40 Doniczkowych Historii Miłosnych

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: 40 Doniczkowych Historii Miłosnych

Post »

A więc czekam na zdjęcie wyeksponowania,,, trzecia opcja najlepsza. ;:138
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2014, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No i wybrałam już opcję - pojemnikowa bez kleju.
Pozdrawiam i zapraszam
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Ewuś - wszystkiego dobrego pourodzinowego! Spełniania i realizacji marzeń!
Wow - jaka ładna paczuszka do Ciebie zawitała.
One zawsze są takie przed kąpielą, więc tylko na chwilkę cieszyć się można ich zielonością zaraz np po zraszaniu...
Więc nie trzeba traktować tego, że były zmęczone po podróży. One już tak mają...
Spoko, spoko - nikt nie pisał, że jak klejem to na stałe.... ;:oj
Nie wiem jak które rosną, ale np moja ta obecnie brązowa miała raptem 4 cm a teraz ma 15 ... (czyli urosła tyle w przeciągu 4 miesięcy). Zresztą wszystkie urosły i już nie mogę ich nazywać miniaturkami.
Twoje tillandsie - powtarzam TWOJE, Ewuś, wreszcie TWOJE tillandsie są śliczne! ;:303
Dziel się z nami, proszę, co tam u nich będzie słychać.
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bea - dziękuję ;:196 Co to jest Beuś????KaRo
Maluchy, MOJE MALUCHY :heja już nie są zielone, tak jak przewidziałaś - wróciły im naturalne kolorki :lol:
A powiedz mi jeszcze jak często je zraszasz, bo teraz przy tych upałach, to nie wiem. Ja w ogóle niewiele o nich wiem ;:202
Przeniosłam całą piątkę na balkon, ale czy nie są na to za malutkie, może lepiej na parapet?
I jeszcze jedna sprawa mnie męczy. Z tej piątki, to doczytałam, że filifolia potrzebuje więcej wilgoci niż reszta.
Ty masz mnóstwo odmian, więc to pewnie jeszcze bardziej różnorodne warunki uprawy.
Masz jakiś grafik podlewania, czy lejesz im po równo, bez względu na sugerowaną wilgotność?
Skoro w ciągu 4 miesięcy Twoim aż tyle ciałka przybyło, to już się cieszę :tan
Pozdrawiam i zapraszam
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A ja mam kaktusy,koleusy i fikusy,jak podlewam jedno to i resztę i żyją :;230 Chociaż dla oplątw...Też mam fifiFOLIĘ ;:306
Awatar użytkownika
Bogsaf
500p
500p
Od: 1 kwie 2014, o 13:40
Kontakt:

Post »

Maleństwa śliczne, koniecznie pokaż na czym je przymocujesz. Czekamy na fotki ;:333
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tulap ? dla nas bez wątpienia najbliższy tydzień to tydzień tillandsii :heja I tylko ich fotki będą teraz w naszych wątkach :;230

Bogsaf ? nawet nie wiesz jak się cieszę, że i Tobie moje maleństwa, znaczy się tillandsie, się podobają :tan
Zasilasz nieliczną grupę ich wielbicieli ;:306
A odpowiadając na pytanie ? siedzą sobie w drewnianej miseczce wypełnionej keramzytem. Ale zamierzam kupić podłoże dla storczyków i to wymieszać, i tak posiedzą na pewno do zimy. Jak nie urosną za bardzo, to zostawię je w miseczce. Ale mam też opcję dla ?starszaków?.
Mam coś takiego (co poniżej na fotkach) wiszącego, i to wiszące coś byłoby według mnie świetnym punktem zaczepienia dla rozrośniętych (??) okazów.
To są dzwonki afrykańskie, wykonane z łupin jakiegoś orzecha, które to łupiny są przyczepione do jakiegoś naturalnego sznura.
I tak bym powtykała tillandsie pomiędzy te łupinki (albo przykleiła do łupin) na całej długości.
A całość w jakimś centralnym miejscu, np gdzieś na ścianę :heja
To jedna z opcji ale spodobał mi się ten pomysł.

A to zbliżenie łupin na fotkach w wersji mini mini, wiszą na jednej z bocznych ścianek szafki kuchennej :lol:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

No tak mnie korci, że muszę to powiedzieć - odnoszę takie wrażenie, że jak już ktoś do mnie zajrzy i spojrzy na ostatnie fotki,
to zaraz po angielsku się ulatnia z braku słów - jak moja mama ? żeby mnie nie urazić, nie powiedziała nic :;230 :;230 :;230

Zatem dla tych, którzy otwarcie przyznają się do lubienia oplątw ? dzisiejsze fotki :wit

W środeczku chłopczyk, dookoła dziewczynki :lol: tak było zaraz po podróży. Z lewej - przed kąpielą, po prawej - po

Obrazek Obrazek

A tutaj wczorajsza wersja miseczkowa z kamyczkami :lol:

Obrazek

którą zastąpiła miseczka z keramzytem, i ta wersja zostanie do zimy, dosypię tylko ciut kory z podłoża do storczyków

Obrazek

A to jest balkonowe, oplątwowe ?M? - pomiędzy oleandrami, które fajnie tworzą im cień

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kochani - życzę Wszystkim Forumowiczom udanego wekendu i ;:196 cdn
Pozdrawiam i zapraszam
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nie za ciemno im tam? ;:174 A korę do ozdoby? Ja do moich muszelek może żwiru doniosę.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
patusia336
1000p
1000p
Od: 31 sty 2011, o 19:42

Post »

Fajnie to zrobiłaś, zdolna dziewczyna ;:196
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tulap ? to tylko takie wrażenie, nawet w tym kąciku jest bardzo jasno i bardzo ciepło, a oleandry dość fajnie chroniły talerzyk.
Chroniły, bo po konsultacjach przewędrował z zachodniego na wschodni balkon. Po południu na zachodzie jest ukrop, za gorąco.
A kora dla ozdoby również, ale głównie po to, żeby miały zbliżone podłoże do naturalnego, czyli po prostu do kory drzewa.
Chociaż przeczytałam, że to naprawdę bardzo żywotne istotki, i w sprzyjających warunkach mogą świetnie rosnąć na skałach,
a nawet na drutach telefonicznych ;:154
Ta informacja może mnie powstrzyma od ich rozpieszczania ;:306

Tutaj --> http://host-77.79.214.84.tvr24.pl/wideo-6-73.html <-- masz jeden z odcinków programu ?Ogród bez tajemnic?,
który jest w całości poświęcony oplątwom. Świetne wprowadzenie dla nas i dużo ciekawostek.
Opowiada pani Beata Dreksler, ze znanego nam już sklepu z tillandsiami, która o nich wie chyba wszystko, i jak mówi to widzisz, że to jej pasja ;:167
Czego ona w tym filmiku nie opowiada i nie pokazuje ? REWELKA ;:138 ;:63 ;:138 ;:63
Mnie tak zainspirowała, że za chwilę zwariuję :;230 a wątek zamieni się w drugi wątek o oplątwach :;230

A na dobranoc - po lewej taka fajna ścianka, a po prawej takie fajne cudaczki

Obrazek Obrazek

i na koniec taki fajny pieniek

Obrazek

Miłych snów :wit

Oooo Paaati - wpadłaś jak pisałam - ;:196
Pozdrawiam i zapraszam
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nic się nie martw, Ewciu - to nie przechodzi. Ja już teraz się zastanawiam jak i gdzie sobie je poukładać na przyszły rok..
Bo na zimę to na ścianie, coś w ten deseń jak Twoje łupiny, tylko nie tak na gęsiego... ;:306
Ja właśnie z programu MwO dowiedziałam się od właścicielki tego sklepu, że można je swobodnie kleić. I od tego czasu już całkowicie na dobre zaczęła się moja przygoda z oplątwami... Wcześniej może się inaczej z nimi obchodziłam, bo nie wiedziałam, że są aż takie rewelacyjne w kompozycjach.
Ja też jestem za tym, żeby kwiatów zbytnio nie rozpieszczać ale odpowiednio o nie dbać.... i to bardzo systematycznie.
Z tillandsiami się oswoisz i zobaczysz, że potrzebują wszystkiego mniej niż się wydaje. Ja nigdy nie trzymałam ich w żadnym podłożu....
Ta kompozycja z kamieniami bardzo mi się podoba...
Można je przesunąć ciut ciut dalej od rogu, zaraz pod oleandra - on daje taki piękny półcień na tej fotce, w sam raz dla oplątw...
A kłosek masz piękny. Zresztą co za pytanie "czy ładny" - czy masz jakieś nie ładne kwiaty? ;:170
Pytanie retoryczne oczywiście... Bo oczywiście, że nie ;:209
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beaby - ;:196
To na początek zdradź mi, co to jest MwO, daleko mi do enigmy ;:306
A talerzyk jest już na drugim balkonie - wschodnim (tak jak radziłaś), z żurawkami dla odmiany :lol:
W imieniu kłoska - ;:180
I ostatnia odpowiedź - tak, "alexa". No nie podoba mi się ta dracena, to kwiat mojego M, no i "musi" zostać ;:306
Pozdrawiam i zapraszam
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ha ha, ale się uśmiałam z tej draceny......A jednak znalazłaś coś u siebie w kwiatach nie hallo....
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z "alexem" to była transakcja wiązana. M zobowiązał się przytaszcyć mój kwiatowy posag z UK, w zamian za to, że ta cała dracena też u nas zamieszka ...
Pozdrawiam i zapraszam
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No cóż, nikt nie obiecywał, że z kwiatami będzie zawsze łatwo. Bywa, że musi być coś za coś. Kompromisy działają cuda przecież.
W Waszym przypadku to "Alex/a" zdziałał/a cuda :uszy Przytaszczyłaś z UK co chciałaś i to się chwali ;:215
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”