Jest to historia kształtowania drzewka arabicum "Black Dragon" trochę z zaskakującym końcem a raczej początkiem nowego formowania tego drzewka.
Roślina po utworzeniu dość wysokiego pnia i po jego uszczknięciu zaczęła wytwarzać boczne pędy.
W następnym roku wiosną boczne pędy są już trochę podrośnięte i będą przycięte aby "choinka" rozrastała się w szerokość.
Po przycięciu tych pędów drzewko bardzo ładnie rozkrzewiło się, na samym czubku utworzyło osiem pędów a na innych bocznych pędach po dwa, trzy nowe przyrosty i w tym momencie koncepcja tworzenia pokroju drzewka uległa u mnie całkowitej zmianie. Postanowiłem zostawić tylko główny pień i ostatnie najwyższe osiem nowych przyrostów aby pokrój zacząć tworzyć nie od dołu a od góry. Na pewno większość z Was pomyślała po co ten człowiek niszczy ukształtowane drzewko już w 70%.
Fakt, że bardzo ciężko szło mi usuwanie wszystkich bocznych pędów i długo się nad tym zastanawiałem ale zrobiłem tak jak postanowiłem.
Gdyby wierzchołek utworzył dwa, trzy nowe przyrosty to nowej koncepcji by nie było ale jak utworzył osiem przyrostów to znaczyło, że drzewko ma duży potencjał i można próbować zaczynać tworzyć nowy pokrój od góry coś na kształt płaczącej wierzby lub drzewka o prostych, prostopadłych do pnia konarach.
Wiem, że trochę cofnąłem się z formowaniem ale wymyślam coś nowego i to jest najważniejsze.
Kształt choinki ma kilka moich innych drzewek i tej formy nie chcę powielać.
To jest arabicum RCN (Rar-Chi-Nee-Pan-Dok), które przy małej pomocy rozkrzewia się samo.
Bardzo ładny rodzaj arabicum o cienkich, bocznych pędach, mam tylko dwa takie egzemplarze.
To jedno z nich i pokazuję sposób w jaki rozrastało się to drzewko.
Drzewko do tego momentu nie miało z mojej strony żadnej ingerencji.
Tutaj przycięte były grubsze, boczne pędy i główny pęd.
Główny przewodnik był skracany powtórnie, aby lepiej się rozkrzewiał.
Drzewko wiosną następnego roku.
Tutaj parę miesięcy później.
Dzisiaj boczne pędy są już długie, niektóre już po przycięciu, w następnym sezonie będą również przycinane bo są cienkie i szybko się wyginają.