Kłujący dylemat

Awatar użytkownika
muminek
200p
200p
Od: 26 mar 2008, o 15:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Kłujący dylemat

Post »

Witam wszystkich :)
Zgłaszam się do Was z pewnym pytaniem-wiem,że jest tutaj wiele osób,które znają się na "kłujakach" ;) Długo się nad tym zastanawiałam,ale doszłam do wniosku,że taki problem może mieć więcej osób... Do rzeczy: wiadomo nie od dziś,że nie zawsze zapewnia się odpowiednie stanowisko roślinkom-wszystko metodą prób i błędów. Mam mammillarię,która strasznie mi się wyciągnęła i zastanawiam się,czy można w jakiś sposób ją odmłodzić, np uciąć w połowie i wsadzić do ziemi? Przyznam się,że tak właśnie zrobiłam z inną mammillarią i jak na razie rośnie...Tamta,to mammillaria gracilis, tej ,którą pokażę niestety nie znam...
Obrazek

Czy mogę to traktować jako mój przyszły wątek kaktusowy?
Pozdrówka dla Wszystkich :)
volumineux
500p
500p
Od: 8 lut 2008, o 14:15

Post »

Ja na twoim miejscu tej bym nie ciął, bo nie zwęża się do góry i wygląda z daleka jak kaktus kolumnowy.
Prawie... :shock:

A jak już chesz bardzo ciąć to myślę, że jeśli tamta się przyjęła, to z tą nie będzie problemu. Roślina wypuści nowy/e stożek/i wzrostu.
Awatar użytkownika
muminek
200p
200p
Kontakt:

Post »

Dziękuję za szybką reakcję :)
A to nie dziwne jak na mammillarię?? W tej chwili stoi jeszcze na parapecie na zewnątrz i chciałam ją odmłodzić,bo mi się przewraca :( Trochę dziwnie wyglądałaby z "rusztowaniem".. Dodatkowo przyznam się (moja wina-biję się w pierś ;)),że przy czyszczeniu pozbawiłam ją niewielkiej ilości igieł u dołu i dlatego się nad tym zastanawiam..
Mam rozumieć,że ta pozostałość w doniczce utworzy nowe przyrosty? A co z tą drugą częścią? Czy to dobra pora na ukorzenianie,czy lepiej zaczekać do wiosny?
volumineux
500p
500p

Post »

Ta część z korzeniem powinna utworzyć przyrosty. Albo pójdą od korzenia, alebo od cięcia. A co do ukorzenienia drugiej części, to pora faktycznie niezbyt dobra, ale jak się ma w domu ciepło, to wszystkiego mozna dokonać, jendak ja dalej byłbym za tym, aby roślinę zostawić w spokoju.

Jakto przewraca? Chyba nie rośnie dalej w doniczce o srednicy 5cm?
Awatar użytkownika
muminek
200p
200p
Kontakt:

Post »

Nie. Rośnie w tej dużej donicy. Jutro postaram się zrobić nowe zdjęcie.. Może rzeczywiście szkoda ;:24 ,bo ma już około 20 cm wysokości...
volumineux
500p
500p

Post »

To bodajże mammillaria zeilmanniana jest. Szczerze mówiąc nie wiem jak zachowuja się kaktusy tego gatunku po ucięciu stożka wzrostu. Mam jeden tragicznie wyglądający egzemplarz, więc spróbuję i dam znać. Ostatnio jedna z moich wypuściła pięć nowych na górze, w miejscu cięcia, ale był to gatunek mocno krzewiący się.
Awatar użytkownika
darekcn4
500p
500p
Od: 19 wrz 2008, o 22:23

Post »

nie wiem dokładnie ale wydaje mi się, że to m. backebergiana. Ty chcesz ja uciąć??? :(. Nie rób biedulce tego, ona taka już jest, nie wyciągnęła sie, to jej urok, mi się podoba. mam takich 4 sztuki posadzone razem. jedna ma ciernie bialutkie, druga białe z minimalnym dodatkiem czerwonych cierni, trzecia pół na pół biały i czerwony, a czwarta ma krwistoczerwone ciernie i też rośnie kolumnowo, a trzymam je w inspekcie gdzie mają max światła. ona po prostu taka jest. mi sie bardzo podoba, nie rób jej krzywdy.
kaktusy kaktusy kaktusy i jeszcze raz kaktusy :)
Awatar użytkownika
muminek
200p
200p
Kontakt:

Post »

Kurcze, teraz mam problem... Dzisiaj ją pooglądalam i naprawdę nieciekawie wygląda.Głupio było zrobić zdjęcie temu kaktusikowi. Darku, ona dół ma prawie pozbawiony kolców i dlatego między innymi chciałam ją uciąć w miejscu,gdzie jest zdrowa.. A poza tym-jak pisałam wcześniej-przewraca się...
Awatar użytkownika
darekcn4
500p
500p
Od: 19 wrz 2008, o 22:23

Post »

Zrób jak zechcesz, to Twój kaktusik. No ale ja osobiście niezrobiłbym tego, żebym ją obciął. szkoda.
kaktusy kaktusy kaktusy i jeszcze raz kaktusy :)
volumineux
500p
500p

Post »

Jak już będziesz ciąć, to dla pewności radze zaopatrzeć się w bardzo przepuszczalny i lekki substrat, lekko wilgotny i ukorzeniacz. Ja ostatnio ucięłem bardzo wyciągnietego Trichocereusa Spachianusa i wygląda o niebo lepiej. Teraz zabiorę się za cięcie Mammillarii.
Awatar użytkownika
muminek
200p
200p
Kontakt:

Post »

Dziękuję za rady :) Zobaczymy,co mi z tego wyjdzie..
Awatar użytkownika
muminek
200p
200p
Kontakt:

Post »

Dzień dobry :)
Minął miesiąc i jak obiecywałam,postanowiłam podzielić się z Wami moją "wiedzą" nt. cięcia i ukorzeniania kaktusa :D:D
Poczytałam na ten temat trochę i przystąpiłam do zadania ;)
02.10 obcięłam mamm. i zostawiłam na parapecie w pozycji leżącej na dwa dni do przeschnięcia (nie smarowałam niczym,bo przeczytałam,że nie jest to konieczne)
04.10 włożyłam kaktusika do plastikowego kubeczka,na dno którego położyłam kilka kamyczków,żeby nie dotykał dna.
Obrazek
W międzyczasie kaktus wypuścił pąki kwiatowe ;) (drugi raz w tym roku)
ObrazekObrazek Obrazek
Jeśli przyjrzycie się uważnie,to przez plastik widać korzonki ;)-to było pod koniec października..
04.11 sprawdziłam jak wygląda sytuacja ;)
ObrazekObrazek
A to zdjęcia z dnia dzisiejszego(też trochę niewyraźne,ale lepiej się nie dało :( )

ObrazekObrazek ObrazekObrazek
Jak Wam się podoba moja mini-foto-relacja? ;)
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Perfekcyjnie przeprowadzona akcja ukorzeniania kaktusa. Trochę pora nieodpowiednia, bo takie rzeczy najlepiej robić wiosną i wczesnym latem. Jesienią jest znacznie większe prawdopodobieństwo pojawienia się infekcji grzybowej. I jeszcze uwaga co do zdjęć. One są nieostre. Może warto by je robić z większej odległości i później wycinać tylko fragment z kaktusem (tak chyba jest na ostatniej fotce). Lepsze jest mniejsze zdjęcie ostre, niż duże, na którym wszystko jest kompletnie rozmazane. A może po prostu zapomniałeś włączyć funkcji macro w aparacie?
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
muminek
200p
200p
Kontakt:

Post »

Wow! Właśnie na Ciebie, Tomku czekałam :D Z ust fachowca taaaka pochwała...
Co zaś do zdjęć: wszystkie robiłam tak samo, czasem właśnie takie nieostre mi wychodzą ;)
Mam jeszcze jednego kaktusa,o którego się martwię i mam nadzieję,że coś mi doradzisz.
Miał chyba zbyt mokrą i zimną ziemię i zaczął od dołu podgniwać. Jeśli właściwie będę go pielęgnowała stan nie powinien się pogorszyć a nawet nie zmienić,prawda?
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jeśli rzeczywiście roślinka zaczęła podgniwać to nie ma żadnej pewności, że jeśli będzie miała sucho to proces ten nie będzie trwał dalej. Jest odwrotnie. Prawie na pewno kaktus gnić będzie dalej. Pytanie jak mocno ten proces jest zaawansowany. Jeśli jest to jakieś punktowe podgnicie, to są niewielkie szanse, że roślina jakoś sama z tego wyjdzie. Ale jeśli gnicie rozprzestrzenia się na całym obwodzie to działać trzeba szybko, bo lada chwila nie będzie już ratunku.
A może by tak jakieś zdjęcie? Tylko proszę ostre... :wink:
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”