Dalie wymagania,problemy - cz.3

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
Lipien
500p
500p
Od: 21 lis 2012, o 08:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Dalie - cz.3

Post »

Ponieważ kolezanka -taka sobie- preferuje pompony na jej chwałę Hapet 20122-55 nazwę:
478-ZŁOTA MIŁKA P-złota 6/110
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam: Stanisław
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Muszę ochłonąć... :wink:

Najpierw może odpowiem MEGI!To może być wirus. Obserwuj, podlewaj jak dotychczas, nie rób żadnych oprysków, ani nie zasilaj. Może to być też skutek upałów, ale raczej to pierwsze. Jak w przeciągu ok 2 tygodni nie puści zdrowego liścia lub kwiatka - wyrzuć z balkonu i najlepiej spal. Kiedyś bym Ci doradziła od razu spalenie, ale w tym roku mój Burgund prawie tak wyglądał, ja mu dałam trochę czasu i wypuścił zdrowe liście i w końcu zakwitł.

Stanisławie! Muszę przyznać, że trafiłeś w dziesiątkę. Dalia jest nad wyraz piękna i ma mój ulubiony kolor! Pozostaje mi tylko serdecznie Ci podziękować za pamięć może niekoniecznie o mojej osobie, ale o mojej miłości do dalii :D
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lis 2011, o 12:27

Post »

Miłko, przyjmij gratulacje!
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
Mariusz DLW
200p
200p
Od: 10 mar 2013, o 12:41
Kontakt:

Post »

Miłka - ;:63.
Mariusz
Kaktusowy wątek sprzedażowy - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=68063" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Ja też się dołączam do gratulacji :D ;:138 ;:138
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
Pawrzes
200p
200p
Od: 21 kwie 2013, o 00:32
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

msk83 pisze:Co może być mojej Dalii, że nie kwitnie, pączki usychają, liście są brzydkie, ona rośnie w donicy na balkonie.
Prawdopodobnie zaatakowana jest przez przędziorki... Moją na balkonie też one dopadły :|
Pozdrawiam
Paweł
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basia! Mariusz! Alicja! Gratulacje należą się bardziej Stanisławowi! ;:173 Ale bardzo dziękuję! :D

Megi! Paweł słusznie zauważył, że to mogą być przędziorki. Ja nigdy nie miałam, więc nie mam doświadczenia. Czyli musisz przyjrzeć się liściom, czy nie mają uszkodzeń po szkodnikach i czy nie ma szkodników. Wtedy oczywiście trzeba zrobić oprysk, tylko uważaj, żeby to robić, kiedy nie będzie ostrego słońca.
Miłka
Awatar użytkownika
obita
500p
500p
Od: 4 lip 2014, o 13:16

Post »

Nie polecam nasion dali pomponowej z ROSu :evil: rozkwitły 4 z 46 dalii wysianych tej wiosny. Zadna nie jest pomponowa :cry:
Awatar użytkownika
rys11
200p
200p
Od: 11 wrz 2012, o 12:40
Kontakt:

Post »

Witam koleżankę "takasobie" MIŁKĘ!

To wspaniała wiadomość, że kolekcjoner i producent dalii Stanisław Lipień nazwał odmianę dalii pomponowej 'ZŁOTA MIŁKA' Twoim imieniem! ;:138!
A w konsekwencji powstaje wielkie zamieszanie, że dalie zmieniają swoje nazwy!Myślę że Stanisław zrobił to tylko dla Twojej satysfakcji daliowej! ;:215 !
Serdecznie pozdrawiam.Ryszard:)
Awatar użytkownika
Mariusz DLW
200p
200p
Od: 10 mar 2013, o 12:41
Kontakt:

Post »

Ależ skąd, Ryszardzie. Ta odmiana nie miała dotąd żadnej nazwy, była testowana przez Stanisława oznaczona tylko numerem. Halshofer, o ile wiem, prosił też Stanisława, co się często zdarza, o nadanie nazwy tej (i innym) odmianie, co Stanisław zrobił, bardzo piękne dając jej miano - Złota Miłka.
Mariusz
Kaktusowy wątek sprzedażowy - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=68063" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
man211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2007, o 08:30

Post »

Ryszardzie - potwierdzam są to rozmnożone siewki ,,Hapet ,, które wcześniej nie były nazwane.
Przykładem jest odm. ,,Lesk ,, która w świecie jest już rozpoznawalna .Nazwę tej odmianie nadał
właśnie Pan Stanisław.
Nie doszukuj się Ryszardzie zamieszania w tym że ktoś przemianował jakąś inną już istniejącą nazwę.
Awatar użytkownika
rys11
200p
200p
Od: 11 wrz 2012, o 12:40
Kontakt:

Post »

Dziękuję kolegom Mariuszowi i Grzegorzowi za wyczerpujące objaśnienie dla nadawania nazw dalii wyprodukowanych przez Stanisława Lipienia!
Cieszę się bardzo że ten zaszczyt nazwania dalii 'ZŁOTA MIŁKA' przez kolekcjonera i producenta Stanisława Lipienia ,spotkał moją koleżankę Ludmiłkę z Poznania ;:138
Serdecznie pozdrawiam.Ryszard:)
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Ryszard!
To, że pokochałam dalie, to zasługa też Ryszarda, bo to on przed laty spowodował, że miałam więcej niż 5 odmian. Pamiętam, że dostałam od niego Osakę, księżną Irenę i kilka innych. A ja mogłam mu się odwdzięczyć tylko stareńką York&Lancaster. Pamiętam też, że po odwiedzeniu Ogrodu Botanicznego w Goeteborgu zachorowałam na jedną strzępiastą pięknotkę i to Ryszard mnie uświadomił, że nazywa się Tsuki Yori no Shisha ;:173
Ale nie mam do niej szczęścia, bo albo mi się nie przechowuje, albo wyradza ;:145

Kilka moich dzisiejszych:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Miłka
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Miłko dzięki Ryszardowi możemy teraz podziwiać Twoje piękne dalie .Ja też, a właściwie mój mąż przed laty znalazł stronę Ryszarda i Halinki z kwiatami oglądałam przeglądałam kilka razy .Potem natrafiłam na ogłoszenie Pana Stanisława i tak się zaczęło...
Moje dalie

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 wrz 2010, o 19:39

Post »

Miłce i Ryszardowi - dedykuję fot. mojego tegorocznego nabytku
"CAFE AU LAIT" - miło sie czyta ,sympatyczne relacje międzyludzkie,szczególnie na naszym Forum.
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”