Adenium obesum(róża pustyni) cz.7

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Adenium obesum(róża pustyni) cz.7

Post »

Mam tylko opryskać czy jednocześnie podlać preparatem?
- przede wszystkim opryskaj bardzo obficie rośliny oraz wierzchnią warstwę podłoża. Nie wiem jak zareaguje Adenium thai socotranum na podlanie preparatami na przędziorki. Wydaje się, że rośliny mają spory zapas wody w kaudexach i jeszcze kilka, a nawet kilkanaście dni bez podlewania wytrzymają. Z podlewaniem musisz sam zadecydować po wyglądzie roślin. Spryskiwane roślin, to również w pewnym sensie podlewanie - dostarczanie wilgoci przez łodygi, liście.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Lady H
500p
500p
Od: 7 sie 2014, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tak zrobię...Opryskam jutro rano na balkonie wszystkie Adenium i inne rośliny rosnące na parapetach ...Ponad 70 szt.Masakra...Potem będę się dalej radzić co i jak ...Dzięki ...
Lady H
500p
500p

Post »

Dzisiejsza kilkugodzinna operacja przędzior zakończona ;:213 .Niestety..Paskudy opanowały większość moich roślin :( .Najpierw oczyściłam wszystkie płatkami kosmetycznymi z widocznych śladów bytności robali a potem obficie spryskałam wraz z zewnętrzną warstwą podłoża .Te których nie można pryskać podlałam.Teraz wszystko w rękach BI 58 i matki natury ;:218 .A tak wyglądają obecnie sprawcy całego tego nieszczęścia Obrazek
To moje pierwsze kroki na tym forum więc proszę o wyrozumiałość jeżeli zrobię coś nie tak :)
Awatar użytkownika
Agar
500p
500p
Od: 16 lis 2007, o 18:42

Post »

:wit
To mój tegoroczny zakup:
Obrazek
Na razie adenia siedzą we wspólnych doniczkach, ale niedługo każde pójdzie do swojej.
Przybyły do mnie solidnie "zaprzędziorowane", dlatego od razu całkowicie pozbawiłam je liści i gleby, a potem było nurkowanie w wodzie z stosownym środkiem i kilkukrotne opryski. Mam nadzieję, że odzyskają wigor i będą zdrowo rosły.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Lady H
500p
500p

Post »

Mam nadzieję że i mnie się uda.To dla mnie taki chrzest bojowy .Przez tyle lat nie zdarzyło mi się nic takiego.Owszem ..Jakiś pojedynczy wełnowiec był ale psiuk,psiuk i po kłopocie .Gdyby nie wyjazd na urlop to zauważyłabym wcześniej i szybka interwencja nie dopuściłaby do takiego rozprzestrzenienia ..Ale nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem ...Oby tylko inne rośliny przeżyły ten zabieg ;:218 Boję się też o kilkumiesięczne adeniątka z mojego wysiewu ..
Awatar użytkownika
Agar
500p
500p
Od: 16 lis 2007, o 18:42

Post »

Na pewno się uda ;:108 Dzisiaj jest mnóstwo preparatów, które są bardzo skuteczne w walce z tym paskudztwem, a o maluchy raczej nie powinnaś się martwić - moje małe sadzonki adenium traktowałam tyloma rożnymi preparatami "anty", że trudno zliczyć, a rosną i bardzo dobrze się mają, więc Twoje zapewne też dadzą radę. Jedyny problem, że przy dużej ilości zaatakowanych roślin, trzeba się porządnie napracować, by dotrzeć do wszystkich zakamarków, gdzie te małe wredoty się kryją, żeby niedobitki nie ponowiły inwazji :evil:
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

One są naprawdę aż tak strasznie szybkie i ekspansywne?
Z opisu Halinki wynika, że w ciągu 3 tygodni rozpanoszyły się jak u siebie :shock:

Halinka - drzewka masz bardzo ładne ;:173 Duże i silne, na pewno sobie poradzą ;:333
A mogłabyś pokazać bliżej same końcówki gałązek? Chodzi mi o to, jak wyglądają końcówki obżarte przez przędziorka.
Już mówie dlaczego - miałam pewną przygodę jakiś czas temu, którą po wielu dywagacjach zrzuciłam na przędziora właśnie, chociaż nigdy go za 'rękę' nie złapałam. Pajączków nigdy nie zastałam, jaj nie zlokalizowałam, pajęczyn też nie narobiły. To był 'proces poszlakowy' - charakterystyczne ślady na liściach i objedzone (tak mi się właśnie wydaje) końcówki gałązek. Potem okazało się, że rzucił się grzyb - według Jerzego bardzo prawdopodobne jest, że właśnie przędziorki miały w tym swój udział.
Wypryskałam dwukrotnie na szkodniki, podlałam środkiem na grzyba, teraz jest ok.
Ale licho przecież nie śpi :roll:
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Lady H
500p
500p

Post »

Tak wyglądają końcówki.Starałam się rano wytrzeć wszystkie pajęczyny ale jak widać jeszcze są :(
Obrazek
Awatar użytkownika
magusik
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 16 mar 2013, o 16:05

Post »

http://imageshack.com/a/img633/3177/cyb2ZU.jpg

Tak wygląda stożek wzrostu z mojej rośliny. Mam pytanie czy mogę przesadzić i obciąć te mizerne stożki wzrostu czy poczekać aż się Thai Socotranum wzmocni??.
Nie widziałem żadnego ruchu przedziorków po opryskiwaniu Magus 200 SC i Mydła potasowego.
Pozdrawiam, Rafał
Lady H
500p
500p

Post »

Wygląda zupełnie jak moja roślinka.Ja nie myślałam żeby przycinać ...Roślina jest osłabiona żerowaniem szkodników,jeszcze ją osłabi chemia...
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

Nie widziałem żadnego ruchu przedziorków po opryskiwaniu Magus 200 SC i Mydła potasowego.
- obawiam się, że jeden oprysk nie zwalczy wszystkich form przędziorków, jakie mogą znajdować się na Twojej roślinie chociaż środek, który użyłeś wg opisu powinien zwalczać wszystkie formy.
Mam pytanie czy mogę przesadzić i obciąć te mizerne stożki wzrostu czy poczekać aż się Thai Socotranum wzmocni??.
- moim zdaniem nie powinno się przycinać Adenium thai socotranum. Ta roślina ma w "genach" zakodowane, samoistne krzewienie się. Mam przykre doświadczenie z przycinaniem sadzonek tych Adenium z tym, że moje były dużo mniejsze sadzonki jak je przyciąłem.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Lady H
500p
500p

Post »

Pożaliłam się,zastosowałam do porad więc teraz czas żeby zaprezentować moje roślinki.Posiadam 10 szt.Adenium :)
Adenium obesum i Adenium thai socotranum które zakupiłam miesiąc temu z żywym inwentarzem w chwili zakupu wyglądały tak:
1.Adenium obesum
Obrazek
2.Adenium thai socotranum
Obrazek
3.Adenium obesum Emma
Obrazek
Obrazek
Roślina bez kaudexu zakupiona rok temu.Kwitła zimą i teraz.Zimą kwiaty były bardziej czerwone niż obecnie.Przed urlopem była obsypana pąkami niestety z wiadomej przyczyny ostał się tylko ten jeden kwiat :( Utrzymywał się 10 dni i opadł dzisiaj rano ...
4.Adenium obesum 5 szt.wysiane osobiście 15 kwietnia 2014 .Widać niesamowite różnice we wzroście ...
Obrazek
5.Adenium arabicum 2szt. Wysiane 9 maja 2014 ..Z pięciu nasion wzeszły tylko 2 a z pierwszego siewu żadne :(
Obrazek
A wszystko to dzięki Wam forumowicze :) ponieważ przeglądam to forum od dawna ,uczę się i podziwiam :)
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Magusik!
Nie nie tnij!
Wsadźe te rośliny pod prysznic. Tylko najpierw trzeba zabezpieczyć ziemię z doniczka workiem albo okręcić folia spożywczą. Następnie trzymając roślinę poziomo lub do góry naogami obficie potraktować wodą z przysznica, po prostu spłukać co się da. Następnie zaczekać aż wyschnie i popryskać Magusikiem :;230 . A potem po tygodniu kolejny oprysk i jak trzeba to następny.

Halinko!
Świetne te Twoje grubaski.
A to adenium co zakwito, zresztą pięknie raczej nie jest z wysiewu (tylko rozmnażane wegetatywnie)i podobno nigdy nie uformuje ładnego kaudeksu. Miałam kiedyś takie i nie chciało tyć.
aner
200p
200p
Od: 3 sie 2009, o 10:42

Post »

Postaram się jutro pokazać moje adenia mocno obcięte po żerowaniu przędziorków i ,,nalocie"wełnowców,a także z ukorzenionych gałązek.Wbrew wszystkiemu mają grube brzuszki.te ukorzenione.
Renia
Lady H
500p
500p

Post »

Tak,tak...Moje kwitnące Adenium to ukorzeniona gałązka..Pewnie produkt uboczny po jakimś formowanym egzemplarzu :wink: .Kupiłam je ponieważ czytałam że takie chętnie kwitną i chyba jest w tym racja.I ono wymaga większej wilgotności niż te rasowe z brzuszkami.Gdybym nie podlała zaraz po przesuszeniu podłoża od razu zaczyna zrzucać liście...
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”