Meksyk, Afryka, Madagaskar i inne - piasek pustyni cz. 3

Zablokowany
Awatar użytkownika
annaoj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sie 2012, o 21:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Meksyk, Afryka, Madagaskar i inne - piasek pustyni cz. 3

Post »

Kochana ja tu często jestem, ale jak widzę te siewki to mnie taka zazdrość bierze, że ręce nie chcą pisać.... ;:306 Ale i tak ciągle powtarzam - nie będę siać, nie będę siać i tak to pozdycha.... Póki co z zazdrości mam jedno pudełeczko wysiane, dwa, ale tylko w 1 coś widać. :wink:
A odnośnie tej świetnej półki to w katowickiej Ikei jej nie było - zgroza! :twisted:
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Jednak zdecydowanie jesteście kaktusowi - i bardzo dobrze :;230 Wasze wsparcie będzie mi potrzebne przy nastepnych wysiewach, więc bardzo Wam z góry dziękuję!
onectica pisze:
sokolica pisze:Żanetka, ale się u Ciebie kaktusowo zrobiło :lol: Do Ciebie to niepodobne ;:306
Jakie tam 'niepodobne'! Po Żanecie to się można w sumie wszystkiego spodziewać! Ja się nie zdziwię, jak zacznie cibory siać i będzie jej to wychodzić! ;:215
Skąd wiesz...? Pewnie, że mam zamiar! :;230 Oczywiście chodzi o rodzaj madagaskarski, ale co z tego wyjdzie, to zobaczymy!
onectica pisze:Ale frajlejki są cudowne! Takie maleństwa, a już widać, że prześliczne!
Kępulka w zielonej doniczce - rewelacja, a biorąc pod uwagę, że to pewnie trzyipółka, to nieźle to musi wyglądać na żywo :D
Lucynko - nic nie stoi na przeszkodzie, byś to na żywo zobaczyła! Miałam fantastycznego Gościa w sobotę i podobno frajlejki to był hit :;230 One naprawdę są śliczne i wdzięczne! I tak, oczywiście, to była "trzyipółka" :;230
onectica pisze:Mikrokaktuski też superaśne! Teraz, skoro pierwsze udane próby masz za sobą, to możesz brać się za sianie jakichś ciekawych gatunków ;:173
Znaczy, rozumiem: to, co siałam do teraz, to było nieciekawe :;230
Zobaczę, co da się zrobić. Swoje plany mam, ale czy ciekawe, to już Wy ocenicie ;:180
Patrycjo - dziękuję bardzo, bardzo w imieniu siewek!
Iwonko - nie wierzę, że nie masz umiejętności - wysiewasz egzotyki, a te chyba w wielu przypadkach są trudniejsze niż kaktusy czy sukulenty. Gorzej z chęciami, bo i miejsce by się z pewnością znalazło. Ja naprawdę zachęcam, bo to niesamowity widok, kiedy roślinka, po której została tylko fotka nasion, jest już w doniczce - wysokiej piątce czy jak moje uncariny - w siódemce. I naprawdę wysiew sukulentów jest mniej kłopotliwy niż kaktusów!
annaoj pisze:Kochana ja tu często jestem, ale jak widzę te siewki to mnie taka zazdrość bierze, że ręce nie chcą pisać.... ;:306 Ale i tak ciągle powtarzam - nie będę siać, nie będę siać i tak to pozdycha.... Póki co z zazdrości mam jedno pudełeczko wysiane, dwa, ale tylko w 1 coś widać. :wink:

Asiu,
a ja pamiętam Twój początek pierwszego chyba wątku i weki, jakie robiłaś :;230 Najważniejsze, że widać, a mnie się wydaje, że co ma wyrosnąć - to wyrośnie i będziesz się cieszyć. Najgorsze sprawiać sobie samospełniającą się przepowiednię. Powiedz sobie lepiej, że jak nie wyjdzie teraz, to wyjdzie następnym razem, albo i jeszcze następnym, ale wyjdzie na pewno. I to nie ja mówiłam, to Henryk tak umie zachęcać ;:180
annaoj pisze:A odnośnie tej świetnej półki to w katowickiej Ikei jej nie było - zgroza! :twisted:
Ja miałam szczęście, bo jeden kupiłam na all, ale drugi już kupił nam kolega, bedący akurat w Gdańsku, udało mi się więc nie "przepłacić". I zabrał ostatni okaz, wręcz musiał sobie sam z wystawy rozkręcać. Widocznie fajna tam obsługa, ale to już inna bajka. Mają podobno być przed świętami, trzeba byłoby sprawdzać, bo w sumie do świąt trzy miesiące - to chyba już jest "przed"?
W efekcie mam dwa, ale zagospodaruję je na doniczkowe, a na balkon wiosną pójdzie podobny, tyle że z regulowaną wysokością półek i szerszy, bo mam przy tym niezagospodarowaną część ścianki, a drugi taki sam nie wejdzie, nawet poprzecznie. Wypatrzyłam na all, ale podobno w casto i innych tego typu są również, nazywają się "regał magazynowy" i będę polować.
Kochani - musz Wam coś powiedzieć. Miałam fantastyczną sobotę, gdyż jak już wspomniałam, był u nas Gość - a konkretnie nasza Beatka (bebos). Ale sobie pogadałyśmy za wsze czasy :;230
Niemniej fantastycznie spędzony czas zaowocował oczywiście roślinkami. Częściowo wiedziałam, co Beatka do mnie wiezie, ale gdy się zobaczyło na własne oczy...Cudowne eksponaty!
Zacznę od:
Sansevieria Bantel's Sensation:
Obrazek

Sansewierii się w tym sezonie trochę pozbyłam. Coś ubyło, coś przybyło, także żadnych jakichś drastycznych zmian. Mam komplet, który chciałam mieć, ale ... no właśnie, zawsze jest to "ale". Po przenosinach do właściwych doniczek okazało się, że na komodzie - czyli ich stałym miejscu - jest jeszcze tego miejsca trochę, głupio tak, aby pozostało niezagospodarowane...Zobaczymy, co przybędzie, bo dwie - trzy chodzą mi po głowie, ale dawno nie widziałam w sprzedaży. Zobaczymy. Póki co, ze względu na paskudną pogodę zwłaszcza w nocy, wniosłam je do domu. Zbiorówka wygląda niejako bez zmian, ale przynajmniej uporządkowana doniczkowo:

Obrazek

Następny okaz od naszego przesympatycznego Gościa to szczególny gatunek rodzaju Cordylina - Beatko, możesz coś więcej powiedzieć...? Bo z wrażenia niewiele mogłam zapamiętać ;:306 Jest śliczna:

Obrazek

I następny: nie jestem pewna, jaki to gatunek, na pewno Pandan 'variegata', ale część gatunków jest endemitami, część występuje, a część nie rośnie tam, tylko w zupełnie innej części świata. Znowu się uśmiecham do Darczyńcy, czy wiesz może coś więcej?

Obrazek

Kolejny to Ceropegia sandersonii - to afrykańskie cudo trafiło i do mnie, mam nadzieję, że będzie rosła razem z całą moją tytułową "Afryką":

Obrazek

I na koniec: cud nad cudami. Nie dość, że endemit Madagaskaru, to jeszcze ma szczególną cechę, która stawia tę roślinę na tronie. A dlaczego - to już nasza tajemnica, ale jeśli Beatka będzie chciała powiedzieć, to doda sama :;230
W każdym razie oto przepiękna Euphorbia lophogona:

Obrazek

Beatko - raz jeszcze bardzo dziękuję Ci za przemiłą wizytę, cudowne okazy roślin, wspaniale spędzony czas, a Wam dziękuję że poświęciliście czas czytając i oglądając moje rośliny, i oczywiście z góry za komentarze i wizyty ;:180
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ładne i obiecujące nowości. ;:138

Mi dziś u Ciebie najbardziej spodobała się komoda z sansewierami - jednakowe kolorystycznie i w kształcie doniczki w atrakcyjnym i mało spotykanym kolorze naprawdę wyglądają doskonale. Ot, kobieca to kolekcja, widać od razu! ;:333

Miło poczytać jak Forum zbliża ludzi. Nasze hobby jest widocznie dla tej miłej i sympatycznej części populacji... Zazdroszczę spotkania! ;:173
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cieszę się, Henryku, że przypadł Ci do gustu kolor tych doniczek ;:138 ;:180 Bo nie ukrywam, że wydawał mi się dość odważny, ale bardzo kolorystycznie u mnie się wpasował. I jak mówiłam - zyskałam miejsce. Swoją drogą, nadal i niezmiennie lubię na nie patrzeć, i cieszę się niejako, że znów są pod "ręką", w dodatku tak fajnie kolorystycznie uporządkowane. Kobieca ręka mówisz...Pewnie tak :D
A że Forum zbliża ludzi, to pewne. Wy na południu macie więcej możliwości - ja żałuję, że w Zachodniopomorskim nie ma takich kaktusowych spotkań, wyjazdów - pewnie czas na wiele by nie pozwalał, ale zawsze byłoby fajnie wiedzieć, że zbliża się jakiś kiermasz, wizyta, czy ciekawa wystawa. I druga świetna rola Forum: popatrzeć ( i zazdrościć) jak działają inni :D
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U nas jest PTMK i Oddział gdzie ok. 20 (czynnych!) pasjonatów coś tam hoduje i pokazuje. Spotykamy się kilka razy w roku, robimy jakąś wystawę i wycieczki po kolekcjach naszych i zaprzyjaźnionych kolegów i koleżanek... Znamy się od lat i przyjaźnimy nieraz całymi rodzinami.
Fakt, to pomaga - człowiek nie jest sam ze swoim rzadkim przecież hobby. ;:108 :)
Awatar użytkownika
gapapl
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2014, o 21:55

Post »

Witam :wit
Twoja kolekcja jest niesamowita :shock:
Kolekcja Gruboszy ;:167 ;:167 ;:167
Naprawdę imponująca ilość roślinek ;:333
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

hen_s pisze: Fakt, to pomaga - człowiek nie jest sam ze swoim rzadkim przecież hobby. ;:108 :)
No właśnie. I jakoś łatwiej nawet zorganizować wspólny wypad np. do Chrudimia. Czy cokolwiek.
Ale cóż - musimy sobie radzić, stąd takie spotkania jak to sobotnie jest niemal na miarę złota. A też i dzięki Forum jesteśmy jakoś wszyscy też bliżej siebie.
gapapl pisze:Witam :wit
Twoja kolekcja jest niesamowita :shock:
Kolekcja Gruboszy ;:167 ;:167 ;:167
Naprawdę imponująca ilość roślinek ;:333
Witam witam, Agnieszko, serdecznie zapraszam częściej i szczerze dziękuję za przemiłe słowa ;:180 Ośmielę się jednak zauważyć, że to raczej w sieci na zdjęciach wygląda olbrzymio, tak naprawdę jest to wszystko i pod kontrolą, i wcale nie aż tak dużo. Może dlatego, że porozkładane na dwóch balkonach - ciekawa jestem, czy dam radę wsadzić to całe towarzystwo na odpowiednie zimowanie :? Wtedy się okaże, czy mam miejsce, bo póki co, beztrosko sobie pozwalam ;:306
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
gapapl
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2014, o 21:55

Post »

Może i kolekcja jest mniejsza jak mi się wydaje,ale za to przepiękna i zadbana ;:138
Ja długo myślałam gdzie moją maleńką gromadkę przezimować,znalazłam miejscówkę ale w praktyce okaże się ile tam jest stopni....
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

piasek pustyni pisze:
onectica pisze:(...) Ja się nie zdziwię, jak zacznie cibory siać i będzie jej to wychodzić! ;:215
Skąd wiesz...? Pewnie, że mam zamiar! :;230
Widać mam w sobie trochę z wiedźmy, a wiedźma - jak sama nazwa wskazuje - 'wie' :wink:

piasek pustyni pisze:
onectica pisze:Mikrokaktuski też superaśne! Teraz, skoro pierwsze udane próby masz za sobą, to możesz brać się za sianie jakichś ciekawych gatunków ;:173
Znaczy, rozumiem: to, co siałam do teraz, to było nieciekawe :;230

No jeżeli chodzi o kktusy, to przyznasz sama, że siałaś umiVrkowane rarytasy 8-)

Ja dziś króciutko, bo już wcześniej wspomniałam, że klwiatura mi odmawia współpracy - cały lewy dół szwankuje, a klawisz 'a' kompletnie przestał już działać. Ratuję się wklejaniem literki przez CtrC/CtrlV ale to strasznie utrudnia pisanie, tym bardziej, że i z tym Controlem różnie bywa :?
No w każdym razie jeszcze dodam tylko, że świat jest bardzo mały, bo dzisiaj oto miałam kontakt wirtualny z pewnym miłośnikiem kktusów, a w toku rozmowy okazało się, żeśmy razem w maju Słowackie szklarnie zwiedzali! :shock:
Niezłe było zaskoczenie, jak już do tego doszliśmy ;:306

ps
Prezenty super, ale gdzie fotki z Waszego spotkania? :wink:
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko, Lucynko - dziękuję ;:180 Zawsze miło mi, gdy ktoś tu wpada i zostawi po sobie jakiś ślad.
Lucynko - fotek nie ma do publicznej wiadomości - roślinki są o wiele ważniejsze :;230
onectica pisze:
piasek pustyni pisze:
Skąd wiesz...? Pewnie, że mam zamiar! :;230
Widać mam w sobie trochę z wiedźmy, a wiedźma - jak sama nazwa wskazuje - 'wie' :wink:
No to ja jestem w takim razie "niewiasta", bo nie wiem... ;:131 jak mi to wyjdzie oczywiście ;:306
piasek pustyni pisze: Znaczy, rozumiem: to, co siałam do teraz, to było nieciekawe
onectica pisze:No jeżeli chodzi o kktusy, to przyznasz sama, że siałaś umiVrkowane rarytasy 8-)

Nie, no świetna ta Twoja klawiatura, wychodzą Ci bohomazy jakich mało :;230 To na pewno klawiatura czy ... ekhm, ekhm... jakieś "cuś" ;:304
Umiarkowane rarytasy - i tak ładnie powiedziane. Dobrze, że uściśliłaś, bo już myślałam, że chodzi o cały dotychczasowy wysiew ;:131

Mam jednak nadzieję, że i Ty kiedyś jakoś tutaj zajedziesz. Może skusimy Ewę i kilka innych chętnych, a więc będzie można w przyszłym sezonie zrobić mały zlot ;:304 Jeśli wszystko dobrze pójdzie, będzie na to miejsce, na ognisko do skakania też ;:306

Ale to w przyszłym sezonie, teraz niestety czas się przygotowywać do szkoły i takie tam inne fascynujące zajęcia. Trochę nie nadążam, przyznaję, a od czasu gdy ruszy kampania wyborcza będę w ogóle niemal gościem we własnym wątku ;:306
Ale póki co, kilka znaków, że lato jeszcze nie odeszło. Powtórne kwitnienie Gymnocalycium mihanovichii:
Obrazek

A nie jest to jego ostatnie słowo:
Obrazek Obrazek

Niestety, ze względu na piękną pogodę - ale bardzo zimną w nocy - wniosłam do domu stapeliaki. Kosztem nawet zrzucenia pąków - wolę to, niż gdyby miały się zmarnować, jedna padła w nocy akurat przed przyjazdem Beaty. A żałuję, gdyż ponownie chciał zakwitnąć Echidnopsis cereiformis:

Obrazek

Natomiast strasznie wielka zrobił się pąk u Stapelia (Orbea) variegata. Dla porównania poprosiłam Synka, by potrzymał dwuzłotówkę, bo wielkością jej dorównywała. Ale jak to Synek, nie umiał utrzymać siebie i rączki w miejscu, bo Mu czas w grze się kończył, zdjęcie wyszło jakie wyszło, ale coś tam może pomóc określić jej wielkość:
Obrazek Obrazek

Aż szkoda, ale widać, że to nie pęknie już. Zmiana warunków w tym nie pomogła. Cóż, może za rok. Niemniej obiecuje również kwitnienie Orbea wismanni, może tej się uda tych pąków nie zrzucić:
Obrazek Obrazek

To tak naprędce. Muszę wracać do pracy, a szalenie mi się nie chce ;:145
Miłego popołudnia życzę!
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U Ciebie różne kwiatuszki można zobaczyć... :roll:
Tak, w takiej kolekcji na nudę na pewno narzekać nie możesz. :)
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

piasek pustyni pisze:Nie, no świetna ta Twoja klawiatura, wychodzą Ci bohomazy jakich mało :;230 To na pewno klawiatura czy ... ekhm, ekhm... jakieś "cuś" ;:304

No, niestety, nic z tych rzeczy 8-)
jak się rozpędzę i nie upilnuję tego controla, to takie właśnie sa efekty..
a wszystko przez to, że czasem robię okropne głupoty ;:123 na przykład przesuwam stolik z laptopem, przy którym stoi pełniutka szklanka soku pomarańczowego. I słowo harcerza, że tylko troszkę się chlapnęło! Nie mcie pojęcia, jak szybko taki sok wsiaka pod klawisze!!! ;:219

ale do rzeczy: wybory mogą poczekać! bo kwiaty nie poczekają :wink:
Tak się przygladm sansewieriom - kenia się chyba nie spieszy z przyrastaniem? (chyba kenia - ta w ciapki w każdym razie)
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 15:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

O! Zabrałaś asklepiadaki do domu! Chyba ja też powinnam, ale tak mi żal pączucha u Diplocyatha...choć z drugiej strony po kilku nocach z temp. 6-7 st. przestał rosnąć :( ...tak bardzo liczyłam na kwiat...wciąż jeszcze liczę :?

Co do "kordyliny" - przywiózł ją (t.j. okaz mateczny) z Nowej Zelandii ten sam zaprzyjaźniony marynarz, który przytaszczył prosto z Madagaskaru Euphorbia lophogona. Tubylcy powiedzieli mu, że to kordylina, mam jednak wątpliwości - pokrojowo podobna jest do C. australis, ale liście mają inną strukturę - są bardzo kseromorficzne...nie wiem...może kiedyś trafię na pewne oznaczenie!
Tak czy inaczej to piękna roślina, ale z wiekiem potrzebuje wiele miejsca - zobacz na fotkach z mojej pracy: kilkunastoletni okaz, kilkuletni okaz i zbliżenia na szczyt - jak pięknie układają się nasady liści!
Obrazek Obrazek Obrazek

Dziękuję za gościnę!!! Zupełnie straciłam rachubę czasu u Ciebie! Z godzinki zrobiły się dwie i rodzina już wszczęła poszukiwania :wink: Po powrocie obudziłam się w środku nocy z obrazem tych Twoich niesamowicie pękatych asklepiadaków i tefraków - ich kondycja to największe zadziwienie - zupełnie nie spodziewałam się, że człony łodygowe mogą być aż tak duże! I to nie tylko w porównaniu z moimi, ale wszystkimi innymi, jakie w życiu widziałam!
Wierzcie mi - fotki zupełnie tego nie oddają :shock:
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Henryku, Lucynko, Beatko - dzięki, że wpadliście!

Lucynko - nie-e :D Już mówię: ta w ciapki to już tegoroczna dzidzia :;230 i nie kenia, bo ta odeszła sobie - zalana skubana była, tylko jest to S. kirkii var.pulchra "Coppertone". Dorosła sztuka poszła w dobre ręce drogą kupna, podobnie jak S. elliptica (też była taka łaciata), a z tej drugiej zostało mi kłącze wypuszczające młode dzieci. Stoi tylko w innym miejscu jako że wymagająca lepszej opieki jako rodząca :;230
Wybory też nie poczekają, co Ci poradzę, taka praca. Ale zapewniam, że jeśli kwiaty będą, to na pierwszym miejscu - zawsze i wszędzie! ;:196

A to, jak szybko klawiatura wciąga sok pomarańczowy, to wiem...Wiem nawet, jak wciąga gdy jest to procentowy sok...Wszystkim się zdarza :;230

Beatko - miło mi Cię ponownie zobaczyć, szkoda że tym razem wirtualnie! To zdradziłaś, dlaczego E. lophogona jest na tronie u mnie jako, że przywieziona jako roślina z tej cudownej Wyspy! Co do "kordylina" to poczekamy - tak czy owak piękna roślina i miejsce na nią mam spokojnie, nawet jak się rozrośnie. Jest bardzo wyjątkowa ;:108
Za pochwałę roślinek bardzo Ci dziękuję - to bardzo cenne, gdy ktoś postronny, w dodatku znający się "na rzeczy" tak oceni kondycję moich roślinek ;:196 Urosłam w dumę ;:306
Asklepiadaki niestety wniosłam, zaraz po Twoim wyjściu. Trudno... Ale co tam, zobaczysz że jeszcze nie raz i u mnie, i u Ciebie zakwitną ;:108
Spis moich wątków
Fraszka_1
1000p
1000p
Od: 16 cze 2013, o 15:41

Post »

Piękna stapelia i białe gymnocalycium ;:167
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”