Pomysł na działke rolną o powierzchni 23 arów

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
PawelKu
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 13 sie 2014, o 00:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Pomysł na działke rolną o powierzchni 23 arów

Post »

Witam wszystkich :)

Od kilku tygodni jestem właścicielem gospodarstwa rolnego, łącznie jest tego ~ 40 arów, ogromna stodoła, kurnik, który na wiosnę ruszy pełną parą, chlew gdzie były trzymane świnie i jak dla mnie spore pole 23 ary. Teraz doba jest dla mnie jak 12 godzin, brakuje na wszystko czasu. Spory remont w domu, praca i co kilka dni staram się znaleźć czas, żeby coś zdziałać na polu i aktualnie powolutku ogarniam chaszcze, które ogarnęły całe pole. Kosa ręczna sprawdza się znakomicie, trochę gimnastyki tez jest wskazane :) Do zimy chciałbym przeorać je w 100% i od nowego roku działać i coś posadzić... ziemniaki, marchew, buraki itp.

Potrzebuje pomocy w nakreśleniu planu działania, czy to co mam w głowie ma jakikolwiek sens w rzeczywistości.

W polu stoją jeszcze 6 baaardzo starych jabłoni i jedna ogromna grusza, która już ma tak wielkie owoce, ze trudno w to uwierzyć :roll: Na działce nie było nic robione dobrych parę, a może kilkanaście lat.
Awatar użytkownika
gemciu83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2008, o 09:44
Kontakt:

Re: Pomysł na działke rolną o powierzchni 23 arów

Post »

Drzewa owocowe zostaw bo wyciąć to łatwo, a nie urośnie za 5 minut.
W polu jak planujesz wiosną dać ziemniaki to teraz weź te chwasty wszystko wykoś, zniszcz i wsiej poplon z roślin motylkowych: łubin żółty jednoroczny, seradele itp. Na zimę to przeorzesz i wiosną gleba już będzie prawie dobra pod ziemniaka.
Awatar użytkownika
magduska81
500p
500p
Od: 11 wrz 2012, o 22:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A może wypryskaj chwasty zanim coś podziałasz...wtedy na jesień poplon.
Przez mo­j ogród prze­wineło się wiele osób... po każdym zos­tała ja­kaś pa­miątka. Naj­droższe są te, które po­zos­tały w sercu.
Sprzedam/wymienię:Byliny Krzewy Kwiaty rustykalne
Moje małe co nieco
PawelKu
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Chwastów chce i muszę się pozbyć, jestem tego świadom w 100 procentach, ale czy bawić się w chemie? Na biedę rolnika z koniem lub traktorem znajdę, żeby przeorał pole. Też już zastanawiałem się nad taką opcją : kosa, szpadel i pozbywać się chwastów, tylko ile będę potrzebował czasu na cale pole? :roll:

Ogólnie zielony jestem w tych sprawach, ale na naukę nigdy nie jest za późno ;:333
Bixxx
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 gru 2011, o 07:54

Post »

Przeoraj, posiej żyto, jak podrośnie skop na grubą skibę na zimę - po cholerę chemia?
Mniejsze kawałki możesz skopać widłami amerykańskimi i posiać jeszcze np. trochę rzepy (Snow Ball, Golden Ball - bardzo smaczna, np pieczona w piekarniku albo jako składnik gulaszu z wieprzowiną), albo kapustę chińską pak choi... Jeszcze sporo rzeczy do siewu się znajdzie.
Zielonym do góry!!!
Awatar użytkownika
magduska81
500p
500p

Post »

Chemia na takie pole z 10 lat nie używane prędzej czy później będzie potrzebna ...mimo szczerych chęci bycia eko...po prostu wiem z doświadczenia...ręczna walka z chwastami to walka z wiatrakami a tak szybki efekt na jesień przeoranie poplon i na wiosnę można ruszać z uprawami a tak to chwasty i tak zdominują...chyba że kolega ma masę czasu i efekty nie są mu potrzebne od zaraz..:)
Przez mo­j ogród prze­wineło się wiele osób... po każdym zos­tała ja­kaś pa­miątka. Naj­droższe są te, które po­zos­tały w sercu.
Moje małe co nieco
Bixxx
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jasne, uwielbiam takie rozumowanie: wylejmy hektolitry chemii, byle było szybko i żebyśmy mogli się cieszyć EKOLOGICZNYMI, ZDROWYMI WARZYWAMI!!!

Polecam też wyjazd na urlop na wysypisko śmieci, koniecznie jakiegoś dużego miasta - mahoniowe powietrze i romantyczne stada mew...
Zielonym do góry!!!
Awatar użytkownika
magduska81
500p
500p

Post »

Skąd możesz wiedzieć jakie mam rozumowanie w tej materii jak mnie nie znasz. Mamy wybór...ja mam prawo proponować takie rozwiązanie a ktoś inny takie, co zainteresowana osoba wybierze to jego sprawa. A wysypisko, cóż na pewno nie ma tam twojego śmiecia? Staram się żyć w miarę w zgodzie z przyrodą i nie piszę o hektolitrach chemii tylko proponuje różne rozwiązania, a warzywa nawet te eko mogę się założyć że jak eko są w 80% to będzie sukces:) mam znajomą co zajmuje się kontrolami eko gospodarstw i tam też są wpadki...Nie oceniaj jak nie znasz.Niestety ale w produkcji towarowej eko daleko.Ja mieszkam w takiej okolicy że bez chemii nic nie urośnie mimo eko upraw...i naprawdę staram się minimalnie korzystać z chemii, tylko efekty mizerne. A po oprysku chwastobójczym i tak od razu żadne warzywka nie urosną...Nie lubię jak ktoś krytykuje sytuację nie znając jej. Pozdrawiam Bixxx i zmień miejsce urlopowania są naprawdę jeszcze piękne miejsca w naszym kraju o krystalicznym powietrzu a postępu nie zatrzymasz...
Moje małe co nieco
pomidorzanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 26 cze 2012, o 12:57

Post »

Szanowni Państwo!

Zaletą publicznej dyskusji jest dowolność wypowiedzi na dany temat,

zaletą publicznej dyskusji na naszym forum, jest dowolność wypowiedzi bez obawy że wypowiedż ta zostanie wykpiona,

Trzymajmy się standardów które zostały wypracowane przez lata, dzięki tysiącom internautów zasilających swoją wiedzą ten "nasz"

zakątek w sieci.

Gdzie dwóch się bije, tam trzeci........... nie odzywa się!

Chyba nie o to chodziło autorowi wątku gdy go zakładał.

Szacunek dla ludzi i ich wypowiedzi dostaliśmy z mlekiem matki, jednak niektórzy ukryci za nickiem nie pamiętają o tym.

Proszę o wyciszenie emocji i dokonywanie merytorycznych wpisów,

w przeciwnym razie posty nie wnoszące nic do tematu wątku będą usuwane.

Spokojnego weekendu, pomidorzanka.
Pozdrawiam, Agata.
Awatar użytkownika
magduska81
500p
500p

Post »

Ok.pomidorzanko .Ja już zakończyłam dyskusję z Eko forumkiem, a takie prowokacje i tak do niczego nie prowadzą:)
Moje małe co nieco
PawelKu
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Z połowy pola już się pozbyłem metrowej trawy, chwastów itp. Kiedyś siłownie wcale ludziom nie były potrzebne i wiem czemu ;) Przekopałem ziemie 4 x 5 metrów pod kompostownik i całe zielsko tam ląduje. Dżdżownic w ziemi jest od groma, więc jest to dobry znak. Do zimy postaram się przekopać i oczyścić ziemie z korzeni chwastów ile się da. Gdy oglądałem jabłonie i grusze, postanowiłem z większej części zrobić sad. Posadzić jeszcze drzewka owocowe : jabłoń, grusza, wiśnia, czereśnia i krzewy :) Pozostałą część pola wykorzystam na marchew, pietruszkę, cebule itp.

Proszę dać znać czy dobrze kombinuje :D

Dzisiaj postaram się wrzucić zdjęcia jak wyglądają drzewa i będę prosił o propozycje jak doprowadzić je do ładu i składu :)
ann33
200p
200p
Od: 30 mar 2010, o 15:36

Post »

Będziesz sypał wapno jak przekopiesz? Ja w zeszłym roku też przekopałam poletko 4 x 5 zachwaszczone i nie posypałam wapnem, ale jak Ty wyrzuciłam chwasty i kępy trawy do kompostownika. Efekt jest taki, że jedynie fasolka szparagowa, bób i kabaczki ładnie mi urosły. Ogórki niestety nie. Zauważyłam, że w miejscu gdzie mam ogórki rośnie mech. Myślę, że najlepiej będzie przekopać ziemię na jesieni i posypać wapnem. Nie bawiąc się z wyrywaniem traw i chwastów ponieważ wszystko ładnie zgnije po przekopaniu.
Awatar użytkownika
gemciu83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2008, o 09:44
Kontakt:

Post »

Wapno granulowane możesz na wierzch posypać i jeśli to gleba wystarczy przegrabić, a jak trawnik itp. to zostaw to tak pod wpływem rosy i deszczu rozpuści się ładnie do poniedziałku..
Mech to oznaka kwaśnej gleby, dużego podlewania/opadów oraz zacienionego miejsca.
Bixxx
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak pisze ann33 - przekopać na zimę szpadlem i zostawić w grubej skibie, żeby sobie przemarzło, a dopiero wiosną kopać widłami amerykańskimi wybierając korzenie.
Zielonym do góry!!!
PawelKu
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Remont pochłania resztki czasu wolnego i z niepokojem patrze na kalendarz czy uda się uporać z polem. Wszystko co się znajdowało na polu zostało ścięte przez kosiarkę rotacyjną i jakoś zaczyna to wyglądać. Dowiedziałem się, że najlepiej będzie ziemie pierw potraktować glebogryzarką, a później zaorać. Mieszkam na wsi, a nikt nie ma czasu lub sprzętu, żeby wykonać w/w czynności traktorem. Ciągle zastanawiam się czy nie lepiej będzie wydzielić część pola dla kozy lub nawet dwóch. Na wiosnę planuje jeszcze zakupić 10 - 15 kur i też wyprowadzić na część pola, a na pozostałym kawałku posadzić warzywa, krzewy owocowe itp.

Dziękuje za informację o wapnie :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”