Ogród ?po 30-tce?

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród ?po 30-tce?

Post »

Miło mi było Cię gościć; cieszę się, że Ci się podobało, chociaż to niewielki ogród z wielkimi drzewami :;230 . Ale przy tych upałach daje się żyć, bo jest dużo cienia. Chyba przestanę narzekać na swój 'drzewostan' ;:131 .
Ściółkowanie korą ma to do siebie, że co jakś czas trzeba ją uzupełniać. U mnie większość drzew to iglaki, a tam gdzie liściaste, to zbieram razem z korą i wszystko idzie na kompost. Obieg zamknięty ;:108 . Co roku zamawiam ok. 50 worków kory, a czasem więcej. Nie mogę zamówić luzem, bo mam uliczkę szer. 4 m i wywrotka nie skręci na podwórko. Kiedyś wywalili mi korę na ulicę i w 'biegu' trzeba było taczkami przewozić do siebie ;:185 , bo nikt nie mógł przejechać. Ale tak bardzo nie lubię pielić, że będę tę korę sprowadzać dalej :;230 :;230 .
w Skierniewicach jest zawsze coś do kupienia, chociaż ja 'zainfekowałam' się przez forum liliami drzewiastymi, ale te chyba kupię w Lilypolu, bo tak chwalą w wątku liliowo zakręconych. Poza tym, za wiele tu nie zmieszczę a i 'bieganie' koło nich, może być problemem ;:224 . Floksy mają to do siebie, że się wysiewają ;:306 , a ja im na to pozwalałam, a teraz jeszcze mnie kuszą inne kolorki. A my możemy się spotkać nawet na trasie do Skierniewic, bo będziemy jechać prawie z jednego kierunku :tan .
:wit
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To znowu ja :wit .
Jako, że pogoda sprzyjała - było chłodno, wybrałam się do ogrodniczego u siebie i wróciłam z roślinkami, których nigdy nie miałam wcześniej. Krótko mówiąc, kupiłam 2 odmiany Hebe i oczywiście 'wyczaiłam' takiego floksa, też bez nazwy. Poprosiłam koleżankę z forum o pomoc w identyfikacji, ale chwalę się wszystkim. Co będzie po zimie, nie wiadomo.
Obrazek

Obrazek
druga
Obrazek
listeczki
Obrazek
Tak, nowe wyzwanie, które zweryfikuje zima ;:185 .
Następny floks ;:124
Obrazek
A tu przegląd kilku kwitnących odmian - bezimiennych niestety :;230

Obrazek

Obrazek
dwie odmiany
Obrazek

Obrazek
Mme IsaakPereire
Obrazek
Gefylt
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Funkia Invicible i jej kwiat - to nie deszcz ;:145 , tylko 'podlewanko'
Obrazek

Obrazek
Choina kanadyjska 'Jeddeloh'
Obrazek
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
Margaret2014
1000p
1000p
Od: 20 maja 2014, o 08:21

Post »

Bardzo ładna ta funkia..
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

No wreszcie dotarłam co się wybrałam do Cię to coś mi na drodze stawało... Hebe nr1 to takie jak moje ale to drugie tłustolistne :?: ;:131 chyba , powinno być z zimowaniem ok! Kupiłam onegdaj w B. wydawało mi się,że tłustolistne ale zimy nie przeżyło . Słoneczko , choć moje obecnie rosnące w półcieniu chyba jest ładniejsze , kwaśna ziemia i na pierwszą zimę przynajmniej bym okryła agro. Powodzenia w uprawie ...ale ty Aniu wytrawną ogrodniczką jesteś, co ja Ci tam będę mówiła wiele... :D
Na giełdę się wybieracie ...w mojej okolicy giełda jest organizowana 2 razy do roku ..od 2 lat bywam... bo lubię..zawsze coś przytargam i 'wyczaiłam' Pana,który fajne róże przywozi ,kupiłam co nieco już dwukrotnie a w październiku pewno znowu tam zawitam :tan

MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
chinanit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lip 2013, o 14:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Maryna, a gdzie ta giełda i kiedy? Może bym remont odreagowała. :(
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hehehe... , a ja zamiast tu zajrzeć, proszę o instrukcję u Ciebie. No cóż, starsze panie tak mają, wg WHO oczywiście ;:161 . A co do doświadczenia, to wyznaję zasadę, że kto pyta, nie błądzi, a na temat hebe nie miałam bladego pojęcia ;:131 . Teraz tylko, jak Ty to mówisz, muszę 'potańczyć' po ogrodzie i zobaczyć, gdzie by najlepiej te roślinki wyglądały.
Odzwyczaiłam się już od zabezpieczania roślin na zimę, ale te okryję na pewno ;:173 .
Do Skierniewic namówiła mnie kiedyś koleżanka z Kozienic; jakoś łatwiej nam tam się spotkać :;230 i od tego czasu jeździmy i wracamy obładowane, jak wielbłądy. Ale jest zabawnie i ciekawie. Nasi M tylko kiwają do siebie głowami ;:185 , ale czegoż oni nie zrobią dla 'świętego spokoju', swojego oczywiście ;:134 .
Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to się narobiło ;:224 . Mam na 'tapecie' dwie Marynie. Odpowiadam jednej, a w tym czasie druga się wpisuje ;:168 . I jak tu się połapać, ale faktycznie marpo ;:167 , gdzie ta giełda i kiedy, to byśmy może pojechały, bo ja lubię jeździć samochodem osobiście. Po drodze zabrałabym Marysię ;:138 .
Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
Iw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2008, o 22:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Obawiam się, że na trzy zapalone ogrodniczki to to maleństwo na czterech kółkach ;:71 jest jednak za małe. Dwóch możliwości znam i to wystarczy :;230
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dla nas trzech - co najmniej dostawczy :;230 . Tylko Wy możecie jeszcze skopać trochę trawnika, żeby dosadzić rośliny, a ja, co? ;:174 .
Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zanim zrobiło się gorąco, poszłam popracować. Zbyt wiele nie zdziałałam, ale posadziłam hebe :heja .Kwaśna ziemia i zachodnie słońe. Powinno im wystarczyć. A ja będę mieć na nie 'oko' ze swojego fotela ;:211 .
Przy okazji trochę kolorków ;:100.
Obrazek
Ketmia wreszcie się zbiera do kwitnienia
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
tej się 'zebrało' na kwitnienie
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Kermesina
Obrazek
w kompostowniku ;:oj
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Ania
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Rabata z hebe`ami :) fantastico! ;:333 . To bezproblemowe i nie wymagające rośliny na dobrą sprawę nawet nie jestem pewna czy moją w kwaśnej ziemii posadziłam... ;:171 Sarny ją w zimie obgryzają a ona się zagęszcza ! :) Ta druga to chyba inna od mojej , którą mi skradli trochę zbyt smukła ale być może że i ona z zimujących.

Do południa pisałam u Ciebie odpowiedź w spr. giełdy i jej nie widzę, chyba jednak nie wysłałam bo przerwał mi telefon od eM i zaraz potem wyłączyłam kompa ... Otóż, giełda jesienna jest organizowana gdzieś tak koniec września- pocz.października 2 dni sob.-niedz.w PODR Boguchwale 9 km.od Rzeszowa. Termin ruchomy wcześniej ogłaszany. Nie za daleko byłoby dla Was? Ale spotkanko byłoby miłe, nie przeczę :heja ...Jak przyjdzie pora to dam znać. ;:108

MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
beacia0088
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lis 2013, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

SZOK SZOK SZOK ,piękny duży ogród.Mam nadzieję,że ja też doczekam tak pięknego ogrodu bo twój jest po 30 tce a mój ma dopiero rok więc trochę jeszcze prze de mną ;:223
Śliczny,gratuluję:)
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Maryna - dziękuję za informację dot. giełdy ;:196 . Fakt, trochę daleko, ale my za kwiatkami już dalej jeżdziłyśmy :;230 . W ub. roku byłyśmy z Marysią i Jej eM w Ołomuńcu. Luzik :tan .
Hebe ta jasna, to wg zdjęć w internecie, powinna być tłustolistna. Ale, jak wiesz, już raz się pomyliłam. Pożyjemy, zobaczymy. A rabatkę będziemy 'modernizować' ;:306 . Mam ją przy wejściu do ogrodu. Bo u mnie do ogrodu, to wchodzi się przez dodatkową furtkę ;:161 . Dzisiaj znowu zasypywałam dziury na podwórku, bo podkopały się i pod różę, pomimo kamieni, ciężkiej palety i różnych korzeni. Dokąd nie utwardzę podwórka, nie rozstanę się ze szpadlem ;:145.
A to jedno z moich utrapień; poganiał by kotkę ;:303
Obrazek
A jej wnuczek w 'linii prostej' ma mało miejsca w ogrodzie, bo wszedł w moje trawki ;:222
Obrazek
jeszcze jedno z 'tej serii' :wink:
Obrazek

Obrazek
jedna z moich 'hako'. Ile lat będzie rosła, żeby miała ładną czuprynę?
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Kupiłam dzisiaj 30kg pomidorów ;:oj - rodzina zamówiła przecier do picia i na zupę ;:36 .
Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
obita
500p
500p
Od: 4 lip 2014, o 13:16

Post »

30 kg? ;:oj To w zimę tylko pomidorowa chyba będzie gościła na stole :lol:
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niekoniecznie. Owszem, jak Ty to mówisz, "małż" lubi pomidorówkę ;:40 , ale mam jeszcze stałych odbiorców: Mamę i przyjaciółkę. Mama szklanka dziennie, bo potas, a przyjaciółka, bo przywozi kiszone ogórki (super) i inne przetwory z owoców. Inaczej mówiąc - handel wymienny :;230 . Poza tym, to dopiero początek: w ub. roku przerobiłam ;:306 (wyciskarka do soków)ponad 100kg i nic nie zostało.
Żeby nie było, że to wątek gastronomiczny, kilka zdjęć;
Obrazek
na razie 'lekko' zmodernizowana rabatka ;:224 . 'Wyjedzie' prymulka i bodziszek ;:7
Obrazek

Obrazek

Obrazek
i w mojej tonacji :!:
Obrazek
Wracam do pomidorów ;:174
Pozdrawiam Ania
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”