Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
kalisto1986
50p
50p
Posty: 58
Od: 1 wrz 2013, o 00:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Szczecin

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

danutka66 pisze:kalisto spróbuję i ja z tym cukrem,tylko co z ta solą ....ja zawsze dwie płaskie łychy na litr i nie wydaje mi się by były za słone
Myślę, że wychodzi nam podobna ilość soli. U Ciebie 2 łychy na litr wody, u mnie na litrowy słoich, do którego po wypełnieniu ogórkami wchodzi maksymalnie 500 ml wody ;)

U nas tyle soli daję się od zawsze, robiła tak mama i babcia, ja jedynie zaczęłam dodawać cukier, którego wcześniej one nie dodawały.
Monika79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 956
Od: 16 kwie 2012, o 16:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Skoro przepisy na przetwory z działki to może i ktoś mnie wina nauczy robić?
Bo myślałam ,że owoce ,cukier i woda,jakieś proporcje ..a tu czytam w wujku google że owoce przez sokownik ,jakieś moszcze......w ogóle czarna magia i po co ja ten balon kupiłam ;:145 Myślałam,że bedzie łatwiej...
Kwiatki Moniki
POZDRAWIAM MONIKA
Awatar użytkownika
ewikk77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1110
Od: 8 sty 2010, o 21:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Moje pierwsze wina robiłam właśnie z "całych owoców", zasypywałam cukrem, dolewałam wody (oczywiście trzeba sprawdzić proporcje) . W buteleczce rozrabiałam drożdże szlachetne (trzeba przygotować 2-3 dni wcześniej). Wychodziły pyszne wina, mimo, że tak nieprofesjonalnie robione.Jedyny mankament, to te "przerobione" owoce kiepsko wyjmuje się potem z gąsiora.
Z owocami z sokownika (takiego na gorąco?), to przyznam nie słyszałam, że tak robiono. Moszcz to po prostu zmiażdżone owoce, które najpierw fermentujesz z cukrem w pojemniku, wiaderku fermentacyjnym.

Ostatnio z braku czasu nie robiłam, więc już szczegóły prawie zapomniałam, może ktoś jeszcze coś dopowie.
pozdrawiam Ewa
betiglo
100p
100p
Posty: 140
Od: 5 mar 2013, o 17:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Wina to temat rzeka -wejdz na forum winiarskie[ forum domowych winiarzy],poczytaj ,popytaj, bo to nie jest takie proste ,oczywiście jak chcesz zrobić dobre wino!
Monika79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 956
Od: 16 kwie 2012, o 16:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Ja poprzeglądałam strony winiarskie.
Ale jak dla mnie to ta strona Tomka jest świetna.Wszystko wytłumaczone tak kawa na ławe....I nawet przepisy...
http://tobajer.w.interia.pl/Wina/wino_kroki.html

Zrobiłam jeżynowe,proporcji dałam wg przepisu z tej strony.Tylko jeżyny dałam surowe.A w tym przepisie sa gotowane,ciekawie dlaczego?
I tak jeszcze zastanawiam sie nad ta szklanka herbaty czy dodać.I w ogóle jakie ona ma zadanie w tym winie?Poprawi smak?
Kwiatki Moniki
POZDRAWIAM MONIKA
Monika79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 956
Od: 16 kwie 2012, o 16:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

maika pisze:I właśnie przed chwilą przypomniało mi się, że mam jeszcze taki przepis na ogóreczki:

3 kg ogórków z łupinką
0,5 kg niedużej cebulki
4 szt papryki kolorowej
Ogórki przekroić na 4 części razem ze skórką, cebulkę i paprykę też na kawałki niezbyt małe.

Teraz robimy solankę:
9 szklanek wody
3/4 (trzyczwarte) szklanki soli
Zalać warzywa, moczyć 3 godziny, odcedzić.

Zalewa:
2 szklanki octu
6 szklanek wody
3-4 szklanki cukru
1 łyżka vegety

Zalewę zagotować, wrzucić warzywa, jak zmienią kolor przekładać do słoików.

Efekt smakowy i kolorystyczny super :heja Jak zrobię wstawię zdjęcie.
Elu w zalewie jest 3-4 szkl cukru,czy 3/4 szkl cukru?
Kwiatki Moniki
POZDRAWIAM MONIKA
Awatar użytkownika
maika
1000p
1000p
Posty: 1026
Od: 15 paź 2012, o 19:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Mazowsze

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

:wit Trzy lub cztery szklanki, ja daję trzy.
Awatar użytkownika
RingoJelcz
200p
200p
Posty: 349
Od: 1 mar 2012, o 19:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Lesznowola

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Wertuje net od kilku dni i nie mogę trafić. Proszę o pomoc.

W zeszłym roku trafiłem na przepis na CUKINIĘ na słodko. Zrobiłem jeden słoik na próbę, otworzyłem go w zimę i okazało się, że to najlepsza cukinia ze słoika jaką jadłem.
Niestety nie wiem skąd miałem przepis. Jeśli kojarzy ktoś taką cukinię, to proszę o pomoc.
Próbowałem odtworzyć przepis, ale własnie cukinia z tego przepisu poszła do śmietnika.

Z tego co pamiętam, to było sporo cukru i ocet, w smaku była słodkawa, ale bez przesady, ja za słodkościami nie przepadam. Ocet delikatnie dało się wyczuć, była CHRUPIĄCA, nie taka jak normalnie się marynuje, wtedy jest miękka. Ta chrupała w zębach, była twardawa, no i nie zmieniła koloru, czyli, albo nie była pasteryzowana, albo tylko moment. Ale raczej wcale.

Może ktoś zna ten przepis?
benia85
100p
100p
Posty: 179
Od: 16 gru 2013, o 20:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

A ja się pytam czy ktoś robił dżem z pomidorów?
Jeśli tak to proszę o przepis ;:180
benia85
100p
100p
Posty: 179
Od: 16 gru 2013, o 20:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Nikt nie robił takiego dżemu pomidorowego ?
Nic , poczekam :(
a_g_a
200p
200p
Posty: 207
Od: 25 sie 2011, o 13:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: dolnośląskie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

RingoJelcz pisze:Wertuje net od kilku dni i nie mogę trafić. Proszę o pomoc.

W zeszłym roku trafiłem na przepis na CUKINIĘ na słodko. Zrobiłem jeden słoik na próbę, otworzyłem go w zimę i okazało się, że to najlepsza cukinia ze słoika jaką jadłem.
Niestety nie wiem skąd miałem przepis. Jeśli kojarzy ktoś taką cukinię, to proszę o pomoc.
Próbowałem odtworzyć przepis, ale własnie cukinia z tego przepisu poszła do śmietnika.

Z tego co pamiętam, to było sporo cukru i ocet, w smaku była słodkawa, ale bez przesady, ja za słodkościami nie przepadam. Ocet delikatnie dało się wyczuć, była CHRUPIĄCA, nie taka jak normalnie się marynuje, wtedy jest miękka. Ta chrupała w zębach, była twardawa, no i nie zmieniła koloru, czyli, albo nie była pasteryzowana, albo tylko moment. Ale raczej wcale.

Może ktoś zna ten przepis?
nie robiłam, ale tutaj są przepisy na cukinię na słodko ( słodko-kwaśno) może to któryś z nich?
http://www.gryzz.pl/cukinia-w-zalewie-slodko-kwasnej/
http://sylkahaha.blox.pl/2013/08/Cukini ... asnej.html
http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,66719623.html
http://www.smaczny.pl/przepis,cukinia_n ... o_miodowej
http://kuchareczkizwioseczki.blox.pl/20 ... anasy.html

Co do dżemu pomidorowego, to moja Mama robi z zielonych pomidorów, czy o taki dżem chodzi?
Awatar użytkownika
RingoJelcz
200p
200p
Posty: 349
Od: 1 mar 2012, o 19:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Lesznowola

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Widziałem już część z tych przepisów, ale jednak to nie to. Ale, dzięki, pewnie jakiś z nich wypróbuję.
Pamiętam smak jak dziś, słodka, trochę octowa, przeważała słodkość, chyba nawet trochę oleju było.
a_g_a
200p
200p
Posty: 207
Od: 25 sie 2011, o 13:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: dolnośląskie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Hmm....przeglądając internet trafiłam jeszcze na taki przepis:
http://mamaipomocnicy.blogspot.com/2013 ... curry.html
podobno cukinia wychodzi słodko kwaśna, jest jędrna i soczysta.
Więcej pomysłów nie mam :D
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3456
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Wojkowice 6B

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Dziś zebrałam wiaderko 5 litrowe drobnych, słodkich i ostrych papryczek, takich w sam raz do nadziewania i wkładania do słoików na antipasti. Szukałam więc przepisów. Znalazłam tylko jeden - od Cantati bodajże, a ja szukam również przepisu od Kalo, gdzieś kiedyś go widziałam ale teraz jak potrzeba to diabeł nakrył ogonem. Pomóżcie koledzy, a może Kalo się odezwie i poda ten przepis jeszcze raz :wit
Druga sprawa to czy owocki Numex Twilights, również nadają się do nadziewania?
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Awatar użytkownika
Graszka
1000p
1000p
Posty: 1292
Od: 1 gru 2007, o 15:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Ma może ktoś sprawdzony przepis na keczup z pomidorów?
Pozdrawiam, Grażyna
Moje rośliny i roślinki cz.1, cz.2
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”