Moje kwiaty w przechowalni

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje kwiaty w przechowalni

Post »

Tadziu jak rozumiem piszesz o pysznogłówkach? Niestety, moje rosną w pełnym słońcu. Brakuje mi miejsc zacienionych. Cieniolubne upycham gdzie się da, a i tak są popalone przez promienie słoneczne. Zresztą zobacz sam, jak wygląda mój cienisty zakątek.

Obrazek

Z założenia miały tu rosnąć hortensje bukietowe, brunery i niskie trawy. Plany legły w gruzach. Rabata przekształciła się w "reanimacyjną". Ciasnota straszna, prawda? Musi tak zostać, dopóki nie wymyślę czegoś innego.
Pozdrawiam Hala
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

O pysznogłówkach właśnie myślałem :uszy Ale tak się zamyśliłem , że zapomniałem napisać ;:306 ;:306
Rabata cieniowa zagęszczona ,ale przez to urocza. ;:333 Pysznogłówki niekoniecznie w cieniu , wystarczy posadzić za wysoką rośliną. Tak jak zrobiłem z jarzmianką , rośnie teraz wspaniale. ;:224 ;:224
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tadziu miejsca za wysokimi roślinami są już obsadzone na "maksa". Czekam na ochłodzenie, żeby co nieco uporządkować.
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Cienisty zakątek śliczny, ale floksy, no kolejna moja miłość, mam też ich trochę ale podsuszyły się, młode krzaczki, mam nadzieję, że teraz już dadzą radę i będą się rozrastać :wit
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko to miłe, że tak postrzegasz moją rabatkę cienistą. Jesienią, jak już uporządkuję inne miejsca, to wiele roślin stąd zniknie.
Floksy to jedne z moich ulubionych kwiatów. Zaraziłam się miłością do nich tu na forum. Miałam już nie powiększać swojej kolekcji, ale w tym roku przybyły mi trzy odmiany. Jedna jeszcze w pąkach. Mam nadzieję, że zakwitnie lada dzień.
Szybko się rozrastają, tak więc za rok będziesz miała piękne wiechy.
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Halinko,piękna kolekcja floksów.Moje w tym roku odchorowały,bo były przesadzane przez remonty,ale coś słabo przyrastają.Pysznogłówki piekne,zwłaszcza biała, o której istnieniu nawet nie wiedziałam i ta ciemno bordowa przecudna.

-- 13 sie 2014, o 21:05 --

Halinko,piękna kolekcja floksów.Moje w tym roku odchorowały,bo były przesadzane przez remonty,ale coś słabo przyrastają.Pysznogłówki piekne,zwłaszcza biała, o której istnieniu nawet nie wiedziałam i ta ciemno bordowa przecudna.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Problem gdzie co posadzić to nie pierwszyzna.
U mnie mimo kilku wysokich drzew, latem słońce i tak przypala niektóre rośliny.
To nieuniknione, zwłaszcza w terażniejszych anomaliach pogodowych.
Nie jesteś osamotniona Halinko w tym temacie. ;:136
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu dziękuję w imieniu floksów. O istnieniu białej pysznogówki też nie miałam pojęcia. Dopiero tu na forum zauważyłam ją w kilku zaprzyjaźnionych wątkach. Trafiła mi się okazja zakupu u mojej zaprzyjaźnionej "bylinkowej pani", więc nie odmówiłam sobie tej przyjemności. A bordowej widocznie pasuje u mnie miejsce, bo pięknie przyrasta.

Basiu dawno Cię u mnie nie było. Bardzo się cieszę, że się odezwałaś. Ja zanim cokolwiek posadzę muszę wzbogacić ziemię a i tak nie wszystko się udaje.
Również pozdrawiam Cię gorąco.

Grażynko ach jak Ci tych wysokich drzew zazdroszczę. Bardzo by mi się przydały. Niestety muszę sobie jakoś radzić bez nich. A anomalia pogodowe faktycznie z roku na rok coraz dziwniejsze.
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Halinko dziękuję ;:196
Zaskakujesz mnie każdą swoją kolejną kolekcją. Pysznogłówki rewelacja ;:oj
Narzekasz na słabą ziemię, a wszystko co pokazujesz wygląda okazale. Jak Ty to robisz, że wszystko rośnie jak na drożdżach? To chyba Twoje serce tak działa na rośliny...
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Izuniu ;:196 Dobrze, że już jesteś :D
To bardzo miłe co piszesz. Czy aby naprawdę zasłużyłam na takie pochwały? :oops: Pysznogłówkom zapewne odpowiada to miejsce. Tylko żeby jeszcze "nie łapały" mączniaka.

Dla Ciebie kwiaty w Twoim ulubionym kolorze:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Hala
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Halinko , niestety nasze roślinki często chorują . Jestem przeciwnikiem oprysków , niestety , grozi to ich utratą. Częste deszcze nie sprzyjają zdrowotności naszych ulubieńców. U mnie róże , ostróżki i floksy najczęściej łapią mączniaka i szarą pleśń. Dzisiaj na ostróżkach zauważyłem pierwsze objawy choroby. Jutro Amistar do opryskiwacza , już raz w tym roku stosowałem i skutecznie. Dla mnie każdy kolor jest ulubiony , byle był ''ostry'' ;:108 ;:108
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tadziu pogoda faktycznie "namieszała" w naszych ogródkach. Sporo roślin ucierpiało od palącego słońca, a teraz od opadów. Ja w tym roku już nie będę stosowała środków chemicznych do oprysków. Przycięłam wszystkie porażone rośliny. A reszta musi radzić sobie sama.
Wykopałam irysy, o których Ci mówiłam, i nie zauważyłam zgnilizny na kłączach. Na moje oko wyglądały na zdrowe. Oczyściłam, osuszyłam i wsadziłam ponownie. Nie wiem co mogło być przyczyną więdnięcia liści.
Pozdrawiam Hala
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Będę pytał mojego eksperta , co to może być. Czy oprócz więdnięcia liście zażółkły :?:
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pojedyncze "źdźbła" niestety pożółkły. Ale reszta była zielona. Sama nie wiem, może rzeczywiście zagłuszyły ich przetaczniki?
Pozdrawiam Hala
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Moje stare rosną w ekstremalnych warunkach. Nie wyglądają 'wyjściowo , ale nie leżą na ziemi. Rosną nawet pod leszczyną , cienkie jak trawa , ale w pionie. Może faktycznie przetaczniki źle działają na nie. ;:24
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”