Mój ogród, moja miłość - Ilona 2715 (część III)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mój ogród, moja miłość - Ilona 2715 (część III)

Post »

Ilonko po powrocie sypnęłaś po oczach kolorami .... szok ;:oj
Nie ucierpiał bez Ciebie i Ty pewnie bardziej za nim tęskniłaś niż on za Tobą :;230
Dalia cytrynowa ma wyjątkowo szerokie płatki ale inne tez ładne.
Czy mogę prosić o ujecie tej rabaty z przodu . Juz tłumacze dlaczego - mam trochę karmnika aurea i zielonego , już ładnie rozrośnięte a wcześniejsze plany co do jego roli zmieniły się.
Teraz nie mam pomysłu - może coś by mi wpadło w oko u Ciebie jeśli można ;:196

Obrazek
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Madziu, ja również odczuwam już zbliżającą się nieuchronnie jesień, jedyne pocieszenie, że człowiek troszkę odsapnie, ale za nim to nastąpi, to oczywiście jeszcze kilka zmian przede mną, nie byłabym sobą jakbym czegoś nie zmieniała ;:306, właśnie wczoraj złożyłam zamówienie na "troszkę" tulipanków, piszę w cudzysłowie, gdyż tak na prawdę musiałabym napisać, że mnóstwo ;:306 przy czasie napiszę co ciekawego wpadło mi w łapki, dzięki za kieckę, tak na upały jest bardzo fajna ;:108

Marysiu, zachcianki a jakże czemu nie, ale jaka stara baba ;:oj z tego co kojarzę jesteśmy w podobnym wieku, któremu ja się sprzeciwiam ;:306, lęk wysokości mam tylko na otwartych przestrzeniach, gdyby to ogrodzenie było ciut wyższe byłoby okey, natomiast wody nie boję się w ogóle, czuje się w niej jak ryba, płynęliśmy jednym z tych statków na romantyczny zachód słońca, poza tym wsiadłam na Boreasza, który sunął z prędkością 95km/h, a jak szła fala to wybijało go dość wysoko w górę, ekstremalne przeżycie, tylko trzeba mieć troszkę siły, żeby nie wypaść

tutaj właśnie wypływamy
Obrazek

a to Boreasz
Obrazek

Iwonko, ja już wspominam i tęsknię, super, że mój ogród tak Ci przypadł do gustu ;:196

Alu, dziękuję kochana, tyle pięknych słów, ogromnie się cieszę ;:196

Beatko, Tobie również ;:196

Aniu, ;:196 ja też uwielbiam te roślinki, takich widoczków z nad morza mam znacznie więcej, może jeszcze jeden zostanie mi wybaczony? Zdjęcie tym razem z komórki, ale chyba i tak nie najgorzej wyszło
Obrazek

Iwonko, to są prawdopodobnie jakieś wcześniejsze chryzantemy, gdyż reszta będzie kwitła dopiero za jakiś czas, super jeśli moje zdjęcia czy moje "dedukcje" mogą Ci się przydać

Ilonko, no właśnie ogród pęka w szwach, a jeszcze troszkę chciałoby się w nim upchać, stanęło na tulipanach i liliach i to już koniec, dobra strona to, to, że przestanę już w niego inwestować nie licząc nawozów i oprysków. Pytasz o róże, powiem tak, na ilość oprysków jakie zrobiłam, a zrobiłam stosunkowo za mało (bo z tego co pamiętam to raz na grzyba i raz na robaka) to i tak za bardzo mi nie chorują, pojedyncze liście obrywam i nie widać, najgorzej wygląda Burgundy Ice, gdyż liści nie ma już prawie w ogóle, w zeszłym roku miała tak samo, więc będę musiała się na niej w przyszłym sezonie bardziej skupić

Piotrek, oj tak wycieczka udana, szkoda, że takich pięknych chwil nie można zatrzymać na dłużej

Miłeczko, to po wykopkach się zgadamy, ta cytrynowa to Buisson Sofia, jeśli się rozrośnie to nie ma sprawy, dmuchałam i chuchałam na nią, gdyż kłącze było małe i wyschnięte, ale się udało

Małgosiu, byłam widziałam Twoje hortensje, przecież bardzo ładnie Ci kwitną, cały Twój ogród bucha pięknie kolorami

Ewuniu jaka perfekcja :oops: mi na prawdę dużo jeszcze do perfekcji brakuje, wciąż widzę coś do poprawienia, ale najnormalniej mi się nie chce, nie wiem co mnie w tym sezonie dopadło, chyba jakieś przemęczenie materiału, wizje mam tylko gorzej z mobilizacją do działania, chyba muszę dać sobie sama kopa, tulipany i inne już zamówiłam więc nie mam wyjścia

Marzenko, cieszę się, że tak odbierasz mój ogród, łany kwiatów też mi się bardzo podobają, ale przy takim gąszczu nie mam tam nawet jak wypelić, niby mniej przez to pracy, ale wkurza mnie zielsko jak nie mogę go wyrwać

Madziu, szczerze to tak na prawdę nic nie robię z hortensjami, wiosna raz jedyny je zasiliłam nawozem do hortensji, a potem tylko podlewałam, bo był moment, że zaczęły im żółknąć liście przez te upały, ale udało się nie wszystkie na szczęście zgubiły. Milina posadziłabym raczej wiosną, żeby miał czas dobrze się ukorzenić przed zimą, ja raczej w ogóle jestem zwolennikiem nasadzeń wiosennych, oj tak pomidorek koktajlowy zaszalał i do tego jest bardzo dobry poza tym sadzonkę miałam z własnego siewu z nasionka zebranego w zeszłym sezonie teraz też tak chcę zrobić. Ogólnie na pomidorki nie mogę narzekać o wiele lepiej rosną i owocują te we wiaderkach niż w gruncie, w tym sezonie zachwycam się K141, którego nasionka dostałam z akcji wymiany, normalnie gigant.

koktajlowy
Obrazek

K141
Obrazek

Obrazek

Krysiu, to fakt jak się przez jakiś czas nie widzi swojego ogrodu, to odbiera się go zupełnie inaczej, nie powiem ucieszył mnie jego widok, cytrynowa dalia i mnie ujęła mam nadzieję, że uda mi się przechować ja do przyszłego sezonu, zrobiłam wczoraj to zdjęcie specjalnie dla Ciebie, nie wiem tylko skąd mi się tam wziął ten żółty słoneczniczek, który nijak nie pasuje w tym miejscu, więc czeka go przesadzenie, pomiędzy nim a hortensją rosła w zeszłym roku fuksja od Ciebie
Obrazek

a to trawka z nasionek od Ciebie, bardzo mi się podoba taka zwiewna, muszę koniecznie więcej jej posadzić w przyszłym sezonie, pierwsze nasionka już zebrałam, a będzie ich znacznie więcej
Obrazek

i dynia, o której wspominałam u Ciebie, jeśli wiesz, co, to za pięknotka, będę wdzięczna za nazwę
Obrazek

dzisiaj dla odmiany, troszkę do podjedzenia, niestety nie wszystko uwieczniłam, ale obiecuje poprawę
Obrazek

Obrazek

Obrazek

zrobiłam taż cukier różany, szczerze powiem, że po raz pierwszy i ostatni, nie jestem zadowolona, zaraz po zrobieniu był ładny, ale długo schnął, sklejał się z czasem stracił też barwę i wcale nie pachnie ;:185
Obrazek
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziękuję za namiary, fajna wycieczka a lęk wysokości pokonany?.
Dobrze, że wróciłaś do swojego ogrodu miło znowu popatrzeć, a co to za zwiewna trawka, rzeczywiście fajnie się prezentuje, bardzo się rozsiewa?.
Pomidorki pierwsza klasa.
Awatar użytkownika
persymona
200p
200p
Od: 7 mar 2012, o 15:12

Post »

Ładne zbiory ;:215 fajniutkie są te czarne pomidorki. Ilonko gdzie zamawiasz cebule kwiatowe? chciałabym zamówić jakieś ciekawe tulipany i narcyzy...tylko szukam sprawdzonego sprzedawcy aby odmiany się później zgadzały :) bo z moich biedronkowych cebulek to nigdy nie wiadomo co wyrośnie :;230
lato,lato,lato... echże ty :*
Mój mały raj- ogród Magdy
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Ilonko masz cudnie:) Piękny Twój ogród,hortensje jakie bujne i wyrośnięte ;:333
Super,że wypoczęłaś w Darłówku.My z rodzinką byliśmy w pobliskim Darłowie,ale daleko było do plaży i pogody nie mieliśmy,cały tydzień lało,także jesteś szczęściarą ;:108 Uwielbiam zachody słońca nad morzem,my jedziemy po 25-tym do Gąsek ;:108
Gorąco nie będzie,liczę,że nie będzie padać ;:224

Pozdrawiam Cię serdecznie ;:108
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

:wit
Fajny wypoczynek miałaś, to dobrze,potrzeba nam takich wyjazdów ,oderwania się od wszystkiego,psychika lepiej naładowuje się w tedy nażycie,prawda???
Warzywka,owoce ;:333
a ta dyńka to i mi się pdoba ;:108
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiadomość z ostatniej chwili

Kochani, swoimi wpisami zmotywowaliście mnie do wzięcia udziału w kolejnej edycji konkursu "Ogrodnika Doskonałego", oczywiście daleko mi jeszcze do niego, ale spróbować można, organizatorzy namawiają do powiadamiania znajomych, więc jeśli faktycznie Wam się on podoba, to bardzo proszę chociaż o jeden głosik ;:196, żeby głupio nie wyglądało
http://www.mojpieknyogrod.pl/ogrod/ogro ... -kwiatow-1

po pracy odpowiem na posty
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Ilonko! Musiałaś za mało róż wziąć. Poza tym podczas suszenia trzeba od czasu do czasu "pokrychać" go widelcem. Mój cukier jest sprzed 2 lat, choć powinno się go zużyć w pół roku, a nadal pachnie, może nie nieziemsko i upojnie, ale fajnie aromatyzuje czarną herbatę.
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
persymona
200p
200p

Post »

Ilnko bardzo chciałbym zagłosować na Twój ogród ale nie wiem czy tylko ja tak mam ale nie mogę tam znaleźć opcji zagłosuj jak w innych ogrodach ? pewnie robię coś nie tak :;230
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko, lęk wysokości pokonuję za każdym razem, gdy jest wysoko, mało miejsca i niskie barierki, ale się nie poddaję, zaliczam każdą latarnię jak mam tylko okazję ;:108. Ta trawka to proso włosowate (panicum capillare), trawka jednoroczna, mam ją po raz pierwszy, więc trudno mi powiedzieć czy się rozsiewa, nasionka zbieram jak będziesz chciała mogę podesłać.

Madziu, namiary wysłałam na pw, ale to już wiesz, ciekawa jestem co zamówisz, bo mnie dopadło zakupowe szaleństwo i do koszyka wpadło, więcej niż mam miejsca ;:223 jak zwykle zresztą. Do tej pory nie narzekałam na cebulki od Niego, więc mam nadzieję, że i tym razem tak będzie

Aniu, oj tak zachody słońca nad morzem są cudowne już za nimi tęsknię, mam nadzieję, że pogoda Ci dopisze i będziesz mogła je podziwiać, czego Ci serdecznie życzę, do Darłowa wybraliśmy się tramwajem wodnym, ale po 2 godzinach już chciałam wracać z powrotem nad moje ukochane morze. W Gąskach byłam dwa lata temu, tam to dopiero jest wysoka latarnia, szliśmy spacerkiem z Sarbinowa, gdzie spaliśmy, w drugą stronę do Chłopów również ;:108

Aniu, oj tak akumulatorki się ładują na takim wyjeździe, szkoda tylko, że na tak krótko, dyńka fajna ;:108 mam nadzieję, że Krysia zna jej nazwę

Miłeczko, sama nie wiem wydawało mi się ich dość sporo, cukier był taki mokry od nich, że schnął trzy dni, widelcem rozdrabniałam, bo inaczej byłaby to jedna wielka bryła ;:306, kawy i herbaty nie słodzę, a w cukierniczce nie ciekawie wygląda, zużyję go do czegoś, wiesz ja myślałam, że będzie on różowiutki i mocno pachnący. W sumie to może i dobrze, bo z ciężkim sercem obrywałam te śliczne kwiatuszki :;230

Madziu, Aniu, Marzenko, Gosiaczku, Marysiu, ;:196 jesteście kochane, ślicznie dziękuję za oddanie głosów, troszkę późno zdecydowałam się na ten wpis, ale mówi się trudno, oddane głosy dają możliwość wygranej w danym tygodniu, jeśli natomiast chodzi o główny konkurs, to rozstrzyga go jury. Fajnie było by zostać znów docenioną, ale nic się nie stanie, jeśli tym razem nie dane mi będzie, w zeszłym roku przyznano mi wyróżnienie, więc zawsze jakaś nadzieja jest, przedstawione ogrody są na prawdę piękne, powiem szczerze, że sama miałabym problem z wyborem tego naj ;:108. Swoją drogą na to wyróżnienie czyli na nagrodę wartości około 500,00zł wciąż czekam, oj, uczą ludzi cierpliwości ;:65

troszkę kolorków dla Was kochane i jeszcze raz ogromne całuski ;:cm
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
persymona
200p
200p

Post »

Ilonko ja również zamówiłam więcej niż miałam zamiar :) Piękna różowa hortensja...u mnie coś nie pasuje tym różowym i niebieskim może źle było przygotowane podłoże chyba na wiosnę spróbuje z nimi ponownie. A aniołek zawsze mnie urzeka pośród tych różowych kwiatuszków ;:167
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alu, jesteś niemożliwa, dziękuję serdecznie ;:196

Madziu, one raczej kwasolubne, powiem szczerze, że nie wszystko pamiętam, więc jak sadzę nową roślinkę to "lecę" do kompa i sprawdzam, bo chcę im zapewnić jak najlepsze warunki, a i tak nie zawsze wszystko im pasuje, pewnie dużo zależy też od samej sadzonki, ale na to, to my już wpływu nie mamy, niestety. Ja również bardzo lubię tego aniołeczka ;:108

troszkę dzisiejszych fotek dla Was

chryzantema zimująca, która pierwsza zakwitła, pomału kończy już swój pokaz
Obrazek

ta zaczyna, a inne się jeszcze ociągają
Obrazek

zakwitł dziwaczek ze wszystkich jakie miałam, żółty przypadł mi najbardziej do gustu
Obrazek

przebarwiająca się hortensja Pinky Winky, a za nią Limelight, w środku wysiała mi się chyba nawłoć kanadyjska, muszę ją z tego miejsca eksmitować, to znaczy w ogóle eksmitować, bo u nas wszędzie na nie użytkach rośnie jej multum
Obrazek

Elmshorn powtarza kwitnienie
Obrazek

The Pilgrim również
Obrazek

Leonardo da Vinci
Obrazek

i Stephanie Baronin zu Guttenberg
Obrazek

Obrazek

Carris też raczej terminatorka, kwitnie bez przerwy i kolor kwiatu ma obłędny, ale nie mogę go niestety oddać, muszę uśmiechnąć sie do synowej może jej aparat go uchwyci
Obrazek

nie jestem wstanie pokazać dzisiaj wszystkich kwitnących królewien, ale tę jeszcze muszę, to Heidi Klum z dzisiejszego dnia, róża na którą większość narzeka, u mnie sprawuje się idealnie (odpukać w nie malowane)
Obrazek

zakwitło mi takie cudeńko, jej nazwę muszę sprawdzić
Obrazek

Obrazek

a ta wpadła mi dzisiaj w łapki, gdy pojechałam do mojej Pani to znaczy do jej sklepu ogrodniczego, no nie mogłam się jej oprzeć, z wrażenia zapomniałam zapytać o nazwę
Obrazek

co jeszcze wpadło mi w łapki napiszę jutro ;:108 , dziś padam na pysio, życzę Wam takich właśnie kolorowych snów
Awatar użytkownika
persymona
200p
200p

Post »

Cudowna ta dalia kolor zniewalający ;:167 ;:167 ;:167 lubię takie wyraziste kolory w ogrodzie. Dalia, która Cie zauroczyła u mnie jest z biedronki :D czasem warto tam kupić roślinki. Piękne masz chryzantemy ja w tym roku poluje i poluje i żadnej upolować nie mogę ;:124 mam jedną ale nie zamierza jeszcze kwitnąć .... A różyczki piękne ach może na wiosnę kupie parę okazów ;:65
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Ilonko! Ta różowa to Sarah Mae.

Nie wiem, jak nazywa się ta Twoja, nie mogę znależć, może zrób zdjęcie, jak już porządnie rozkwitnie ;-)

Pięknie Ci kwitną róże :-)
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiejszy dzień pełen wrażeń, ukazały się zdjęcia mojego własnego :heja ogrodu we wrześniowym miesięczniku"Mój piękny ogród", niby to normalne, że co miesiąc oglądam przepiękne w nim ogrody, ale zobaczyć swój, to jednak niepowtarzalne przeżycie. Wiem już też co dostanę, nagroda bardzo fajna, szkoda tylko, że akurat u mnie nie zda egzaminu, bo to wędzarka Master Grill&Party, a wędzarnię mam i to stacjonarną, ale i tak się bardzo cieszę :tan, w końcu coś wymyślę jak już do mnie dotrze ;:108, jak to mówią darowanemu ..........
Obrazek
Najlepsze jest to, że właśnie ta dalia, którą wczoraj kupiłam jest pokazana w tym wydaniu, to Sarah Mae, co za zbieg okoliczności ;:224

Przeglądając ostatnio Wasze ogrody zachorowałam na żółtą jeżówkę, wczoraj, gdy byłam u wspomnianej powyżej ogrodniczki, oczywiście taka właśnie wpadła mi w oczęta, sadzonki bardzo ładne, ale jeszcze nie kwitła, widziałam ją niestety tylko na zdjęciu, a że kilka razy zamiast żółtej trafiła mi się zwykła różowa (nie od Niej), to nie miałam ochoty po raz kolejny ryzykować, pogadałyśmy i ogrodniczka odłożyła ją dla mnie, gdyż ma już pąki i lada dzień powinna zakwitnąć, więc jeśli będzie taka, jak na zdjęciu, to jest już moja :heja, gratisowo dostałam takiego koleuska, ponoć to jakaś nowość, dla mnie na pewno, gdyż go jeszcze nie widziałam

Obrazek

Oczywiście bez cebulek też nie mogłam wyjść i tak wzbogaciłam się o kolejne tulipanki Belicia, Aquila i Exotic Emperor, cały czas kombinuję, gdzie je wszystkie mam upchać, gdyż w niedzielę złożyłam zamówienie, a na liście tego zamówienia troszkę się tego wszystkiego znalazło, oprócz zwykłych białych , różowych i fioletowych na nową rabatkę, wpadły mi do koszyka jeszcze takie

krokusy
KING OF THE STRIPED
REMEMBRANCE
QUEEN OF THE BLUES
JEANNE D'ARC
PRINS CLAUS
FIREFLY

lilie
PEŁNA LODEWIJK
DRZEWIASTA PURPLE PRINCE

hiacynt HIACYNT YELLOW QUEEN
dwa czosnki ozdobne KARATAWSKI choć, go mam, ale bardzo mi się podoba i IVORY QUEEN

a z tulipanków oprócz paki zwykłych białych, różowych i fioletowych na nową rabatkę takie jeszcze cudeńka
TRIUMPH PAGE POLKA
HOTPANTS
FLIG FLAG
SPARKLING FLAG
MAUREEN DOUBLE
MURALTO
GIGANT
FUR ELISE
PURISSIMA
PINK DIAMOND
ORANGE EMPEROR

Alinka znów zaczyna
Obrazek

ślicznotka, normalnie skleroza jak zerknę to dopisze nazwę
Obrazek

przekwitająca La Villa Cotta
Obrazek

Alexandra Princesse de Luxembourg
Obrazek

Landora
Obrazek

czyż ta begonia nie wygląda jak różyczka
Obrazek

i takie tam
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jejku, jakoś trudno mi się dzisiaj skupić :oops: przez to wszystko nie zauważyłam nowych wpisów, Madziu, Miłeczko, Krysiu mam nadzieję, że zrozumiecie moje dzisiejsze roztargnienie, dziękuję kochane ;:196 i miłej nocki życzę, lecę do "wyrka", bo juto u nas Dożynki, na które mamy ochotę się wybrać
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”