Koleus Blumego cz.1

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Koleus Blumego

Post »

tija ;:196 - dzięki. Wiem przynajmniej, że nie ma co o nie zabiegać przez zimę ...... roślina do wnętrz i krótkotrwała ;:131
Awatar użytkownika
minia821
500p
500p
Od: 20 wrz 2010, o 13:48
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ooo znalazłam wreszcie roślinę/szczepki, którymi zostałam obdarowana.
Kazano mi je trzymać we wodzie, aż puszczą korzenie.
Pozdrawiam Kaśka
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Biedronka641 piękny zestaw kolorystyczny.
Czy ten zielony po lewej - odmiana Brooklyn Horror nie zmieniła w sezonie barw bo widzę,że głownie zieleń dominuje ?
Niedawno dostałam sadzonkę i nie mam własnego doświadczenia w jego uprawie. Liście faktycznie ma takie ... prosto z horroru wzięte bo kształt trudny do opisania.... :;230
Mozaika na liściach Coleusa Fairways Mosaic ( chyba bo czasami z fotki można pomylić sie w określaniu odmian) w pięknych kontrastach.
Obrazek
Ruda2011 pisze:tija ;:196 - dzięki. Wiem przynajmniej, że nie ma co o nie zabiegać przez zimę ...... roślina do wnętrz i krótkotrwała ;:131
Moje wszystkie koleusy rosną pod chmurką czyli na działce w gruncie i różnych pojemnikach, a także w skrzynkach na zewnętrznych parapetach okien mieszkania w bloku więc nie nazwałabym ich jako rośliny do wnętrz ... ;:131

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

I zbliżenie kilku innych ciekawych z barwy lub faktury liści
Burgundy columns
Obrazek

SATURN
Obrazek

FLAMINGO
Obrazek

CINNAMON
Obrazek

OTELLO WHITE
Obrazek

TILT A WHIRL
Obrazek

SAY CHEESE
Obrazek

SOLAR FLAIR
Obrazek
Obrazek

Właśnie dziś zrobiłam sobie pierwsze nasadzenia koleusów z odmian, które wybrałam na następny sezon. Lubię robić to stopniowo aby nie pomylić etykiet z napisami.
Dość szybko ukorzeniają się w wodzie , to dobra cecha przy rozmnażaniu.

Mam 38 różnych odmian i 2 niezidentyfikowane ,pracy przy nich niewiele a radości mnóstwo bo ich zmienność kolorystyczna wciąż mnie zaskakuje . Dlatego tez robiąc z nich kompozycje warto wiedzieć jaki jest ich kolor przy pełnym nasłonecznianiu bo tylko wtedy mają intensywne kolory .
Mnie zdarzają sie wpadki :;230 i juz wiem,że niektóre odmiany powinny rosnąć solo
Awatar użytkownika
koniczynka2014
1000p
1000p
Od: 12 kwie 2014, o 08:49

Post »

Moje też pięknie porosły i się zastanawiam , kiedy zacząć wnoszenie do domu , bo pogoda dziwaczna .

Obrazek
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Krysiu dziękuję za pochwałę moich i za podanie odmiany mojego koleusa. Ten zielony faktycznie ma inne liście niż pozostałe .Nie zauważyłam,aby zmieniał kolorki. Jest ciemno zielony. Zauważyłam tylko,że gorzej się ukorzenia.
Piękne odmiany ich zgromadziłaś. I to ile ;:215 . Wszystkie przepiękne. ;:138
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

koniczynka2014 - Dorotko pogoda faktycznie zmienna ale w tej chwili temperatury nocne bardziej powinnyśmy kontrolować bo ponoć koleusy na temperaturę poniżej 8 st C już narzekają :;230
Na działce kilka pojemników planuje wnieść do szklarenki aby dłużej cieszyć sie nimi.
natomiast te za oknem w bloku niech stoją tyle ile sie da bo takich skrzynek nie mam gdzie wnieść. Czasami jak jest załamanie pogody np 2 lub 3 dniowe spadki a potem powrót to na noc wstawiam do środka a rano powrót..
Matecznych roślin nigdy nie przechowuję. Tnę sadzonki, ukorzeniam w wodzie i sadze po 2 lub 3 różne odmiany w jednej doniczce . Tylko nieliczne rosną pojedynczo. Przy takim podejściu 10 doniczek to 30 odmian , które swobodnie dadzą mi sadzonki wiosną na tyle abym mogła wszystkie aranżacje zrealizować.
Kolorki Twoich śliczne , aż żal ,że powoli sezon sie kończy. Czy każda odmiana rośnie osobno ?

Biedronka641 - Alu
koleus Brooklyn Horror powinien wybarwić liście ciemnym fioletowym marginesem i wtedy wygląda fantastycznie.
Awatar użytkownika
baxiowa
1000p
1000p
Od: 19 sty 2014, o 22:12

Post »

Dostałam kilka szczepek koleusów wstawiłam je do wody. Ile potrwa zanim puszczą korzenie??? :wit
Oddam sprzedam wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=79960" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29

Post »

U mnie trwało to tydzień. Teraz mam zagwozdkę - wsadzę do doniczki i ????
Przetrwają zimę ?
A może tak w kółko urywać końcówki i ukorzeniać ? Aż do wiosny .... ;:224
Awatar użytkownika
baxiowa
1000p
1000p
Od: 19 sty 2014, o 22:12

Post »

Dziękuję za szybką odpowiedz. :D Oj to będzie ich sporo przez zimę w domu. :wink:
Oddam sprzedam wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=79960" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
minia821
500p
500p
Od: 20 wrz 2010, o 13:48

Post »

Ja ukorzeniłam i poszły do doniczek jakieś 2-3 tygodnie temu.
Wszystkie się ładnie przyjęły i rosną.
Na zime przeniosę je po prostu do pokoju, będą jako roślina parapetowa :D
Pozdrawiam Kaśka
Neko
---
Od: 23 wrz 2013, o 20:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Też tak robiłam :).
Przez zimę jednak trochę się powyciągały, wiec na wiosnę ponownie szczepki pobierałam.
Awatar użytkownika
Andziax007
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 gru 2008, o 08:18
Kontakt:

Post »

Dzisiaj ogarnęłam 3/4 części koleusów na przezimowanie w domu i przy okazji zrobiłam kilka fotek....tutaj można je obejrzeć.... ;:108 jeszcze mam kilka doniczek ale na fotorelację poczekam aż nabiorą kolorków :wink:
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p
Od: 20 wrz 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

O ja też chcę takie mieć...Gdzie to zdobyć? Ladne takie kolorowe listeczki...Idealne do różnych kompozycji...
Awatar użytkownika
koniczynka2014
1000p
1000p
Od: 12 kwie 2014, o 08:49

Post »

Ja od swoich pobrałam odnóżki i ukorzeniałam by zimowały w domu .Mam nadzieję , że przetrwają .
guru302
500p
500p
Od: 14 lip 2012, o 23:09

Post »

Jak zimujecie swoje koleusy ? Jakie warunki trzeba im zapewnić, żeby na wiosnę można było się nimi cieszyć ?
pozdrawiam serdecznie Gabrysia
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”