300 m 2 frajdy - część II - ekologicznie

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
Olusia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 gru 2007, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: 300 m 2 frajdy - część II - ekologicznie

Post »

Mariola przywiozła do Sulejowa i prosiła , żeby brać a ja pogardziłam..... ;:14
Wyglądał jak powój a tego u mnie nie brakuje .
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56

Post »

Olusia pisze:Tesia i nie jest on powojem ?
Olusia , nie jest powojem , ale podobnie wygląda podobnie , nawet bardziej swobodnie zachowuje się. Rozłazi się gdzie chce , u mnie od miejsca posadzenia już 10 metrów przemieścił się. To jego maniera , że tak późno pokazuje się. Mam taki jak Mariolcia , ale był jeszcze bordowy , po ostatniej mroźnej zimie ni pokazał się.
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Calystegia hederace czyli kielisznik bluszczolistny (bluszczowaty) .
Norbitko jasne, że masz u mnie kielisznik - wiem, że masz wiele miejsca na eksperymenty..... ;:224
Olusiu nic straconego. "Nie gardź" w przyszłym roku w Sulejowie ;:306 .

Roślinka jest fajna ale pojawia się w wielu miejscach. Pielenie jest pieleniem i ja nie mam z nią specjalnego problemu. Po prostu wyrywam. Staram się nie myśleć o tym, co dzieje się pod powierzchnią ziemi :twisted: . Dwa metry dalej rośnie spora sosna, która ma korzenie tuż pod powierzchnią - jeżeli obok niej coś wyrasta - co taki kieliszniczek może - nagwizdać chyba tylko :lol:
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Nagietki - oooo, te u mnie są prawdziwą zmorą, jeżówki - następna cholera. Dwie te rośliny zarastają wszystko co mogą. Nagietek wyrywam zanim się rozsieje a i tak mam setki młodziaków :?
Może nie wygląda ale ta "kępeczka" ma metr szerokości i ok 3 długości. Zagłuszyła tyle fajnych roślin, że muszę je stamtąd zabrać. "Jeżówa" niech panoszy się sama Obrazek
Obrazek

Obrazek

Jeżówka w kolorze białym nie jest ekspansywna - rośnie sobie grzecznie jako niewielka indywidualistka
Obrazek

Po dwóch latach "wymęczonych" zakwitł mi jednym kwiatkiem taki słoneczniczek. Co w tym miejscu jest "nie halo", że taki niewybredny rośnie jak "pod gorkę"
Obrazek

Kwitnie krzewuszka
Obrazek

kwitną późne powojniki ( tu - sweet summer love )
Obrazek

Avalon, która miała trylion pincet kwiatów (przekwitły zanim się zorganizowałam z aparatem foto :| )
Obrazek

Obrazek

NN
Obrazek

Rhapsody in blue powtarza w bardziej różowym odcieniu jagody ;:131
Obrazek

Aksamitka, żeniszek meksykański i osteospermum
Obrazek

A tu mój dumny warzywnik ...... czyli ogórki posiane od niechcenia na początku czerwca, które owocują jak postrzelone
Obrazek

No tak. Teraz przymiarki do przesadzań
Tu na razie jest ściernisko .... :lol: , hosty marniejące w upałach przeniosą się w inne, zacienione miejsca a tu powstanie rabata liliowców
Obrazek

Hosty pójdą tam. Tam, w górnej części zdjęcia słońce jest 2-3 godz dziennie - powinno być im tam lepiej
Obrazek

Zlikwidowałam "pole poziomki" :lol: Przybiegała po owocki wnusia sąsiadki i oprócz mnie tylko ona zainteresowana była zrywaniem tych owocków. Oddałam sąsiadce plantację bo ostatnio rzadko bywamy razem, wnuczka zastawała zaskoblowaną furtkę.
Jesienią mam zamiar posadzić 12 krzaków borówki amerykańskiej. W tej chwili okres regeneracji i nawożenia
Obrazek
Rzecz jasna nie tylko na tym spłachetku. Pod szpadel pójdzie rabarbar i ogórki. Później będzie dokwaszanie i sadzenie
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No i kilka zdjęć takich ogólnych. Szał kwitnienia mam już za sobą. Jakoś niewiele mam wciąż roślin kwitnących w sierpniu ;:224
Tarasik w objęciach powojnika Summer snow
Obrazek

Lewica
Obrazek

Prawica (z rączym rumakiem od rufy widzianym) oraz solarium
Obrazek

Dzwonek do "drzwi wejściowych" :lol: . Trzeba nim pokręcić jak modlitewnym bębenkiem w Himalajach - goście robią to z ogromnym namaszczeniem :lol:
Obrazek
Iwona i Piotr
500p
500p
Od: 24 paź 2010, o 09:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ten słonecznik wygląda jakby miał chlorozę, czegoś mu brakuje :(, albo złe pH, albo nie dobory, albo słońca za dużo...
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak sądzisz ? ;:202
A ja myślałam, że taka jego uroda. Zwłaszcza, że "dostanięta" sadzonka była dokładnie taka - zielono biała ;:224
Nooo..... to, co ja mam z nim zrobić ? ;:131
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2011, o 07:34

Post »

Ależ oczywiście, że taka odmiana :D , a dokładnie słoneczniczek szorstki "Loraine Sunshine" - też taki mam. Niczego mu nie brakuje :)
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewciu masz rację ;:215
Dzięki ;:196
Już wiem czego mu brakuje :heja . Słoneczko , ma za mało słońca i dlatego rośnie byle jak . Jutro to zmienię :uszy
Może jeszcze piasku pod niego podsypię ....
Dobra wiadomość jest taka, że wylazł z ziemi zmarnowany clematis Diamond Ball :tan
Obrazek

Wykiełkowało także kilka nasion sasanki otrzymanych w Sulejowie od Igi
Obrazek

Obrazek

Zaczynają kwitnąć jesienne asterki ...... buuuuuu :cry: , jesień się zbliża .... buuuuuu
Obrazek

Oraz (co rzadko się zdarza) - Flamentantz ma znowu kwiateczki :D
Obrazek

Nachyłek okółkowy "Zagreb" - ładny, prawda ?
Obrazek

Krwawnik kichawiec - ma coraz to nowe kwiateczki (stare, brązowiejące - obcinam). Świetny jest
Obrazek
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34

Post »

Mariola ogród ma cudny ,coś wspaniwłego ;:138 śliczna na fotka z jeżówką i ostróżkami ;:oj ;:138
Coś pieknego :wit
Iwona i Piotr
500p
500p
Od: 24 paź 2010, o 09:31

Post »

To ja już zgłupiałam :?: Przecież napisałaś "Po dwóch latach "wymęczonych" zakwitł mi jednym kwiatkiem taki słoneczniczek. Co w tym miejscu jest "nie halo", że taki niewybredny rośnie jak "pod gorkę""
No to tylko głowę łamać i choroby wymyślać tym bardziej, że fotka nie za wielka, a człowiek przed kawą...
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chciałaś dobrze Iwonko ;:196 a on rzeczywiście ma urodę anemika ;:306
Siedzi w cieniu, dodatkowo zasłonięty przez zawilec japoński - pójdzie w słoneczko i odkuje się ;:215
Dzięki Jadziu za wizytę :D
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

No, Ruda, jestem pełna podziwu ;:oj.
Niby mówisz, że nic nie robisz, że się nudzisz, że rzadko bywasz na działce, a tymczasem...
Działeczka kipi kwiatami, rośliny bujne, jak diabli, a już ten łan jeżówek ;:oj.
Inni na uszach stają, żeby się czegoś takiego dorobić, a u Ciebie - samo się robi :!:
Jestem pod wrażeniem!

;:136 Jagoda
elakuznicom
500p
500p
Od: 13 cze 2012, o 18:52

Post »

Dzisiaj 15 08 święto ..a ja siedzę w domu i pozwoliłam sobie odwiedzić Twój śliczny ogród , Mariolko zachwyciły mnie łany Twoich jeżówek
ja posadziłam u siebie te różowe, 2 spore sadzonki 2 lata temu , w 1 roku miałam po 1 kwiatku ,w drugim roku po 2 teraz jest ich trzeci
rok jak łatwo się domyślić mam już całe 6 kwiatów,na taką kępę życia mi pewnie nie starczy. Piękny bukiet hortensji bukietowej mnie zauroczył ,bo to jedne z ulubionych kwiatów, czytam że " bywasz" na działce a co z jej podlewaniem ? mam kilka hortensji bukietowych
na działce i jak jadę to boję się że zastanę podwiędnięte badyle , o kieliszniku gdzieś czytałam ale zapomniałam super roślina , chętnie wymienię na liliowca jakiegoś bo widzę że też je lubisz mam do rozsadzenia Stellę 'de Oro niski żółty z mnóstwem kwiatów powtarzających kwitnienie lub na hortensjowe sadzonki własnej produkcji , Mariolko- bardzo mi się u Ciebie miło świętowało i o ile pozwolisz będę do Ciebie wpadać częściej
pozdrawiam serdecznie Ela
pozdrawiam Ela
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

A ja wpadam ale jako skrytoczytacz, bo nie chce mi się pisać. Jeżówkowy łan śliczny ;:333 . A z tymi miejscami, dobrymi lub złymi coś jest na rzeczy. Ja mam takie jedne, w którym już 3 sadzonka borówki mi pada. Wytrzymują 2 lata i koniec ;:145 . Ziemię wymieniam, robię przerwę w sadzeniu i nic nie pomaga ;:oj . A sadziłam tam dlatego, że przy płocie mam szpaler borówek. No cóż, trzeba wykopać i posadzić tam byliny.
Mariolu, wybierasz się na warszawskie targi ogrodnicze :?:
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
ra_barbara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2010, o 10:51
Kontakt:

Post »

No RudoP.( :wink: ) jak widzę ten mój rambarbar to żółci się mnieee ulewaaaa ;:145
Nieee....żartowałam ;:196
Nie zaglądałam dawno do Ciebie, chyba.Fajnie tu wpaść obejrzeć i poczytać Twoje podpisy zdjęć z komentarzami na wesoło.
Takie jakieś mało warsiawskie ;:215 ale swojskie jak dla mnie i wszystkie rozumiem ;:306
Fajne łyżeczkowe znaczniki masz ;:333
Kielisznik od Ciebie rośnie mi w donicy ale szału nie ma, licho rośnie chyba za mokro ma, na sąsiadkę kiedyś nim ciepnę może ją oplecie ;:170
Abyście tylko potrafili położyć kwiaty pomiędzy smutnymi liśćmi życia! aktualny Co w trawie piszczy-2014-2017
Cz.1. cz.2. cz.3.Dziergam...bo lubię
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”