Ogród na wichrowym wzgórzu - cz.8

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
baseda
200p
200p
Od: 5 maja 2013, o 17:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród na wichrowym wzgórzu - cz.8

Post »

Dziękuję za odpowiedź, to już wiem jakie muszę kupić :D Okazuje się, że niedaleko mnie jest plantacja lawendy ;:oj , może tam uda mi się sadzoneczki nabyć :D
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Mufka pisze:Jola April napisała :
Zaczarowany ogród, ujęcia jak na obrazach ;:63 Bardzo dobrze opanowałaś sztukę kompozycji roślinek.
Pozostaje mi tylko podpisać się pod tą opinią i pochylić w głębokim pokłonie dla Twoich zdolności aranżacyjnych ! ;:180
Podglądam i podglądam cichaczem, ale nastał najwyższy czas, by wyrazić autorce swój podziw i zachwyt dla cudownego efektu, jaki osiągnęła, stosując konsekwentnie wybory kolorystyczne i dostosowując się do możliwości ogrodu.

Moniko, wielkie brawa ;:138
Uwielbiam taką kolorystykę i klimaty, które tworzysz !
Dziękuję, Mufko ;:4 To niezmiernie miłe i budujące, co piszesz - daje motywację do dalszego działania ;:65
Zapraszam częściej ;:162
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

baseda pisze:Dziękuję za odpowiedź, to już wiem jakie muszę kupić :D Okazuje się, że niedaleko mnie jest plantacja lawendy ;:oj , może tam uda mi się sadzoneczki nabyć :D
No, popatrz, lepiej być nie może ;:oj Sprawdź, proszę, w jakiej cenie jest Grappenhall i daj znać, czy prowadzą sprzedaż wysyłkową? Potrzebuję jeszcze spore ilości tych odmian ;:224
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W ogrodzie tworzę kolejne rabatki - grunt przygotowany, tylko muszę przemyśleć nasadzenia ;:224
Tu mała, mglista zapowiedź zmiany przy wejściu do ogrodu różanego
Obrazek
baseda
200p
200p
Od: 5 maja 2013, o 17:27

Post »

Jutro spróbuję się z nimi skontaktować i odezwę się :D W najbliższą sobotę ma się odbyć I Festiwal Lawendy w Uniejowie, ale szczegółów nie znam - może skorzystasz.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niestety nie uda mi się, Basiu, ponieważ będę w tym czasie na urlopowym wyjeździe :wink:
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W końcu pojawił się deszcz w ostatnich dniach - niewiele, ale zawsze coś się różyczki napiły. Troszkę przystopowało to prace ogrodowe, ale nie ubolewam, bo woda była bardzo potrzebna po miesiącu suszy.
Róże nie za bardzo nadają się do fotografowania, bo weszły w przerwę w kwitnieniu, ale kilka godnych polecenia kwitnie.
Zaprezentuję dzisiaj długo oczekiwane kwiaty z drugiego kwitnienia Blanc Leonardo da Vinci
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kolejna róża o białych kwiatach godna polecenia to Kasteruther Spatzen - piękna, niska róża, bardzo długo utrzymująca kwiaty - całkiem spore jak na taką niedużą różę - jak dla mnie doskonała okrywowa lub do donic ;:167 Nie wiem, czy ktoś ją jeszcze ma, chętnie poczytałabym inne opinie, ale myślę, że będą zbieżne z moją. Moje sadzonki to młodziaczki, ale kwitną dzielnie non stop. Nie mam dobrych zdjęć, bo robione po deszczach, a właściwie pomiędzy kolejnymi opadami, ale chodzi mi o pokazanie formy kwiatów i ich wielkości (mniej więcej wielkości Swany, ale mają jeszcze cudne, zielone oczko jak Mme Hardy, czego na fotkach nie widać, bo już kończy kwitnienie i oczko ciemniejsze)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Do gorna polecanych zaliczyć muszę też pnącą Sabrinę - wspaniała róża, o pięknych, bujnie oblepionych na pędach i trwałych kwiatach. Kolor jak u New Dawn, ale kwiat bardziej w typie angielek, śliczna jest.
Obrazek
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Artemis - tej róży chyba nie muszę polecać :D
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pasujące kolorkiem
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Obrazek[/quote]

Moniś pięknie u Ciebie,ale ta fotka jest cudna ;:167
Soczewka
1000p
1000p
Od: 9 mar 2010, o 10:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziękuje za zdjęcia Blanc Leonardo da Vinci. Z przykrością muszę stwierdzić, że rozczarował mnie jej wygląd. Nie wiem dlaczego ale ubzdurałam sobie że kwiaty ma czysto białe. Z pewnością przed deszczem wyglądała o wiele łaniej ale w moim ogrodzie nie zostało mi wiele miejsca na róże więc szukam takich które 99% będą mi się podobały.
Z etapu zachłyśnięcia przeszłam na etap eliminacji tych które nie spełniają moich oczekiwań W tym roku pożegnam się z 6 szt. The Fisherman's friend-3 szt (jak na moje upodobania za wysoko rośnie słońce przypala jej kwity zbyt słabo u mnie kwitnie), White Mailand-2 szt mimo pięknych kwiatów choruje, Gemma -choruje. Chciałabym znaleźć różę podobną do Batticelli tyle, że o innym kolorze kwitów. Może znasz taką ?

Kształt nowej rabaty wygląda obiecująca. Jestem ciekawa co wymyśliłaś.
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
bajkowydworek
100p
100p
Od: 1 kwie 2014, o 11:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moniu co to za kwiatek???
Obrazek
Awatar użytkownika
Fabi 12
1000p
1000p
Od: 18 sty 2010, o 21:20

Post »

vertigo pisze: Novalis - pobija rekordy długością kwitnienia. Cieszę się, że kupiłam 8 krzaczków, bo jest tego warta ;:215
Obrazek

William&Katherine - kwitnie non stop
Obrazek

Witam.
Właśnie poszukuje tak pięknych róż, długo kwitnących i zdrowych.
Gdzie można nabyć te cudeńka, jeżeli można zapytać?
Awatar użytkownika
Monifd
500p
500p
Od: 12 kwie 2012, o 00:40

Post »

Jestem ciekawa nowej rabatki. Czy zamierzasz ją również obsadzić różami?
Cieszę się, że mogę czytać Wasze opinię o różach. Muszę je wybierać z rozwagą, z powodu braku miejsca więc podwójnie dla mnie ważne są Wasze uwagi. :D
neo01
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 10:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Przepiękne kwitnienia, fotka z motylem przeurocza. ;:215
Pozdrawiam Anka
Moje roślinki
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Soczewka pisze:Dziękuje za zdjęcia Blanc Leonardo da Vinci. Z przykrością muszę stwierdzić, że rozczarował mnie jej wygląd. Nie wiem dlaczego ale ubzdurałam sobie że kwiaty ma czysto białe. Z pewnością przed deszczem wyglądała o wiele łaniej ale w moim ogrodzie nie zostało mi wiele miejsca na róże więc szukam takich które 99% będą mi się podobały.
Z etapu zachłyśnięcia przeszłam na etap eliminacji tych które nie spełniają moich oczekiwań W tym roku pożegnam się z 6 szt. The Fisherman's friend-3 szt (jak na moje upodobania za wysoko rośnie słońce przypala jej kwity zbyt słabo u mnie kwitnie), White Mailand-2 szt mimo pięknych kwiatów choruje, Gemma -choruje. Chciałabym znaleźć różę podobną do Batticelli tyle, że o innym kolorze kwitów. Może znasz taką ?

Kształt nowej rabaty wygląda obiecująca. Jestem ciekawa co wymyśliłaś.
Jak dla mnie biały Leon jest piękny, szkoda, że zdjęcie tego nie oddaje, bo akurat czas kwitnienia był w deszczu. Faktem jednak jest, że kolorek ma kremowy i w miarę przekwitania bieleje.
Mnie również rozczarowała nieco Gemma i rozważam jej eliminację ;:130
Róża podobna do Botticelli?
Chodzi Ci o formę kwiatów, czy obfitość kwitnienia?
Polecam Baronesse, Roseninsel, Stephanie Baronin zu Guttenberg, Mariatheresia, ale to róże o innej budowie kwiatu. Marie Anoinette ma bardziej podobny do Botticelli, ale u mnie się nie sprawdziła ta róża, więc nie mogę polecić.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”