40 Doniczkowych Historii Miłosnych

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2014, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: 40 Doniczkowych Historii Miłosnych

Post »

Dzisiaj, tak tuż przed snem, takie ? balkonowe impresje.
Chciałam Wam powiedzieć, że jeszcze do niedawna mój balkon świecił pustkami, a dokładnie ? czterema oleandrami,
i wyglądał mniej więcej tak

Obrazek

Ale po wycieczkach na Wasze balkoniki, tarasy, do Waszych ogrodów, właśnie wczoraj dopadła mnie refleksja,
że to już praktycznie nadciąga ? jesień ;:145 a mój balkon zamiast w czerwcu, to pod koniec sierpnia wygląda tak

ścianka lewa ? zgodnie z Waszymi sugestiami papirus stoi sezonowo na balkonie

Obrazek

ścianka prawa ? ogólnie

Obrazek

i szczegółowo - tillandsie wróciły na zachodni balkon, ta strona zdecydowanie lepiej im służy, jest tutaj lepsza cyrkulacja powietrza,
na wschodnim powietrze ?stoi?, nie ma ani deka wiatru

Obrazek

irezynya nabrała ciałka, strzałkowiec ma sporo kolorowych kłosków, a kalocefalus się rozciąga wszerz

Obrazek

Zrobiłam co tylko się dało, żeby się choć trochę ?podciągnąć? balkonowo, i jednak nie lenić się tak przez cały sezon ...
Oleandrów obecnie mam już tylko trzy sztuki, żółtym obdarowałam moją mamę, ku obopólnej radości ...
A pozostałe moje oleandry sobie kwitły, kwitły, aż w końcu przekwitły ?
Jest dużo młodziutkich pąków między gałązkami, ale boję się, że nie zdążą się już rozwinąć.
Różowy pełny może da radę, ale reszta dopiero wypuszcza pąki

Obrazek

Niestety absolutnie nie jestem, i raczej nie będę jakoś ?ukierunkowana? w żadną roślinną stronę.
I ponieważ kocham w sztuce, i nie tylko w sztuce eklektyzm, więc i mój balkon pozostanie - roślinnie eklektyczny,
żeby nie powiedzieć zielony misz-masz ;:306
A w przyszłym roku, jak co niektórzy już wiedzą, i o ile moje starania zakończą się sukcesem, to planuję na balkonie ustawić ?
leszczynę czerwoną ;:172

No i cóż, jest fajnie i kolorowo, i różnorodnie, tylko teraz pytanie ? co ja zrobię z tymi doniczkami jesienią ?
A jakoś tak ostatnio, właśnie z powodu rewolucji balkonowej, parapety mi się tak ślicznie ?wyczyściły? ?

I jeszcze na koniec kilka fotek porównawczych moich balkonowych pupilków, takie lubię najbardziej !

Koniczyna polna w dwóch kolorach ? pierwsza ? była taka, niżej ? dzisiejszy bukiet

Obrazek

Obrazek

zaobserwowałam, że bordowa odmiana jest bardziej ekspansywna i mając swoje miejsce po prawej stronie donicy,
przejmuje powoli przydział zielonej koniczynki, która ma swoje ?M? po lewej

Obrazek Obrazek

ale jak one ślicznie kwitną !!

Obrazek Obrazek

Szczawik Deppego ? Oxalis deppei ? szczawik zielony ? po lewej taki był, po prawej ? dzisiejsze zjawisko

Obrazek Obrazek

Iresine herbstii ? irezyna ? rośnie sobie, rośnie, i rośnie ? A żeby nie było nudy w doniczce, powtykałam w ziemię kawałeczki
?tego czegoś?, i zrobił się zielony trawnik dla kontrastu

Obrazek Obrazek

Beloperone guttata ? strzałkowiec grzechotkowy ? jak ja się cieszę, że w końcu zdrowo i szybko rośnie, bo od wiosny ciężko chorował. Ale kuracja odmładzająca się udała i znowu tak się na niego gapię, i gapię, jaki cudny jest ?
A w mnożarce jeszcze parę ostatnich maluszków zostało ;:224

Pierwszy - był taki sobie, poniżej ? dzisiejszy, pewny siebie okaz

Obrazek Obrazek

No i to póki co tyle, bo na parapetach na razie ? nuuuda, nic się nie dzieje ?
Eszynantus przekwitł, skrzydłokwiaty chwilowo przekwitły, stefanotis zapadł w lecie w ? sen zimowy bardzo głęboki i ani myśli
o kwitnieniu, kordyliny wypuszczają po kolejnym listku ?
Natomiast krotony ? no ładne są, nie powiem, nic z nich jeszcze nie odpada, nic na nich jeszcze nie żeruje, ale też nic a nic nie rosną !!! Ani jednego marnego listka żaden z trzech nie wypuścił !!!
Ale gdyby coś w temacie drgnęło, to będę relacjonować na bieżąco ?

cdn :wit
Pozdrawiam i zapraszam
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pięknie twe oleandry rozkwitły;). Tillandsie ciekawie trzymasz w keramzycie, one tez bardzo lubią zraszanie mgiełką wodną.

Ciekawie też postawiłaś stołek na krześle aby mieć więcej miejsca na doniczki;) :wit
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ewuniu ładnie masz teraz na balkonie ;:138
Taki eklektyzm to i mi odpowiada, bo w sumie u mnie w zielonych też raczej misz-masz ;:224 , choc może nieco
bardziej uporządkowany (również w sposób wymuszony, bo jak coś nie chce rosnąc to co mu zrobic? ;:306 ) ;:108
Dzisiaj na ryneczku widziałam ten fioletowy szczawik w moich stronach nazywany "kończynką szczęścia".
I dobrze, że był ze mną eM, bo jak nic bym kupiła ;:oj Taaaa i postawiła... nie wiem gdzie ;:223
Irezynka zawsze mi się podobała, ze względu na te obłędne liście ;:167 Lubi słonko i klops, u mnie go mało. :roll:
Ale z drugiej strony u babci mojego eM-ka stoi sobie irezyna na parapecie na klatce schodowej. Słonka nie ma i cudna. ;:oj
Więc może kiedyś... :tan na razie podziwiam z daleka. ;:303
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
Marcin01988
500p
500p
Od: 23 gru 2010, o 21:05

Post »

Oj pięknie masz na balkonie, te dekoracje z orzeszków laskowych sa super ;:333 Szkoda, że u mnie nigdzie leszczyny nie rosną bo uwielbiam orzechy laskowe :D
Twoje roślinki powalają po prostu na kolana, moje oleandry są już posadzone mam nadzieję cieszyć się ich kwiatami w przyszłym sezonie (no i jeszcze raz dziękuję za zaszczepki ;:196 ) Irezynke tak jak Ty uwielbiam ten kolor purpury na liściach. Te kończynki polne śliczne, gdzie można takie dostać? Strzałkowiec jest super, przepiękna i oryginalna roślina ;:138 gdzie można kupić taką roślinkę bo po raz pierwszy widzę ją i bardzo przypadła mi do gustu :wink:
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A jak twoja pruinosa?Bo moja stoi i nic ;:145 Tylko jej 5 listkow obrałem :shock: :shock: :shock: I też jest miekka ;:145 ;:145 ;:145
baseda
200p
200p
Od: 5 maja 2013, o 17:27

Post »

Ewcia śliczny i kolorowy ten Twój balkon i już nie mogę się doczekać tej leszczyny w kolejnym roku :D
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Ewciu, już się chyba pogubiałam z ilością Twoich balkonów, masz dwa (wschodni i zachodni) czy więcej?
Piękna metamorfoza balkonowa! ;:215
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Patrycja - ;:196
Oleandry już niestety przekwitły, i chyba nie zdążą z drugim rzutem pąków przed zimą ...
Stołeczki - tak funkcjonalne, tylko teraz nie ma na czym siedzieć na balkonie, bo stołki okupują ... doniczki ;:306

Elciu - ;:196
U nas też na ten bordowy mówi się "koniczynka szczęścia", ale częściej "koniczynka miłości" ;:167
I naprawdę mogłaś ją kupić, ona jest absolutnie, patrząc na fochy innych doniczkowców, niewymagająca !!
A ta odmiana zielona, równie piękna, to po prostu szczawik Deppego ...
Gdybyś się zdecedowała w końcu na irezynę, to wiesz gdzie jej szukać ... w Krakowie ;:306

Marcin - ;:196
Z własnego doświadczenia mówię - oglądaj regularnie oleandry, one w każdej chwili mogą złapać "coś" tak zupełnie z "niczego", niestety. A irezyna - oj tak, kochamy ją ;:167 Resztę wyjaśniłam na priv ;:224

Tulap - o mojej pruinosie opowiedziałam wszystko ciut wyżej, zachowuje się identycznie jak Twoja ;:145

Basiu - ;:196
No to czekamy ! A orzeszki już w ziemi, duuużo orzeszków w ziemi ;:224
A drugą partię włożę na wiosnę, tak jak doradziła mi Karola ;:224

Beuś - ;:196
ale się ostatnio zaszywasz ... Wakacjujesz gdzieś ?
Co do balkonów, to mam tylko dwa, i one w zupełności mi wystarczą !
Na wschodnim stoją sobie żurawki - cień, zero wiatru, i mają się świetnie ! Ostatnio nawet zmieniły kolory :lol:
A na zachodnim są teraz w ogólnym misz maszu tillandsie ...
Pozdrawiam i zapraszam
Awatar użytkownika
ancyk33
200p
200p
Od: 7 sty 2013, o 18:20

Post »

Witaj
Lubie takie porównania wcześniej i pózniej Widać wtedy różnicę i jak roślinka rośnie i się zmienia
Ciekawie wygląda irezyna .Muszę się nią bliżej zainteresować Widziałam ją wcześniej na forum ale na własne oczy jeszcze nie
Oleandry oj co ja z nimi miałam i ile razy już z nimi próbowałam sie dogadać a one ani po dobroci ani po złości nie chciały ze mną współpracować Teraz kupiłam 3 roslinki .Zobaczymy co tym razem wymodze
"Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Philip Otto Runge ----Pozdrawiam -Nula
Moje parapetowce
Awatar użytkownika
nowapasja
1000p
1000p
Od: 28 sty 2011, o 10:25

Post »

Śliczne masz oleandry (gdybym tylko miała taras albo balkon :roll: ) a te koniczynki były by wymarzone dla naszego króliczka ;:oj
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

Ewo widzę ze Twój balkon pięknie zarasta. ;:3 ślicznie wyglądają razem. ;:180
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Potwierdzam, piękny balkonik. A o zimie to i ja myślę - gdzie to pomieścić :roll: Ale damy jakoś radę. W sobotę wyjeżdżam, jak wrócę to pamiętaj, pelargonia czeka ;:196 :wit
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ancyk33 - ;:180
Taaa, z tymi oleandrami to mam tak samo ... Za każdym razem sobie obiecuję - NIGDY WIĘCEJ, ze względu na robale.
No ale kończy się jak zwykle - nowy okaz, a za chwilę - nowe robale w nowych oleandrach !!
Bo ja właśnie dzisiaj robię im oprysk. Bo właśnie "czarne" już się pojawiło u nich na paru młodych pędach ...

Olu - ;:180
Oleandry jak kwitną to są taaakie pięęękne !!! Ale jak coś zaczyna w nich żerować, a potem jeszcze akcja "gdzie je przezimować"
to lekko nie jest ...

Kasiu - ;:180

Justynko - ;:180
Baw się dobrze, odpoczywaj, ale szybko wracaj !!
Bo ta Twoja Pelargonia Appleblossom Rosebud to mnie naprawdę kusi, jest prześliczna ;:167
A wiesz czemu ? Bo ona według mnie nie do końca wygląda jak pelargonia ;:306
Pozdrawiam i zapraszam
Awatar użytkownika
nowapasja
1000p
1000p
Od: 28 sty 2011, o 10:25

Post »

Uuu to jak one takie "robalowe" to rezygnuję. Ja nawet kwiatów ogródkowych do domu nie przynoszę bo boję się, że jakieś robactwo mi się przywlecze do domu (czytaj: do hoi).
Podobają mi się fuksje ale one "mszycowe" są :?
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Olu - no niestety bywają robalowe, ale jak pięknie kwitną całe lato to zapominasz o wszystkim i wszystko im wybaczasz ;:167
A ja teraz mam nową strategię - póki są na balkonie to zrobię oprysk i zobaczymy co dalej.
Ale przed wniesieniem do domu to z wielu powodów będzie ostre cięcie, tak o połowę wielkości !
Główny powód - nie mam miejsca na duże okazy i chcę je utrzymać w takim rozmiarze. Może nawet wyjdzie mi oleander bonsai ;:306
A powód dodatkowy - zetnę wszystkie "niebezpieczne" odrosty, a jak będą mniejsze, to łatwiej mi będzie w zimie je kontrolować.
Nie bój się oleandrów :lol:
Pozdrawiam i zapraszam
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”