Athshe- ogród Agnieszki w kujawsko-pomorskim

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
athshe
500p
500p
Od: 12 cze 2009, o 09:10

Re: Athshe- ogród Agnieszki w kujawsko-pomorskim

Post »

Home sweet home :):)

Wróciliśmy późno, dzieci nie mogą się nacieszyc swoją przestrzenią, młody nie wie, które zabawki wybrac, tak za wszystkim tęsknił, a ja?... na razie wyrwałam 2 wiadra zielska ze skalniaka, reszta jutro, bo dziś święto - rosołek, kino....
Agnieszka - istota w ogrodzie ekstremalnie początkująca http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=73469" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie działa mi c z kreseczką - przepraszam, jeśli razi kogoś ta literówka.
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Że tam święto,ja dziś róże przesadzam i koniec ;:108 Jeszcze ksiadz poświęci ;:306
athshe
500p
500p

Post »

No to czas pokazac jak ogród wygląda po powrocie... Zdjęcia przed koszeniem, mam nadzieję, że trawnik nie rzuca się w oczy....

Powitała mnie krzewuszka, którą prowadzę w donicy... Niezłe zaskoczenie - cięcie gałązek na dobre jej wyszło, ale i tak za bardzo wybujała....
Obrazek

Na prawej stronie skalniaka szaleje portulaka - świadomie ją zostawiłam, bo było tam bardzo pusto i... chyba pozwolę jej rosnąc co roku - teraz i tak nic na kamieniach nie kwitnie, a ona całkiem fajnie wygląda... może nie tak ustawiona -gdy już skończyły się rośliny to wsadziłam u góry wszystkie samosiejki portulaki....
Obrazek

Chyba nie wszystko przeżyło - to białe floksy - jak myślicie, będzie z nich coś jeszcze??
Obrazek

No i najważniejsze - muszę docenic męża, bo mnie bardzo pozytywnie zaskoczył:
Obrazek

Zostały jeszcze balustrady, konstrukcja dachu, stopnie, ale... pierwsze grillowanie z rodziną zaliczone - i to jeszcze z "gratisami" - spotkał mnie wczoraj zaszczyt - będę miała trzeciego chrześniaka... :) Bratanek Stefan :) Dwa tygodnie spędziłam z chrześniaczką a tu taka przyjemnośc.... :):)
Agnieszka - istota w ogrodzie ekstremalnie początkująca http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=73469" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ogród dał sobie świetnie radę a eM widzę zgotował niespodziankę :wink:
Pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30

Post »

Floxy powinny przeżyć,zdałem sobie sprawe,że rosnie u mamy w ogródku,jest skaszany,niepodlewany,a żyje i c roku go więcej ;:108
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01

Post »

Aguś witaj po wakacyjnych wojażach ;:168
Taras pierwsza klasa ;:215 brawa dla męża ;:63
Floksy przeżyją moje podobnie wyglądają.
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
athshe
500p
500p

Post »

Wróciłam z wakacji i nie mogę się nacieszyc ogrodem. Wczoraj wjechałam do szkółki roślin, czy nie wiem, jak to nazwac - przydomowa szkółka taka, ale wożą rosliny na rynki itp. Mama kupiła sporo, bo 10 wrzosów, 2 jeżówki, jakieś inne dziwactwa, a ja skromnie, 2 żurawki, jedną czerwoną jeżówkę (pojedynczą, choc pełne też były..) i floksa płożącego białego z paseczkami (wierzę na słowo).

Ale abstrahując od roslinek - dzielnie kopię. Kopałam w lipcu za białą rabatą, bo już zdecydowałam, że rozciągnę ją aż do płotu, ale... mam dylemat, potrzebuję dobrej, bardzo dobrej rady. Tak sobie kopię i kopię i widzę, że te dwa duże krzewy, które niby mają się łapac w tę rabatę są... za duże - wsadzone są jakieś 3m od płotu i widzę, że jakoś to bez sensu, chyba będą wszystko zasłaniac, zwłaszcza, że najistotniejszy jest widok z kuchennego okna i ze schodów, czyli to co na zdjęciu:

Obrazek

Wsadziłam te rośliny chyba tej wiosny, już się ładnie przyjęły, zakwitły, odżyły. Zastanawiam się, jaka jest szansa, że przeżyją bez uszczerbku kolejną przeprowadzkę, ale z drugiej strony - jak ich nie przesadzę, to będą rosły jakoś tak bez ładu i składu. Kalina już ma 2 metry, tawuła też tyle miała, gdy ją dostałam, tyle, że porządnie ją przycięłam. Widzę, że już ma zapędy na piękny, wielki krzaczor.

Brawa mężowi przekażę, też jestem z niego bardzo zadowolona i dumna (no dobra, jest poważny błąd w budowie, ale jakoś to obejdziemy ;) ). We floksy też coraz bardziej wierzę, bo z dnia na dzień widac więcej zielonego.
Za to martwi mnie sklanica - do połowy zbrązowiała, jakaś taka niemrawa... pan w tej wczorajszej szkółce powiedział, że przeżyje, ale... zobaczymy, na razie idę jej obciąc zaschnięte kwiatostany, może to pomoże, a reszta niech sobie radzi.

A... no i wysiewałam troszeczkę bylin. Z niektórych nic nie ma, np po karmniku ani sladu, za to jest sporo macierzanki, goździk jakiś (kurde, paczka zaginęła), jest smagliczka żółta, choc znacznie mniej, niż miałam z poprzedniego siewu i jeszcze jedno nie wiem co, ale głęboko wierzę, że to skalnica właśnie ;)

-- Śr 20 sie 2014 10:20 --

Zaznaczyłam krzakory na troszkę dokładniejszym zdjęciu:
Obrazek
Awatar użytkownika
Izolek
200p
200p
Od: 26 lut 2014, o 21:57

Post »

Atshe ja też mam krzewuszkę, i bym chciała żeby rosła w górę, kiedy przycinasz jej gałęzie ?
athshe
500p
500p

Post »

Izloku - nie poradzę ci nic mądrego - moja krzewuszka jest jeszcze bardzo młoda, gałązki jej uszczykuję, jak mnie wkurzają ;)
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Aguś, a dokładnie co ta krzaczory? I może będzie łatwiej nie usuwać krzaczory, tylko pokombinować z rozrastającymi się bylinami? A krzewuszka lubi przycinanie, wtedy ładnie się rozrasta. Portulaka to śliczna i wdzięczna roślinka. Miałam ...i zapomniałam o niej. Koleżanka posiała w takiej dużej donicy, no bajkowo to wygląda.

-- 20 sie 2014, o 18:38 --

Jakie deski położyłaś na tarasie?
athshe
500p
500p

Post »

Małgosiu - kalina i tawuła szara. Kalina jest jeszcze marna i co nieco za nią widac, ale tawuła jest tak gęsta, że nic zza niej nie będzie widac.

A na tarasie - sosna malowana w kolor orzech. Marzył nam się modrzew, ale nie udało się dostac :(
Awatar użytkownika
Izolek
200p
200p
Od: 26 lut 2014, o 21:57

Post »

Dzięki dziewczyny będę ją przycinała co jakiś czas nie chce krzaczora na pół podwórka
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01

Post »

Aga a żywopłot przy siatce będziesz robić? Jeśli tak to nie radzę przesadzać krzewów bo żywopłot potrzebuje trochę miejsca. Jeśli żywopłotu nie będzie to na tył posadziłabym jakieś strzelisty iglak i może jakieś drzewko na pniu, które możesz co roku przycinać. Poza tym kalinę po kwitnieniu też możesz spokojnie przyciąć. Już się nie wymądrzam :oops:
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
athshe
500p
500p

Post »

Aniu - wymądrzaj się, proszę, proszę :):)

Żywopłotu nie będzie - chcę zostawic z pół metra od siatki przykryte agrowłókniną, bo jak kiedyś będziemy stawiac płot, to żeby mi rabaty nie zniszczyło. Wczoraj skopałam do końca cały kształt rabaty - postaram się jutro zrobic zdjęcie i pokazac wam, jak to będzie wyglądało.

A z tym iglakiem to mnie wyczułaś - myślę od jakiegoś czasu - zwłaszcza, że poza tymi małymi płożącymi, które będzie widac za jakieś 5-10 lat ;) to nie mam iglaków (no jest choinka....) I zastanawiam się, czy na pniu to może tą moją hakuro z doniczki wsadzic, ale ona jest bardzo niska, więc chyba nie bardzo - ma może z 60cm....

A na pniu widzisz tam kulkę, czy wiszące??

No i jak z tą tawułą? Przesadzac?
A kalinę chciałam przyciąc, żeby się zagęściła.
athshe
500p
500p

Post »

pora roku taka, że mało do fotografowania (no w każdym razie u mnie...) więc tak po troszeczku:

moje jedyne trzy na pniu - wierzba i krzewuszka "własnej roboty", a róża pomimo tego, że syn złamał jej 2 z czterech gałęzi to i tak przedstawia się nieźle:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

A poza tym - rozchodnik pięknie się różowi...
Obrazek

Jedna z ukorzenionych hortensji ma plan zakwitnąc :) :)
Obrazek

Ta rabata będzie wydłużona wzdłuż domu, wylądują tam dwie hortensje i to co widac na zdjęciu. Będzie gdzieś 2-2,5 raza większa. I zniknie z niej gipsówka i liliowiec
Obrazek

No i ostatnie - chyba skończyłam kopac pod rabatę reprezentacyjną pod domem... trochę tego powstało :)
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”