf kupiliśmy, a po ziemię kompostową sięgnęliśmy do kompostownika, który został zrobiony przez poprzednich właścicieli. Mąż przegrzebał wszystko do dna i żadnej ziemi tam nie znaleźliśmy. Bardziej wyglądało mi to na wielkie bryły błota, wymieszanego z resztkami gałęzi i innych sztywnych części roślinnych. Przechodzące obok kobiety skwitowały rozlegający się dookoła zapach: "ale śmierdzi obornikiem... fuj...":) Rzeczywiście śmierdziało:) Ale to chyba normalne? A może się mylę?
Zastanawiam się też, czy tam kiedykolwiek pojawi się prawdziwa, sypka ziemia - jak to widziałam na reklamie kompostownika z lidla, czy może powinniśmy całą zawartość kompostownika gdzieś zakopać i od nowa zacząć go tworzyć?
Pozdrawiam, Sylwia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”