Ogródkowy bloog

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródkowy bloog

Post »

Sabinę miałam, ale padła dwa lata temu, kiedy była taka ostra zima.
Ładna była , ale wymagająca i do mojego klimatu się nie nadaje.
Ma na płatkach charakterystyczne kropeczki, których nie mają inne liliowce a przynajmniej nie spotkałam.
Bardzo trudno jest rozpoznać właściwie odmianę, nie trzymając kwiatka w ręce. :uszy
Jeśli uda się identyfikacja, to prawdziwe wtedy święto. ;:63
Grażyna.
kogro-linki
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu - piękny liliowiec ;:oj
Koniecznie musze powiększyć kolekcje :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Anna55
1000p
1000p
Od: 27 kwie 2012, o 00:06

Post »

Jadziu!

Powiększanie kolekcji daje dużo radości. Jeśli chcesz powiększyć akurat o tego liliowca to nie ma problemu.

Dziś ku mojej ogromnej radości zobaczyłam duży pączek kwiatowy na keiku. (Mam problem z odmianą tego słowa)
Prawie podskoczyłam z radości. Ostatnio Tadeusz pokazał taki ewenement na swoich liliowcach ale u niego to wszystko się może zdarzyć. A tu kwitnący keik na moim liliowcu! :tan Keik zwykle zakwita po roku. Najpierw trzeba poczekać na korzonki a potem posadzić do ziemi.
Przyroda naprawdę wariuje w tym roku.

Obrazek

Obrazek

Zakwitła lilia , która miała być Szecherezadą. Teraz pytanie, kto się pomylił? Ja czy sprzedawca. Dokupiłam na kiermaszu jedną cebulkę Szecherezady i 2 cebulki Conca D"or. Oczywiście opisałam cebulki przy straganie i na drugi dzień posadziłam.

Obrazek

Obrazek

To powinna być Conca'Dor. Zobaczymy jak zakwitnie.

Obrazek

Lavon.
Pięknie pachnie. Jesienią zestawię ją ze Shocking. Będą do siebie pasowały.

Obrazek

Shocking

Obrazek
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2013, o 13:44

Post »

Gratuluję tak dzielnego keika ;:138 .
Podziwiam cudne lilie, zwłaszcza Lavon mnie zachwyca, a dodatkowo piszesz, że pachnie... Czy ona jest wysoka?
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Awatar użytkownika
Anna55
1000p
1000p

Post »

Aniu!

Moja Lavon jest na razie niziutka gdyż cebulki były maleńkie. Kupiłam je wiosną w jakimś hipermarkecie. Lilypol ma ją w ofercie i piszą ,że dorasta do 170 cm. Zapach jest intensywny. Te moje maluchy czuć z dużej odległości.
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Aniu zawsze czarujesz. Jak nie liliowce to lilie. U Ciebie to nawet kociambry w zieleni czarują. Bardzo lubię Twój busz z fauną i florą. :D
Dzięki Tobie uświadomiłam sobie, że moja budyniowa lilia może być Conca D'or. Zobaczyłam Twoje zdjęcia i jakbym na swoją patrzała. ;:196
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Szeherezada to na pewno nie jest.
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Aniu, mój Lavon w tym roku sadzony właśnie z Lilypolu dorósł do 1.5 m kapitalna lilia i faktycznie jedna z mocniej pachnących. Ta żółcielka, o którą pytałaś w związku z niepewnym oznaczaniem wygląda bardziej jak Conca D'or albo Big Brother. A skoro tej drugiej nie kupowałaś to odpowiedź jest jasna :lol:
Awatar użytkownika
ann_30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2012, o 10:36

Post »

Ja mam zdjęcie Conca D'or w moim wątku (strona 51) więc możesz sobie porównać.Ja też obstawiam,że to ta lilia ;:108
Adrian
200p
200p
Od: 31 mar 2009, o 15:05

Post »

Czołem liliowym maniaczkom!

I co, rozwinęła się ta "Szeherezada"?
Shocking ma właściwą nazwę - wystrzałowa, pełna energii i przykuwająca uwagę lilia!!
Lavon też jest super - Sabina, coś Ty z nim zrobiła, że w 1. roku 1,5 m urósł?? U mnie ok 1 m (3-4 kwiaty)
Ja też je zestawiłem ze sobą tj. nie obok siebie ale "w zasięgu wzroku". Do nich jeszcze była Albany ale... wyrósł Flashpoint
(też fantastyczna lilia ale... to nie ten efekt)
Awatar użytkownika
Anna55
1000p
1000p

Post »

Aneczko!

Fajnie, że Twoja lilijka nie jest już bezimienna. To bardzo dobra odmiana i ten cuuuuuuuuuudny zapach!

Justynko!

Mam już jedną Szecherezadę. Chciałam dokupić 2- 3 cebulki ale ze względu na cenę (12 zł) kupiłam jedną.
Na tym corocznym kiermaszu tylko raz kupiłam cebulki zgodne z opisem. Co roku ma swoje stoisko Bylinowy Raj i cebulki kupione u nich były zgodne z opisem.

Sabinko!

Kupowałam u tego sprzedawcy trzy cebulki. Osobno zapakowaną Szeherezadę i dwie cebulki Conca D'or, które dosadziłam do tych , które miałam już wcześniej. Dlatego ciekawa jestem co zakwitnie. Mogło się zdarzyć ,że to ja pomyliłam cebulki przy sadzeniu i przy moich "Concach" posadziłam Szeherezadę ale te jasne pączki jakoś nie wyglądają na nią. Za kilka dni się okaże.

Aniu!

Mam Conca D'or i jestem nią zachwycona. Dlatego dokupiłam te cebulki. Dosadziłam te dwie cebulki jeszcze do tej kępki. Sadziłam je pod koniec maja dlatego jeszcze są w pączkach.

Obrazek

Adrian!

Pt. Szecherezada jeszcze w pączkach.
Masz rację, że Flashpoint nie komponuje się kolorystycznie z tymi dwoma.Za to Lavon i śhocking uzupełniają się kolorystyką.
Nie martw się o Lavona. Za rok będziesz miał liliowe drzewko. Moja Conca'Dor w pierwszym roku po posadzeniu była taka malutka. Niecałe 100 cm. W tym roku dała czadu. Urosła dwukrotnie i miała więcej kwiatów. Daj jej coś dobrego do jedzonka na wiosnę.
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Aniu śliczny portrecik.
Moja lilia to jednak nie może być Conca D'or. Widzę, że ona ma wyraźne białe brzegi a środek żółty, tak? Moja jest cała, jednolicie budyniowa. Pasuje mi do niej Big Brother. :wink:
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

U Ciebie kwitnie keiki a u mnie azalia.
Wariacje przyrody odbijają się na roślinach, a co to będzie jesienią ?
Wszystko szybko przekwita, wiec jeśli długo będzie ciepło jak w zeszłym roku, wiele roślin zacznie rosnąć na nowo.
A kiedy przyjdzie zima......strach myśleć.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Anna55
1000p
1000p

Post »

Grażynko!

Azalia zakwitła po raz drugi? To prawie niemożliwe! Zdradź jaka to azalia :D Chcę taką, która powtarza kwitnienie.
Pomimo upałów mamy już jesień. To widać nie tylko w ogrodach ale na ulicach leży już sporo żóltych liści. Na kasztanach już widziałam dojrzałe kulki wielkości piłeczek do tenisa.
Porównując daty na zdjęciach moich roślin z ubiegłego roku i bieżacego doszłam do wnioskau, że przyroda przesuneła swój cały cykl o miesiąc. Jakby wyciąc jeden miesiąc z kalendarza to teraz byłby wrzesień dla roślin.
Nie pomyślałam o tym,że rośliny mogą zacząć ponowną wegetację.
Jeże jeszcze buszują po ogrodzie więc to chyba jest dobry znak, że jeszcze nie poszły hibernować.
Może nie trzeba się martwić na zapas ale okrycia dla roślinek warto przygotować.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Aniu niestety nie wiem jak się nazywa, to chyba miniatura.
Dostałam ją od forumka bez opisu.
Teraz to na pewno zimować będzie w domu. :roll:
Pogoda kompletnie wariacka, każdy dzień ulewa a po niej palące słońce i upał.
Normalnie jak w tropikach, więc już niczemu się nie zdziwię.
Grażyna.
kogro-linki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”