Na starym po nowemu.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2014, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Na starym po nowemu.

Post »

Beuniu - jak tu cicho i przyjemnie o tej porze ... No i zrobiłam sobie taki przyjemny, wieczorny spacerek po Twoim wąteczku :lol:
A że wieczorową porą jestem bardziej skupiona, to zwróciłam uwagę na parę fajnych "drobiażdżków".
Czy wiesz, że ja dłuuugo myślałam, że ta bułka-chlebek na stole (str. 9, post 8) to cukiernica, dopóki nie przeczytałam parę postów niżej sprostowania :lol:
A czy karteczkę komunijną (str. 27, post 12) zrobiłaś tak w sensie - sama, sama od a do zet? No jeżeli tak, to Pani Beato, artystka z Pani ;:180
Ta kompozycja till... na brzezinie to ona jest przenośna i demontowalna, czy są na stałe przytwierdzone?
No jakie one wszystkie piękne u Ciebie, aż mam lekkie kołatanie ;:97
Ja moje wyniosłam na balkon, i nie wiem czy dobrze zrobiłam. Bo jak się przyzwyczają do warunków "polowych", to mogą mi odmówić posłuszeństwa przy przeprowadzce do domu jesienią. Zacieniasz je całkiem czy słońce operuje?
I lepiej wschód czy zachód? I pryskasz je kranówą czy przegotowaną (jak sugeruje pani ze sklepu).
Bo na balkoniku, w bloku przy drodze głównej przelotowej, to ja deszczówki niestety im nie nałapię ;:185
No to postrzelałam do Ciebie pytaniami, co nie? Ale aż mi się lżej zrobiło :lol:
Boszszsze, ale ogród masz naprawdę piękny, a napracowałaś się, że aż strach ;:219
Końcowego efektu studni to nie mogę się już doczekać. A czy masz nosidło na wodę, zwane koromysłem :lol:
Pozdrawiam i zapraszam
Awatar użytkownika
Reniak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 cze 2009, o 13:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Beatko ja z tych co odpoczywają coś robiąc, na dodatek miałabym odpoczywać bez FO :;230 Super wygląda przycięty iglak z białą hortensją ;:138 , studnia będzie świetna , użyłaś szmat do tynku ? Będziesz ją malować , a co na zadaszenie ? Oczko wygląda że będzie piękne , u kogoś mi się podoba ale sama jakoś nie bardzo , już teraz mam miliony komarów , jeszcze przy oczku ,nie , ale strumyk to bym chciała .
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Tak Patusiu - zyskał, odmlodniał i ładnie się prezentuje. dziękuję za uznanie :D

Paula - troszkę Cię tu teraz za mało....
Dzięki za cyprysika, pamiętasz jak wyglądał - a teraz to zupełnie inna roślinka jest. Faktycznie zyskał!
Przy oczku na razie tylko zarządzam tym co aktualnie mam w ogrodzie i tym co dostanę.
Miskanty proponowano mi juz dużo wcześniej ale jakoś nie widziałam u siebie dla nich miejsca. Teraz przy oczku uznałam, że będą super, więc są. Za trzecią jukkę też dziękowałam, ale myślę, że jednak i ona zawita po prawej stronie.... Może nawet dostanę kolejne dwie. A co jeszcze - na razie idę na żywioł, bo na ten rok chyba już nie ma co za bardzo przy nim działać...
A pracy przy nim to sporo jeszcze głównie na dole, bo jakoś to muszę ładnie wkomponować w trawnik ;:oj
Dzisiaj "zabudowałam" już górę by jak najmniejj było widać krawędzi zbiorniczka... Oczywiście komarzyca w roli glównej, ale mam jej sporo, bo mocno sie rozrasta.
Może za jakiś czas znowu powrócisz do hortensji - ale wtedy zaufaj mi i dam Ci znać kiedy ją sadzić, zwykle mam 100% pewności, że się przyjmą dane roślinki... I nie dotyczy to oczywiście tylko hortensji...
Biały krwawnik bardzo się rozrasta ale nie żeby było go za dużo, jest tak delikatny, że prezentuje się super. Szkoda, że w tej szkółce sa tylko takie wybujałe krwawniki, nie mam gwarancji, że potem będą miały lepszy pokrój a nie taki byle jaki.... Na terrakotę jeszcze nie natrafiłam ale się wciąż rozglądam.

Ewuniuniuniu321 - ależ mi miło, że wpadłaś do mnie na dłuższą chwilkę - od razu milej!
W tej chlebowej cukiernicy :;230 najczęściej podaję żurek lub zupę cebulową - smakują wybornie!
Karteczki wykonuję sama, od a do z - tzn od pomysłu, zbierania dodatków i suszenia kwiatów, zieleninki.
Przez 7 lat nie powtórzyłam ani jednej.... Ot - vena twórcza.
Teraz dopiero odkryłam, że wspaniale nadają się do tego niebieskie płateczki czarnuszki....
Kochana, moja brzezinka jest demontowalna - tillandsie na zimę będa w grupce, może w łazience... One tam są tylko delikatniusio zamocowane, tylko tyci tyci co by nie uciekły... lub wiatr by ich nie porwał, deszcz nie wyrwał....
Nie odczują zmiany jesienią jeśli będzie się je stopniowo przyzwyczajać. Myślę, że tydzień na aklimatyzację wystarczy.... Czyli będa troszkę jeszcze w ogrodzie ale już coraz więcej w domku.
Wg mnie zawsze dla kwiatów lepsza jest wystawa wschodnia, ale to moja sugestia...
Nigdy nie "tańczę" przy kwiatach, nawet jak pisze, że podlewać odstaną czy przegotowaną wodą to nie dostosowuję się do tego. Zawsze lecę kranówą albo ze studni - nie zważałam na to nigdy i nie zamierzam. Tillandsie spryskuję, jak nie ma deszczu to raz dziennie, a jak padało to nawet dwa dni odczekam....
Ależ oczywiście, że mam nosidło na wodę ze studni, w dodatku elektryczne, nazywa się pompka elektryczna.... ;:306
Ewuś - właścicielką ogrodu jestem dopiero od początku kwietnia tego roku - ale już wcześniej snułam wobec niego plany mimo, że nie byłam do końca pewna czy to mnie sprzedadzą ten stary dom ze starym ogrodem... Ale się udało ;:3
Dlatego jest tu aż tyle pracy. Wiele już wprawdzie za mną ale bardzo wiele pracy jeszcze przede mną... Ale to cieszy!

No tak, Reniu - czyli kawy na spokojnie to byśmy nie mogły sią napić. Ja nawet jak śpię to pracuję w ogrodzie, układam co i gdzie... Ty w dodatku jeszcze przetwarzasz swoje warzywka i owoce....
Miałam pietra przy cięciu iglaczka - miał tyle dziadostwa w środku, ale jakoś się go udało oczyścić. Nie wiedziałam jaki będzie końcowy rezultat, ale jest na prawdę zadowalający.
Mam małe oczko, więc z tymi dodatkowymi komarami nie będzie az tak źle, tym bardziej, że wymyśliłam by stale z tej wody korzystać i podlewac nią kwiaty i po prostu na bieząco uzupełniać.
No pewnie, że u Ciebie strumyk, i to koniecznie! Ja mam za małą działeczkę na takie cudeńka, ale bardzo mi się podoba taka woda w ogrodzie.
Moje oczko jest zagracone by nie było widać tej "misy", ale w sumie bardziej mi zależy na tym by ta woda w ogrodzie była niż tylko jako oczko na pokaz.... Ale i tak wnaturze fajnie to wygląda, na zdjęciach dużo gorzej.... Myślę, że jeszcze tam jakies drzewko na pniu wkomponuję, zobaczymy co zauważę w szkólce by wbić w to miejsce...
Zgadza się, do obłożenia studni wykorzystałam pocięte na paski materiały. I troszkę drżę czy ta metoda sprawdzi się na tak wielkiej i stale narażonej na wilgoć i zimę powierzchni. Doniczki tą metodą się bardzo sprawdzają a tu po prostu spróbowałam. Nie uda się, to trudno, zrobię inaczej. Tak, mam zamiar ją malować - albo na miętowo albo tak jak Ty malowałaś - na biało. Góra na razie chyba z gontu albo z "byle jakich" deseczek, docelowo ma być ektra, na razie to prowizorka (zobaczymy na jak długo.. :;230...bo wiadomo jak to z prowizorkami bywa, są najtrwalsze ;:oj )
Awatar użytkownika
chalaputkowo
1000p
1000p
Od: 16 cze 2014, o 18:59

Post »

Beatko - a ja czekam na więcej zdjęć z budowy oczka , też chce mieć takie ;:214 ale zabieram się do tego jak pies do jeża . O jakiej pojemności jest Twoja forma ?
Zielono mi - bo wesoło mi - bo zielono mi - Monika
Chałaputkowo,Chałaputkowo-dwa
Chałaputkowo to i owo
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniczko - moje oczko ma tylko 170 litrów i ma trzy poziomy dla roślin.
Na pewno łatwiej jest obsadzić roślinami jak jest wkopane. Ale ja sobie z tym nie poradzę sama i pewnie bym się nie doczekała aż ktoś inny by się za to wziął... Więc układam tam co się da, przymierzam, dopasowuję by to miało jakiś wygląd i by ta gotowa forma była zakryta. Myślę, ze dopiero jak dodam jakiś fajny wizerunek wody pt. fontanna - to będzie ok.
Awatar użytkownika
chalaputkowo
1000p
1000p

Post »

Ja raczej z budową oczka też będę musiała zmierzyć się sama , bo Misio jest bardzo przeciwny , że problem , że komary , no po prostu szuka wymówki , a ja uważam że woda w ogrodzie być musi ;:3
Chałaputkowo to i owo
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Komary - myślę, że to pomoże jak będę wybierać tę wodę i wykorzystywać ją do podlewania... Nie będzie sobie tak po prostu tylko stała i stała... No i taka ilość wody też nie spowoduje większego ataku komarów niż tyle ile i tak ich jest.
Też uważam, ze nawet taka znikoma ilośc wody bardzo dobrze potrafi wpłynąc na kondycję ogrodu.
A ja zawsze będę mogła śmiało mówić, że sporo czasu spędzam ..... nad wodą :;230
Awatar użytkownika
Reniak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 cze 2009, o 13:53

Post »

Beatko jak odpadnie ze studni to na pewno nie teraz z rok dwa lata ,albo więcej wytrzyma , a potem wymyślisz co innego :D a w ogóle dałaś siatkę ? A na daszek gont z drewnianych deseczek to byłoby cudnie , Ttwój M. to zrobiłby , mój niestety podejrzewam że nie , ale na razie jak dasz taki papowy gont to też będzie ładnie, wszystko pomału zrobisz , i tak już tyle zrobiliscie w krótkim czasie .Oczko też będzie piękne , dobry pomysł z tym pobieraniem wody do podlewania .Mój strumyk pewnie pozostanie w sferze marzeń . :;230
Awatar użytkownika
rosiowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2008, o 15:08

Post »

Dziewczyny róbcie małe oczko. Komarów więcej niż normalnie nie ma. Nie trzeba wydać mnóstwa kasy na rośliny i wyczyścić jest łatwo.
pozdrawiam - Gosia
Moje wątki
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Reniu - len od Ciebie melduje, że czuje się doskonale:

Obrazek

Studnia - przyszłościowo oczywiście, że mają być super sztachetki z ładnym dołem i prosta górą. Na razie to albo gont papowy albo jakieś deseczki z odzysku.
Siatki nie dałam bo nie wiedziałam jak będzie wyglądała taka faktura na studni, bo próbowałam kilku rodzajów materiału, ale jest fajnie. Zaprawa to cement i klej do steropianu. Jak odpadnie to wtedy zrobimy to jak należy, z siatką oczywiście bo mam jej sporo... Studnię robię z sąsiadem, bo sama nie wiedziałabym jak się do tego zabrać.

Strumyk - marzenia są wyłącznie po to by je realizować! Więc będziesz miała i strumyk, Reniu! ;:168

Moniczko - oto kilka dzisiejszych fotek z oczka. Przypominam, że jest ono dopiero w trakcie wykonawstwa; może jestem gdzieś tak dopiero w połowie.....

Widok z góry:
Obrazek Obrazek

z boku:
Obrazek

z tyłu:
Obrazek

twarzą w twarz:
Obrazek

I coś z innej beczki, czyli dynia:

Obrazek Obrazek

Gosiu - no ja mam na prawdę maleńkie oczko, ale zawsze to troszkę wody dla ochłody w ogrodzie.
Awatar użytkownika
patusia336
1000p
1000p
Od: 31 sty 2011, o 19:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No i pięknie, a dynia uważaj bo zaraz do sąsiadów powędruje tak się rozkłada ;:138
Awatar użytkownika
chalaputkowo
1000p
1000p

Post »

Bea teraz rozumiem założenie i powiem dziewczyno super pomysł ;:215 , cudnie to wykombinowałaś , aż mnie kusi by skorzystać z Twojego patentu ;:65
Chałaputkowo to i owo
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Patusiu - dynia ma jeszcze sporo miejsca, codziennie wyliczam jej na ile jeszcze może sobie pozwolić. Idzie w stronę ulicy więc może potem być jak rogatka, albo bramka na autostradzie....

Moniczko - u mnie to pasuje, bo mam 'luźno" prowadzony ogród i szkoda, że na fotkach wychodzi to byle jakie, ale tak na prawdę to w całości wygląda dobrze, i z daleka i z bliska. Zaczynam lubić właśnie tamtą część ogrodu, wreszcie....
Awatar użytkownika
rosiowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2008, o 15:08

Post »

Ekstra kamuflaż. Chyba bym nie wpadła na taki pomysł. A dynie ogromniaste :D
pozdrawiam - Gosia
Moje wątki
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to teraz Gosiu rozumiesz dlaczego glowię się jak łagodnie przejść na trawnik... Rozmyślam nad wrzosami, mogą tam pasować jak się je fajnie wkomponuje....
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”