Minibotanik Jacka cz.9

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
baseda
200p
200p
Od: 5 maja 2013, o 17:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Minibotanik Jacka cz.9

Post »

Witaj Jacku, tak przy okazji do Ciebie zajrzałam i dalie mnie bardzo zauroczyły ;:oj Prześliczne :D
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Masz piękne dalie! Wzdycham i wzdycham! Błąd w swoim poście poprawiłam, za szybko wstawiałam zdjęcia.

Z czerwonym daliami już tak jest, że często na zdjęciach mamy przekłamany kolor. Nie wiem, czy ona w naturze przybiera taki koralowy kolor, czy to pod wpływem światła tak się dzieje. Mam kilka typów m.in. Red Majorette. Pokaż całego krzaka!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
mar33
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2012, o 16:35

Post »

Jacku piękne dalie, chociaż ja nie kolekcjonuję ale zachwycam się nimi w innych ogrodach ;:138
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12

Post »

Jacku masz ponad 100 odmian dalii :?: ;:oj Jestem w szoku... to bogactwo kształtów i kolorów ;:167 ... brak mi słów. Pokazuj te cudeńka do woli. Będę je oglądać z wielką przyjemnością :D
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Grażynko, bardzo dziękuję 8-) To prawda, z daliami jest "nieco" więcej zachodu ale ten trud odpłacają piękne krzaki kwitnące przez 3 miesiące a czasem dłużej. Narzuciłem sobie dodatkową robotę - sadzonki zielne więc praca przy daliach rozpoczyna się w lutym. Ale efekty przyszły nadspodziewanie szybko. Już teraz mam kwitnące krzaczki sadzonek ukorzenianych w lutym-marcu! Oto pierwsza z nich kwitnąca od dwóch tygodni. Kwiaty szybko zrywam, bo roślina ma iść w korzeń a nie kwiat! I dzięki temu mam teraz zawsze bukiety dalii, o których wspominasz z nostalgią. Ja mam je z konieczności :roll:
Obrazek

Witaj Basedo w moim wątku :) Oglądaj do woli dalie, póki się nie opatrzyły

Moja fascynacja sprzed dwóch lat. Była wtedy największą dalią. A potem nie przeżyła zimy. I teraz mam ją z powrotem :tan
Obrazek

Miłko, ja też wzdycham ale jeszcze chętniej każdą wolna chwilę spędzam z moimi daliami :roll:
'Red Majorette' to może być dobry trop! Właśnie urwałem w ogrodzie jeden kwiat, by dokładnie porównać ze zdjęciami w necie i duże prawdopodobieństwo, że to ona. Jak zrobię zdjęcie całego krzaka, to wstawię, a póki co lecimy z kolejnymi ślicznotkami.
Dalie jeleniorożne to moje odkrycie ubiegłoroczne. Tworzą niezwykłe pompony jak u czilliderek :wink:
Obrazek

Marysiu, nie kolekcjonujesz ale masz tyle pięknych dalii, że nie jeden kolekcjoner mógłby ;:180 Zwłaszcza typu ball - u Ciebie to już kolekcja! A u mnie w zasadzie jedna tego typu dalia:
Obrazek

Halinko no, dziękuję ;:173 To daj znać, jak już Ci się znudzą moje dalie :wink:
A 100 odmian to jakaś zawrotna ilość by nie była, gdyby nie konieczność wykopywania ;:224 Dochodzą jeszcze krzaczki powtarzające się więc jest tego jeszcze więcej...
Tę dalię bardzo chciałem zdobyć, by porównać z inną. Ale ta inna padła zimą więc porównania nie ma ale radość z nowej tak! Na razie jednak ma kwiaty wyrodzone :?
Obrazek
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12

Post »

JacekP pisze: To daj znać, jak już Ci się znudzą moje dalie :wink:
Znudzić??? Nigdy mi się nie znudzą. Uwielbiam te kwiaty. Przywołują miłe wspomnienia z dzieciństwa.
Twoje są wyjątkowo piękne i dorodne. I ta ilość odmian... Gdybym miała gdzie przechować karpy przez zimę, to na pewno pokusiłabym się o te rośliny. Na razie cieszę się tymi wyhodowanym z nasion, które traktuję jako jednoroczne.
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Jacku wpadłam w zachwyt nad Twoim rodzinnym ogrodem. Dla mnie jest prawdziwym wzorcem. ;:167 Przecudne hortensje, z pewnością klimat im sprzyja.
Od pięknych liliowców poprzez byliny pora na Twoje cudne dalie. ;:138 Do nich mam sentyment z dzieciństwa .Dawniej były także piękne odmiany, pamiętam takie żółte miały ogromne kwiaty, jak talerze.
Twoja kolekcja nie ma sobie równych. Szkoda, że trzeba je wykopywać, to nie sprawiedliwe. :D
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Halinko, no to będzie jeszcze co oglądać, bo dopiero czwartą część kolekcji pokazałem.
Oczywiście można traktować dalie jako jednoroczne; zarówno z nasion jak i sadzonek zielnych, o czym przekonałem się w tym roku. Oto kolejna moja tegoroczna sadzonka kwitnie :tan :
Obrazek

Teresko, cieszę się, że podoba Ci się stary ogród :) To zasługa moich Rodziców ale i ja maczałem w tym palce ;:170
Moja kolekcja dalii młoda i nie tak duża w porównaniu z kolekcjami, jakie znam i o jakiej marzę 8-) Ale dziękuję!
Też mam u siebie te stare odmiany i bardzo je lubię pod warunkeim, że się nie wyradzają.
Co do niesprawiedliwości z wykopywaniem - gdybyśmy nie musieli tego robić, mielibyśmy klimat uniemożliwiający uprawę wielu roślin, które lubimy ;:224 Przypominam, że ojczyzną dalii jest Meksyk. A skoro o tym mowa, to jeszcze jedna ciekawostka: dalię sprowadził do Europy Alexander von Humboldt i jemu została zadedykowana ta odmiana. Przy okazji widać jedną z cech dalii - zmienność (każdy kwiat w nieco innym odcieniu w zależności od tego, jak dawno się rozwinął)
Obrazek

Obrazek

Ta stara odmiana trafiała do mnie, trafiała i nie mogła trafić. W końcu jest :tan
Obrazek

I jeszcze jedna na dziś - trafiony kapers, bardzo obficie kwitnący i świetnie się przechowujący!
Obrazek
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Ja zrobiłam jedną sadzonkę zielną - Kenora Macob B i też ma sporego pąka :tan
Red Fubuki! ;:167 Niech pięknie Ci rośnie i rozrasta! :wink:
Oleczek cudo! Śliczne zdjęcia!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Jacku
Jestem pod wrażeniem, piękny zbiór georginii uzbierałeś :!:
Bardzo interesujące są te dwie ciemne, przecudne :!:
Różowe też bardzo piękne.
U mnie dominują pojedyncze i półpełne - dla pszczół Z nasion od Marysi krakowskiej
Czy będziesz jesienią sprzedawał nadwyżki ?
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 mar 2011, o 12:10

Post »

Jacku piękne odmiany dalii u Ciebie rosną, szkoda że te piękne kwiaty trzeba wykopywać, bo gdyby nie to na pewno by i u mnie rosły. Ja pamiętam je z dzieciństwa u babci w ogrodzie rosło kilka odmian, zawsze przynosiłam bukiety od niej właśnie z dalii i astrów, teraz zostały jej chyba tylko ze dwie.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miłko, muszę jeszcze się upewnić, co do 'Red Fubuki', bo kształt i kolor się zgadza ale póki co wielkość kwiatu nie. Ale to jest ta, która już w ub. sezonie wpadła Ci w oko 8-) Dobrze się mnoży z sadzonek zielnych ;:333
'A. v. Humboldt' konkuruje ilością kwiatów z 'Preference', bo rosną koło siebie :)
Gorąco namawiam do robienia sadzonek zielnych zwłaszcza, jak jakaś karpa nie rokuje szans na przezimowanie lub zostały pojedyncze bulwy.
Jedna ze starszych moich odmian - niezawodna i niewysoka
Obrazek

dziękuję Agnieszko :) Każda dalia ma coś szczególnego, a skomponowane w całość - jeszcze bardziej uwydatniają się ich cechy.
Nadwyżki powinny się znaleźć w ofercie ale na przedwiośniu.
Dalie pojedyncze z nasion też mam, bo rosną i zimują bez problemu. No i pszczoły je uwielbiają! Miały być kołnierzykowe ;:306
Obrazek

Obrazek

Iwonka, dziękuję :) Dalie są tak niezwykłe, że jak zakwitają - zapominam o wszystkich trudach związanych z ich uprawą :D
Wygląda na to, że dalie to trochę kwiaty retro, bo kolejna osoba ma miłe wspomnienia z przeszłości - bacinego ogrodu. Niestety dalie długowieczne nie są jak piwonie czy płomyki i z czasem pozostają - tylko w pamięci 8-)
No i trafiła się też dalia kołnierzykowa :tan
Obrazek

Ładna ta odmiana i nie chce być gorsza od pełnych dalii, konkurując wielkością i obfitością kwitnienia
Obrazek

I jeszcze jedna dzisiaj, która trafiła do mnie razem z poprzednią; taki fikuśny roztrzepaniec :lol:
Obrazek
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Jacku śliczne dalie ,w przyszłym roku będę próbowała z sadzonkami zielnymi ,chociaż czasem też robię z musu jak moje suki złamią młode pędy .Wtedy właśnie powstają te sadzonki.
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

I znowu porcja pięknych i rzadkich dalii.
Nic tylko czapkę z głowy zdjąć przed twoimi efektami pracy. ;:180
I dzięki za następną dawkę miłych wspomnień. ;:168
Grażyna.
kogro-linki
smolka
1000p
1000p
Od: 19 paź 2012, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dalie piękne, ale giraffe jest zjawiskowa ;:167