Grubosz (Crasula)

Zablokowany
Awatar użytkownika
marlenka
500p
500p
Od: 26 lut 2011, o 12:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Grubosz - Crassula cz.3

Post »

Hartowanie obowiązkowo inaczej padnie całkowicie. Powoli po trochu i chyba raczej dopiero za rok w pełne słońce na cały dzień. W każdym razie najpierw jasny, południowy parapet i etapami na pełne słońce, na patelnię ;:3
Podejrzewam też, że jednak skończy się na obcięciu wierzchołków przy samym szczycie i ukorzenieniu ich na nowe, ładne rozety. To samo możesz zrobić z listkami, na suchy substrat do ukorzeniania i w jakieś jasne ale nie palące słońcem miejsce.
Moje roślinki - wątek
Change blows through this house like the jasmine wind, F..head.
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Niekoniecznie echeveria. Być może, że jest to przedstawiciel rodzaju Pachyphytum, lub mieszaniec.
Musi złapać trochę światła, aby roślina odzyskała dawny pokrój.

MagaAga!
My nie rozmawiamy o odmianie, tylko o rodzaju i gatunku!
Odmiana jest niżej w taksonomii.
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

Mnie się to tez skojarzyło z wyciągniętym Pachyphytum. (możliwe że to cos w okolicach hookeri?)
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
marlenka
500p
500p

Post »

Też możliwe, Raflezjo :) Ale jednak to wciąż roślina układająca się w rozety itp. w dobrych warunkach.
Co do odmian itp. Ja się chyba nigdy nie nauczę kiedy używać jakie określenie.

Onetico, tak, jeśli Pachyphytum to też wygląda mi na hookeri lub bardzo bliską krewniaczkę.
Moje roślinki - wątek
Awatar użytkownika
MagaAga
50p
50p
Od: 27 cze 2012, o 22:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

raflezja pisze:
MagaAga!
My nie rozmawiamy o odmianie, tylko o rodzaju i gatunku!
Odmiana jest niżej w taksonomii.

Już poprawiłam ;:215

Muszę poczytać w jakim podłożu ją trzymać,na razie jest w tym w czym przyniosłam ze sklepu-nawet się zastanawiałam czy nie dać jej do podłoża w jakim mam Crassule(odmienia się czy nie?)

Przejrzałam google i czy to nie będzie Pachyphytum fittkaui?ponoć jak dostanie słońca to się robi różowa (tak coś przebąkiwał sprzedawca)
pozdrawiam, Agnieszka
Awatar użytkownika
marlenka
500p
500p

Post »

Zmiana podłoża obowiązkowo :) przede wszystkim by zobaczyć stan korzeni i wypatrzeć ewentualne robactwo. Poza tym ziemia z kwiaciarni to najczęściej nie ziemia tylko jakieś dziwne coś, co mnie to się z włosiem końskim lub kokosem kojarzy. Daj do ziemi do kaktusów zmieszanej ze żwirkiem, kamyczkami, piaskiem itp. Ma być przepuszczalne, tzn. woda ma od razu spłynąć do podstawki i nie zalegać :)

Crassula - to łacina, tego podobno się nie odmienia. Sama powoli pilnuję tej zasady w moich wypowiedziach. Ale jednak jestem Polką i wszystko bym odmieniała by brzmiało po polsku ;)
Moje roślinki - wątek
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeżeli już się pokusimy o odmianę, to piszemy wtedy małą literą. I powinno się też jak najbardziej "spolszczyć"
Nie będzie więc skandalu, jak napiszemy moje krasulki, ale będzie, kiedy napiszemy moje Crassulki
Ja akurat często grzeszę połowicznie i na przykład piszę crasulki :wink:

Polecam lekturę tego wątku przy jakiejś kawie :D
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 52&start=0
Awatar użytkownika
bool
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2010, o 22:49
Kontakt:

Post »

Jak zobaczyłem Crassula ovata variegata u Żanety to przypomniałem sobie o swojej. Mam małą sadzonkę od tego sezonu, ukorzeniła się ładnie, ale cały czas stoi w miejscu, wcale nie ruszyła ze wzrostem. Myślicie, że posadzenie do zbyt dużej doniczki, może być tego przyczyna? Wydaje mi się, że roślina całą energie przeznacza na produkcję korzeni, a nie nowych pędów, ale sam już nie wiem.
A Wy jak myślicie? :wink:

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Uważam, że może. Ale niekoniecznie :D

Ja włożyłam do ukorzenienia ogonek stapeliantusa - od wiosny stoi! Ze cztery miesiące będzie. Inne już przyrastają, a ten jak kołek, już się zastanawiałam, czy nie wywalić. Dziś właśnie zauważyłam, że mu się czubeczek jakby odświeża. Widać tyle czasu potrzebował, żeby się zdecydować, bo 'w nogach' dużo nie ma - plastikowy kieliszek do wódki napełniony żwirkiem do połowy, to nie jest głębia oceanu ;)

------------------edit----------------------
Mój grubosz właśnie przeszedł zabieg i teraz wygląda tak:

Obrazek

Myslałam, żeby bardziej przybliżyć do siebie główne odnogi, ale teraz sama się zastanawiam, bo jak zaczną nabierać masy, to żeby z kolei nie było za blisko, jak myślicie?
Awatar użytkownika
bool
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2010, o 22:49
Kontakt:

Post »

Ja jeszcze poczekam, bo szkoda wywalić (a ta akurat mi się bardzo podoba).
Miałem też zwykłą Crassula ovata co pięknie rosła, ale jakiś grzyb ją dopadł i padła, teraz "pożyczyłem" z klatki schodowej małą szczepkę i zaczynam od nowa.

Możesz trochę przybliżyć wtedy będzie bardzie zwarta.
Mnie osobiście podobają się takie z jednym pieńkiem więc jakbym miał taką jak twoja to jedną "nogę" bym uciął. :D

A jest zdjęcie przed zabiegiem?
pawel1988
100p
100p
Od: 1 wrz 2013, o 17:10

Post »

Żaneto
I przy okazji, gdyby ktoś widział błędy w nazewnictwie, to proszę o korektę, ale dawno już nie śledziłam zmian zachodzących w kultywarach gruboszy.
Wydaje mi się, że to co określiłaś jako Crassula arborescens ( http://imagizer.imageshack.us/a/img661/5465/CxbiYt.jpg ) to nie jest jednak klasyczny arborescens. Stawiałbym na odmiany 'blue bird' lub 'blue wave'. Mimo, że zdjęcia są świetnej jakości, trudno mi określić osobiście pofalowanie listków. Tak czy inaczej według moich spostrzeżeń klasyczny arborescens ma czubki liści o obłbym kształcie, Twój ma zbliżone do odwróconej litery V.
Same cięcia ciekawe, myślę że rośliny będą wyglądały dużo lepiej jak przed, mimo że i tak przed cięciami większość wyglądała świetnie.
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Paweł, zerknij proszę na te rośliny, czy to są C. arborescens?
roślina 1:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

roślina 2
Obrazek

Czy ta z nr1 to C. arborescens 'Blue Bird' a ta z nr2 to C. arborescens bez odmiany? Różnią się na żywo.

Bo mi się już pomieszało.
A kultywaty Hobbit i Gollum przyprawiają moje serce o palpitacje. :;230

bool pisze:Jak zobaczyłem Crassula ovata variegata u Żanety to przypomniałem sobie o swojej. Mam małą sadzonkę od tego sezonu, ukorzeniła się ładnie, ale cały czas stoi w miejscu, wcale nie ruszyła ze wzrostem. Myślicie, że posadzenie do zbyt dużej doniczki, może być tego przyczyna? Wydaje mi się, że roślina całą energie przeznacza na produkcję korzeni, a nie nowych pędów, ale sam już nie wiem.
A Wy jak myślicie? :wink:

Pozdrawiam!
Dokładnie podobnie myślę i to zauważyłam u swoich roślin. Mniejsze doniczki są lepsze.
Awatar użytkownika
marlenka
500p
500p

Post »

onectica pisze:Uważam, że może. Ale niekoniecznie :D

Ja włożyłam do ukorzenienia ogonek stapeliantusa - od wiosny stoi! Ze cztery miesiące będzie. Inne już przyrastają, a ten jak kołek, już się zastanawiałam, czy nie wywalić. Dziś właśnie zauważyłam, że mu się czubeczek jakby odświeża. Widać tyle czasu potrzebował, żeby się zdecydować, bo 'w nogach' dużo nie ma - plastikowy kieliszek do wódki napełniony żwirkiem do połowy, to nie jest głębia oceanu ;)
Ja mam podobnie z listkami jednej z Eszewerii oraz Pachyphytum. Korzonki są a nowej rośliny n'et :( Taka Eszeweria to już chyba z rok jets ukorzeniona a Pachyphytum mam już od wiosny od Piaska. Pocieszam się, że korzonki wyglądają zdrowo to może kiedyś coś z tego wyrośnie ;:219
onectica pisze: Mój grubosz właśnie przeszedł zabieg i teraz wygląda tak:

Myslałam, żeby bardziej przybliżyć do siebie główne odnogi, ale teraz sama się zastanawiam, bo jak zaczną nabierać masy, to żeby z kolei nie było za blisko, jak myślicie?
Będzie cudeńko :) Pilnuj tylko by ci się nie wyginał na wszystkie strony świata.
Oczywiście możesz przybliżyć pędy do siebie. Póki nabiorą znacznych cm w obwodach i tak minie sporo czasu więc raczej im nie zaszkodzi.

Co do nazewnictwa mnie zastanawia roślina, którą pokazała Żaneta na swoim wątku (pozwolę sobie skopiować zdjęcie tutaj by nikt nie musiał szukać):
piasek pustyni pisze: I ostatnia do cięcia nadawała się Crassula portulacea:
1.Obrazek 2. Obrazek
3. Obrazek
W całej mojej niewiedzy byłabym pewna, że to Crassula Ovata. Teraz to aż wątpię czy to co ja u siebie uważam za Ovata to przypadkiem nie coś innego ;:202
Moje roślinki - wątek
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No bo C. ovata ma synonimy:
- C. argentea,
- C. portulaca

Tu jest fajny link, ale dopiero znalazłam i tak naprawdę, czy jest ptzydatny okaże się, gdy się zagłębię w czytanie. :D
http://succulent-plant.com/families/cra ... ssula.html

A inne sukulentowe rodziny na tej stronie:
http://www.succulent-plant.com/succulen ... ilies.html

Też muszę je przejrzeć.
pawel1988
100p
100p
Od: 1 wrz 2013, o 17:10

Post »

Iwona
Czy roślina ze zdjęcia nr 1 ma mniejsze liście niż roślina ze zdjęcia nr 2? Czy to tylko efekt fotografii?
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”