Papryka ostra - zastosowanie,przepisy

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kamil211a
200p
200p
Od: 17 sty 2014, o 15:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Papryczka chili-jak przetwarzać-przepisy

Post »

nemezja
napisała
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 6#p4837766

Proponuję podrzucić komuś do kanapki taką papryczkę albo jako przekąska po wódce :D
Pasjonat olbrzymich warzyw, ostrych papryczek i wszystkiego co zielone
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39

Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.3

Post »

nemezja pisze:Ale pytanie za 200 pkt - co robicie z tymi papryczkami? Bo że jecie nie uwierzę ;:224 :;230 . Raz wybierając pestki z mojej czereśniowej oblizałam palec - prawie zeszłam ;:306 , a przecież są inne bardziej ostre:).
Mój mąż po zjedzeniu (ugryzł i wypluł) małej, fioletowej filius blue, powiedział, ze w życiu nic tak ostrego nie jadł i że to był najgorszy dzień jego życia :D No, ale on w ogóle nie lubi ostrych potraw.

Ja jem :D Surowe wrzucam np. do leczo, lubię też taką zupę z cukini lub dyni na ostro, wystarczy jedną papryczkę wrzucić, troszkę soli i już doprawianie skończone. Najbardziej jednak smakują mi marynowane w occie. Czy to samee czy np. ogórki z chili. Zjadam je wtedy jako dodatek do dań obiadowych typu mięsko + ziemiaczki + surówka. To co zostanie suszę nad kuchenką i potem ścieram na proszek, dodaję do różnych potraw :)

Ja zresztą lubię takie ostre smaki, jak jestem na działce i doglądam papryczek, to próbuję, która już ostra, która nie itp. :)
Awatar użytkownika
Sahe
200p
200p
Od: 16 mar 2014, o 09:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja mam świetny przepis na pastę z papryki. W odpowiednich proporcjach mieli się paprykę czerwoną słodką (dojrzałą) z chili, doprawia odpowiednią mieszanką przypraw, cukrem, itd. zagotowuje, a następnie pakuje w słoiki. Można kombinować z ostrością wg uznania. Pasta (konsystencji nie za gęstego keczupu) jest WYŚMIENITA w zasadzie do wszystkiego. Do parówek na ciepło, do zapiekanek, jako baza do sosu węgierskiego, do wędlin, do mięska, do kanapek z serem, można ją mieszać z serem białym, podawać z żółtym, do parówek zapiekanych na ciepło w boczku, do zapiekanego serka cammembert ... mieliśmy kilka słoików tego roku, poszły na pniu. Jeśli ktoś lubi pikantne dodatki, znajdzie wszechstronne wykorzystanie tej pasty.

Proszę o podpowiedź jeszcze odnośnie zimowania papryczek.
Rozczarowanie to gniew dla mięczaków ...
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

nemezja pisze: Raz wybierając pestki z mojej czereśniowej oblizałam palec - prawie zeszłam ;:306 , a przecież są inne bardziej ostre:).
Ta prawa górna ,wygląda jak czereśniowa z akcji ode mnie.Jeżeli to ta,to od niej się nie schodzi.Kilka takich zjadam na śniadanie do kanapek.
Awatar użytkownika
kamil211a
200p
200p
Od: 17 sty 2014, o 15:53
Kontakt:

Post »

Sahe to podrzuć przepis, bo jestem ciekawy smaku.
Pasjonat olbrzymich warzyw, ostrych papryczek i wszystkiego co zielone
Awatar użytkownika
nemezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:59

Post »

Kalo to moja z pestek kupnej w zeszłym roku:). Dzięki za pomysły. Wypróbuję:). A mam pytanie - czy marynowane ich np w zalewie octowej zmniejsza ich "moc" :)?
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja też tak pozyskałem nasionka,ale wiele lat temu.Część kapsaicyny przejdzie do zalewy,więc w papryczce zostanie ciut mniej.Polecam nadziewanie serkiem,wtedy stopień "rozcieńczenia"wzrasta,bo kapsaicyna dobrze rozpuszcza się w tłuszczach.
Polecam wątek http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=9&t=59070
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39

Post »

Tak, marynowana w occie tylko nieznacznie traci ostrość, bądź co bądź taka papryka dalej będzie ostra, chociaż na pewno mniej ostra niż świeża. Dopiero marynata z olejem czy oliwą, lub zalewa całkowicie z oliwy osłabia ostrość papryki.

Taka marynowana z serkiem np. feta może znacznie osłabić ostrość, bo nie dość, ze zalewa jest z oliwy to jeszcze w środku papryki jest ser, którego składnikiem jest mleko, a a mleko jak wiadomo - najlepiej uśmierza pieczenie w buzi po chili :D
grzes13
50p
50p
Od: 24 mar 2013, o 17:54

Post »

Witam,
Tylko trzeba uważać na wkład serowy. Ja w zeszłym roku przygotowałem farsz z fety i bielucha bo tak wyczytałem w przepisach na forum i w niektórych słoiczkach ser zaczął fermentować i wszystko szło do kosza. Prawdę mówiąc nie wiem co było nie tak chyba ten bieluch niepotrzebnie.
Jeśli ktoś wie jak nadziać papryczki serem i zostawić na dłużej to proszę o podpowiedz.
amitka
50p
50p
Od: 30 cze 2011, o 14:19

Post »

Ja marynuję całe wypestkowane papryczki w zalewie octowej i pasteryzuję za zimę. Serkiem z ziołami nadziewam przed podaniem na stół.
Jeżeli nadziewam i zalewam oliwą, to trzymam do bezpośredniego spożycia w lodówce do ok. tygodnia.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Samo zalanie gorącym olejem nie wystarcza,trzeba jednak spasteryzować.Nadzienie robię z mascarpone i ricotty pół na pół.Może być full wypas z samego mascarpone.Na 250 g serka daję półpłaską łyżeczkę soli,płaską łyżeczkę kwasku cytrynowego i dwie łyżeczki cukru,może być trzy.Dodatki wg.uznania,czosnek ,oregano itp.Zalewam olejem słonecznikowym i krótko pasteryzuję.Inne sery niż w.w. podczas pasteryzacji puszczą serwatkę i stwardnieją.Jeżeli ktoś chce z oliwą ,to tylko jako niewielki dodatek,bo wprowadzi goryczkę i spieprzy całe danie.
amitka to jednak nie będzie to samo.Inny smak i konsystencja papryczek.Z niejednego marketu papryczki jadłem i ten przepis jest wynikiem przeprowadzonych "badań naukowych" ;:306
amitka
50p
50p
Od: 30 cze 2011, o 14:19

Re: Papryczka chili-jak przetwarzać-przepisy

Post »

Bardzo chętnie skorzystam z Twoich doświadczeń, bo po co wyważać otwarte drzwi ;:215
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Właśnie skończyłem nadziewanie ostatnich zbiorów. Mascarpone i ricotta mają jeszcze tę zaletę ,że dobrze idą przez szprycę.Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Sahe
200p
200p
Od: 16 mar 2014, o 09:34

Post »

kaLo zdradź recepturę na nadzienie ... to co pokazałeś wygląda fantastycznie, z chęcią bym się poczęstowała :)
Jak je teraz "zakonserwujesz" ?

Mniam, mniam ...
Rozczarowanie to gniew dla mięczaków ...
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zadrzyj trochę nosa do góry. ;:306
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”